Europoslanci z Farageovy Brexit Party hlasovali proti opatřením na neutralizaci ruské propagandy

11. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Nigel Farage a jeho europoslanci z euroskeptické ultrapravicové Brexit Party hlasovali v Evropské parlamentě proti novým opatřením Evropské unie, jejichž cílem je neutralizovat "vysoce nebezpečné" dezinformace z Ruska.

Farageovi europoslanci hlasovali proti rezoluci Evropského parlamentu, která požaduje modernizaci a  zvýšení efektivity protipropagandistické jednotku EU East StratCom a podporu pro veřejnoprávní média.



Rezoluce byla v parlamentě lehce přijata za podpory největších politických seskupení - středopravicové Lidové strany, socialistů, liberálů a zelených.

V rezoluci europoslanci také kritizovali Facebook. Obvinili ho, že ignoruje většinu požadavků Evropského parlamentu, aby zabránil možnému opakování skandálu s firmou Cambriádge Analytica, která odcizila osobní údaje od nejméně 87 milionů uživatelů Facebooku a zneužila je k ovlivňování amerických prezidentských voleb r. 2016.

I když je zmíněná rezoluce nezávazná, vyvíjí tlak na nové činitele Evropské komise a Rady Evropy, aby soustředili svou pozornost na země, které se snaží ze zahraničí zasahovat do voleb prostřednictvím manipulace sociálních sítí.

Rezoluce vyjadřuje "hluboké znepokojení nad vysoce nebezpečnou propagandou z Ruska" a požaduje, aby EU vytvořila strategii pro boj proti ruským dezinformacím.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7168

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019