Alexej Navalnyj: "Tuberkulóza by byla úlevou"

6. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj (44) trpí příznaky choroby dýchacích cest a byl testován na covid. Byl převelen ma vězeňskou marodku.

Navalnyj obvinil zaměstnance věznice, kde je zadržován ve velmi tvrdém režimu, že mu odepřeli řádné léčení akutní bolesti zad a nohy. Uvedl, že tři osoby z jeho vězeňského pokoje byly hospitalizovány s tuberkulózou a projevil černý humor, když vyjádřil přesvědčení, že by pro něho tuberkulóza mohla být úlevou:

 
"Pokud mám tuberkulózu, možná to odežene mou bolest zad a necitlivost mých nohou. To by bylo dobré," napsal Navalnyj na Instagramu.  Dodal, že mu vězeňské úřady naměřily teplotu 38,1 stupňů Celsia a že má také těžký kašel.

Navalnyj obvinil vězeňské úřady, že ho připravují o spánek tím, že ho v noci každou hodinu budí, a že mu odepírají lékařskou péči. Vězeňské úřady to popírají.

Navalného stoupenci oznámili, že od úterka budou před vězením pořádat trvalé protesty, dokud mu nebude poskytnuta lékařská péče od lékaře, jakého si zvolí, a pokud nedostane řádné léky.

Navalného právníci ho pravidelně navštěvují ve vězení a umožňují mu zveřejňovat jeho zprávy na sociálních sítích.

Generální tajemnice Amnesty International Agnes Callamard apelovala na Vladimíra Putina, aby mu umožnil přístup k lékařům a aby ho propustil, vzhledem k jeho svévolnému protiprávnímu věznění a zhoršujícímu se zdravotnímu stavu."Opravdu hrozí, že ho Rusko pomalu zabíjí":


Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
6118

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021