Opisuje Dominik Duka názory Vladimíra Putina?

11. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Ve čtvrtek 6. září poskytl Vladimír Putin rozhovor ruské televizi (viz výše). Uvedl v něm o punkové skupině Pussy Riot mimo jiné toto:

"Skupina Pussy Riot je obscénní. Vláda má právo hájit práva věřících." Putin se v rozhovoru zmínil i o sexuální orgii, kterou natočili někteří členové pozdější skupiny Pussy Riot v jednom moskevském muzeu, a pokračoval: "Název skupiny zní příliš obscénně, dokonce i v angličtině". "Rusové stále ještě mají bolestné vzpomínky na raná léta sovětské vlády, kdy byly pronásledovány tisíce ortodoxních i muslimských věřících, stejně jako jejich duchovní a věřící i jiných náboženství. Sovětské úřady brutálně potlačovaly duchovenstvo. Mnoho kostelů bylo zničeno. Tyto útoky měly zdrcující dopad na všechna naše tradiční náboženství. A tak, všeobecně vzato, zastávám názor, že stát musí ochraňovat city věřících."

V neděli 9. září odvysílal Dominik Duka na pražské stanici Radiožurnál komentář, z něhož vyjímáme:

Chování Pussy Riot připomíná Stalina

Přiznám se, že když jsem se dověděl, co ve skutečnosti znamená překlad názvu skupiny, jaké excesy provázely v minulosti jejich vystoupení a jejich politické zaměření, můj zjednodušený pohled ovlivněný novinovými články se přece jen proměnil. (...) Potupa chrámu sv. Spasitele připomíná sovětské blasfemické zničení tohoto chrámu Josefem Vissarionovičem Stalinem. Pomsta za rozsudek, jíž bylo zboření kříže postaveného na místě zavražděných obětí NKVD v Kyjevě, mě přece jen děsí. A ptám se, koho se více obávat. (...) "Modlitba" Pussy Riot vykazovala všechny znaky posměchu: šlo o nápodoby křižování, vulgární slovník a podobně. Není se co divit, že se tato událost dotkla věřících, a to i těch, kteří se o ní dozvěděli z médií. Svoboda jedněch opravdu v tomto případě končí tam, kde začíná svoboda druhých.

Je podobnost Dukových názorů s Putinovými čistě náhodná? Povede posílení ekonomické moci Dukovy katolické církve k šíření i jiných putinovských zvyklostí do České republiky?

0
Vytisknout
11902

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2012