EU odmítne jakékoliv vyjednávání s Británii o obchodní dohodě, pokud Británie nezaplatí své dluhy

26. 8. 2019

čas čtení 2 minuty





Na summitu v Biarritzu se vyjádřil Boris Johnson, že je "jednoduchou skutečností", že Británie nesplatí většinu svých dluhů Evropské unii ve výši 39 miliard liber, pokud odejde z EU bez dohody.

Brusel v pondělí varoval, že budoucí rozhovory Británie s EU by byly zablokovány, dokud Británie nezaplatí své druhy.

 



Vyrovnání britských dluhů je "naprosto zásadní" otázkou pro členské země EU, uvedl jeden činitel. "Signál je: splaťte své dluhy, jinak ani nezahájíme s vámi rozhovory o budoucí obchodní dohodě," řekl tento zdroj.

Pokud Británie odejde z EU bez dohody, pečlivě vyjednaná dohoda o obchodu, kterou vypracovala Theresa Mayová s EU by se rozložila a zrušeno by bylo i přechodné období, které mělo zjednodušit přechod Británie do nové situace. Zdroje v EU trvají na tom, že základní podmínky - uhrazení dluhů, práva občanů EU v Británii a irská hranice - musejí být dohodnuty, než dojde k zahájení jakýchkoliv rozhovorů o obchodu.

Avšak britská vláda by také čelila novým požadavkům na odškodné od zemí, postižených chaotickým odchodem Británie z EU. Diplomaté očekávají, že Francie a další pobřežní státy budou požadovat jako základní podmínku volný vstup pro své rybářské lodě do britských vod. "Evropská unie si vyhrazuje právo rozšiřovat tento seznam požadavků. Prvním požadavkem bude rybaření, protože členské státy budou čelit nesmírně rozhněvaným rybářským komunitám."

Británie bude nutně potřebovat obchodní dohodu s EU. Polovina obchodu Británie je s Evropskou unií - 46 procent britského vývozu jde do EU a Británie dováží z EU 54 procent svého zboží.

Zdroje na obou stranách konfliktu se obávají, že to bude trvat velmi dlouho, než budou odstraněny záporné dopady divokého brexitu. Jakmile Británie opustí EU, novou obchodní dohodu bude muset ratifikovat všech 27 národních parlamentů zemí EU, což bude trvat dlouhá léta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9565

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2019