Jak může vypadat konflikt mezi Tureckem a Syrskými demokratickými silami?

10. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Turecká armáda ve středu uskutečnila invazi na severovýchod Sýrie. Zatímco Kurdy vedené Syrské demokratické síly (SDF) byly do značné míry vyzbrojeny Washingtonem, postrádají obrněná vozidla, dělostřelectvo a letectvo, jaké má k dispozici moderní armáda.

Turecko, které se chlubí druhou největší armádou v NATO, má moderní letectvo a jeho vojáci získali zkušenosti ve dvou předchozích operacích v severní Sýrii, jakož i během dekád bojů se Stranou kurdských pracujících (PKK) v samotném Turecku.

Severovýchod Sýrie, to jsou spíše nízké a otevřené planiny, které vyhovují obrněným a mechanizovaným jednotkám. Podle analytiků oslovených Al Džazírou Ankaru patrně čeká snadné vítězství, neboť v pozemních bitvách ani zkušené SDF nedovedou dlouho odolávat leteckým útokům, tankům a těžkému dělostřelectvu.

SDF mají navzdory turecké vojenské převaze k dispozici protitankové řízené střely a přenosné protiletadlové systémy. SDF jsou navíc zoceleny v boji s Daešem. Tyto zbraně mohou ohrozit turecká obrněná vozidla nebo helikoptéry.

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6226

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2019