Uprostřed dramatických scén prohrála Theresa Mayová hlasování o své dohodě o brexitu v Dolní sněmovně obrovskou většinou 230 hlasů!

15. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 
V Británii se v těchto hodinách dramaticky píše historie. Premiérka Theresa Mayová po parlamentní debatě spektakulárně prohrála hlasování o její dohodě s Bruselem  o odchodu Británie z Evropské unie, a to o 230 poslaneckých hlasů,  v poměru 432 poslanců, kteří hlasovali proti, vůči 202, kteří její dohodu podpořili.

Šéf Labouristické opoziční strany Jeremy Corbyn ve svém parlamentním projevu po hlasování poukázal na to, co označil jako absolutní nekompetentnost Mayové i její vlády a oficiálně požádal o vyslovení nedůvěry britské vládě. O jeho rezoluci se bude debatovat zítra.

Ještě předtím přiznala Mayová porážku a konstatovala, že vyzývá opozici, aby iniciovala hlasování o nedůvěře vládě. Pokud by to Corbyn neučinil, tak, jak to neučinil před Vánoci 2018, když Mayová  hlasování o své brexitové dohodě s Bruselem odložila, Mayová dodala, že bezpredentně požádá menší britské politické strany, zastoupené v parlamentě, aby iniciovaly hlasování o důvěře vládě.

Očekává se však, že v novém systému, kdy se v Británii po Cameronově reformě mají všeobecné volby konat v pravidelném termínu každých pět let, bude nesmírně obtížné přimět konzervativní poslance, aby hlasovali pro předčasné volby.  Pokud hlasování o nedůvěře vládě Theresy Mayové neuspěje, na řadě bude zřejmě i pro labouristy druhé referendum o brexitu.

V Dolní sněmovně ovšem existuje mnoho nejrůznějších skupin zastávajících nejrůznější postoje vůči brexitu. Největším problémem je, že Evropská unie nyní ví, že parlament obrovskou většinou odmítl dohodu o brexitu, kterou Mayová vyjednala s Bruselem, jenže se parlament není schopen dohodnout na žádném řešení a evropská sedmadvacítka neví, co Dolní sněmovna zatraceně vlastně chce!

Proti dohodě Mayové hlasovalo jednak několik desítek fundamentalistických stoupenců brexitu z Konzervativní strany, ale také skoro všichni labourističtí poslanci a mnoho konzervativních poslanců, z nichž si většina přeje buď měkký brexit nebo setrvání Británie v EU, skotští nacionalisté a liberální demokraté, kteří zásadně nechtějí brexit, a pak fundamentalistická severoirská protestantská strana DUP, která chce, aby Británie vypadla z Evropské unie bez dohody.

Současným nebezpečím je, že teď Británie nemá s Bruselem žádnou dohodu a má odejít z EU dne 29. března 2019, což by skutečně mohlo znamenat katastrofální vypadnutí z EU bez dohody. Zatím totiž platí zákon, který před mnoha měsíci poslanci Dolní sněmovny schválili, že Británie odejde z EU dne 29. března 2019 dohoda nedohoda. Urgentním požadavkem rozumných poslanců je nyní, pokud to bude možné, rychle schválit nový zákon, který by automatické vypadnutí z EU dne 29. března 2019 zrušil.

Jeremy Corbyn poněkud naivně doufá, že se mu podaří realizovat měkký brexit a nově vyjednat s Evropskou unií setrvání Británie v evropské celní unii, při zachování všech platných zaměstnaneckých práv. Přitom však chce omezit volný pohyb evropských občanů do Británie, což Evropská unie zjevně nikdy nepřipustí.

Drtivá většina Labouristické strany požaduje nyní nové referendum o brexitu. Část Konzervativní strany včetně Theresy Mayové to nechce připustit, protože by to prý bylo "zradou na britských voličích".

Problém brexitu drtí britský parlament a britský vládní systém až téměř ke zničení. Rozkládají se struktury obou hlavních politických stran. Není jasné, zda Konzervativní strana a Labouristická strana vůbec přežijí. V parlamentě vzniká široká nadstranická koalice proevropských poslanců, kteří chtějí odebrat rozhodovací pravomoci vládě.

Theresa Mayová po své porážce konstatovala, že nyní bude konzultovat s parlamentem, co vlastně chce.

Jsme svědky rozkladu politického systému v jedné z nejstarších evropských demokracií, nebo alespoň jejího radikálního přerodu, v přímém přenosu.

Polsko: Den, kdy zvítězila nenávist

15. 1. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut




Navzdory nejlepšímu úsilí lékařského týmu, který operoval déle než pět hodin a použil k transfuzi více než dvacet litrů krve, primátor Gdańska Paweł Adamowicz zemřel na své rány poté, co na něho zaútočil šílenec s nožem na jevišti během finále Velkého orchestru vánoční dobročinnosti. Následující den se tisíce Poláků shromáždily na ulicích a náměstích po celé zemi, aby vyjádřily svůj smutek a ohromení a aby protestovaly proti násilí. Mezitím se politická scéna vrací k normálu a všichni obviňují z Adamowiczovy smrti všechny ostatní.

Napište, prosím, svým poslancům, aby zastavili pandemii exekucí

15. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Je šokující, že se většina poslanců českých politických stran zřejmě chce nadále podílet na kriminálním parazitickém systému exekucí, které ožebračily skoro třetinu obvyatelstva České republiky. Mělo by to ve vlastním zájmu zajímat i ty občany, kteří zločinnými exekucemi postiženi nejsou, protože držet statisíce lidí v dluhovém otroctví je pro zemi i politických systém nebezpečně destabilizační.


Observer: Českou demokracii ohrožuje rostoucí dluhová krize


(for English, scroll below)

Více než 900 000 českých občanů je obětí parazitických exekutorů. Mnozí z nich zápolí s břemenem několikanásobných exekucí a jsou v situaci, kdy se dluhu nikdy nezbaví. Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Radkem Háblem, odborníkem na problematiku exekucí. Ten vysvětluje, jak vznikl parazitický systém exekučních řízení v ČR od roku 2001 a jak ilegálně systémem úžery záměrně likvidoval a pauperizoval podstatnou část českého obyvatelstva na základě minimálních dluhů.

Uniquely in Europe, from 2001 until 2016, Czech Republic operated a highly parasitical system of private debt collectors, using a system which deliberately and illegally, but with the consent of Czech politicians, extracted large amounts of money from the poorest and weekest members of society. In this Britské listy interview, Bohumil Kartous talks to Radek Hábl, an expert specialising in the Czech debt collecting system, about the mechanics of debt collecting and about the current predicament of the 900 000 Czech citizens who have become victims of state sponsored usury.

Rozhovor Britských listů 201: Obětí exekuční kriminality jsou v ČR ti nejchudší

11. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


"Bez radikální změny insolvenčního zákona se oběti exekutorů budou dále propadat do dluhů." S publicistkou a dokumentaristkou Apolenou Rychlíkovou o prekarizaci velké části české společnosti hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:


Trump pozval fotbalisty do Bílého domu na recepci. Koupil jim hamburgery

15. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

V důsledku ochromení americké vlády totiž v Bílém domě nefungují kuchaři ani další zaměstnanci. Tak Trump na recepci pro fotbalisty nechal objednat hamburgery od McDonalda:


Děti opravdu nemohou za své rodiče

15. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V neděli mne v Otázkách V. Moravce zaujala krátká debata mezi třemi političkami o „obědech zdarma“ pro děti na prvním stupni základních škol. Chápu stanoviska pro i proti, to rozebírat opravdu nechci, i když osobně se kloním na stranu myšlenky „obědů zadarmo“ (už dnes jsou dotovány až ze 60%).

Co mne na celé debatě šokovalo, byl fakt, že všechny tři diskutující ženy se na ty děti dívaly přes rodiče těch dětí. Pracující rodiče, bohatí rodiče, chudí rodiče, dávky pro rodiče na děti.

Ptám se: může dítě za své rodiče? Může dítě za to, že ti rodiče peníze od státu propijí a nechají to dítě hladovět? Může dítě za to, že jeho rodiče nepracují?

Obědy zdarma by měly být něco přímo pro dítě. Je asi málo pravděpodobné, že rodič přijde do školní jídelny a sní oběd svého dítěte.

Klinika XXXVIII.

14. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Omlouvám se, že tento už šestkrát vylouhovaný čaj namáčím do horké vody posedmé, ale nedá se jinak, jeví se mně, že většina komentářů se minula s podstatou. Snad nad tím nestrávíte mnoho času.

1. Vyblázněná pozornost. V sobotu otvírák zpravodajské relace: na střeše Kliniky je pět lidí, před budovou exekutor! Drama. Jako kdyby šlo o záchranu stovky horníku ze zavaleného dolu. Na Facebooku stovky příspěvků a tisíce emotivních reakcí, další dramatické zpravodajství a reportáže v televizních stanicích.

Prosím pěkně: šlo o jednu jedinou konkrétní událost s významem vcelku nepatrným, událost s konkrétními a jedinečnými parametry, historií, činností aktivistů, smluvními vztahy atd. Nic víc.

V důsledku ochromení americké federální vlády v lednu výrazně poklesla Trumpova podpora u bělošských dělnických voličů

15. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Bělošští dělníci jsou Trumpovou voličskou základnou. Z nejnovějšího průzkumu volebních preferencí, uskutečněného společností CNN, však vyplývá, že v lednu 2019 výrazně stouplo procento amerických bělošských dělníků bez univerzitního vzdělání, kteří  s Trumpem nesouhlasí.

45 procent příslušníků bělošských dělnických vrstev bez univerzitního vzdělání s Trumpem souhlasí, 47 procent příslušníků bělošských dělnických vrstev s ním nesouhlasí. Je to poprvé, co více lidí v této společenské skupině Trumpa nepodporuje než kolik ho podporuje.

Trump vyhrožuje, že "zdevastuje tureckou ekonomiku", pokud Turecko zaútočí na Kurdy

15. 1. 2019

čas čtení 2 minuty


Americký ministr zahraničí Mike Pompeo, cestující po Blízkém východě, kde se pokoušel vysvětlovat Trumpovo rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie, opakoval, že je "optimistický", že se blíží k dohodě s Tureckem o oboustraně přijatelném plánu.


Neznámá probrexitová "organizace" vydala 2,5 milionu Kč za probrexitovou reklamu na Facebooku

14. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: "Evropská unie chce zabít náš šálek čaje!" Výběr probrexitových reklam na Facebooku


 

Desítky tisíc britských liber jsou v těchto dnech na Facebooku investovány do cílené probrexitové reklamy, přestože - navzdory britským zákonům - není známo, kdo to platí. A děje se to navzdory tomu, že Facebook přislíbil, že zavádí nové principy transparentnosti týkající se zveřejňování politické reklamy na svých stránkách.

Pobodaný primátor města Gdańsk zemřel

14. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



Paweł Adamowicz (53), primátor města Gdańsk, který byl v neděli večer pobodán na prsou na jevišti během charitativního koncertu, zemřel.

Adamowicz, který byl primátorem Gdańsku od roku 1998, byl operován déle než pět hodin."Nemohli jsme zvítězit," řekl v pondělí odpoledne polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski.



Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Alternative für Deutschland požaduje odchod Německa z Evropské unie

14. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Foto: Alexander Gauland, předseda AfD

Ultrapravicoví němečtí nacionalisté požadují "dexit", pokud Brusel nesplní jejich požadavky

Německá ultrapravicová strana Alternative für Deutschland (AfD) hlasováním rozhodla, že bude požadovat odchod Německa z Evropské unie, pokud její požadavky reformy EU nebudou splněny. Požadavek se stal součástí návrhu volebního manifestu strany AfD pro květnové eurovolby. Schválil to kongres AfD, který se konal v Sasku. Kongres také požaduje zrušení evropského parlamentu.

"Požadujeme, aby národní státy měly výlučnou komeptenci schvalovat své vlastní zákony," praví se v textu, který útočí na "751 privilegovaných poslanců" současného evropského parlamentu.

Drtivá většina občanů Německa však podporuje setrvání Německa v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Vysvětlení: Národ, znuděný brexitem, náměsíčně kráčí do katastrofy

14. 1. 2019

čas čtení 2 minuty


Proč podle průzkumu veřejného mínění, zveřejněného v neděli, si největší množství Britů, tedy 44 procent přeje odchod Británie z EU bez dohody, což by vedlo k ekonomické a sociální katastrofě? Vysvětluje to John Harris:


Před Vánoci jsem strávil den v městě Cowley, na dělnickém předměstí Oxfordu, kde automobilka, nyní vlastněná firmou BMW, vyrábí slavný ikonický britský automobil Mini. Automobilka v den, kdy Británie letos odejde z EU, přeruší na několik týdnů svou výrobu, aby "minimalizovala narušení dodávky součástek v případě odchodu Británie z EU bez dohody".

Mysleli byste si, že lidé v okolních ulicích budou vyjadřovat úzkost a naléhavé znepokojení. Avšak nikoliv: v ulicích města Cowley jsem se setkal s iritovaným nezájmem, jako by šlo o něco, o co se lidi vůbec nezajímají.

Prezidentu Siang-šenovi není co závidět

14. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Čínští představitelé v ČR dávají již po léta okázale najevo, že prezident republiky vlastně představuje jejich mimořádně důležité aktivum v české kotlině, což lze ovšem snadno dovodit i jinými způsoby ZDE. Počínštění jména prezidenta tedy znamená v této hře jen další logický krok, který čtenáři jistě pochopí.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Má Rusko v počtu rozmístěných jaderných zbraní výhodu 2:1?

14. 1. 2019

čas čtení 9 minut

Každý rok v listopadu a prosinci ruská vláda zveřejňuje rozsáhlé informace o úspěších ministerstva obrany a plánech pro příští rok, napsal Mark B. Schneider. Hlavním účelem zveřejňování těchto informaci je vojenské obtěžování Západu. Pravděpodobně kvůli Trumpově pokusu vynutit si dodržování smlouvy INF se letos má očekávání nenaplnila. Místo aby Moskva ubrala plynu, vrátila se do režimu vážných jaderných hrozeb. To je rutinní odpověď prezidenta Putina, když Západ udělá nebo řekne něco, co se mu nelíbí.

Liberální primátor města Gdańsk byl vážně pobodán na jevišti během charitativního koncertu

14. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Primátor polského města Gdańsk Pawel Adamowicz (53) byl během závěrečné části charitativní akce Velkého koncertu ánoční pomoci vážně pobodán. Útok odsoudil jak předseda Rady Evropy Donald Tusk, tak polský premiér Mateusz Morawiecki.

Krátce před útokem Adamowicz zveřejnil na Instagramu tuto fotografii:

;

Akce se konala ve prospěch sbírky na nákup technologie pro polské zdravotnictví.

Adamowicz je primátorem města Gdańsk už déle než dvacet let a je členem demokratické opozice, která v tomto dokařském městě vznikla za vedení Lecha Walesy v osmdesátých letech.

Adamowicz má v Polsku pověst liberála, podporujícího práva komunity LGBT a práva menšin.

Polský prezident Andrzej Duda se vyjádřil, že navzdory tomu, že se s Adamowiczem politicky neshoduje, "je bezpodminečně s ním a s jeho rodinou, tak jak - doufám - jsou s ním všichni naši občané".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Brexit: Brusel očekává, že bude muset Británii povolit odklad nejméně do července

14. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



Vzhledem k tomu, že je zřejmé, že se Therese Mayové v úterý nepodaří získat hlasováním v Dolní sněmovně podporu pro svou dohodu o brexitu s Bruselem, Evropská unie se připravuje na to, že povolí Británii brexit odložit  nejméně do července 2019.

Brusel nyní považuje původní datum odchodu Británie z EU, tedy 29. března 2019, za naprosto nerealistické, vzhledem k obrovské opozici, s níž se setkala v Dolní sněmovně dohoda o brexitu, "vyjednaná" Mayovou. Brusel nyní očekává, že Británie požádá o prodloužení lhůty pro odchod z EU. Pokud Británie takovou žádost podá, předseda Evropské komise Donald Tusk by k tomu uspořádal mimořádný summit EU.



Maďarsko: Opozice uspořádala protest v Békéscsabě

14. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Parlamentní i neparlamentní opoziční strany protestovaly proti vládě a proti novele zákoníku práce v Békéscsabě v jižním Maďarsku. Dav vytvořil procesí, nesl vlajky opozičních stran a transparenty s nápisem "Postav se na odpor!", upozorňuje Alpár Kató.

Zdražování potravin může ruskou centrální banku vést ke zvýšení úrokových sazeb

14. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Růst cen v Ruské federaci počátkem roku výrazně zrychlil, uvádějí data Rosstatu. Experti i úředníci spojují příčiny se zvýšením DPH. Zdá se však, že růst cen v regionech výrazně převyšuje oficiální svodky Rosstatu. Pokud tento trend přetrvá, centrální banka již v únoru může zvýšit klíčovou sazbu, upozorňuje Olga Solovjovová.

Ostudná role USA na Blízkém východě je podepřena historií a žitou skutečností

Pompeovy fantasmagorie a lži aneb Co vlastně trápí Blízký východ?

14. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo minulý týden přednesl v Káhiře kontroverzní projev, podle nějž Spojené státy na Blízkém východě představují sílu dobra, přičemž pověstné zlo symbolizuje šíitský Írán. USA prý na rozdíl od Íránu netouží po dominanci na Blízkém východě a okupaci cizích zemí. Je ilustrativní pozorovat, kterak přední američtí politikové věří svým vlastním bludům, zatímco ignorují nejen neúprosná fakta, ale i názory, jakož i letitou křivdu blízkovýchodní populace.

Trump už dva roky utajuje, o čem jednal s Putinem, i před vysokými činiteli své vlády

13. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump učinil rozsáhlá opatření, aby skryl podrobností svého jednání s Vladimírem Putinem. Nejméně jednou zkonfiskoval písemné záznamy svého vlastního tlumočníka a nařídil mu, aby nehovořil s ostatními členy americké vlády o tom, o čem Trump s Putinem jednal, konstatují současní i minulí činitelé americké vlády, píše Washington Post.

Trump toto udělal po setkání s Putinem v Hamburku v roce 2017, jehož se také účastnil tehdejší ministr zahraničí Rex Tillerson. Trump charakteristicky skrývá svá jednání s Putinem před veřejností a brání v tom, aby se dověděli i vysocí činitelé jeho vlastní vlády o tom, o čem s Putinem jednal.

Proto neexistují podrobné záznamy, ani utajované,   rozhovorů Donald Trumpa s Vladimírem Putinem, které se uskutečnily v pěti místech za poslední dva roky.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Británie se kvůli brexitu potácí na pokraji vážné ústavní krize

13. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

Rozhlas BBC v neděli v poledne:


Lord Peter Hennessy, historik, poslanec Horní sněmovny a odborník na britskou ústavu: Všechno, co dnes řeknu, je pokryto pokorou, protože jsem dosud nikdy nebyl tak zmatený a bezradný jako teď. Jediné, čím jsem si jist, je to, že teď prožijeme naprosto mimořádný týden. Napíšeme naprosto mimořádnou stránku své historie. Nikdo z nás nezná slova na té stránce. Která na té stránce budeme číst za sedm dní. Je to opravdu neuvěřitelné, co budeme vybírat z hysterie tohoto týdne.

Moderátor: A jsme uprostřed ústavní krize?

Není přehnané říci, že Palach byl Sověty zavražděn

13. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že jsem nikdy nic nenapsal k tématu Jan Palach. Nikdy jsem neměl a dosud nemám na jeho čin jasný názor. Když by chtěl Palacha někdo následovat, řeknu: nesmysl, byl to absurdní čin. Když bych ale byl nad mrtvým Palachem, řeknu opak: přece nezemřel zbytečně. Nemám to nejmenší pochopení pro Palacha jako vzor pro nějaké příští pochodně, mám ale plné pochopení pro Palacha, který udělal to, co udělal. Nezemřel zbytečně, byl to ušlechtilý člověk, kterému šlo o záchranu společnosti. A přece: nic nemohl dosáhnout a nic nedosáhl. Bylo by jistě lépe, kdyby žil, a to i právě pro tu společnost, které chtěl pomoci.


Jan Čulík se ptá: jsou myšlenky, za které stojí umírat? Řekl bych, že ušlechtilé je umírání a utrpení za nějaké mezilidské vztahy, za nezrazení nějaké trpící, bezprávně trýzněné komunity/osoby. Jan Čulík zmiňuje studenta, který by raději byl s režimem spolupracujícím Kunderou než zavřeným Zahradníčkem.

Británie: Mayová se v zoufalství snaží zdiskreditovat Dolní sněmovnu

13. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Atmosféra v anglické politice (Skoti, Velšané a Severní Irové jen bezmocně přihlížejí) dosáhla před úterním hlasováním o dohodě, kterou Mayová uzavřela s Bruselem o odchodu z EU naprosté horečnaté intenzity.Je téměř stoprocentně pravděpodobné, že Dolní sněmovna tuto dohodu hlasováním odmítne. Dohoda totiž v mnoha ohledech vlastně udržuje Británii v Evropské unii, avšak bez jakéhokoliv vlivu Londýna v Bruselu. Proto je nepřijatelná pro stoupence i odpůrce brexitu.

Potíž je, že Mayová nemá žádnou jinou alternativu. Vyhrožuje, že pokud poslanci její dohodu neschválí, podle schválených zákonů Británie dne 29. března vypadne z EU bez dohody, což by znamenalo ekonomickou a sociální katastrofu.

Zatímco se Dolní sněmovna nedokáže shodnout nyní ohledně brexitu na ničem, existuje jedna výjimka: poslanci chtějí stůj co stůj zabránit právě vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Úřad premiérky v Downing Street nyní začal před novináři obviňovat Dolní sněmovnu, že se poslanci Konzervativní strany spikli s mluvčím parlamentu Bercowem a chtějí zásadním způsobem změnit rozhodování sněmovny. Dosud měla právo iniciovat hlasování o zákonech jen vláda. Parlamentní spiknutí chce umožnit řadovým poslancům, aby i oni měli právo iniciovat hlasování.

Byla by to radikální změna za mnoho desetiletí. Naposledy toto parlament udělal Nevillu Chamberlainovi, britskému premiéru, který ustupoval Hitlerovi. Zničil jeho vládu na jaře roku 1940 a donutil ho k rezignaci a uvolnění místa Churchillovi.

Situace v Londýně se dramatizuje a mnozí obviňují Mayovou, že se snaží získat hlasy pro svou dohodu pro úterní hlasování obviňováním parlamentu z "přípravy puče":

Andrew Adonis, stoupenec setrvání Británie v EU: Jak může parlament zosnovat proti sobě puč? Vždyť dělá jen  to, co dělat má!


Karel Kryl z doby před padesáti lety

12. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Norská veřejnoprávní televize zveřejnila na webu dosud pro Česko neznámé záběry z vystoupení písničkáře a básníka Karla Kryla. Přes 22 minut dlouhé video vzniklo před téměř padesáti lety, kdy Kryl v Norsku pobýval na pozvání československých emigrantů. Uvedl to  Vojtěch Klimt, předseda Klubu Karla Kryla, který záznam pěti písní objevil.

Další podrobnosti ZDE

Na rozdíl od Prahy, Londýn zavádí zónu ultranízkých emisí

12. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Vždycky, když po příletu do Prahy vyjdu na ulici před ruzyňské letiště, ohromí mě znečištěný pražský vzduch. V britských městech to necítím, i když i tam jak odborníci varují, je vzduch nebezpečně znečištěný toxickými látkami, poznamenává Jan Čulík.  Znečištění vzduchu v Británii způsobuje nejméně 40 000 předčasných úmrtí, v Londýně 9000. Vědci a lékaři ho spojují s celou řadou vážných nemocí, od nemocí srdce přes rakovinu až po Alzheimerovu chorobu a také s poklesem inteligence. Výzkumníci nyní také poukazují, že toxický vzduch má potenciálně zdrcující záporné dopady na těhotné ženy a na děti a vede k nárůstu demence.   

Už nyní však v Londýně tisíce lidí dojíždějí do zaměstnání na kole a dvě čtvrti ve východním Londýně se staly oázou chodců a cyklistů poté, co tam dva komunální úřady zakázaly během ranní a odpolední dopravní špičky veškerá vozidla na benzín a naftu.


Cyklotrasa v centru Londýna, ve Westminsteru:


Muslimský primátor Londýna Sadiq Khan oznámil, že v centru Londýna vznikne od 1. dubna 2019 tzv. zóna ultranízkých emisí (ULEV), kdy budou nejvíce znečišťující vozidla muset za vjezd do Londýna zvlášť platit. Už nyní se za vjezd do centra platí tzv. congestion charge, poplatek snižující počet automobilů v centru Londýna v době zácp.

V Praze nic. Naopak došlo loni k idiotskému pokusu Prahy 1 zakázat jízdu na kolech. Možná, že je to už důsledek poklesu inteligence tamějších radních v důsledku toxického vzduchu. Začarovaný kruh.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

NYT: FBI zahájila vyšetřování, zda je Trump ruský agent

12. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Trump v sobotu reagoval zuřivými útoky na Twitteru proti FBI i jejímu bývalému řediteli Jamesi Comeyovi, jehož charakterizoval jako "zkorumpovaného policajta". O vedoucích představitelích FBI, kteří zahájili vyšetřování, zda je Trump ruským agentem, Trump lživě tvrdil, že "téměř všichni byli vyhozeni anebo museli z FBI odejít z velmi špatných důvodů". Trump také Muellera obvinil, že Comeyho chrání. a znovu na něho zaútočil, že nevyšetřuje "skutečné spiknutí s Ruskem, spiknutí Hillary Clintonové".

Comey, který loni vydal své paměti, které se staly bestsellerem, reagoval: "Posuzujte mě podle mých nepřátel," což je variace na výrok Franklina Delano Roosevelta.

Zpráva listu New York Times, že Trump je vyšetřován, zda je agentem Ruska, vytváří další tlak na Bílý dům.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Poté, co v květnu 2017 Donald Trump vyhodil z funkce ředitele FBI Jamese Comeyho, aby, jak řekl, zabránil jeho vyšetřování ruských vazeb Trumpovy předvolební kampaně na Rusko, FBI zahájila vyšetřování s cílem zjistit, zda je Trump ruský agent, informuje nyní americký deník New York Times. Poté, co převzal vyšetřování ruských vazeb na Trumpův předvolební tým mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller, vyšetřování Trumpa jako možného ruského agenta převzal také Mueller, informuje list.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Znečištění vzduchu v ulicích ohrožuje těhotenství stejně nebezpečně jako kouření

12. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Znečištění vzduchu v městských ulicích způsobuje, že těhotenství může skončit spontánním potratem, zjistila nová vědecká studie. Zjištění je znepokojující a vědci naléhají, že toxický vzduch musí být odstraněn s cílem ochránit zdraví budoucí generace.

Už bylo známo, že toxické látky v ovzduší ohrožuje plod v těle matky rizikem předčasného porodu a malé váhy nemluvněte. Nyní vědci také nalezli partikuláty v placentách.

V Polsku zatkli jednoho zaměstnance firmy Huawei za špionáž

11. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Firma Huawei svého zaměstnance, který byl zatčen v Polsku za špionáž. mezitím vyhodila.

Polsko zatklo jednoho čínského zaměstnance firmy Huawei a jednoho polského občana pracujícího v oboru digitálních komunikací za špionáž. Avšak mluvčí polských bezpečnostních služeb sdělil tiskové kanceláři Reuters, že se obvinění týká akcí jednotlivců a nemají vazbu na firmu Huawei.

Czech President Miloš Zeman will veto the legalisation of marriage for LGBT people

11. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

Czech President Miloš Zeman would veto the legalisation of marriage for LGBT people, if Czech parliament proposes it. In his view, the purpose of marriage is to enable the family to bring up children, he told the Czech alt-right TV station Barrandov. Zeman has nothing against homosexuals, he said, but a homosexual relationship can never bring up children. The state must support heterosexual marriages which do bring up children, he added. Czech parliament is currently debating the possibility of legalising marriage for LGBT pairs.

Proč stojím za Klinikou

11. 1. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty



Občas se mne někdo zeptá, proč se tolik za tu Kliniku peru, vždyť je to "feťácký" doupě a vůbec krádež, někomu vlézt do baráku. Jenže, kdyby svět byl jednoduchý, nepotřebovali bychom Jaromíra Soukupa TV Barandov, aby nám vše vysvětlili.

Jde o to, že Klinika budovala společenství služby, bez zájmu o zisk, jen pro tu samou službu.

Víte, kdybych byl v Praze, vzal bych si talár a stoupl bych si před toho exekutora a jeho "boys" (kteří tam vlítly, všechno rozmlátili, aby tam mohli pozvat média - třeba TV Prima) a vyhlásil bych tam něco jako církevní azyl.

Pro stoupence Czexitu: Sázkaři v Británii a v Irsku nabízejí sázky ohledně toho, co bude r. 2019 v Británii po brexitu na lístky

11. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Irská sázkařská kancelář PaddyPower zveřejnila seznam sázkových poměrů pro 14 druhů zboží, které byl mohly být po odchodu Británie z EU na lístky. Očekává se totiž v důsledku nových celních procedur naprostá blokace přístavů Dover a Calais, odkud se dosud do Británie dováží z EU většina potravin a léků.

Možnost vsadit si nabízí tato sázková kancelář s těmito nabízenými pravděpodobnostmi. Nejnižší sázkový poměr nabízí sázková kancelář pro pohonné hmoty:

Pohonné hmoty: 15/2
Olivový olej: 16/1
Máslo: 20/1
Bílé víno: 35/1
Prosecco: 125/1
Mléko: 11/1
Sýr: 17/1
Rajčata: 25/1
Gin: 55/1
Tyčinky Mars: 150/1
Chléb: 16/1
Káva: 20/1
Červené víno: 35/1
Šampaňské: 125/1

Podrobnosti v angličtině ZDE   

Obrysy nové studené války

11. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Jsou Spojené státy a Čína odsouzeny k válce? Předpoklad, že vzestup Číny a v jeho důsledku relativní úpadek USA povede obě země k nevyhnutelnému vojenskému konfliktu je tvrzení, jemuž chybí hloubka, odstínění a definovaný základ, píše Doug Meyer. A přece, i když ozbrojený konflikt není zdaleka jistý, je jasné, že éra americké nadvlády po pádu SSSR je u konce. Nastává jakási forma nové studené války. Nicméně tentokrát nejde o závody v jaderném zbrojení, ale o ekonomické dostihy.

O blbosti, aroganci a drzosti dnešních britských vládních politiků

11. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut




O českém ministru dopravy Danu Ťokovi a jeho neschopnosti se v ČR vyprávějí vtipy, zejména v souvislosti s neudržitelnou situací na dálnici D1. Možná, že všichni ministři dopravy jsou pitomci. Ťok zcela zjevně nesahá blbostí ani po kotníky neuvěřitelně neefektivnímu a pitomému ministru dopravy britské konzervativní vlády Chrisu Graylingovi. Ten loni v létě způsobil téměř úplný kolaps britské železniční sítě, když nedokázal zařídit, aby britské železnice přešly na nový jízdní řád, takže velká část vlakových spojů musela být zrušena a lidi se nedostali do práce, zejména v severní a v jižní Anglii. Pak nezařídil ochranu britských letišť před drony, takže před Vánocemi bylo drony ochromeno na tři dny londýnské letiště Gatwick a na hodinu tento týden i obří londýnské letiště Heathrow. A do třetice, skandálně, začal Grayling těsně před Vánocemi organizovat nouzovou lodní dopravu pro potraviny a léky z Evropy do Británie pro případ brexitu bez dohody. Kontrakt za 13 milionů liber poskytlo jeho ministerstvo bez veřejné soutěže!! firmě Seaborne Freight, která nemá žádné lodi, její ředitel dluží svým předchozím obchodním partnerům milion liber (jeho předchozí firma zbankrotovala) a její dokumentace byla vypracována podle dokumentů jedné pizzerie.

Poslankyně Dolní sněmovny za Skotskou nacionální stranu, vysoce postavená právnička (QC, Queen's Council)  Joanna Cherry, se v parlamentně dotazovala, jak je možné, že smlouvu na lodní dopravu za 13 milionů liber udělilo ministerstvo této firmě bez lodí bez veřejné soutěže. Dostalo se jí neuvěřitelných odpovědí, které ilustrují, do jak šokující nekompetence, arogance a všeobecné blbosti se propadla současná britská vládní politika:

Totéž trochu podrobněji na Facebooku:




Český překlad tohoto neuvěřitelného rozhovoru:

Německo se připravuje na ekonomický pokles

11. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Na obzoru globální ekonomiky se hromadí mraky a riziko recese roste. Řada expertů je přesvědčena, že mezinárodní bankovní systém není připraven a Německo se začíná chystat na nejhorší, napsal Christian Reiermann.

Automobilka Ford zruší v Evropě tisíce pracovních míst

11. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Automobilka Ford oznámila plány na velké změny ve svých operacích v Británii a v kontinentální Evropě. Očekává se, že povedou k zániku tisíců pracovních míst, včetně Británie, ačkoliv škrty v britských továrnách nejsou považovány za bezprostředně hrozící.

Články o Janu Palachovi v Britských listech

11. 1. 2019

čas čtení 6 minut

Smrt Jana Palacha dodnes vyvolává v České republice obrovské emoce. Svědkem toho je velké množství článků, které jsme na toto téma vydali v Britských listech během let. Zde je začátek toho seznamu (chronologicky od konce), celý seznam těchto článků najdete pod tématem Jan Palach.


Ve Francii vzpomněli památky Jana Palacha - v souvislosti s hladovkou Olega Sencova

13. 8. 2018

"We still honour the memory of Jan Palach, fifty years on. Today, whatever may happen, we celebrate the courage of Oleg Sentsov". This, in French, by the excellent @GaliaAckerman #FreeOlegSentsov ...

Český lev, Hořící keř aneb Což takhle dát si špenát

23. 2. 2014 / Jindřich Bešťák

V žádném případě nechci ani v nejmenším ironizovat téma, kterým se náš nejvýše oceněný film zabývá. Kritikou zpracování závažného tématu a filmem jako takovým se zde zabývali povolanější. Moj...

PŘEČETLI JSME:

Proč Hořící keř není dobrý film

31. 1. 2014

Scénář mladého "objevu roku" Štěpána Hulíka svou schematičností místy připomíná školní cvičení. Hulík scénářem debutuje, při studiu se věnoval období normalizace, tudíž měl pro téma historickou prů...

Hořící keř je neuvěřitelně slabý film

29. 1. 2014 / Jan Čulík

Přátelé mě v úterý večer donutili, abych strávil 75 minut svého života sledováním filmu Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř. Musím se přiznat, že něco tak špatného jsem už dlou...

Hořící keř a absence svobody

27. 1. 2014

35 let sleduji filmy, byl jsem odchován v době studia pražským Filmovým klubem počátkem 80. let, který promítal za 2 Kč polozákazané a umělecké filmy a který naučil velkou skupinu lidi přemýšlet ne...

Jan Palach a stávání se posmrtnou maskou

23. 1. 2014 / Jan Kršňák

Jsem ročník 1979. Nebyl jsem na Palachově pohřbu, nejsem jedním z půl miliónu lidí, kteří to zažili na vlastní kůži. Ale nějak se to ke mně doneslo. Můžu si o tom něco myslet. Ale mám právo s...

Dejte mi s Janem Palachem pokoj

23. 1. 2014

Řeknu to natvrdo a bez obalu, píše čtenář V. Novotný. Jsem Palachův vrstevník. Jeho čin a jeho osoba mi bylo ovšem u zadku tenkrát a tím víc je i nyní. Šlo čistě o jeho soukromou věc, za mě se neup...

Hrátky s ohněm

21. 1. 2014 / Pavel Kopecký

Právě se opět hojně, až poněkud rituálně mluvilo na téma "odkaz dlouho zamlčovaného sebeupálení Jana Palacha". Pravda, moc už se o dotyčném idealistovi "nesluší" říkat, že byl de facto politi...

Hořící keř je účelový mýtus polohollywoodského stylu

21. 1. 2014 / Miroslav Prokeš

Vážený pane šéfredaktore, byl jsem také členem předsednictva Svazu vysokoškolského studentstva Čech a Moravy (SVS) a spolu s Janem Kavanem jsem organizoval Palachův pohřeb. Bylo mi 21 let a mě...

Jan Palach

Palachův čin byl odkaz budoucím generacím

21. 1. 2014

Vážený pán Čulík, po prečítaní Vášho článku v Hospodárskych novinách (slovenský deník Hospodárské noviny publikoval ve slovenském překladu článek Jana Čulíka "Mám velké pochybnosti o kliš...

Jan Palach: "Přičiňte se živí v boji!"

20. 1. 2014 / Jan Kavan

Nedávno jsme si připomínali 40. výročí sebeobětování Jana Palacha a za tři týdny tu bude 40. výročí činu Jana Zajíce, který se upálil přesně měsíc po pohřbu Jana Palacha 25.února 1969. Na udá...

Mám velké pochybnosti o klišé, které se dnes vytváří o Janu Palachovi

20. 1. 2014 / Jan Čulík

Dost dobře nerozumím, proč najednou vznikl tak obrovský zájem o Jana Palacha. Vždyť nejde ani o kulaté výročí jeho smrti. Budeme se nad jeho osudem zastavovat takto podrobně každý rok? Ano, já ...

Jsou některé myšlenky, za které stojí trpět?

20. 1. 2014 / Jan Čulík

"Já tedy nevím," řekl v diskusi o padesátých letech v Československu na jednom semináři na Glasgow University student bohemista z pražské Karlovy univerzity. "Kdybych si měl vybrat mezi postojem b...

Zemřít z bezradnosti

20. 1. 2014 / Karel Dolejší

...Bitter as the cud Of vile, incurable sores on innocent tongues,--- My friend, you would not tell with such high zest To children ardent for some desperate glory, The old Lie: Dulce et dec...

Pro dubčekovské reformisty byla Palachova sebevražda katastrofou

20. 1. 2014 / Josef Nožička

Kolem Jana Palacha se vrší řada okolností, k nimž se nepřihlíží. Uctívání Jana Palacha a zaklínání se jeho osobou stalo se takřka rituálem, aniž by si kdokoliv položil základní otázky. Není to j...

O nálepkování

13. 2. 2013

Během posledních let neustále sleduji tendence přisuzovat jedincům nálepky. Příklad z médií: On je komunista a to je neléčitelná nemoc. Nebo: Ona byla komunistka z přesvědčení a pak prozřela a o...

Mezi historií a mytologií

12. 2. 2013 / Bohumil Kartous

"Who controls the present controls the past," said O'Brian and nodding his head with slow approval. "It is your opinion, Winston, that the past has real existence?" (George Orwell, 1984) Polem...

O sporu, který se stal symbolem neschopnosti racionálně diskutovat

12. 2. 2013 / Karel Dolejší

Zatímco hysterické výkřiky mají k dispozici prakticky neomezeně širokou škálu výrazových prostředků, racionální argumenty se mohou jevit jako "nudné", tím spíše, že se často musejí prostě jen jiným...

Spor o Grebeníčkův výrok o Palachovi byl plodný

12. 2. 2013 / Jan Čulík

Spor o Grebeníčkův výrok o Palachovi byl plodný nejméně v několika věcech. Vedl myslím k tomu, že si lidé ozřejmili několik věcí, které jsou sice v podstatě banální, ale lidi si je otevřeně hned ne...

Další články pod tématem Jan Palach ZDE

Pochodeň číslo 1

11. 1. 2019 / Václav Hořejší

čas čtení 3 minuty

 


V těchto dnech vzpomínáme padesátého výročí sebeupálení Jana Palacha – činu, který vždy vzbuzoval mimořádné emoce. V té době jsem byl studentem prvního ročníku Přírodovědecké fakulty a onu smutnou dobu si velmi živě pamatuji. Nějakou dobu jsme tehdy věřili, že tento čin skutečně dokáže probudit národ, který začal upadat do zoufalé apatie, že dokáže pohnout našimi tehdejšími politiky, kteří stále více opouštěli ideály „Pražského jara“. Nic z toho se nestalo; Palachův čin možná spíše většinu veřejnosti vyděsil a přispěl tak k ještě rychlejší rezignaci („ať už je konečně pokoj, ať už nikdo nic takového neopakuje…“).

30199

Monitor Jana Paula: Jak tvoří vizuální umělec

11. 1. 2019 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty


Pan XY je tzv. vizuální umělec, jde smrkovým lesem po cestě, kouká před sebe, a najednou mu vnitřní hlas řekne: pohlédni vpravo! Umělec XY poslechne, protože je zvlášť citlivý na nepředvídatelné prožitky, a změní směr cesty. V hloubi lesa spatří zvláštní světlo, a v něm cosi ještě zvláštnějšího. Na mýtině objeví čtyři mohutně vzrostlé duby, všelijak pokroucené, čnící vysoko vzhůru. Zvláštní jev, čtyři duby ve smrkovém lese, to přece není jenom tak.

Rusko: "Veřejné mínění si Kuril cení více než vlády"

11. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Téma možného předání Jižních Kuril Japonsku se v době novoročních prázdnin neočekávaně vrátilo do veřejné diskuse. Veřejné mínění v Rusku však neumožní vládě teritoriální ústupky ani v případě snah o rozdělení Západu a snížení dopadu sankcí, myslí si politolog Aleksej Makarkin.

Palachova pistole, aneb Drobná trhlina v obrázku idealistického pomatence

11. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Právě vchází v širší povědomí, že spolužáci a rodinní příslušníci poskytli přelomové svědectví: Jan Palach původně plánoval ozbrojený boj se sovětskou okupací. Přátelé mu však záměr vymluvili s poukazem na možnost, že by individuálním bojem v dané situaci více prospěl protivníkovi než věci, za niž chtěl vystupovat. Nakonec se tedy Palach, ač ozbrojen, rozhodl burcovat spoluobčany ke vzdoru jiným způsobem ZDE.

Jan Palach: Jsou myšlenky, za které stojí za to trpět?

11. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Znovu vydáváme krátký komentář, kde zde vyšel loni 16.1. 2018, s článkem z roku 2003. (JČ)

* * *

Dnes je výročí úmrtí Jana Palacha, který se dne 10. ledna 1969 upálil u Muzea na Václavském náměstí v Praze. (Pamatuju to jak dnes.) Jeden čtenář protestuje, že jeho smrt dnes Britské listy nepřipomínají. Uvažoval jsem o tom, ale co se dá k jeho oběti (a oběti Jana Zajíce a Emila Plocka a dalších, už zapomenutých pochodní) dodat? A k oběti lidí, kteří se upalovali v České republice v postkomunistickém období? A k oběti člověka, který se nedávno upálil na protest proti vládě strany Právo a spravedlnost ve Varšavě?

Vydáváme znovu článek, který vyšel v Britských listech roku 2003, (a také tehdy v Lidových novinách). Britské listy mají delší než dvacetiletou existenci a najdete v nich o Janu Palachovi nesčetné množství článků. (JČ)

Téma Britských listů: Jan Palach

Jan Palach: Jsou myšlenky, za které stojí za to trpět?


"Já tedy nevím," řekl v diskusi o padesátých letech v Československu na jednom semináři na Glasgow University student bohemista z pražské Karlovy univerzity. "Kdybych si měl vybrat mezi postojem básníka konjunkturalisty Milana Kundery a takového Jana Zahradníčka, asi bych taky vstoupil do komunistické strany. Jaký má smysl strávit, jako Zahradníček, celou řadu let ve vězení a po propuštění zemřít?"

"Takže neexistuje žádná idea, za niž by stálo jít na smrt?" zeptal jsem se. Podle studentů z Česka prý ne.

"Jaký by mělo smysl se za nějakou myšlenku obětovat, když umřu a z té oběti nic nebudu mít?" vysvětlila jedna dívka. "Proč se tvrdošíjně snažit prosazovat něco, co stejně neprosadím?"

O náboženství a společnosti pro pana Urbana

10. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Pan Urban píše, že Mojžíš a Mohamed, na rozdíl od Ježíše, byli vojevůdci. Ale to je opravdu historicky hodně daleko. Mě tyhle argumenty vždycky dokážou zvednout ze židle, neboť si vzpomenu třeba na Dantovu Božskou komedii. Ano, renesanční papežové byli vojevůdci, velmi cyničtí. Představa, že postava Ježíše nějak brání tomu, aby se z křesťanství stalo krvavé náboženství války, je naprosto absurdní.

A Kurdish politician has been detained at Košice airport. Will he be sent to Iran to be executed?

10. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

 

On Tuesday 8th January, Kurdish politician Brahram Samani was detained at the airport in Košice, Eastern Slovakia. Samani is running away from political persecution in Iran. He managed to cross the border to Turkey where he obtained a false Slovenian passport. He used this to fly from Turkey to Slovakia from where he was to continue his journey by air to Belgium. But the Slovak police has detained him, under somewhat unusual circumstances, says Czech TV station "Prima", and he may now be deported back to Turkey. Since Turkey and Iran have a mutual agreement about the deportation of political refugees, if Samani is deported to Turkey, it basically means that he has been sent back to be executed in Iran.

Na letišti v Košicích čeká kurdský politik, zda bude poslán do Íránu k popravě

10. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Na letišti v Košicích byl v úterý 8. 1. 2019 odpoledne zadržen kurdský politik Brahram Samani, který prchá před politickou perzekucí z Íránu. Ze země ajatoláhů se mu podařilo přejít přes zelenou hranici do Turecka, kde si opatřil slovinský cestovní pas na jméno Oliver Potocnik. Na něj se mu podařilo nastoupit do letadla z Turecka na Slovensko, kde měl jen přestoupit a letět dál do Belgie. Slovenskou policií byl však za poněkud podivných okolností zadržen a nyní mu hrozí odeslání zpět do Turecka. Vzhledem k tomu, že Turecko a Írán mají dohodu o vzájemném vydávání politických uprchlíků, jeho odeslání do Turecka je faktickým posláním na popraviště v Íránu.

Další podrobnosti ZDE
 

29764

Mocenská konsolidace Českého rozhlasu

10. 1. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous 

Podezření na plíživou snahu neutralizovat veřejnoprávní média lze dobře sledovat na dění v Českém rozhlase. Kompromitaci s vydavateli "médií", která šíří fake news, formou účasti na cenách za "žurnalistiku", které si tuto cenu udělují, se ředitel ČRo opět připomenul vyhozením Petra Fischera z pozice šéfredaktora stanice Vltava. Ve svém stylu řízení se opírá o konsensus s Radou ČRo, která v současnosti jedná očividně ve stejném zájmu, jaké hájí ředitel. Rada evidentně nebude nadále hrát korekční roli při posuzování práce ČRo, jak tomu bylo ještě donedávna, kdy rada zadávala a zveřejňovala nezávislé analýzy obsahu vysílání. V současnosti už nejsou zadávány podobné analýzy nezávislým odborníkům, nýbrž rada si v současném složení vybrala své experty, kteří mají takovou činnost na starosti. Sice nemají kvalifikaci, zato umějí splnit zadání, neb jsou k tomu patřičně vyškoleni. Na základě podobné analýzy, vytvořené "dvěma staršími zkušenými pány" (analytický předpoklad lde předsedkyně rady, cca 39 minuta záznamu), byl vyhozen Petr Fischer. Analytický materiál nechť čtánř posoudí sám. Tohle je prosím evidence-based pojetí zpětné vazby média 21. století...

Je třeba decentralizovat digitální sociální sítě

10. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Již před několika lety jsem si dělal průzkum, co jsou Evropské/západní 
hodnoty. Kupodivu čím víc se kdo jimi zaklíná, tím menší jeví ochotu je 
vyjmenovat, neřku-li je definovat. Vyloženě nepřátelskou pozici mi 

ukázal Jakub Janda, který má "hodnoty" rovnou v názvu svého spolku. 

Pojďme si tedy nejprve ujasnit ten "hodnotový rámec", co je a s jakou 
volností jsme ochotni k němu přistupovat. Až budeme mít jasno, můžeme na 
tomto základě začít s kritikou globální společnosti a tentokrát skutečně 
padni komu padni.

Nejprve budeme muset zkritizovat sami sebe, pak své 
nejbližší spojence a teprve někde na chvostu (kým?) designované "nepřátele", píše Jan Knitl v reakci na diskusi o opanování informačního prostoru různými verzemi skutečnosti, které deklaratorně reprezentují určitý hodnotový rámec...

Orbánův vliv: Odchod Maďarů z Maďarska se zrychluje

10. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Orbánova migrační politika: Počet Maďarů, kteří se stěhují do Německa, se za posledních deset let znásobil 3,4 krát. Více než 600 000 Maďarů nyní žije mimo Maďarsko, to je více než 6 procent celkového maďarského obyvatelstva.


30078

Nechte nás sakra učit dobře (příběh desátý)

Raději si odučím svoje

10. 1. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous 

Jmenuji se Roman a pracuji jako učitel zeměpisu a fyziky na menším městě v oblasti bývalých Sudet. Rád bych se podělil se svou trpkou zkušeností, která mě přesvědčila, že kreativita ve školství se nevyplácí.

Kdo je tu skutečný terorista?

10. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je sice jednoduché být po bitvě generálem, nicméně k zločinu, jejž má na svědomí důchodce-terorista, patrně jednou muselo dojít. Protiuprchlická agenda soustavně zamořující veřejnou debatu přinesla první shnilé ovoce - až na to, že pachatelem teroristického činu není zdivočelý muslim, nýbrž psychicky labilní a dezorientovaný Čech, jejž pronásledovaly noční můry o znásilňujících migrantských hordách, které jako by vypadly z produkce manipulativních stoup typu Parlamentní listy. Nemohu si pomoci, ale obviněný Jaromír Balda mi spíše připadá jako oběť brutální manipulace posvěcené Hradem než jako zavilý a prachsprostý zločinec.   

 

30198

Dezinformace jako extenze mocenského vlivu v našich životech

Přijměme konečně fakt, že společnost se odehrává v mocenském sporu, a pojďme ho kultivovat

10. 1. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous 

Zdroje informací nikdy není možné považovat za objektivní. Ani sebelepší média se nevyhnou snaze neohrožovat (či přímo podporovat) partikulární zájmy těch, kdo je ovládají či vlastní. V případě komerčních médií se nelze vyhnout tlaku velkých zadavatelů reklamy, kteří nepotřebují zaplácnout plochu reklamou, ale dostat se "nad linku", případně se tam nedostat, jde-li o negativní konotace. Nemohou se vyhnout tomu, aby se do jejich agenda setting promítala ideologická substance těch, kdo informace vytvářejí.

Nemohou se vyhnout dost dobře tomu, že míra ověřování zdrojů, z nichž čerpají, má své limity. Často leží velmi nízko. Nemohou se vyhnout tlaku velkých institucí a korporací (či zpravodajských služeb), které dokáží vyvinout enormní úsilí, majíce k dispozici potřebný aparát. Ať už ve snaze nějakou informaci či narativ prosadit, nebo naopak potlačit zájem médií o určité informace.

Chomsky a Herman popsali vše detailně na fungování masmédií v liberálních demokraciích velmi detailně. To všechno je pravda a to všechno částečně přispívá k vysoké míře nedůvěry v média, a tedy i v samotnou konstrukci skutečnosti, kterou předkládají. Představa, že internet učiní liberální společnosti více "pravdivé" v jejich vnímání skutečnosti, se ukázala být naprosto scestná. Nejhorší na tom je, že čím více jste k této představě přilnuli, tím hůře jste schopni takové dogma opustit.

Matteo Salvini: "Itálie a Polsko by mohly vybudovat novou Evropu"

9. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



Italský ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini se vyjádřil, že by Itálie a Polsko mohly společně vyvolat "evropské jaro", které by rozbilo dominující "německo-francouzskou osu". Snaží se před evropskými parlamentními volbami v květnu vytvářet ultrapravicové aliance.

Salvini, náměstek italského premiéra a šéf ultrapravicové Ligy, navštívil ve středu Polsko, kde jednal o strategii s vládnoucí stranou Právo a spravedlnost. Obě strany mají podobně nenávistný postoj vůči imigraci, vůči muslimům a zastávají euroskeptické postoje.

Británie: Uprostřed chaosu brexitu se probouzí parlament a snaží se převzít moc od vlády

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Vláda Theresy Mayové ve středu odpoledne prohrála o 11 hlasů, poměrem 308-297 hlasů,  hlasování o rezoluci, kterou navrh bývalý konzervativní generální prokurátor Dominic Grieve, která praví, že pokud příští týden Mayová prohraje hlasování o své brexitové dohodě s Bruselem, bude mít povinnost do tří dnů předložit parlamentu svůj plán B.Chtějí tím zabránit, aby Británie vypadla z EU bez dohody, což by mělo katastrofální důsledky.  Dosud na reakci po případné volební porážce příští týden  měla Mayová 21 dní, avšak bouřící se poslanci poukazují na to, že vzhledem k tomu, že Británie má odejít z EU za 79 dní, "není čas".

Probrexitoví poslanci argumentují, že schválená rezoluce nic na věci nemění. Mayová se snaží vytvářet dojem, že dělá poslancům nejrůznější ústupky, aby její dohodu s Bruselem o brexitu příští týden schválili. Její nejnovější "ústupek" však odmítla fundamentalistická severoirská protestantská strana DUP, která udržuje Mayovou v Londýně u moci, jako "nepřijatelný".

V Dolní sněmovně vládne horečná atmosféra. Jednomu konzervativnímu poslanci, stoupenci setrvání Británie v EU, dnes bylo vyhrožováno emailem smrtí.

Pozorovatelé poukazují na to, že v situaci absolutního chaosu a rozhádané vlády se začínají spojovat řadoví poslanci z nejrůznějších stran a diktovat vládě budoucí strategii. Pro vládu je to nebezpečný precedens, protože dosud určovala vláda, co se bude v parlamentě dělat. Zdá se, že ve středu to skončilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Trump se z Oválné pracovny snažil vyvolávat v televizi strach z imigrace

9. 1. 2019

čas čtení 4 minuty



Donald Trump poprvé vysílal svůj televizní projev "k národu" přímo z Oválné pracovny. Zneužil ho k pokusu vyvolávat strach z imigrantů, opakoval svá pochybná tvrzení o nutnosti postavit zeď na hranici s Mexikem a nenabídl žádné nové řešení pro částečné uzavření úřadů americké federální vlády.

Trump v desetiminutovém projevu obvinil "kriminální gangy" a "obrovské množství ilegálních drog", že způsobily "tisíce úmrtí" a obvinil Demokraty, že nesou vinu za částečné uzavření americké federální vlády, které trvá už 18. den. Demokraté ho obvinili z vyvolávání strachu.

Sytý hladovému nevěří

9. 1. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

 


Ve společnosti se vyskytl další problém. Je třeba ho prodiskutovat. Jak jinak, jsou tu různé pohledy. O čem to mluvíme? Inu o obědech pro děti zdarma a bez rozdílu!

Jedni, nejraději by řekli „když na ně nemáte, tak se nedá nic dělat“, možná si myslí „ať si třeba umřou, ale nahlas se to říct neodváží. Zatím. Jsou tu přece sociální služby, charity, Armáda spásy a kdesi cosi.

V Dolní sněmovně vzniká nadstranická aliance proti brexitu bez dohody

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Premiérka přiznala vládě, že parlamentní hlasování, které se má konat příští týden o její dohodě s Bruselem o odchodu Británie s EU, Mayová prohraje. Vládní zdroje však netuší, co pak hodlá dělat. Zatímco někteří ministři už otevřeně varují před odchodem Británie z EU bez dohody, stále ještě existuje v Anglii i v Konzervativní straně dostatečné množství maniaků, kteří tvrdí, že by to "nebyl žádný problém".

Avšak úterní hlasování proti finančnímu zákonu naznačuje, že se tvoří nadstranická aliance, která hodlá učinit vše, aby Británie nemohla odejít z EU bez dohody. Právní odborníci si nejsou jisti, zda se jim to může podařit, protože veškeré rozhodovací pravomoci má v rukou Mayová. Ta by mohla brexit zrušit okamžitě. Je však velmi omezená.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Soudní podání: Trumpův Manafort lhal o sdílení údajů s Rusy

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Bývalý šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort v roce 2016 poskytl data z průzkumů obchodnímu spolupracovníkovi, který je obviněn z vazeb na ruské zpravodajské služby. Vyšetřovatelé tvrdí, že jim v této věci lhal, říká soudní podání předložené v úterý, informují Michael Balsamo, Eric Tucker a Chad Day.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25463