Izrael versus Palestina v Trumpově éře: Anexe je nejvyšší stádium osadnického kolonialismu

28. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Je sotva velkým překvapením, že americká vláda nakonec usoudila, že ilegální izraelské osady na palestinském území jsou nějakým způsobem kompatibilní s mezinárodním právem. Americká politika se tímto směrem už nějaký čas ubírala. Donald Trump s nástupem do Oválné pracovny obrátil tradiční blízkovýchodní agendu Washingtonu úplně vzhůru nohama, míní americko-palestinský novinář Ramzy Baroud.

Nemějme ale iluze o blízkovýchodní politice předchozích amerických vlád. Spojené státy se od roku 1948, kdy byl založen Izrael, ani jednou nepostavily na stranu Palestinců nebo Arabů. Ba co více, Washington finančně podporoval izraelskou okupaci všemi možnými způsoby, včetně dotování nelegálních židovských osad.

Stanovisko Trumpova Bílého domu k izraelským osadám je velice nebezpečné. Ve skutečnosti představuje politický odvrat od politiky předchozích amerických administrativ. A to navzdory faktu, že Spojené státy v minulosti vetovaly rezoluce RB OSN a volily proti všem usnesením, která kritizovala Izrael nebo podporovala práva Palestinců. Pouze v roce 1978 Carterova vláda uznala, že existence izraelských osad na palestinském území není konzistentní s mezinárodním právem. To však skončilo s nastartováním tzv. mírového procesu o rok později. Od té doby americké vlády tyto osady považovaly za nelegitimní, ale odmítaly je označit za nelegální, aby na Izrael nedopadly možné sankce. Ještě prezident Ronald Reagan prohlásil, že nelegální osady jsou překážkou v mírovém procesu. Pompeovo stanovisko k tomuto ožehavému tématu v podstatě ilustruje rozpory týkající se americké blízkovýchodní politiky.

Zatímco Trumpova administrativa v určitých ohledech navazuje na tradiční blízkovýchodní agendu svých předchůdkyň, je zároveň unikátní a zneklidňující. Trumpův Bílý dům se totiž nesnaží o udržení rovnováhy mezi zájmy USA a zájmy Izraele, ale spojuje se s pravicovým politickým táborem.

 

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7337

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019