Rozhovor Britských listů 378. Koronavirus: ČR je na dobré cestě

7. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Česká republika má stále relativně vysokou míru nákazy, i když je trend nyní sestupný. Co si o situaci myslí imunolog profesor Václav Hořejší? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. dubna 2021.

30689

Lidé mladší 30 let by měli být očkováni jinou vakcínou než AstraZeneca, doporučil britský poradní orgán

7. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Zdraví dospělí mladší 30 let by měli být očkováni jinou vakcínou než AstraZeneca, pokud je v jejich oblasti k dispozici a pokud nejsou vážně ohroženi covidem, doporučuje britský vládní poradní orgán pro očkování.

Evropský lékový úřad mezitím potvrdil, že zkoumá, zda jiné vakcíny, které používají podobnou technologii jako AstraZeneca, zosobňují nějaké riziko. V souvislosti s vakcínou firmy Johnson & Johnson se vyskytly tři případy vnitrožilního tromboembolismu.

 16447

Strategie "maximálního globálního potlačení" COVIDu

7. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Na konci roku 2020 existovala silná naděje, že vysoká úroveň proočkovanosti přinese lidstvu konečně převahu nad virem SARS-CoV-2 způsobujícím chorobu COVID-19. V ideálním scénáři by virus byl udržován na velmi nízké úrovni bez dalšího narušování provozu společnosti nebo významných počtů úmrtí, napsali Susan Mitchieová a kolektiv.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Každý třetí pacient s dlouhým covidem trpí duševní chorobou

7. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V úterý 6.4.  bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 5522 nových denních nákaz.  )  V ČR do 6. 4. zemřelo  27 329 lidí, to je denní nárůst o 160 mrtvých.  V nemocnicích je 6744  lidí, to je denní nárůst o 1035 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 560 777 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V úterý 6.4.  bylo očkováno v ČR 41 564
osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Očkuje skoro přesně o polovinu lidí méně. Takhle bude trvat proočkování 60 procent obyvatelstva (pro ukončení pandemie nedostatečné) celý rok.  Ukončeno bylo očkování u 26914 osob,  celkem bylo proočkováno 1 864 099 dávek. 

- Babiš odvolal ministra zdravotnictví Blatného. Má ho nahradit ředitel fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Je to už několikerá výměna ministra zdravotnictví uprostřed krize. Podivné chování.

- 34 procent pacientů s dlouhým covidem trpí po půlroce psychiatrickou či neurologickou chorobou, vyplývá z americké studie 236 379 pacientů. Nejčastější jsou úzkostné stavy, ty se vyskytují u 17 procent osob. Experti varují, že zdravotnictví bude potřebovat podstatné finanční zdroje na řešení této krize po mnoho let. ZDE  

- Počet úmrtí v Brazílii překročil 4000 denně. Dosáhl počtu 4915. Celkem v Brazílii zemřelo témšř 337 000 osob. Brazílie také zaznamenalo 86 979 nákaz. "Je to biologická Fukušima," řekl  Miguel Nicolelis, profesor americké Duke University.

Rozhovor Britských listů 377. Kdyby média informovala o osudech mrtvých, lidem by došlo, co jim způsobili mocní

1. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Během podzimní vlny pandemie zemřelo tolik lidí jako za heydrichiády



"To, že se u nás v médiích necitují ty individuální příběhy mrtvých, má jeden jediný důvod. A sice strach médií z toho, že kdyby ty příběhy opravdu citovali, lidem by došlo, do jaké tragédie naši mocní tuto zemi přivedli. Ta čísla jsou neutrální. Co se dělo v koncentračních táborech: Člověk byl nejdřív zbaven svého jména a dostal číslo. A přesně o to tady dneska jde. Lidé ztrácejí svá jména a jsou považováni za čísla. Tak to nejde dál. To není v pořádku. Každý člověk má mít svou důstojnost. A ta důstojnost má být zajištěna ústavou a je dána naším morálním řádem. Ve kterém se už dva tisíce let celá evropská společnost pohybuje a v níž důležitost jednoho každého lidského života je podmíněna právě velikonočním příběhem.

Tím, že naši mocní zvolili strategii, které se eufemisticky říká promořování, zpochybnili důstojnost lidského života. Tato strategie je chybná, tato strategie je nedůstojná lidského života a musí být kategoricky odmítnuta z hlediska morálního. Každý lidský život má před tváří Hospodinovou neopakovatelnou cenu a kdokoliv to zpochybňuje, dostává se na stejnou úroveň jako totalitární režimy. Je krutou pravdou, že během podzimní vlny pandemie zemřelo tolik lidí jako za heydrichiády. Za největší tragédii českých dějin. Je dobré o tom vědět, je dobré o tom mluvit a je dobré se proti takovému způsobu jednání výrazně ohradit.

Kapitáni průmyslu se brání jakýmkoliv možnostem, aby byly zastaveny podniky. Jakoby jim nešlo o lidské životy. Jakoby jim nešlo o to, že tam, u nich, pracují lidé. Jde jenom o zisk, jde o kšeft, a zde musím opakovat slova Prorokova: 'Zlato a stříbro jejich nepomůže jim v den soudu Hospodinova.'"

Velikonoční zamyšlení teologa a historika Richarda Vlasáka v rozhovoru s Janem Čulíkem. Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od Velkého pátku 2. dubna 2021.

 16936

Jen si tak trochu zaválčit, aneb Vovovy výbušné předvolební bliny

7. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Vojenské orgány tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny, plně podřízené štábu ruské 8. gardové armády v Novočerkasku, vyhlásily kompletní mobilizaci ročníků 1994-2003. Na Krymu a na území DLR/LLR se podle ukrajinských úřadů v současnosti nachází nejméně 60 000 ruských vojáků - a jejich počet dále stoupá. Kromě toho se shromažďují uskupení ruských jednotek po celé délce společné hranice s Ukrajinou a po Lukašenkově Canosse již nelze vyloučit ani využití běloruského území k ruským ofenzívním operacím. V Černém moři se nachází tolik ruské námořní pěchoty přesunuté ze severu, aby Kreml mohl plánovat "svůj Inčchon" v oblasti ukrajinské Oděsy. Protiopatření Kyjeva vůči narůstající hrozbě útoku jsou do této chvíle naprosto nedostatečná.

 16937

Mezitím v Absurdistánu 170:

Chaos při covidovém očkování, polští kněží bojují proti karanténě po celém světě a Státní lesy v Polsku dále kácejí co největší množství stromů

7. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Internetové stránky nového polského "Nejvyššího soudu", státní instituce v zemi, která má odluku církve od státu zdůrazněnou v ústavě

Zdá se, že se rozpory mezi stranou PiS a jejími koaličními partnery prohlubují. Když byly vyhlášeny předčasné volby starosty města Rzeszów, strana Zbigniewa Ziobra postavila vlastního kandidáta. Marcin Warchoł, náměstek ministra spravedlnosti, byl k překvapení všech doporučen odcházejícím levicovým starostou. Ten rychle zahájil svou kampaň, a tak místní hasiči mimochodem obdrželi zboží v hodnotě 150 000 zł - uhrazené z „Fondu spravedlnosti“,  který byl zřízen na pomoc obětem trestného činu.

30710

Není nutno, aby

7. 4. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Jak se dá již lehce věštit-haruspikovat z vnitřní náplně mimořádně vyvedených pekařských dobrot, slovutný manažer, čo „všetko umí“, vyrazil do tenat EU vyjednat spravedlivý podíl z navýšených dodávek Pfizeru, přičemž všem vyjednávačům vyrazil dech. Ještě teď se ostatní účastníci porcování vakcín smíchy sotva drží na nohou. Celé české společnosti zas jednou halasně nalhal, jak s těmi, co nám ukradli naše neobjednané vakcíny, řádně s Kurzem zatočí, až jim polezou oči minimálně z důlků. Nu což, plán to byl skvělý, hodný krizového manažera. Volejme Bravo, Mistře.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16940

Podobně jako v ČR, i covidová katastrofa v Brazílii nyní ohrožuje celý svět nezvládnutelnými variantami koronaviru

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

V zemích, jako je Brazílie nebo Česká republika, kde se koronavirová nákaza šíří nekontrolovaně skoro nejintenzivnějším způsobem na světě, a státní infrastruktura je natolik rozložená, že proti tomu politikové  nečiní efektivní kroky (v ČR dochází navzdory trvale vysoké míře nákazy a umírání k rozvolování karanténních opatření a Babiš chce dokonce otevírat školy, a to dokonce! bez vyučování na směny!) ohrožují danou zemi, daný region a celý svět rychle vznikající nové varianty koronaviru, které jsou daleko nebezpečnější, vedou k umírání stále mladších lidí a hrozí se vymknout vakcínám. Po reportáží to profesor Miguel Nicolelis s Duke University v rozhovoru z města Sao Paolo důrazně potvrzuje.

Brazílie - i Česko - nyní přímo ohrožují celý svět.


V této reportáži Channel 4 News z úterního večera vidíte hrůznou situaci v Brazílii. Umírají i mladí: Jedna manželská dvojice v tomto filmu oplakává svého dvaadvacetiletého syna, který zemřel na covid těsně poté, co ukončil studium na vysoké škole. V důsledku zahlcení nemocnic pro něho nebyl ventilátor - stejně jako v Praze v nemocnici Na Františku nebyl pro  básníka a zpěváka Jana Vodňanského, který také zemřel, Nikdo za tento šlendrián není stíhán...

 16939

Itálie zrušila preventivní cenzuru filmů

7. 4. 2021 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

Ministr kultury Dario Franceschini zrušil dne 5. dubna preventivní cenzuru filmů, která v Itálii platila od roku 1913. Jejími obětmi byla četná díla věhlasných režisérů, mezi nimi Pier Paolo Pasolini a Luchino Visconti. V roce 1976 bylo dokonce nařízeno spálení filmu Bernarda Bertolucciho Poslední tango v Paříži. Zachránily se jenom tři kopie, které sloužily jako doličný předmět. Zákazy mívaly náboženské, moralistické i politické důvody. Například v roce 1982 zakázali promítání filmu Mustafy Al-Akkada Lion of the desert (Pouštní lev), protože ukazuje zločiny italského vojska z doby, kdy Libye byla italskou kolonií.

 16786

Koronavirus: Jak se vyhnout cunami chronických potíží, narušení výzkumu a zdravotní péče

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

V důsledku pandemie lze očekávat příval chronických onemocnění, zejména kardiometabolických chorob, které mohou vést k enormní vlně úmrtí a invalidity. To vyžaduje okamžité uplatnění důkladných strategií. COVID navíc narušil i normální provoz kardiovaskulárního výzkumu a péče. Lze jej však také proměnit v příležitost uplatnit nové přístupy vedoucí k novým úspěchům, píše přední americký kardiolog Robert M. Califf v časopise Circulation.

Tisková zpráva:

„Očkovací pasy ano, ale nesmí nikoho diskriminovat,“ Kolaja sdílí obavy WHO

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja sdílí obavy Světové zdravotnické organizace, která dnes varovala před znevýhodněním těch, kdo nemají přístup k očkování. To souvisí se snahou Evropské komise schválit ještě do konce letošního června tzv. očkovací certifikát. Kolaja od začátku prosazuje, aby tento průkaz nebyl diskriminující a nevylučoval z cestování osoby, které se nemohou naočkovat.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16933

Postsovětské SNS už s návratem Ukrajiny nepočítá

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Pomalý odchod Ukrajiny z postsovětské organizace Společenství nezávislých států (SNS) některé lidi v Moskvě vede k představě, že se Kyjev nakonec vrátí. Ale poslední jednání SNS ukazuje, že v ruském hlavním městě již nikdo taková očekávání nechová, upozorňuje Jelena Černěnková.

 16467

Alexej Navalnyj: "Tuberkulóza by byla úlevou"

6. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj (44) trpí příznaky choroby dýchacích cest a byl testován na covid. Byl převelen ma vězeňskou marodku.

Navalnyj obvinil zaměstnance věznice, kde je zadržován ve velmi tvrdém režimu, že mu odepřeli řádné léčení akutní bolesti zad a nohy. Uvedl, že tři osoby z jeho vězeňského pokoje byly hospitalizovány s tuberkulózou a projevil černý humor, když vyjádřil přesvědčení, že by pro něho tuberkulóza mohla být úlevou:

 16637

Průběžné zpravodajství:

Vakcína AstraZeneca zřejmě způsobuje vzácné případy srážlivosti krve, ale "nevíme proč"

6. 4. 2021

čas čtení 5 minut

V pondělí 5.4. bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 1405 nových denních nákaz.  (Dnešní údaje jsou nespolehlivé, protože zdravotnictví mimo pracovní dny případy řádně neregistruje.)  V ČR do 5. 4. podle neúplných informací  zemřelo  27 169 lidí, to je denní nárůst o 112 mrtvých.  V nemocnicích je 5709  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 555 245 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 5.4. bylo očkováno v ČR jen
8,256 osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 6548 osob,  celkem bylo proočkováno 1 818 756 dávek. 

/- Činitel Evropského lékového úřadu Marco Cavaleri sdělil italským novinám Il Messagero, že zřejmě existuje jasná vazba mezi vakcínou AstraZeneca a velmi vzácným výskytem případů krevní srážlivosti a snížení počtu krevních destiček u mladších lidí, avšak vědci nevědí proč. Německo, Itálie, Francie, Španělsko a Holandsko nedávnio před rozhodnutím Evropského lékového úřadu dočasně omezily očkování mladších lidí vakcínou AstraZeneca. Britský zdravotnický regulační orgán MHRA uvažuje o podobném rozhodnutí. Profesor Neil Ferguson z Imperial College v Londýně řekl v BBC, že je otázkou, zda by měli být mladší lidé očkováni touto vakcínou. Dodal, že zřejmě i ostatní vakcíny způsobují v ještě menší míře tyto problémy. Zdá se, že je to spojeno s věkem, a do určité míry, i když důkazy jsou slabší, i s pohlavím. Zřejmě jsou více postiženy mladší ženy. Mnozí ale poukázali na to, že míra rizika je například daleko menší, než je míra rizika u antikoncepčních pilulek.

- Ve Spojených státech bylo očkováno jednou nebo dvěma vakcínami už nejméně 107,5 milionu lidí, což je přibližně třetina obyvatelstva, avšak přesto se v některých oblastech USA nákaza dále vážně šíří. Ve státě Michigan například bylo v pondělí zaregistrováno 11 082 nových nákaz, celkem je tam registrováno 779 974 infekcí, počet mrtvých tam stoupl o 23 na 17 282.

- Indické město Dillí zavedlo zákaz nočního vycházení od 22 hodin do 5 hodin ráno. Bude platit do 30. dubna.

- Americký stát New York začíná očkovat proti covidu všechny osoby nad 16 let.

- Britští vědci varují, že by Británie mohla v létě utrpět navzdory očkování třetí vlnu pandemie, pokud budou odstraněna všechna karanténní opatření. Je to na základě studie z London School of Hygiene and Tropical Medicine. Ta zjistila, že další etapa rozvolňování "může vést k malému nárůstu infekcí a úmrtí". 

 16933

Putin zůstane u moci zřejmě až do roku 2036

6. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Vladimír Putin podepsal zákon, který mu umožní, aby kandidoval na ruského prezidenta ještě dvakrát, takže může prezidentem potenciálně zůstat až do roku 2036. Přepsal ústavu způsobem, který jeho kritikové označují za "brutální uchvácení moci".

Putin v Rusku vládne od roku 2000 a pokud skutečně zůstane u moci do roku 2036, bude tam vládnout déle než Stalin, který byl u moci 29 let. Putin by se tak stal nejdéle Rusku vládnoucí osobou od doby ruského carského mocnářství.

Někteří komentátoři si myslí, že Putin si prostě nedokázal zajistit spolehlivého nástupce a také zajistit, aby byl on i jeho příbuzní po odchodu do důchodu v bezpečí. Nový zákon také poskytuje Putinovi i Medveděvovi imunitu před trestním stíháním. Prezidentské funkční období bylo také prodlouženo na šest let. Nynější Putinovo funkční období skončí r. 2024.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Jak se dalo očekávat, brexit vyvolal v Severním Irsku násilí

6. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: podpalování aut a násilí v Severním Irsku pokračovalo i v pondělí v noci.

Protestantští unionisté se v důsledku brexitu obávají začlenění Severního Irska do Irské republiky, a tak páchají násilné demonstrace



Roznětkou už tři dny trvajících násilných nepokojů v Severním Irsku  se stal pohřeb politika z nacionalistické, katolické politické strany Sinn Féin, avšak protestantští loajalisté házejí na policii Molotovovy koktejly a podpalují automobily, protože se obávají politické marginalizace.

 16932

Průběžné zpravodajství:

Největší nebezpečí představují nové varianty koronaviru

5. 4. 2021

čas čtení 3 minuty


Foto: Australský designer vyrobil z nudy v karanténě v hotelu v Brisbane z papírových pytlíků, v nichž mu hotel dodává do pokoje jídlo, koně jménem Russell. Do karantény na čtrnáct dní musel po neplánované cestě do Londýna na pohřeb svého otce, který upadl a musel do nemocnice a tam se nakazil covidem a zemřel. ZDE 

V neděli 4.4. bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 1911 nových denních nákaz.  (Dnešní údaje jsou nespolehlivé, protože zdravotnictví mimo pracovní dny případy řádně neregistruje.)  V ČR do 4.4. podle neúplných informací  zemřelo  27 057 lidí, to je denní nárůst o 111 mrtvých.  V nemocnicích je 5794  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 553 820 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli 4.4. bylo očkováno v ČR jen 10 208  osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 8173 osob,  celkem bylo proočkováno 1 809 381 dávek. 

- Čelný britský vědecký poradce britské vlády profesor Neil Ferguson upozornil, že bude nezbytné testovat všechny osoby přijíždějící do Británie z Evropy. Nejvíce hrozí dovoz variant, které mohou ochromit očkovací program, především jihoafrická varianta známá jako B.1.351. Ta se nyní v evropských zemích šíří, ve Francii vzrostl její výsky z cca 5 procent na 17 procent a v Lucembursku na skoro 20 procent. Zatím se netestují přijíždějící řidiči kamionů ani lidé cestující z vládních důvodů a to by mělo skončit - testován by měl být každý člověk přijíždějící do Británie.

- Rusko informuje o 8646 nových dennich nákazách. Celkem tam zemřelo dalších 343 osob.

- Británie začne testovat užívání očkovacích pasů.

30710

Chce Babiš vyvraždit co nejvíce Čechů?

4. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Babiš ruší 11. dubna nouzový stav. Západoevropské země s menší mírou nákazy ho naopak zavádějí

Babiš nesmírně riskantně spoléhá na klesající trend. Jenže míra nákazy i umírání jsou v ČR stále ještě velmi vysoké a zrušení nouzového stavu povede k novému zvýšení nákazy i úmrtí.

Zatímco západoevropské země, kde je míra nákaz a úmrtí na covid stále řádově daleko menší než v ČR, nově zavádějí nouzový stav (země jako Francie, Itálie a Německo), Babiš v ČR nouzový stav ruší. Od 12. dubna se bude smět jezdit mimo okresy.

Česká republika je stále globálně mezi třemi až pěti nejhoršími zeměmi do co počtu mrtvých per capita:
 

I co do počtu nákaz:


Množství očkování, které spolu s dodržováním lockdownových opatření by ČR zachránilo, je stále trestuhodně nízké:

K tomu:

Rozhovory Britských listů:

Rozhovor Britských listů 371. Koronavirus: Proč to umírání české společnosti nevadí?


 16637

Průběžné zpravodajství:

Lockdown vedl k obrovskému nárůstu případů moderního otroctví

4. 4. 2021

čas čtení 3 minuty


V sobotu 3.4. bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 2149 nových denních nákaz.  (O svátcích se řádně netestuje, nepřicházejí ani všechny další statistické údaje.)  V ČR do 3.4.  zemřelo  26 946 lidí, to je denní nárůst o 78 mrtvých.  V nemocnicích je 6384  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 551 896 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V sobotu 3.4. bylo očkováno v ČR jen 13 657  osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 10 382 osob,  celkem bylo proočkováno 1 797 403 dávek.

- Počet sexuálního a kriminálního vykořisťování vzrostl během pandemie obrovskou měrou. Počet případů sexuálního vykořisťování, totiž věznění lidí v bordelech a jejich nucení k prostituci, vzrostl v roce 2020 o čtvrtinu. Téměř čtvrtina obětí byly děti. Kritminální vykořisťování, včetně nucení ke krádežím v supermarketech a nuceného žebrání, stoupl o 42 procent. Pětina obětí byly děti. Minulé úterý policie v Londýně osvobodila více než deset Rumunek, které byly nuceny k prostituci. O 95 procent stoupl také počet obětí moderního otroctví nucených pracovat na tajných farmách pěstujících konopí. Největší počty obětí moderního násilí jsou lidé z Rumunska, pak z Číny, z Albánie a z Anglie, uvádí britská charitativní organizace Unseen, která zveřejnila tyto údaje o Británii. ZDE    

- Případ Nového Zélandu, který absolutně zvládl pandemii tím, že v polovině března 2020 hermeticky uzavřel své hranice, používají vědci k studování charakteristik pandemie, Nový Zéland užívá genomické sekvenování a epidemiologii a přesně dokáže identifikovat, kdo nakazil koho a jak a v jakém prostředí. Genom koronaviru má asi 30 000 písmen a při svém rozmnožování dělá virus drobné chyby. Drobně změny genomu umožňují vědcům přesně trasovat, jak se která mutace viru šířila. ZDE  

 16928

Papež František kritizoval výdaje na zbrojení uprostřed pandemie

4. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Papež František (Pixabay) 

František také požadoval šíření vakcín proti covidu-19 především pro chudé lidi na světě

Ve svém velikonočním projevu naléhal papež Franšiek na svět, aby zrychlil dodávku vakcín proti covidu-19, zejména pro chudé lidi na světě, a vyjádřil se, že ozbrojené konflikty a výdaje na zbrojení během pandemie jsou "skandální".

Velikonoční bohoslužby ve Vatikánu se kvůli pandemii už druhý rok konaly jen za přítomnosti malého množství osob u vedlejšího oltáře v bazilice sv. Petra.

 16927

Průběžné zpravodajství:

122 000 britských zdravotníků má dlouhý covid. Ohrožuje to fungování zdravotnictví

3. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: Lidé o Velikonocích v londýnském Hyde Parku. Angličanům bylo nyní dovoleno scházet se v menších počtech s druhými lidmi venku. Jen 1. dubna bylo v Británii očkováno 435 177 lidí. Celkem bylo v Británii první vakcínou proočkováno 31,3 milionů osob, druhou vakcínou 4,9 milionů osob.  První dávku vakcíny v Británii obdrželo 59,4 procent lidí starších 18 let. V Británii v pátek zemřelo na covid 52 osob, na české poměry (děleno šesti podle počtu obyvatel) by to bylo 8 mrtvých, v ČR ve srovnání s Británii tedy stále na covid umírá přibližně DVANÁCTKRÁT VÍCE LIDÍ. - V sobotu 3.4. zemřelo na covid v Británii celkem 10 osob. Do soboty 3.4. bylo v Británii druhou dávkou vakcíny už očkováno 5 milionů osob.


V pátek 2.4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 3809 nových denních nákaz.  (O svátcích se řádně netestuje.)  V ČR do 2.4.  zemřelo  26 867 lidí, to je denní nárůst o 102 mrtvých.  V nemocnicích je 6530  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 545 865 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pátek 2.4. bylo očkováno v ČR jen 18 534 osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 12 157 osob,  celkem bylo proočkováno  1 782 913 dávek.

- Spojené státy za posledních 24 hodin proočkovaly více než 4 miliony osob za jediný den. Průměrně byly za poslední týden v USA každý den očkovány tři miliony lidí. Celkem bylo v USA dosud proočkováno více než 161 milionů očkovacích dávek. Spojené státy mají 330 milionů obyvatel. Navzdory vysoké míře očkování se však virus v USA v celé řadě států znovu intenzivně šíří. 

- Nejméně 122 000 britských zdravotníků trpí dlouhým covidem. Ohrožuje to funkčnost britského zdravotnictví. Tito zdravotnici mohou v nejlepším případě pracovat jen na část úvazku, nebo jsou v pracovní neschopnosti v důsledku bolestí, vyčerpání či "mozkové mlhy". Druhým nejpostiženějším povoláním v Británii jsou učitelé, z nichž trpí dlouhým covidem 114 000. ZDE 

- Boris Johnson varoval občany, ať se nescházejí s přáteli a příbuznými v místnostech, ani když už byli očkováni, protože vakcíny nefungují stoprocentně. Britská vláda po roce nekompetence vůči pandemii se nyní chová velmi opatrně a jedná podle doporučení epidemiologů. Naštěstí není Británie postižena mediálními výroky pseudovědců jako Česká republika, kde takélékaři a takévědci často nebezpečně matou veřejnost pitomostmi. Obrovská míra očkování v Británii vede k postupnému snížení počtu nových nákaz i úmrtí, avšak vláda zdůrazňuje, že signálem k rozvolnění nemůže být proočkovanost, musí jím být jen pokles nákaz a úmrtí v podstatě na nulu.

- Argentinský prezident Alberto Fernández byl očkován proti covidu ruskou vakcínou Sputnik V už letos v lednu, teď ho začala bolet hlava a má horečku, antigenní test mu ukázal, že je covid pozitivní. ZDE  Nemusí to znamenat, že vakcína Sputnik V nefunguje, vakcíny mají účinnost jen asi 90 procent. Antigenní testy nejsou příliš spolehlivé.

 16637

Petr Haraším: Byl jsem konečně očkován! (tedy aspoň první dávkou)

3. 4. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

V neděli 28. března jsme se vydali do centra naší drahé okresně uzavřené vlasti, na Hradě se teď mohutně větrá a uklízí, takže nehrozilo, že narazíme na ruské atomové zájmy, ty zůstaly v tajných zákoutích Lán. Po mnoha peripetiích konečně nastal onen očekávaný den vpravení imperialistické západní vakcíny. Do Prahy je to sice dálka, ale když se musí, tak se musí, pro zdraví a život něco obětovat. Jeli jsme ze Šenova v neděli posunutého rána. Jako slepýš jsem si vyprosil jednu z mála výhod a jelo se sanitkou. Ihned po startovním výstřelu jsme se mohli dosyta nasytit lahodným ovzduším Liberty Ostrava, píše Petr Haraším.

 16853

VELKÝ PÁTEK:

Tři hodiny odpoledne

7. 4. 2023 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut



Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Anglie se bojí mutací ze zahraničí, zakazuje přílety z řady dalších zemí

2. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

V ČR stále umírají obrovské denní počty lidí

Ve čtvrtek 1.4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 6207 nových denních nákaz.   V ČR do 1.4.  zemřelo  26 765 lidí, to je denní nárůst o 179 mrtvých.  V nemocnicích je 7 052 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 545 865 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve čtvrtek 1.4. bylo očkováno v ČR 52 551 osob, je to mírný nárůst, ale je to stále  málo, ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u
29 879 osob,  celkem bylo proočkováno  1 762 007689 dávek.


- Bangladéš, Keňa, Pákistán a Filipíny budou od pátku 9, dubna přidány na seznam zakázaných zemí. Osoby, které byly v těchto zemich v předchozích 10 dnech, nebudou mít přístup do Británie. Britští a irští občané ano, ale budou muset jít na 10 dní do karantény ve vládou schváleném hotelu a zaplatit za to 1500 liber. Většina zakázaných zemí je kupodivu v Africe a na Blízkém východě, přestože v pandemii jsou na tom nejhůře Maďarsko, Bulharsko, ČR a Makedonie.

- Hlavní britský vládní zdravotník profesor Chris Whitty varoval, že je nerealistické si myslet, že zakazování vstupu do Británie zabrání pronikání nových nebezpečných variant. Sars-Cov2 bude s námi trvale a budeme se podle Whittyho muset naučit s ním žít jako s chřipkou a zvládat ho jako chřipku. Každé rozvolnění karanténních opatření povede k zvýšení čísla R nad 1 a povede k zvýšení rizika šíření nákazy a nových variant. Ve špatném roce umírá v Británii na chřipku 20 000 až 25 000 lidí (na covid ovšem už zemřelo v Británii více než 150 000 lidí, lži na Facebooku, že "smrtnost na covid není horší než u chřipky" jsou nesmysly) a podle Whittyho bude muset udělat společnost v budoucnosti taková opatření, aby trvalý počet mrtvých na covid zvládala. Whitty také varoval, že důvody, proč se nákaza šíří, nejsou jednoduché a závisejí na celé řadě často nepředvídatelných faktorů. Je pravděpodobné, že do dvou let "bude k dispozici široké portfolio vakcín proti nejrůznějším variantám covidu". ZDE  

Pozor na podvodné maily, s cílem vylákat od vás peníze, které máte na bankovním účtu

2. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Rozhlas BBC se v pátek v poledne ve svém zpravodajském pořadu netypicky zabýval přes deset minut  vlnou podvodných mailů, které se snaží - často velmi úspěšně - ukrást z vašeho bankovního účtu všechny peníze, co máte.

Interviewoval jednu oběť, která dostala esemeskou a emailem upozornění údajně od státní britské pošty Royal Mail, že musí uhradit pro doručení balíčku malou částku 1,95 liber (asi 60 Kč). Žádost vypadala zcela legitimní, žena to tedy uhradila bankovním převodem. 

Kontrolou svého bankovního účtu posléze zjistila, že tato částka jejímu bankovnímu účtu nikdy nebyla účtována. Podivné, řekla si.

Hned poté jí poslala esemesku a telefonovala jí  její - údajně - britská banka Lloyds (ověřila si, že je to její britská banka, protože telefonní číslo bylo autentické číslo té banky, ta esemeska se jí na mobilu zařadila do série jiných esemesek od její banky), že její bankovní účet se prý stal terčem podvodu a že musí urychleně celou hotovost převést na jiné bankovní konto, jehož údaje jí "Lloyds Bank" promptně poskytla. Nešťastnice to udělala a převedla na toto jiné bankovní konto celou svou hotovost 6500 liber (195 000 Kč). Teprve poté si uvědomila, že se stala obětí podvodu - telefonovala své bance a ta jí oznámila, že hovory a esemesky vůbec od její banky nebyly.

Britský rozhlas k tomu posléze interviewoval odborníka na bankovní podvody, který upozornil, že britská policie může proti těmto podvodům zasahovat často jen velmi obtížně, protože jsou prováděny ze zahraničí, především z Ruska.

Apeloval na veřejnost, aby si uvědomila, že VAŠE BANKA VÁS NIKDY NEBUDE ŽÁDAT, ani esemeskou ani telefonátem, ani jinak, ABYSTE SI PŘEVEDLI SVÉ PENÍZE NĚKAM JINAM.

Píšu o tom proto, že vlna těchto podvodných emailů zjevně zasahuje i Českou republiku. V poslední době dostáváme nesčetné emaily údajně od České pošty, psané správnou češtinou, že "musíme zaplatit 75 Kč", má-li nám být doručen balík.

Jak by zjistila Česká pošta, že je nějaký balík spojen s naší emailovou adresou?

Nejnověji přišel email v tomto smyslu údajně od DHL.

Prosím ověřte si odesílatele. Email odesílatele většinou nemá nic společného s institucí, jejímž jménem vám podvodníci  píší.

Otevřete si celý header emailu. Často se vám ukáže, že trasa, jíž vám email přišel, je podvodná:

Pozor!

Viz níže:

 16578

Návrat ke skromnosti

2. 4. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 10 minut

V podstatě jde o neustálý boj o peníze. Boj s pandemií je jen okrajová záležitost. Záležitost, kterou je třeba vést tím správným směrem, aby přinesla patřičný zisk. Zisk přímý i nepřímý.

Ten přímý inkasují spekulanti, kteří odhadli situaci, nakoupili levně roušky, či respirátory, později možná covidová lůžka a podpůrnou techniku dýchání. K tomu se teď bude dobře dařit výrobcům a vyhodnocovačům různých testů atd.

Nepřímý zisk se snaží vygenerovat politici a jimi představované politické strany. Už jim mnoho času nezbývá. Zaseli nejednotu, nejistotu a rozkol do národa. K tomu jim napomáhají různé agentury odhadující průběžně příchylnost občanů k té či oné straně. Nedělají to zadarmo. Na podzim příjde sklizeň.

 16853

Velikonoce a morální řád

2. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

 


Velikonoce podle mne nejsou žádný „morální řád“. Rozhodně ne „morální řád“, který tu máme dva tisíce let. Stačí se za těmi dvěma tisíci let ohlédnout a zamyslet se nad tím, co se obecně v té či oné době považovalo za „morální řád“. Vrchnost, zotročení žen, rasismus. Nad hodnotou, jakou dávala Evropa lidskému životu, můžeme meditovat, když vezmeme v potaz neustálé války a vraždění, jak se udály během uplynulých dvou tisíc let (patří sem samozřejmě i války náboženské, křížové výpravy, kolonialismus s genocidou v belgickém Kongu apod.).

 16518

Sedm lidí v Británii zemřelo po očkování 18,1 milionů osob vakcínou AstraZeneca

2. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V Británii byly zaznamenány další případy vzácného syndromu srážlivosti krve, i když experti zdůrazňují, že jejich počet je nízký a že prospěch z vakcíny daleko převažuje jakékoliv riziko. (Vzhledem k tomu, že na covid umírají 2 procenta nakažených  lidí, kdyby těch 18 milionů lidí nebylo očkováno, zemřelo by jich po nákaze ne 7, ale 360 000.)

Britský regulační orgán pro léky MHRA provozuje projekt "žlutých karet", jehož prostřednictvím se zaznamenávají podezřívané vedlejší účinky či další znepokojení týkající se léků a lékařských přístrojů.

 16926

"Umíráme jako mouchy!" Maďarská romská komunita zoufale prosí o pomoc proti covidu

2. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Graf: Aktuální počet mrtvých na milion obyvatel


Komunita Romů v Maďarsku, která čítá 700 000 lidí, je drasticky postižena nákazou covidu-19. Z osobních svědectví vyplývá, že skoro v každé romské rodině zemřelo na covid několik lidí. Komunita Romů je tvrdě  postižena nezvládanou pandemií, které se intenzivní šíří mezi lidmi, kteří mají hlubokou nedůvěru k úřadům.

Maďarské úřady nemají žádné údaje o tom, kolik Romů bylo nakaženo a kolik jich zemřelo, avšak asi desítka  Romů, kteří často žijí ve stísněných a nehygienických podmínkách, svědčila o děsivých příbězích utrpení a umírání a o obrovských zdravotních problémech.

 16920

Covid-19: Zuckerberg je vrah a zločinec a mnozí Češi a Slováci sebevražední idioti

2. 4. 2021

čas čtení 5 minut


Je to neuvěřitelné. Zuckerberg a jeho Facebook se opakovaně zapřísahá, že zásadně a efektivně, neustále ODSTRAŇUJE Z FACEBOOKU všechny lži o koronavirové pandemii. ZUCKERBERG LŽE JAKO KDYŽ TISKNE. JAK UVIDÍTE NÍŽE, NENÍ TO PRAVDA. FACEBOOK OHROŽUJE ŽIVOTY LIDÍ. Kdy začnou české úřady proti těmto nebezpečným dezinformacím jednat a donutí Facebook, aby je odstraňoval, pod hrozbou jeho blokace v ČR? A to v době, kdy Česká republika patří ke globálně NEJPOSTIŽENĚJŠÍM zemím pandemií.  Totéž platí o sexuálním zneužívání dětí prostřednictvím Facebooku. (JČ)

Poznamenává Bohumil Kartous:

Je to velmi skličující (zejména když SPD nabízí Babišovi podporu vlády). 

Nejsmutnější na tom je, že zase roste nenávist ke zdravotníkům aneb "vraždící zdravotník" je nový, nesmyslně vykonstruovaný "znásilňující migrant".


Čeští elfové: Dezinformace týkající se covidu ve facebookových skupinách v souvislosti s koronavirem – druhá polovina března 2021

Sledované skupiny:

    • Nejsme loutky: 39,5 tis členů
    • Covidu se nebojíme, bojíme se "opatření" - Nechte nás na pokoji! 10,4 tis členů
    • Fórum vlastenců: 7, 5 tis členů
    • Přátelé Ruska v České republice 16,3 tis členů
    • Fanclub Tomia Okamury a SPD: 24 tis členů
    • Nenechám se očkovat: 11 tis členů
    • Češi, táhněme za jeden provaz: 16,8 tis členů
    • Rodiče proti rouškám: 3,9 tis členů

Aktuální informace z londýnského metra

2. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta


Londýnské metro:
Informace o aktuálním dopravním provozu

Datum: 31. března
Čas: 15 hodin


NEJNOVĚJŠÍ AKTUALIZACE ZPRAVODAJSTVÍ:

- VLÁDA TVRDÍ, ŽE V BRITÁNII NEEXISTUJE INSTITUČNÍ RASISMUS

DALŠÍ ZPRÁVY:

- BREXIT JE PRO NAŠI ZEMI VYNIKAJÍCÍ
- POLICEJNÍ REAKCE NA DEMONSTRACI ŽEN V CLAPHAMU (proti zavraždění dívky policistou, policie proti ženám zasáhla brutálně pozn. red.) BYLA FÉROVÁ A SPRAVEDLIVÁ
- KONZERVATIVCI SE NEPROMĚNILI V BRITSKOU FAŠISTICKOU STRANU
- BORIS JOHNSON VÁM SYSTEMATICKY NELŽE
- VLÁDA REAGOVALA VELMI RYCHLE PROTI HROZBĚ COVIDU A ZACHRÁNILA TISÍCE  ŽIVOTŮ
- (Bulvární ultrapravicové) DENÍKY JAKO THE SUN A DAILY MAIL VÁM PÍŠÍ PRAVDU A POSKYTUJÍ VÁM VELMI VYVÁŽENÝ NÁZOR O TOM, JAK VYNIKAJÍCÍ JSOU TORYOVÉ

KONZERVATIVCI JSOU NA NAŠÍ STRANĚ!

 16622

Hospodaření OSBL za únor 2021

6. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

V únoru 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 658,19 výdaje byly  87 731,50  Kč. Zůstatek ke konci února byl 48 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci únoru 2021.   Počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22239