Expertní zpráva: Americký protiraketový systém má vážné nedostatky

12. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Šestnáctičlenný expertní panel National Research Council po dvou letech studia vynesl verdikt nad stávajícím americkým systémem protiraketové obrany. Závěr nezní nikterak povzbudivě: Systém má vážné nedostatky, zejména komponenta zajišťující obranu proti mezikontinentálním raketám - komponenta, která je umístěna přímo na území USA, měla od ní být odvozena první verze evropského systému s "brdským" radarem a Obama ji "zdědil" po G. W. Bushovi - nedokáže splnit předpokládané úkoly. Za hlavní hrozbu je ve studii označen Írán, který údajně může vyvinout výkonné mezikontinentální rakety. Lze ovšem důvodně předpokládat, že pokud doporučení panelu americké úřady realizují, Rusko a Čína si to okamžitě "vezmou osobně". Jinými slovy, padne poslední překážka pro nové kolo závodů ve strategickém jaderném zbrojení, jaké svět od pádu Berlínské zdi ještě nezažil.

Ozbrojený dav usmrtil amerického velvyslance v Libyi

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Amerického velvyslance v Libyi a tři americké zaměstnance velvyslanectví usmrtil raketový útok vyvolaný americkým filmem, který údajně uráží proroka Mohammeda, uvedl činitel libyjské vlády.

Není jasné, zda velvyslanec Christopher Stevens byl ve svém automobilu anebo na americkém konzulátě, když došlo v Benghází k útoku.

Tisková kancelář AFP vydala fotografii neidentifikovaného muže s vážnými zraněními, vypadajícího jako velvyslanec Stevens, odnášeného z místa útoku. Al-Džazíra uvedla, že velvyslanec zemřel na udušení kouřem.

Libyjští činitelé uvedl, že muž zemřel poté, co na konzulát zaútočily osoby vyzbrojené reaktivními granátomety. Před americkým konzulátem dochází k těžkým bojům mezi libyjskou armádou a ozbrojenými bojůvkami.

O několik hodin dříve přelezli demonstranti v Egyptě zdi amerického velvyslanectví a spálili americkou vlajku. Před americkým velvyslanectvím v Egyptě se shromáždilo několik tisíců demonstrantů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spolkový ústavní soud: Stížnost ohledně ESM se zamítá, fond musí splnit podmínky

12. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spolkový ústavní soud v Karlsruhe dnes v 10 hodin oznámil nález ohledně stížnosti na údajnou neústavnost zřízení evropského záchranného fondu ESM. Stížnost byla zamítnuta, soud nicméně stanovil pro fungování fondu určité omezující podmínky.

Tyto podmínky jsou následující:

  • 1) Závazky které vzniknou Německu v důsledku působení fondu nesmějí překročit částku 190 miliard eur; v opačném případě musí fond žádat Bundestag o schválení dodatečných závazků.
  • 2) Obě komory německého parlamentu, Bundestag i Bundesrat, musejí být průběžně informovány o činnosti a stavu evropského záchranného fondu ESM.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Výňatky z nálezu v angličtině: ZDE

Kauza Rath III: pokusy o odpovědi na nezodpovězené otázky

12. 9. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 7 minut

V pátek jsem se přesunoval autem v oblasti Krkonoš právě v době, kdy v poslanecké sněmovně hovořil David Rath. Po pravdě řečeno, mnoho nového do případu nevnesl. Ale i o vyšetřovatelích se dá říci totéž: po několika měsících stojí na místě a příliš nepokročili. Mají stále jen odposlechy, krabici s penězi a částečné přiznání obviněné Salačové. Na to, jak suverénně vystupovali na počátku, je to dost chudý výčet. V předchozí části tohoto nepravidelného seriálu jsem naznačoval, že v kauze je stále více otazníků než odpovědí. Dnes bych se chtěl pokusit naznačit možné odpovědi na některé z nich.

Flagrantní selhání kontrolních funkcí státu

12. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Otravy methanolem (už 8 lidí zemřelo a řada jich oslepla) jsou symptomem flagrantního selhání kontrolních funkcí českého státu, píše Petr Vařeka. Nechápu, jak je něco takového vůbec možné - každý akreditovaný výrobce by přece měl mít síť akreditovaných odběratelů a obráceně každý akreditovaný prodejce by měl mít sít akreditovaných dodavatelů. Alespoň jsem si to myslel.. Ať policie jde tam, kde se metylalkohol prodával, a vyšetří to! Investuje-li do toho tolik energie a prostředků jako v kauze Rath, bude určitě úspěšná. I když ČSSD vytlouká ze současné situace kolem otrav politický kapitál, což je jistě nechutné, nelze nevidět, že snahy současné politické garnitury ušetřit mimo jiné i restrikcí státního aparátu (hygienický a zdravotní dohled) mají na této tragedii svůj podíl.

Inzerát na kulturu

12. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Kulturnictví na našem minievropském velevýznamném plácku připomíná ajntopf. Vaříme z toho, co máme po ruce. I proto si může v paláci na pražském náměstí štrádovat lautr každej nedouk či vykuk, co kdysi neřekl pořádně ani muk!

Kdo (ne)podporuje demokracii

12. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Na médiích je mimo jiné "kouzelné" to, jak bez mrknutí oka pootočí kormidlem hodnot a tváří se, jako když se nic neděje. Všimli jsme si například, jak z obrazovek oproti počátku devadesátých let zmizel čečenský konflikt a vypařila se z nich kritika ruských vládních představitelů? A jak nám média přinášejí obraz "chlapáka Putina, co zachraňuje ohrožené ptáky a neohroženě loví šelmy"? Či jak se v médiích dosud neobjevila zmínka o brutálním převratu v Chile, který měl jako na potvoru výročí 11. 9.? O Viktorovi Jarovi a dalších obětech režimu A. Pinocheta se totiž raději nemluví.

Dnešnímu pojetí kapitalismu začíná vadit obecný koncept lidských práv, jakkoli byl dříve v ústech četných politiků prázdný.

Gazdíkova neobvyklá upřímnost

12. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 1 minuta

Včerejší Právo s odvoláním na předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka uvedlo, že za nečekaným odvoláním ředitele Národního divadla Ondřeje Černého je skutečnost, že ho vyšetřuje policie kvůli majetkovým deliktům. Listu to údajně Gazdík sdělil v odpovědi na otázku, zda vyslechne výzvu řady umělců a navrhne premiérovi odvolat ministryni kultury a stranickou kolegyni Alenu Hanákovou.

BRITÁNIE:

Počet lidí hospitalizovaných kvůli stresu radikálně vzrostl v době krize

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Hospodářská krize vyvolává v Británii podstatné psychické problémy. Od května 2011 do května 2012 bylo v Británii hospitalizováno v důsledku stresu, vyvolaného hospodářskou krizí téměř 6400 osob. Ve srovnání z obdobím 2007-2008, kdy hospodářská krize vznikla, je to vzrůst případů o 47 procent. Vyplývá to ze statistik Health and Social Care Information Centre.

Z průzkumu lidí kolem třiceti, který provedl Institute of Psychiatry, vyplývá, že nejvíce jsou postiženi stresem kuchaři ve velkých restauracích a stavební dělníci pod tlakem, aby dokončili stavební práce včas.

Stres je největší příčinou nemoci v Británii. Postihuje dvacet procet zaměstnanců. Odborníci vyjádřili překvapení nad vysokými počty hospitalizací. Stres je normálně příčinou vzniku nemocí, nikoliv nemocí samotnou.

Hospitalizace osob ve stresu je většinou krátká. Lidem se poskytuje útočiště před jejich stresovou situaci a podpůrná terapie, aby se vzchopili. Většinou je to na základě rozhovorů, nikoliv léků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

To se musí sáhnout hercům na sociální polštář, aby šla pravice do kopru?

12. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Respektuji nesouhlas členů ND s odvoláním Ondřeje Černého. Nepochybuji o tom, že ministryně kultury je nekompetentní, a dodávám, že nekompetentní je z mého pohledu celá vláda. Co nemohu respektovat jsou některá prohlášení, píše František Štván.

Den co den jsou řadoví občané, aniž by se jich lidé jako profesorka Dvořáková či spisovatelka Procházková zastali, vyhazováni z práce. Uvědomují si tyto dámy, jak těmto lidem musí být, když si přečtou, jaké rozhořčení u nich vyvolala výpověď Ondřeje Černého a jaký společenský význam tomu dávají?

Boj o záchranu eurozóny prohrává demokracie

12. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Evropská centrální banka (ECB) vypálila svou magickou střelu. Tím že slíbil "neomezené" nákupy vládních dluhopisů dal její šéf Mario Draghi najevo, že udělá "cokoliv bude třeba", aby euro zachránil. Ale během záchrany měny Draghiho střela ošklivě zranila něco mnohem důležitějšího - evropskou demokracii.

Řecko požaduje od Německa válečné odškodné

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Řecko zahájilo oficiální vyšetřování s cílem získat věcné argumenty pro tvrzení, že mu Německo za nesplacené válečné reparace stále ještě dluží mnoho miliard euro. Analýza má být dokončena do Vánoc.

I když Německo poskytlo r. 1990 Řecku konečné odškodnění za škody, spáchané během nacistické okupace Řecka od r. 1941, řecká vláda zastává názor, že Berlín Řecku stále dluží další peníze. Řecko dostalo na pařížské konferenci po porážce nacistického Německa daleko menší reparace, než požadovalo. Hitlerovy vojenské jednotky v Řecku v letech 1941-1944 vyvraždily desetitisíce Řeků a statisíce Řeků zemřely hladem.

Británie a Spojené státy potlačily důkazy o katynském masakru

12. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Británie a Spojené státy potlačily důkazy, že Sovětský svaz za druhé světové války usmrtil více než 22 000 polských důstojníků, aby nenarušily svou vojenskou alianci se Stalinem. Vyplynulo to z dokumentů, zveřejněných 11. září 2012.

Vyvraždění 22 000 polských válečných zajatců v Katynu v západním Rusku provedla tajná policie NKVD na Stalinův příkaz. Nacistické jednotky objevily hromadné hroby polských důstojníků během invaze do Sovětského svazu r. 1941, avšak Británie a USA odmítly německé tvrzení, že Poláci byli zavražděni na Stalinův příkaz.

Obama zrušil schůzku s Netanjahuem

12. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Bílý dům včera oznámil, že se prezident Barack Obama nesejde s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ten se koncem září chystá na návštěvu USA, zatímco eskaluje napětí ohledně íránského jaderného programu. Izraelský premiér v poslední době vystupňoval své požadavky ohledně amerického postoje k íránskému jadernému programu, pouhých několik týdnů před listopadovými prezidentskými volbami.

BRITÁNIE:

Premiér Cameron plánuje použít armádu jako stávkokazy

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Právě probíhající výroční odborářský kongres debatuje o možnosti generální stávky. Britský konzervativní premiér David Cameron se mezitím vyjádřil, že v případě stávek chce použít vojáků jako stávkokazů. Vojáci by v době stávek pracovali jako vězeňští dozorci, hasiči, pracovníci imigrační kontroly, řidiči cisternových vozů, dodávajících benzín a strojvůdci na železnici a v metru.

Brendan Barber, generální tajemník Britského odborového kongresu k tomu uvedl: "Vláda by se měla soustředit na vyřešení problémů prostřednictvím jednání, nikoliv provokativním užíváním armády jako stávkokazů. Je obtížné si pomyslet, že by byla armáda spokojená s tím, že je zneužívána tímto otevřeně politickým způsobem. Británie by se tím výrazně začala odlišovat od jiných pokročilých demokracií."

Armádní činitelé varovali, že by bylo obtížné dávat armádě další úkoly v situaci, kdy je už silně přepracována. Armáda by také musela dostat čas, během něhož by vojáci museli získat kvalifikaci v zaměstnáních, v nichž mají fungovat jako stávkokazi. Politické rozhodnutí použít armádu jako stávkovazům by musela přijmout vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Češi v Indii

12. 9. 2012 / Jaroslav Hutka

čas čtení 9 minut

Sedím v kavárně Slavia, je deštivý den, poslední v srpnu. Odsedl jsem si od výhledu na Národní divadlo a k oknu, kde na mne táhlo, si přisedly dvě mladé Američanky. Jedna tlustá velká a druhá drobná. Drobná mluví tiše, tlustá pronikavým hlasem. Snažím se soustředit na kavárenský hluk a nerozumět o čem si holky povídají. Vedle mne přes uličku jemně hraje pianista. Znám ho snad desetiletí, je to matematik, studoval matfyz a má teorii, že lidé se mají scházet jen v kavárnách, protože to má úroveň a kulturní odstup. Když se scházejí doma, tak to vede k nevěře, rozvodům a ničení společnosti. Pianista ve Slávii to jinak vidět nemůže a snad ani nesmí. Udělal přestávku, vstal, naklonil se přes koženou lavičku ke mně, podal mi ruku a srdečně řekl:

"Přeju Vám, mistře, velkou inspiraci! Už nám začal podzim. Včera jsem strašlivě zmokl." A kamsi zmizel.

Miamská pětka: výzva pro novinářské profesionály

12. 9. 2012

čas čtení 8 minut

Ricardo Alarcón de Quesada

Aby zajistila nespravedlivé rozsudky pro pětici kubánských zpravodajců, kteří zakrátko dovrší 14 let trestu za to, že se snažili bránit terorismu, dopouštěla se vláda Spojených států hrubého porušování vlastní Ústavy a vlastních zákonů. Nešlo o izolovaný čin, nýbrž o systematické úsilí, jež trvalo po celou dobu procesu proti "kubánské pětce" a do něhož z veřejných prostředků investovala mnoho milionů dolarů.

Američtí Republikáni mohou vyhrát letos prezidentské volby zřejmě už naposledy

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Američtí Republikáni jsou drtivou většinou bělošskou politickou stranou. Demografická struktura USA se však radikálně mění a procento bělochů v USA klesá. Podle průzkumů veřejného mínění pro Republikány vůbec nehlasují američtí černoši. Hlasuje pro ně přibližně 25-30 procent Hispánců. Jenže mají-li Republikáni v listopadu v prezidentských volbách zvítězit, potřebují volební hlasy nejméně od 61 procent amerických bělochů.

To se jim letos ještě může podařit, ale v příštích volbách už ne. Podle amerického úřadu pro sčítání lidu do 25 let už nebudou nehispánští běloši tvořit v USA většinu obyvatel. Pokud se američtí Republikáni nezmění a neodvrhnou rasismus, mizogynii, nenávist vůči homosexuálů, budou mít problém se získáváním většiny voličů. Republikáni stále silněji prosazují zákazy potratů, což zrovna nevyvolává jejich popularitu u žen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zabezpečení občanů ve stáří

12. 9. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Zabezpečení života ve stáří lze chápat jako soubor opatření, jimiž společnost ovlivňuje zhruba čtvrtinu života každého občana. Podíváme-li se na české poměry z tohoto širšího zorného úhlu, nemůžeme dojít k jinému závěru, než že jsou naprosto ostudné.

Následující text se zabývá pouze opatřeními, které spadají pod státní sociální politiku.

Pokud odkládáte něco, co by ještě někomu sloužit, nedávejte to do kontejnerů na velkoobjemový odpad

12. 9. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 2 minuty

Čas od času s přítelkyní něco vyhazujeme. Něco, co by mohlo ještě třeba někomu posloužit, ale my už to nechceme. Zatímco přítelkyně zastává názor, že je to nejjednodušší položit k nejbližším popelnicím, já jsem spíše vždy čekal, až se v okolí objeví kontejner na velkoobjemový odpad a odvezl to k němu. Viděl jsem, že tam přijde řada lidí, kteří si některé věci berou a co nikdo nechce, to se aspoň večer odveze a nebude se to válet na ulici.

Projevy věřících z různých církví, přednesené na protestu proti tzv.  církevním restitucím dne 4.9.2012 na Klárově v Praze

12. 9. 2012

čas čtení 13 minut

Jak to čtu v Bibli

    Eduarda Heczková (luterská církev)

     Milí přátelé, jsem farářka a proto můj postoj proti církevním restitucím pramení především z biblického hlediska. Biblických textů, skze něž lze vidět nesprávnost těchto restitucí je vícero -- jejich výčet by zabral mnohem více času, nežli zde máme. Ale já se opírám zejména o dva z nich.

Český sever: hrozí občanská válka?

11. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Česká televize odvysílala v neděli večer na svém druhém programu závěrečný díl pentalogie dokumentaristy Davida Vondráčka nazvaný Na divokém severu (Šluknovsko 2011 -- 2012). Vondráček se v něm s mimořádným citem pro téma vykořenění vrací k událostem, které před nedávnem vzrušovaly celou zemi a uvádí je do historických souvislostí, které nebyly v aktuálním zpravodajství zohledňovány. Ukazuje, že dnešní situace v severním výběžku republiky není jen důsledkem současné krize, ale dlouhodobého vývoje, který začal vystěhováním původního obyvatelstva a následnou hospodářskou a sociální destrukcí kraje.

Skvělý dokument je dostupný v i-vysílání ČT, druhý program jej opakuje ve středu 12. září v 10:00 hodin v neděli 16. září ve 3,20 hodin.

Návrat německých řeholních řádů by delegitimizoval celý dvacetiletý vývoj od roku 1989

11. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Římskokatolická církev v Československu nikdy neměla právní subjektivitu jako celek. Církev byla nadnárodním tělesem, které se nepodřizovalo svrchovanosti národních států. Právní subjektivitu z hlediska vlastnictví měly jenom jednotlivé církevní instituce, tedy kostel, farní obročí, kapitula atd. A taky řády, píše Václav Žák.

Není třeba mít konspirativní myšlení, aby si člověk dovedl představit nebezpečí, která z takto formulovaného zákona vyplývají. Zákon jako oprávněnou osobou zakotvuje subjekt, který nikdy vlastnická práva k majetku neměl. A ponechává v mlze seznam subjektů, které vlastnická práva skutečně měly. Kontrolní otázka. Patří mezi ně i Řád německých rytířů?

Druhá kontrolní otázka. Může taková konstrukce zákona založit legitimní očekávání řádu, že mu majetek bude navrácen? Na základě čeho by se dalo argumentovat, že ne? Může se řád považovat za součást takto mlhavě definované římskokatolické církve? Jakmile se řádu podaří dokázat legitimní očekávání navrácení majetku, může se dovolávat ochrany Evropského soudu pro lidská práva. Evropský soud už nebude zkoumat způsob, jakým o majetek přišel, ale bude posuzovat, jestli řád v porovnání s jinými církevními subjekty není diskriminován.

Co s argumentem, že se majetek vydá jen těm osobám, jimž byl konfiskován po 25. únoru 1948? Má někdo jistotu, že řád přišel o majetek před únorem, zejména když řád doloží, že dokonce Nejvyšší správní soud tehdejšího svrchovaného Československa rozhodl, že mu majetek byl konfiskován protiprávně?

Politické důsledky takového vývoje by byly skutečně nedozírné. Už teď je veřejnost frustrovaná společenským systémem, který se zde vyvinul. Návrat německých řeholních řádů by velmi pravděpodobně delegitimizoval celý dvacetiletý vývoj od roku 1989.

Zdroj: ZDE

Schwarzenbergovo pokrytectví

11. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Karel Schwarzenberg při kritice Petra Nečase řekl v rozhovoru pro Lidové noviny: "Žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva."

Protestoval Karel Schwarzenberg proti nezákonnému věznění amerického vojáka Bradleyho Manninga v USA, na které upozornily i americké lidskoprávní organizace? Protestoval proti útlaku v Bahrajnu, v Saúdské Arábii, v Uzbekistánu, v zemích, kde mají Spojené státy své strategické zájmy? Odsoudil Schwarzenberg praxi CIA, která mučila odpůrce Muammara Kaddáfího a předávala je pak k dalšímu mučení do libyjských věznic? Karel Schwarzenberg nikdy nesklonil hlavu před velmocemi, pokud jde o lidská práva?

Jak z kruhu ven

10. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

S blížícím se druhým ročníkem Festivalu za demisi vlády, který se uskuteční 22. září od 14:00 na Karlově náměstí, je třeba se vrátit k masivní protivládní demonstraci na náměstí Václavském, která proběhla 21. dubna 2012. Co se vlastně v tomto období dělo? Nezůstal dubnový potenciál protivládních protestů nevyužit? Co vlnu odporu proti vládní politice otupělo a zeslabilo? A o čem všem lze v kontextu blížící se demonstrace uvažovat?

Při zmínce 22. 9. se v souvislosti s českými dějinami člověku vybaví asi hlavně pohnutý rok 1938. K tomuto dni padla Hodžova vláda, o týden později přišel mnichovský diktát. Rozpoložení většiny lidí té doby vystihuje např. titulní stránka Večerního Českého slova ZDE

Dne 22. 9. 1938 se např. před Rudolfinem demonstrovalo za obranu republiky. Tyto zářijové dny je třeba připomínat.

Assange se pokusil zastrašit americký filmový festival, aby nepromítal dokument o WikiLeaks

11. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Julian Assange pohrozil soudním stíháním, pokud americký festival South by Southwest odpromítá film Wikileaks: Secrets and Lies (WikiLekas: Tajnosti a lži). Assange tvrdí, že film, který odvysílala britská televizní stanice More4 29. listopadu 2011, je pomlouvačný. Poslal festivalu důrazný dopis s titulem "DOPIS PŘED SOUDNÍM STÍHÁNÍM". Poslal obdobný dopis americké televizi CNBC.

V Británii poslal Assange v téže věci stížnost britskému regulačnímu orgánu Ofcom, ten jeho stížnost ale odmítl a rozhodl, že dokumentární film prezentuje historii WikiLeaks i Assange férově.

Assangovo vyhrožování znamenalo, že britští tvůrci dokumentu si museli zaplatit drahé právní pojištění a obávají se, že Assangovy výhružky budou znamenat, že se film nikam do zahraničí neprodá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Godot ex machina

11. 9. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Nebylo to poprvé a určitě ani naposledy, kdy jsem si před televizní obrazovkou připadal jako Alenka před králičí norou. Nebyl to ovšem králíček, kdo k divákům Alenkám promlouval, ale ministryně kultury Alena Hanáková, jež s vytrvalostí sobě vlastní uváděla redaktorku Drtinou do světa čar a kouzel, když na dotaz, proč byl odvolán ředitel Národního divadla Ondřej Černý, neústupně opakovala, že pan ředitel sice výborně zvládal ministerstvem nastavený systém, leč problém je v tom, že systém je týmž ministerstvem třeba znovu nastavit, k nastartování čehož byl povolán muž o divadelnictví nemající ani potuchy, takto ekonomický náměstek paní ministryně Martin Sankot.

Destrukce anglických univerzit pokračuje po předem určené trajektorii

11. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Rektoři anglických vysokých škol obviňují vládu z chaosu při přijímání letošních uchazečů o univerzitní studium. V důsledku zavedení horentně vysokého školného ve výši 9000 liber ročně, v důsledku náhlého zpřísnění v hodnocení maturitních zkoušek, takže mnoho studentů nedostalo při maturitě očekávané dobré známky, se anglickým vysokým školám nepodařilo naplnit kvóta studentů a na poslední chvíli musely změkčit své podmínky pro přijetí. Ke studiu na anglických univerzitách se pro nadcházející školní rok přihlásilo o 30 000 studentů méně než obvykle. Některé obory jsou pod tlakem a budou se zřejmě uzavírat. Týká se to především humanitních oborů a studia cizích jazyků. Jako by Anglie už neměla závažný problém, že tam skoro nikdo neumí žádný cizí jazyk.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kalousek a Paroubek

11. 9. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení < 1 minuta

Tak mě napadlo, při čtení článků o odvolání ředitele Národního divadla: Pan ministr Kalousek nafackoval nějakému mládenci, jenž mu nadával. Vyskočil z auta a využil svou výškovou i váhovou převahu. A teď si, dear friends, představte, že by před časem trefilo vajíčko Jiřího Paroubka, ten by seskočil z pódia a zfackoval mládence, který vajíčko hodil. Vypisuju zde anketu, jak by se zachovala naše nezávislá média. Lidé, pište... vyzývá Alex Koenigsmark.

Opisuje Dominik Duka názory Vladimíra Putina?

11. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Ve čtvrtek 6. září poskytl Vladimír Putin rozhovor ruské televizi (viz výše). Uvedl v něm o punkové skupině Pussy Riot mimo jiné toto:

"Skupina Pussy Riot je obscénní. Vláda má právo hájit práva věřících." Putin se v rozhovoru zmínil i o sexuální orgii, kterou natočili někteří členové pozdější skupiny Pussy Riot v jednom moskevském muzeu, a pokračoval: "Název skupiny zní příliš obscénně, dokonce i v angličtině". "Rusové stále ještě mají bolestné vzpomínky na raná léta sovětské vlády, kdy byly pronásledovány tisíce ortodoxních i muslimských věřících, stejně jako jejich duchovní a věřící i jiných náboženství. Sovětské úřady brutálně potlačovaly duchovenstvo. Mnoho kostelů bylo zničeno. Tyto útoky měly zdrcující dopad na všechna naše tradiční náboženství. A tak, všeobecně vzato, zastávám názor, že stát musí ochraňovat city věřících."

V neděli 9. září odvysílal Dominik Duka na pražské stanici Radiožurnál komentář, z něhož vyjímáme:

Chování Pussy Riot připomíná Stalina

Přiznám se, že když jsem se dověděl, co ve skutečnosti znamená překlad názvu skupiny, jaké excesy provázely v minulosti jejich vystoupení a jejich politické zaměření, můj zjednodušený pohled ovlivněný novinovými články se přece jen proměnil. (...) Potupa chrámu sv. Spasitele připomíná sovětské blasfemické zničení tohoto chrámu Josefem Vissarionovičem Stalinem. Pomsta za rozsudek, jíž bylo zboření kříže postaveného na místě zavražděných obětí NKVD v Kyjevě, mě přece jen děsí. A ptám se, koho se více obávat. (...) "Modlitba" Pussy Riot vykazovala všechny znaky posměchu: šlo o nápodoby křižování, vulgární slovník a podobně. Není se co divit, že se tato událost dotkla věřících, a to i těch, kteří se o ní dozvěděli z médií. Svoboda jedněch opravdu v tomto případě končí tam, kde začíná svoboda druhých.

Je podobnost Dukových názorů s Putinovými čistě náhodná? Povede posílení ekonomické moci Dukovy katolické církve k šíření i jiných putinovských zvyklostí do České republiky?

Moskva: Asad odejde, pokud by prohrál volby

11. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident ašár al-Asad sdělil Moskvě, že je připraven opustit funkci, pokud si Syřané zvolí jiného nejvyššího představitele. Sdělil to v pondělí náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

35467