Klimatické jobovky plus nějaká ta naděje

28. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Uplynulé týdny nepřinesly dobré zprávy o stavu klimatu. Považte: zásadní studie OSN, která byla zveřejněna 26. listopadu, uvádí, že emise skleníkových plynů největších světových znečišťovatelů se zvýšily - a to navzdory slibům z pařížské klimatické konference před čtyřmi lety, kdy se země světa zavázaly k udržení globální teploty pod dvěma stupni Celsia. Výsledky výzkumu jsou zneklidňující.

Světová meteorologická organizace hlásí, že v dlouhodobém časovém horizontu emise skleníkových plynů, jako jsou oxid uhličitý, metan a oxid dusný, dosáhly nových rekordů. Šéf této organizace Petteri Taalas uvádí, že stávající trend nebude jen tak odvrácen. A opět navzdory slibům z Paříže, píše na webových stránkách časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists Dan Drollete.

Mezitím se hromadí důkazy o tom, že svět se blíží scénáři „skleníku planety“, kdy některé oblasti budou alespoň zčásti neobyvatelné. Přední vědci zveřejnili otevřený dopis, v němž požadují okamžitou klimatickou akci. V dopise 11 tisíců vědců stojí: „Klimatická krize je tu a akceleruje rychleji, než většina vědců předpokládala. Je mnohem vážnější, než jsme očekávali. Ohrožuje přírodní ekosystémy a osud lidstva.“

New York Times v textu věnovaném zprávě OSN o klimatu přes všechny ty špatné zvěsti konstatuje, že na akci ještě není pozdě. Existuje celá řada způsobů, jak snížit emise; jak ukončit spalování fosilních paliv, zejména uhlí. Odpovědí je přechod na obnovitelné zdroje, na solární a větrnou energii. Je třeba se odklonit od špinavého automobilového průmyslu a pracovat na vývoji elektrických vozidel. Je nutné zastavit masivní odlesňování. Článek také zmiňuje rapidní pokles spotřeby uhlí v USA a západní Evropě jako důvod k naději; to vše v kombinaci s rychlejším vývojem obnovitelných zdrojů a také energií mladých lidí, kteří proti klimatickým změnám bojují.

Celý text v angličtině ZDE

 

 

1
Vytisknout
8238

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019