Vyostřování protikladů: Proč al-Kajdá zaútočila na satiriky v Paříži

8. 1. 2015 / Juan Cole

čas čtení 6 minut

Tato strašná vražda nebyla zbožným protestem proti hanobení náboženského obrazu. Byl to pokus vyprovokovat evropskou společnost k pogromům na francouzské muslimy, protože v takovém případě by rekrutace al-Kajdy najednou vykázala určité úspěchy, místo aby tváří v tvář živoucí kultuře mladých muslimských přistěhovalců selhávala. Je ironií, že podle některých zpráv jeden ze dvou policistů, které zabili, byl muslim.

Strašlivá vražda vydavatele, karikaturistů a dalšího personálu neuctivého satirického týdeníku Charlie Hebdo, spolu se dvěma policisty, spáchaná teroristy v Paříži, byla podle mého názoru strategickým úderem zaměřeným na polarizaci francouzské a evropské veřejnosti.

Pařížští útočníci údajně spatřeni na severu Francie

8. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dva bratry prchající z místa činu údajně poznal zaměstnanec čerpací stanice nedaleko Villers-Cotterêt, kde se na útěku zastavili. Třetí útočník se vzdal policii.

Později policie obklíčila dům v Crépy-en-Valois severovýchodně od Paříže, kde podezřelé zahlédl majitel garáže. Zde právě probíhá zásah.

Na jihu Paříže dnes při zásahu proti podezřelým zahynula jedna policistka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Prohlášení Ústředí muslimských obcí V ČR k dnešnímu teroristickému útoku v Paříži

8. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Jménem Ústředí muslimských obcí v ČR (ÚMO) co nejostřeji odsuzujeme hanebný útok extremistů na redakci pařížského satirického periodika Charlie Hebdo a rodinám jeho obětí vyjadřujeme naši nejhlubší soustrast.

ÚMO volá po zdrženlivosti, smířlivosti a úměrnosti , která je dle našeho přesvědčení nejlepším lékem na nenávist a fanatizmus, ať již přichází odkudkoli a je namířen proti komukoli.

Smutná zpráva - těžce nemocná dcera našich australských kolegů zemřela. Problém s pojištěním dětí cizinců je třeba vyřešit!

8. 1. 2015 / Václav Hořejší

čas čtení 16 minut

Před několika týdny jsem publikoval článek s prosbou o příspěvek na úhradu léčebných nákladů čtrnáctileté dcery našich australských kolegů, kterou postihlo nádorové onemocnění. Ačkoli se léčba v motolské nemocnici zpočátku vyvíjela příznivě, pacientka nakonec 6. října zemřela.

Tisíce Evropanů se zúčastnily vigilií

8. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Tisíce lidí se ve středu večer v evropských městech zúčastnily vigilií, aby dali najevo svou podporu obětem útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo. Lidé se shromáždili v Paříži, Bruselu, Berlíně, Londýně, Madridu, Ženevě, Lyonu a na dalších místech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Iracionální strachy západní společnosti zamlžují skutečná nebezpečí, jimž čelí

8. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že muslimové žijící v západní společnosti se pomalu, ale jistě ocitají v pozici, v jaké se nacházeli Židé v 30. letech minulého století, ačkoliv prozatím čelí jen verbálním hrozbám a iracionální nenávisti. Mnozí varují před stupňující se fašizací západní společnosti, která však ve skutečnosti není ohrožena hordami děloh muslimských žen a islámským terorismem.

OBSE: Situace na východě Ukrajiny se rychle zhoršuje

8. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině informuje ve své poslední zprávě o rychle se zhoršující bezpečnostní situaci.

Zpráva popisuje řadu případů porušení příměří, dne 5. ledna to bylo 69 krát během 24 hodin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Válka hňupů

7. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Twitter Le Point oznámil smrť dvoch legendárnych karikaturistov Charlie Hebdo, Charb a Cabu zomreli na následky zranení po teroristickom útoku na redakciu. Dnešný Charlie mal na prvej strane Cabuovu karikatúru s názvom predpovede mága Houellebecqa, ktorého kniha Soumission o premene Francúzska na islamskú republiku, vychádza dnes", komentuje útok islamistů na redakci francouzského satirického týdeníku Michal Havran.

Pět důvodů, proč protiislámské hnutí Pegida v Drážďanech zaznamenává úspěch

7. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco ve většině německých měst demonstrace příznivců kulturní tolerance přitáhly více zájemců než demonstrace protiislámského hnutí Pegida, v Drážďanech se v pondělí sešlo až 18 000 osob, více než o Vánocích. Příznivci Pegidy zde tak přečíslili protidemonstranty. Existuje pět možných důvodů, proč je Pegida v Drážďanech tak úspěšná.

Viktor Orbán se obává Majdanu

7. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V Maďarsku trvají protivládní protesty a neslábnou, podpora vlády mezi veřejností klesá. Vystrašená vládní strana Fidesz chce zakázat výstavbu stanových táborů.

Kubánská alternativa

7. 1. 2015 / Samuel Farber

čas čtení 15 minut

Obnovení diplomatických vztahů mezi USA a Kubou je skutečné vítězství. Jenže kubáňští dělníci čelí obnovené ekonomické liberalizaci s nepatrnou politickou vyhlídkou.

Jen propad cen ropy?

7. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Na Tři krále BListy uveřejnily informaci, že cena ropy za barel („Brent Crude Oil“) klesla pod 53 dolary. Nuže ta dnešní cena téže komodity je jen 51,1 dolarů. Čili dále klesá.

Komedie o Severní Koreji se stala online hitem firmy Sony

7. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní satira na severokorejský režim "The Interview" na internetu a dalších maloobrazovkových formátech vydělala již 31 milionů dolarů. Stala se tak nejvýnosnějším filmem firmy Sony, informovalo studio. Plánované uvedení filmu vyvolalo hackerský útok na společnost Sony Pictures, z nějž americké úřady obviňují Pchjongjang.

R. Buckminster Fuller konečně v češtině

7. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva nakladatelství MOX NOX

Na knižní pulty se v těchto dnech dostává titul O vzdělání od R. Buckminstera Fullera – jednoho z nejvýznamnějších vynálezců, vizionářů a myslitelů 20. století. Autor v něm podmiňuje budoucí přežití lidstva revolucí ve vzdělávacím systému.

Hlava české katolické církve vypadá vedle Klause jako pokrokář. Osobní problém?

Klausovy protimluvy a ultrakonzervativní fantasmata

6. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Na Nový rok si primas české katolické církve, kardinál Duka, pozval k rozhovoru bývalého prezidenta Klause v rámci pořadu České televize Společný výslech. Tento rozhovor je opravdu pozoruhodný z více důvodů. Tak třeba Klaus tvrdí, že není možné srovnávat naši společnost před 25 lety a dnes. Zároveň ale zdůrazňuje, že transformace byla úspěšná, že „není sporu“ o tom, že dnes je to daleko lepší, svobodnější než tehdy. Ale to už přece srovnává. Ostatně pokud není možné srovnávat, nemá ideál polistopadové změny od sovětského modelu k západnímu modelu žádný smysl.

Kde domov můj…

Češi mezi psem a vlkem

6. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Je fascinující, jak obdobnými projevy trpí jednotlivé lidské osobnosti i celé společnosti, které nedospěly do stádia vytvoření vlastní, svébytné osobnosti. Lidé, kteří mají problémy se svou identitou, ji stále hledají. To mimo jiné znamená snahu brát na sebe identitu někoho jiného, případně alespoň adoptovat jisté prvky této cizí identity. A protože taková osobnost postrádá vlastní autenticitu, ani její názory nejsou autentické, jedná se určité interpretace, či spíše reprodukce. Absence identity má dopad též na omezené sebevědomí osobnosti. Není čeho být si vědom.

Padni, komu se to hodí

6. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V roce 2013 padla vláda Petra Nečase v prvé řadě na základě podezření, že tehdejší premiér udržoval vazby s podnikatelskými kmotry a že byl angažován v korupční kauze několika poslanců. Moralistní kampaň, jejíž tváří se stal olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, se snažila české občany přesvědčit, že výsledkem výměny politické reprezentace bude odstranění vazeb politiky na kmotry a vymýcení korupce.

Nyní hned několik médií referuje o tom, že vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář koupil podezřele levně pražskou vilu od advokáta pražského kmotra Romana Janouška Víta Širokého ZDE.

Janukovyčův pád: souputníci se zalekli jeho zrady

6. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Deník New York Times sesbíral řadu výpovědí, které ukazují, že pádu Viktora Janukovyče předcházel odliv spojenců z vlastních řad, kteří se báli Janukovyčovy zrady a následné odplaty za zabíjení na Majdanu. A že západní politici byli tímto vývojem sami překvapeni. Podle zjištění NY Times byl odliv Janukovyčových spojenců způsoben zejména strachem o vlastní bezpečí poté, co se vzbouřencům podařilo ukořistit zbraně. Janukovyč ve vládních řadách způsobil paniku i tím, že se v posledních hodinách snažil dosáhnout mírové dohody, která by řadu jeho spolupracovníků postavila před soud.

Rok, v němž bude debatu o vzdělávání diktovat průmysl

6. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Podpora oborů dle potřeb trhu práce, s tímto záměrem chce podnikatelská sféra, při aktivním podílu MŠMT, zvýšit zájem veřejnosti o technické vzdělávání. Má škola zprostředkovat dětem témata spojená s náboženstvím? A jak? Jsou tituly cestou k získání dobrého zaměstnání? Podle všeho je jejich hodnota na pracovním trhu stále nižší. Od prvního ledna začal platit zákon o pedagogických pracovnících, na 2000 učitelů ve školách zůstává i navzdory potřebnému vzdělání. Podívejte se na přehled nejčtenějších článků na webu EDUin.cz v minulém roce. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (1. 12. – 7. 12. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2014

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 902 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2014 částkou 1573.86 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2014 284 623,91 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Vánoce, svátky míru a konzumerismu | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
38653