Průběžné zpravodajství:

Je brazilská varianta P1 vážnou hrozbou světu?

9. 4. 2021

čas čtení 3 minuty
Ve čtvrterk  8. 4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 5 245 nových denních nákaz.)  V ČR do 8. 4. zemřelo  27 617 lidí, to je denní nárůst o 151 mrtvých.  V nemocnicích je 6144 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 573 153 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve čtvrtek 8.4.  bylo očkováno v ČR 58 928 osob. 
  Ukončeno bylo očkování u 27 325 osob,  celkem bylo proočkováno 1 971 079 dávek. První dávkou bylo očkováno 1 308 073  osob, druhou dávkou  663 006 osob.

 
- Varianta P1 způsobuje v Brazílii naprostou katastrofu, zuří tam nezvládaná pandemie. V nemocnicích se odehrávají děsivé scény, kde příbuzní prosí zdravotníky, aby napojily pacienty na kyslík. Sousední země uzavřely hranice s Brazílií, jenže varianta P1 je už v 15 dalšich amerických zemích. Varianta P1 je vysoce nakažlivá. Je schopná nakazit lidi, kteří už koronavirus měli. Nejvíce znepokojující je její mutace E484K, přítomná také v jihoafrické variantě, která mutacím dává určitou možnost uniknout vakcínám. Zatím vakcíny proti této mutaci fungují, ale se sníženou účinností. Omezit šíření této varianty v Evropě lze pouze vysoce efektivním sekvenováním nákazy a rychlou izolací lidí, kteří jsou touto mutací nakaženi. Hrozba této varianty je vážná i ve vysoce proočkovaných zemích. Zvýší se, jakmile lidé začnou znovu cestovat do zahraničí. ZDE  


 

- Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn varuje, že Německo potřebuje nový lockdown. Na jipkách v Německu je téměř 4500 pacientů a hrozí to zahltit zdravotnicrví.

- Hongkong suspendoval svou objednávku vakcíny AstraZeneca.

- Gibraltar jako první země na světě očkoval skoro veškeré své dospělé obyvatelstvo a život se tam vrátil k normálu. Roušky se musejí nosit jen v uzavřených místnostech, v obchodem a ve veřejné dopravě. Gibraltar má 34 000 obyvatel a nas covid tam zemřelo 94 osob, především v lednu a v únoru 2021. Nakaženo bylo 4300 osob. Už déle než čtrnáct dní tam nebyl hospitalizován žádný další nakažený člověk.

- V USA je proti covidu očkována více než čtvrtina dospělého obyvatelstva.  ZDE  

- Ruská vakcína Sputnik V je méně efektivní proti jihoafrické variantě, její výrobce však tvrdí, že je stále efektivnější než jiné vakcíny.

- Norská premiérka Erna Solberg byla pokutována částkou 20 000 norských korun (asi 50 000 Kč) za shromáždění na oslavu jejích šedesátimn. Premiérka se omluvila.

- Maďarsko odkládá otevření škol o tři týdny.

- Jižnáí Korea znovu uzavírá noční kluby, protože ji ohrožuje "čtvrtá vlna nákazy".

- Thajsko v pátek registrovalo 559 nových nákaz a jedno nové úmrtí.

- Španělsko, Belgie a Itálie omezily užívání vakcíny AstraZeneca pro lidi pod šedesát. Evropský lékový úřad ve středu konstatoval, že možná existuje příčinný vazba mezi touto vakcínou a vzácnými případy krevních chuchvalců, i když uvedl, že prospěch z vakcíny je daleko větší než riziko a neoznámil žádná omezení.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
7502

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021