Postsovětské SNS už s návratem Ukrajiny nepočítá

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Pomalý odchod Ukrajiny z postsovětské organizace Společenství nezávislých států (SNS) některé lidi v Moskvě vede k představě, že se Kyjev nakonec vrátí. Ale poslední jednání SNS ukazuje, že v ruském hlavním městě již nikdo taková očekávání nechová, upozorňuje Jelena Černěnková.


V porovnání s minulostí toto jednání nezahrnovalo žádné ukrajinské symboly a uskutečnilo se ve vojenském zařízení, což jasně ukazuje, že Moskva SNS stále více považuje za bezpečnostní alianci. A tím se záležitost stává pro Kyjev ještě méně atraktivní.

Moskva považuje SNS za jedenáctičlenné. Devět zemí vyslalo minulý týden ministry zahraničí, Moldavsko představitele s nižším postavením. A Ukrajina, kterou Kreml dosud považuje za člena, jednání zcela ignorovala.

Na jednání bylo nápadné, že se nikde nevyskytoval žádný ukrajinský symbol, a za druhé, že místo v hotelu nebo na diplomatické půdě se jednalo v Mezinárodním vojenském centru Ministerstva obrany Ruské federace. Zde se v minulosti konala jednání Varšavské smlouvy.

Podle Černěnkové to však znamená, že SNS je vlastně "mrtvé" i jako pouhý prezidentský klub. Stala se z něj struktura, jejímž prostřednictvím Moskva prosazuje svou představu, že má jakási zvláštní práva a pravomoci v postsovětském prostoru. Bez Ukrajiny ale organizace ztrácí význam, pokud jde o cokoliv ostatního.

Když Kreml dal najevo, že návrat Ukrajiny neočekává, signalizuje ostatním členům SNS, kteří usilují o alternativní bezpečnostní uspořádání - jako přinejmenším Moldavsko nebo Arménie - lekci, kterou dozajista neopomenou vzít v úvahu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7134

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021