Koronavirus: Jak se vyhnout cunami chronických potíží, narušení výzkumu a zdravotní péče

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
V důsledku pandemie lze očekávat příval chronických onemocnění, zejména kardiometabolických chorob, které mohou vést k enormní vlně úmrtí a invalidity. To vyžaduje okamžité uplatnění důkladných strategií. COVID navíc narušil i normální provoz kardiovaskulárního výzkumu a péče. Lze jej však také proměnit v příležitost uplatnit nové přístupy vedoucí k novým úspěchům, píše přední americký kardiolog Robert M. Califf v časopise Circulation.


Califf vyzývá k rychlé a důkladné akci, abychom se vyhnuli dramatickému nárůstu chronických onemocnění, zejména kardiometabolických chorob, který lze očekávat v důsledku pandemie. Tři z deseti hlavních příčin úmrtí v USA, kardiovaskulární choroby, mrtvice a diabetes druhého typu, jsou spojeny s kardiometabolickou chorobou.

Podle Califfa by měl americký zdravotnický systém zahrnovat univerzální zdravotní péči, strategie ochrany veřejného zdraví a výzkumu zahrnující "big data" a zlepšené sdílení zdravotních údajů, které by umožnilo účinnější prevenci a léčebné protokoly napříč celou společností.

Navrhuje rozsáhlejší sledování chronických chorob podobně, jako byly sledovány případy koronavirových onemocnění. S lepšími, rychleji přístupnými informacemi lze strategie boje s chronickými chorobami lépe hodnotit a adaptovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5545

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021