Druhý útok na Kapitol, aneb Co jste ještě nevěděli o Trumpovi

3. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Pachatelem včerejšího útoku na Kapitol byl pětadvacetiletý Noah Green z Indiany. Muž, který najel autem do policejní barikády a na policisty poté zaútočil nožem, jednoho vážně a jednoho smrtelně zranil, než byl zastřelen, patřil k hnutí Nation of Islam Louise Farrakhana, jež hlásá černý rasismus.


Na Farrakhanovi je pro někoho možná překvapující, že i když hlásá, že si běloši zaslouží vyhynout, veřejně podpořil prezidentskou kandidaturu a poté i prezidenta Donalda Trumpa.

Nenávistníkům z extrémistického uskupení Nation of Islam ovšem plně vyhovovalo, jestliže Trump štěpil Spojené státy na dva znepřátelené tábory a blokoval veškeré pokusy o kompromisy a konsensuální politiku. Čím bezvýchodnější situace, tím větší podporu totiž mohou extrémisté očekávat. A samozřejmě že bílý prezident, který ve vnitřní politice pokazí na co sáhne, prospívá konfrontačním záměrům mnohem lépe než ten, co přivedl do Bílého domu nazpět profesionály a snaží se rasové vztahy urovnat.

Až tedy zase uslyšíte "konzervativce" tvrdit, že prý liberálové "moc ustupují barevným", zkuste si připomenout kauzu Noaha Greena.

Nic tak nevadí skupině černých militantů, před kterou je opravdu třeba mít se na pozoru, jako politika rasového smíru.

Někteří se dokonce kvůli tomu rádi přidají k podniku, který v lednu spolu s dalšími bílými ultrapravičáky odstartovali protrumpističtí neonacisté.


Pozn. JČ:  Je pravda, že vyšetřovatelé především z Facebooku zjistili, že pětadvacetiletý útočník Noah Green byl zřejmě skutečně stoupencem hnutí Nation of Islam Louise Farrakhana. Jenže je nutno upozornit, že policisté, kteří se k případu ve Washingtonu vyjadřovali, odmítli útok charakterizovat jako terorismus a hlavní vyšeřovatel uvedl na tiskové konferenci, že se motivace Noaha Greena k tomuto útoku zatím ještě bedlivě vyšetřuje. Existují prý signály, že byl do určité míry psychicky postižen lockdownem a měl možná další mentální problémy. V každém případě bychom měli počkat na závěry oficiálního vyšetřování, které útok dosud neklasifikuje jako terorismus, a nedělat předčasné dalekosáhlé úsudky.

Rodina Noaha Greena vydala prohlášení, v němž vyjádřila soustrast usmrcenému policistovi, a zdůraznila, že Noah Green "v žádném případě nebyl terorista". Noah Green trpěl depresí a potenciální psychickou chorobou. Greenova rodina "pociťuje velké sympatie pro policistu, který byl usmrcen, a je jeho smrtí stejně tak ohromena jako celý národ", píše Washington Post ZDE.

0
Vytisknout
9778

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2021