Stane se Írán novým Sovětským svazem?

29. 11. 2019

čas čtení 3 minuty
I když íránští vládci neaspirují na to stát se supervelmocí, zdá se, že chtějí být regionálním hegemonem, jakým bývalo perské impérium. Až dosud Írán vedl válku levně, s použitím proxies místo masivního nasazení vojáků, jako to udělaly USA ve Vietnamu, Iráku a Afghánistánu. Jak ale zjistil libanonský Hizballáh, když byly íránské dotace seškrtány, i levná válka může přijít draho, píše Michael Peck.


Íránské ozbrojené síly přecházejí od nekonvenčního válčení ke konvečnějším zbraním.

To znamená více balistických raket zasahujících jeho nepřátele, stejně jako miny a další námořní zbraně k zablokování Perského zálivu pro přepravu ropy, podle nové zprávy o íránské vojenské síle od Defense Intelligence Agency (DIA), výzvědné služby Pentagonu.

Otázkou však zůstává, zda si Írán může dovolit vyvíjet takové schopnosti.

DIA očekává, že Írán bude dál využívat nekonvenčních prostředků jako je terorismus nebo podporovat proxies jako Hizballáh, aby udělali špinavou práci proti subjektům považovaným za nepřátele, jako jsou USA, Izrael a Saúdská Arábie. Je ale také rozhodnut vybudovat schopnosti využívající konvenčnější výzbroj.

DIA předpovídá, že se Írán soustředí na tři hlavní cíle: Budování raketových sil schopných zasáhnout cíle v regionu, příbřežní námořní síly schopné ohrozit plavbu v Perském zálivu a Hormuzském průlivu a pokračující podporu partnerů a proxies schopných nekonvenčních operací v zahraničí.

"Teherán zlepší své konvenční síly a bude usilovat o nové schopnosti. Poslední pětiletý plán opět dává prioritu raketám, námořním silám a protivzdušné obraně, ale také přidává nový důraz na bojové letectvo a kapacitu pro elektronické válčení. Írán se zřejmě dál soustředí na domácí vývoj stále účinnějších raket, námořních platforem a zbraní a protivzdušné obrany, zatímco se snaží modernizovat některé ze svých upadajících leteckých a pozemních kapacit primárně nákupy v zahraničí."

Ale analytikové Pentagonu také poukazují na cenu tohoto ambiciózního programu, která může být příliš vysoká.

Zpráva z letošního srpna nezahrnuje zářijový útok na saúdská ropná zařízení masivní salvou loitering munitions a nízko letících střel s plochou dráhou letu.

Otázka zní, zda se Írán stane novým Sovětským svazem, který se sám přivedl ke kolapsu nákladnými závody ve zbrojení s USA. I když íránští vládci neaspirují na to stát se supervelmocí, zdá se, že chtějí být regionálním hegemonem, jakým bývalo perské impérium. Až dosud Írán vedl válku levně, s použitím proxies místo masivního nasazení vojáků, jako to udělaly USA ve Vietnamu, Iráku a Afghánistánu. Jak ale zjistil libanonský Hizballáh, když byly íránské dotace seškrtány, i levná válka může přijít draho.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9201

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019