Pokryjte téma klimatické krize, vyzývá média hnutí Extinction Rebellion

13. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Extinction rebellion


V pátek  11. 10. 2019  hnutí Rebelie proti vyhynutí - Extinction Rebellion pořádalo recesistické vysílání před vstupem do budovy zpravodajství České televize. Chěli tím upozornit na fakt, že média mají v rukou odpovědnost za informování o nejpalčivějším tématu současnosti – klimatické krizi.

Abychom mohli situaci klimatické krize začít řešit, je nutné, aby si společnost problém uvědomovala v celé jeho šíři. Média tak mají v rukou moc posunout veřejnou debatu.

 

„Problém vidíme v tom, že se média snaží o klimatické krizi informovat takzvaně vyváženě. Ve skutečnosti to znamená, že vždy pozvou na jednoho odborníka jednoho popírače klimatické krize, a tím zkreslují objektivní fakta, která jsou již vědeckým konsensem potvrzena. Chceme, aby klimaskeptikům dávala přesně tolik prostoru, jaký je poměr vědců, kteří změny klimatu popírají ve skutečnosti. To jsou desetiny procent, maximálně v řádu jednotek procent,“ uvedl v úvodním proslovu Jan Burian z hnutí Rebelie proti vyhynutí.

Vážíme si práce veřejnoprávního média, stojíme za ním a oceňujeme výborně zpracované reportáže, které tématu klimatické krize věnují. Chtěli bychom však, aby se toto téma objevovalo ve vysílání mnohem častěji a aby se česká média inspirovala zahraničními médii, která se připojila k výzvě Covering climate now (Pokrýváme téma klimatické krize - teď).


0
Vytisknout
6096

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019