Řecko požaduje od Německa válečné odškodné

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Řecko zahájilo oficiální vyšetřování s cílem získat věcné argumenty pro tvrzení, že mu Německo za nesplacené válečné reparace stále ještě dluží mnoho miliard euro. Analýza má být dokončena do Vánoc.

I když Německo poskytlo r. 1990 Řecku konečné odškodnění za škody, spáchané během nacistické okupace Řecka od r. 1941, řecká vláda zastává názor, že Berlín Řecku stále dluží další peníze. Řecko dostalo na pařížské konferenci po porážce nacistického Německa daleko menší reparace, než požadovalo. Hitlerovy vojenské jednotky v Řecku v letech 1941-1944 vyvraždily desetitisíce Řeků a statisíce Řeků zemřely hladem.

Německo vyplatilo řeckým obětem nacismu r. 1960 67 milionů dolarů a osoby, které byly poslány do koncentračních táborů, nadto dostaly od německé vlády individuální odškodné.

Avšak Řecko poukazuje na to, že mu nikdy nebyla splacena půjčka 476 milionů říšských marek, které byla donucena Řecká národní banka bezúročně poskytnout během války Německu.

Někteří experti argumentují, že tato částka nemůže být považována za součást poválečných reparací, ale že šlo o samostatnou finanční dohodu. Proto má Německo Řecku tyto peníze vrátit.

Německý deník Die Welt napsal, že bez úroků by zmíněná půjčka měla v současnosti hodnotu 14 miliard dolarů. S ročními úroky ve výši tří procent by měla hodnotu nejméně 95 miliard dolarů.

Německo už Řecku poskytlo dva záchranné balíčky, jeden v hodnotě 110 miliard euro v květnu 2010 a další v hodnotě 130 miliard euro letos. Dalších 107 miliard euro řeckých dluhů bylo zrušeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
9124

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2012