Senátní zpravodajský výbor: Rusko se již snaží ovlivnit volby v roce 2020

14. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Zprávy Republikány vedeného zpravodajského výboru Senátu konstatuje, že Rusko se již nyní snaží ovlivnit americké volby v roce 2020. A to navzdory tomu, že Trump a jeho spojenci v posledních měsících zesílili snahy podkopat zpravodajský konsensus, podle nějž se Rusko vměšovalo do prezidentských voleb v roce 2016, informuje Patrick Tucker.


Zpráva také podtrhuje několik populárních omylů ohledně toho, jak ruské vlivové kampaně fungují. Například uvádí, že ruští vlivoví agenti obecně zaměřují na Američany napříč politickým spektrem, přičemž pravici i levici nabízejí různé verze misinformací a dezinformací. Nejaktivnější oblastí jejich činnosti je rasová problematika. Ve skutečnosti měli Afroameričané větší šanci stát se terčem ruské kampaně než běloši. Přes 2/3 placeného obsahu dezinformační ruské Agentury pro výzkum internetu se zaměřuje na černochy.

Rusové dále vytvořili nepolitické stránky zaměřené na náboženství a další témata. Jakmile přitáhly publikum, operátoři začali s propagandou.

Ruští operátoři dále strávili spoustu času útoky na kredibilitu tradičních médií, aby mohli prosazovat falešné narativy. Cílem zde není nutně manipulovat veřejným míněním, ale dosáhnout toho, že veřejnost přestane být citlivá vůči varováním před ruskými aktivitami.

Nejdůležitějším závěrem zprávy je, že ruské úsilí nadále pokračuje, přičemž v danou chvíli hromadí osobní data lidí v USA sympatizujících s tématy, na něž se ruská dezinformační kampaň zaměřuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6763

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019