Obama zrušil schůzku s Netanjahuem

12. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Bílý dům včera oznámil, že se prezident Barack Obama nesejde s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ten se koncem září chystá na návštěvu USA, zatímco eskaluje napětí ohledně íránského jaderného programu. Izraelský premiér v poslední době vystupňoval své požadavky ohledně amerického postoje k íránskému jadernému programu, pouhých několik týdnů před listopadovými prezidentskými volbami.

Představitel Bílého domu oznámil, že byla odmítnuta Netanjahuova žádost o setkání s Obamou v době, kdy izraelský premiér navštíví Spojené státy kvůli jednání Valného shromáždění OSN. Izraelské straně bylo sděleno, že "prezidentův rozvrh to nedovoluje". Podle mluvčího Bílého domu se oba politici zúčastní jednání VS OSN v různých dnech.

Netanjahu má s Obamou napjaté vztahy, ale ěhem všech jeho návštěv v USA se až na jedinou výjimku vždy setkali. A v listopadu 2010 k setkání nedošlo proto, že prezident pobýval na zahraniční návštěvě.

Tím že se Obama s Netanjahuem tentokrát odmítl sejít si může odcizit některé židovské a proizraelské voliče během listopadových voleb. Republikánský rival Mitt Romney vystupuje jako naprostý podporovatel izraelské politiky a Obamu obvinil, že vůči Íránu nepostupuje dostatečně tvrdě.

Bílý dům chce zjevně Izraelcům naznačit své znechucení z jejich nátlaku.

Ve stejný den jako oznámení, že se Obama s Netanjahuem nesetká, izraelský premiér v anglickém projevu během tiskové konference s bulharským premiérem prohlásil, že USA se zpronevěřily svému "morálnímu právu zastavit Izrael v jeho akci proti íránskému jadernému programu", protože údajně odmítly zaujmout k Íránu jednoznačný postoj.

Web izraelského deníku Harec označil premiérovo vyjádření za "bezpříkladný slovní útok proti americké vládě".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8617

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2012