16971

Mezitím v Absurdistánu 171:

Kříže za oběti covidu, podle Staroměstského náměstí, polská policie ve Varšavě zlikvidovala

13. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Další úspěch polské vlády! Včera, v pondělí 12. dubna, dorazil premiér Morawiecki do Katovic, aby tam otevřel nově vybudovaný kruhový objezd a tunel. Pronesl projev o tom, kolik peněz jeho vláda vydává na budování místních silnic. Místní lidé byli překvapeni, ale ne čísly, která Morawiecki zmiňoval. Naopak, dívali se na něj v  nevíře a přemýšleli, co to tam ten člověk sakra dělá: ústřední vláda na ten projekt nepřispěla ani halířem  - ze 100 milionů zlotých, které tento projet stál, pocházelo  72 milionů  z EU a zbytek zaplatilo město. A řidiči ho už užívají od prosince…  

Rozhovor Britských listů 379. Čtyřicet procent Čechů věří dezinformacím o koronaviru

9. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Agentura STEM a organizace Transitions společně provedly průzkum o vlivu dezinformací na českou společnost v době koronavirové pandemie. O tom, co jejich analýza zjistila, hovoří Bohumil Kartous s odborníkem na dezinformace Jaroslavem Valuchem z organizace Transitions. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. dubna 2021.



 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Očkování je jen částečné řešení problému pandemie. V ČR zemřelo dalších 120 lidí

13. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

V pondělí 12. 4. bylo v ČR zaznamenáno 3843 nových denních nákaz.  V ČR do 12. 4. zemřelo  28 038 lidí, to je denní nárůst o dalších 120 mrtvých.  V nemocnicích je 5348 osob, je to denní nárůst o 287 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 585 037 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 12. 4. bylo očkováno v ČR  54 263 osob.     Ukončeno bylo očkování u 22 408 osob.


- Přijdeme o další lékaře, prosí zdravotníci v Súdánu o očkování. Už tam na covid zemřelo více než 200 zdravotníků.

- V jižním Londýně provádějí činitelé hromadné testování, protože tam zaznamenaly desítky případů jihoafrické varianty, která má větší rezistenci vůči dosavadním vakcínám. Ve čtvrtín Wandsworth a Lambeth bylo potvrzeno 44 případů jihoafrické varianty a bylo identifikováno zřejmě dalších 30 případů.

- Adam Finn z britského Společného výboru pro vakcinaci a imunizaci, varoval znovu v britské televizi, že očkování je jen částečných řešením problému pandemie: "Lidi si musejí dál dávat pozor, aby se vzájemně nenakazili. Budu dál venku nosit roušku. Budu dál užívat hygienu mytí rukou a budu dál dodržovat rozestupy. Pokud to nebudeme dělat, hrozí reálné nebezpečí další vlny a brzo budeme svědky dalších hospitalizací a úmrtí."

Český vězeň svědomí Dušan Dvořák píše Evropské unii

13. 4. 2021

čas čtení 30 minut

Vysvětlení případu Dušana Dvořáka je zde:

Vážení a milí, 

srdečně Vás zdravím z basy.

Vaše karanténní vězení snad brzy skončí, posílám Vám něco, co by mohlo uspíšit i můj dřívější odchod z ťurmy, pokud by se Vám to podařilo dostat do médií.

V příloze zasílám dokument, který bude spolu s exekučním výměrem zaslán na Světový den marihuany Zastoupení Evropské komise v ČR. Takže to víte o týden dřív.

Dokument obsahuje stížnost Evropské komisi a předběžné otázky Soudnímu dvoru EU, které mi soudy zakazují předat Soudnímu dvoru EU k rozhodnutí, protože vědí, že by se jejich hrad z písku zbořil. Dokument také dokazuje, že ČR po mém prvním odsouzení změnila tři právní normy, kterými jsem se v roce 2010 bránil. Korupce a kartel přímo na talíři. Pak se mne pokusili zbavit svéprávnosti (2012), když to nevyšlo, mám od roku 2013 světově unikátní chorobu, že jsem byl v letech 2008 - 2012 nepříčetný...

K poslednímu mailu z 30. 3. 2021 dodávám, že když soud v Prostějově dne 22. 3. 2021 potvrdil, že si Ústavní soud nikdy nevyžádal spisy mých devíti trestních řízení, dva dny nato Státní zastupitelství napsalo, že mi nemohou vrátit konopná léčiva (neuvedená nikdy v obvinění ani nevrácená), protože spis je u Ústavního soudu, 29. 3. 2021 napsali další totální lež, že mi konopná léčiva 5. 3. 2020 vrátili, to jsem ale byl ve vězení. Materiál na tři tiskovky.......



Buďte zdraví a veselí.
Srdečně Dušan



 16970

Dobrý den, pane Baktiare

13. 4. 2021

čas čtení 9 minut


Foto: Umělecký předmět z kulturního centra v Chomanu vytvořený z helmy, části deaktivované nášlapné miny (okolí Chomanu je stále zamořeno minami z dob Irácko-Íránské války, každá vesnice má alespoň jednu oběť min) a přírodnin. Rouška značí nastupující Covid-19 pandemii.


Rozhovor s panem Baktiyarem z Chomanu (KRI). Autorem rozhovoru je jeden spolupracovník Britských listů, jehož jméno utajujeme z důvodů rizika politicky motivovaného vyšetřování

 


Obr. Mapa oblasti, převzata a upravena z https://syriancivilwarmap.com/. Žlutá hvězda - Erbíl, hlavní město KRI (Kurdistan Region of Iraq) a hlavní město oblasti kontrolované KDP. Zelená hvězda - Sulejmánie, hlavní město části KRI kontrolované PUK. Červená hvězda: Kandíl - sídlo PKK. Místa pod (částečnou nebo úplnou) kontrolou PKK oranžově. Modrý kruh - Choman.

 

 16637

Ke covidu-19: Jak to chodí s plošnými opatřeními

13. 4. 2021

čas čtení 7 minut

 
Za devatero horami a dávnými věky, když jsem spoluřidil stovky lidí v logistické větvi jedné nejmenované nadnárodní společnosti, jsme jako management stáli před problémem plošných opatření prakticky denně, píše Vít Kučík. Představte si moderní velesklad s pěti sty lidmi, který zásobuje síť marketů s tisícovkami pracovníků.

■ Problém: úrazy a rozbité zboží. Chlap s vysokozdvižným vozíkem zvedá tunovou paletu zboží do pětimetrové výše, aby ji zaskladnil do třetího patra regálu. S takto zvednutou paletou nesmí jezdit, ani centimetr (rozkmit, pád zboží, ohrožení všeho živého dole). Přesto skladníci (pod výkonovým presem) při závěrečné otočce před regálem už vidle zdvihají, takže paleta letí vzhůru ještě, než vozík stojí. Franta shodí půl palety, metráky zboží se tříští z pěti metrů, jen zázrakem nikoho nezraní.
Řešení: mimořádné plošné proškolení veškerého personálu skladu na bezpečnost práce a manipulace s VZ-vozíky.

Protesty Britů proti tomu, jak BBC "severokorejsky" informovala o úmrtí manžela královny, překonaly všechny rekordy

13. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Ohledně pátečního vysílání k úmrtí prince Filipa dostala BBC 110 000 stížností veřejnosti


Skutečnost, že v pátek po úmrtí prince Filipa, manžela anglické královny Alžběty, zrušila televize BBC normální vysílání na všech svých okruzích a vysílala všude jen jednotné oslavné pořady severokorejského stylu o Filipovi, vyvolala největší vlnu stížností britské veřejnosti za celou historii BBC.

BBC obdržela nejméně 110 994 stížností diváků na to, že televize zrušila svůj normální program. Bezprecedentní vlna stížností během víkendu znamená, že toto byla nejostřejší vlna nespokojenosti vůči BBC za celou její historii.

Tyto informace BBC nezveřejnila, deníku Guardian je prozradili zaměstnanci BBC, kteří jeho novinářům zpřístupnili seznam stížností.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Izrael dělá vše pro to, aby byla jaderná dohoda s Íránem nefunkční

13. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Týden poté, co byla ve Vídni zahájena nepřímá jednání mezi Washingtonem a Teheránem o obnovení jaderné dohody s Íránem (JCPOA), došlo ke kybernetickému útoku na jaderný provoz v íránském Natanzu. Tentokrát se Izrael nebrání nařčení svého perského nepřítele, že útok byl proveden v jeho režii, přičemž Teherán Tel Avivu slibuje pomstu. Zdá se, jako by se Netanjahuova vláda snažila zabít dvě mouchy jednou ranou: zničit JCPOA, která byla klíčovým pilířem vratké stability na Blízkém východě, a zachránit zadek izraelskému premiérovi. 

 16933

Česko je v moci Ruska. Zatím se ale bráníme...

12. 4. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Pokud někdo dosud pochyboval o tom, že Rusko má v české mocenské politice masívní vliv, doufám že mu po víkendu spadly poslední šupiny z očí, píše Jiří Hlavenka.

Rusko má kompletně obsazený Hrad - je to jejich území, klidně můžou vyvěsit vlajku. Na Hradě nesídlí prezident - pár let už žádného nemáme - ale rezidentura Kremlu. Právě tak mají desítky svých lidí na dalších důležitých postech v politice, ve výkonné státní správě a též v ekonomice. Kývnou malíčkem a padá ministr. Kývnou a padá vysoký státní úředník, který jim stojí v cestě.


 16965

Nesnesitelná lehkost českého eugenismu

12. 4. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 20 minut


V únoru toho roku jsem se přestěhoval do České republiky. Bylo to koncem srpna 1997 a já jsem v internetové kavárně jménem Highland v pasáži paláce Metro psal a posílal své články o záležitostech střední Evropy do deníku Jornal do Brasil. Zároveň jsem si utvářel skupinu 68 českých „vzorků“ - lidí představujících různé typy sociálních, vzdělávacích, generačních a dalších kategorií, ve snaze zrcadlit možné české „typy“, které bych studoval v rámci sedmiletého kulturně-antropologického výzkumu, který jsem dělal s americkým kolegou.

Radek, bratr majitele této internetové kavárny, mluvil plně anglicky. Zaslechl mé rozhovory s kolegou o utváření této reprezentativní skupiny a nabídl nám pomoc. Měl na starosti to, co charakterizoval jako velmi tradiční - a tedy hodný zkoumání - český zvyk: posílat děti na pár týdnů  na letní tábor.

Politico: Česká vláda vyhodila už druhého ministra za odpor proti Sputniku a Dukovanům

12. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Tomáš Petříček je už druhý protiruský ministr české vlády, který byl během týdne vyhozen z funkce. Byl donucen k rezignaci kvůli svému odporu vůči ruské protikoronavirové vakcíně Sputnik V, informuje server Politico. Přípomíná, že předtím byl vyhozen z funkce ministr zdravotnictví Jan Blatný proto, že odmítl nakoupit vakcínu Sputnik V, kterou Evropský lékový úřad neschválil. Jeho nástupce Petr Arenberger podporuje představu, že by se měla vakcína Sputnik V používat při klinických zkouškách.

Petříček řekl novinářům v Praze, že jeho vyhození z funkce je také spojeno s jeho opozicí vůči tomu, aby se ruská firma Rosatom podílela na lukrativním kontraktu dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Tykač dostal pro Počerady výjimku: čtyřnásobek limitu pro rtuť. Ekologické organizace se odvolají

12. 4. 2021

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Hnutí DUHA a Greenpeace ČR


pondělí 12. dubna  2021


Elektrárna Počerady vlastníka Pavla Tykače má mít dle dnes doručeného rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje [1] výjimku z nového celoevropského limitu na ochranu zdraví před nebezpečnou rtutí. Ať do poloviny roku 2025 by mohla vypouštět čtyřikrát více této látky, než limit stanovuje. Krajští úředníci zamítli i připomínky České inspekce životního prostředí, které žádaly průkazné měření emisí před stanovením výjimky a také postupné zpřísňování emisních limitů podle ekologizace jednotlivých bloků elektrárny místo plošné výjimky na 4 roky.

 16622

Hospodaření OSBL za únor 2021

6. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

V únoru 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 658,19 výdaje byly  87 731,50  Kč. Zůstatek ke konci února byl 48 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci únoru 2021.   Počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

 16637

Průběžné zpravodajství:

Německo už proočkovalo 15 procent obyvatelstva, v ČR v neděli zemřelo na covid dalších 110 lidí

12. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V neděli 11. 4. bylo v ČR zaznamenáno jen dalších 976 nových denních nákaz. (Víkendové údaje jsou v ČR zcela nereprezentativní.)  V ČR do 11. 4. zemřelo  27  918 lidí, to je denní nárůst o dalších 110 mrtvých.  V nemocnicích je 5070 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 581 184 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli 11. 4. bylo očkováno v ČR neuvěřitelně jen 18 125 osob.     Ukončeno bylo očkování jen u 9 623 osob.

 

- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin rekordní nárůst infekcí o 168 912 případů. Předstihla Brazílii a stala se druhou nejpostiženější zemí po USA. Indie nyní registruje 13,53 milionu nakažených osob, Brazílie 13,45 milionů nakaženžch, USA 31,2 milionů nakažených.

- Francie bude očkovat vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson jen lidi nad 55 let.

- Francie začíná od pondělka očkovat lidi nad 55 let. Splnila svůj očkovací program - proočkovat 10 milionů lidí - o týden dříve než se plánovalo.

 16850

Už nemá smysl přemýšlet nad voliči ČSSD… nejsou

12. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Občas slyším nějakou úvahu o voličích ČSSD. Není dobré si konečně přiznat, že prakticky žádní nejsou? Podle včerejších dat, zveřejněných v Otázkách V. Moravce, má tato strana podporu 3%, ano tři procenta. Už pád na úroveň kolem osmi procent po sněmovních volbách 2017 byl pád na dno. Nezapomeňme, že ČSSD mívala přes 30% voličů. Oproti tomu dnes nemá žádné. A směřuje k nule.

 16824

Zombie puč, aneb Únorové "vítězství" v dubnu

12. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V roce 1942 v londýnském exilu dokončil zneuznaný bývalý československý prezident, který sám a o své vůli z úřadu odstoupil, knihu "Demokracie dnes a zítra". Stal se v ní předchůdcem pozdějších (též vyvrácených) teorií konvergence, když tvrdil, že se po válce Stalinův SSSR prý bude muset mnohem více podobat evropským demokraciím. Chybná Benešova proroctví ale dnes už nejsou tak důležitá jako předložená koncepce "řízené demokracie", v níž byl mj. výrazně omezen počet povolených politických stran.

Tři návrhy ke klidnému dokončení školního roku

12. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Dopis ministru školství


Vážený pane ministře,

prosíme Vás o dialog k těmto návrhům, píše Petr Chaluš:

Fórum Rodičů: 3 návrhy ke klidnému dokončení školního roku


Na základě dialogu mezi rodiči školních dětí v rámci diskusních platforem Fóra Rodičů navrhujeme:

1) Nastavit jednoznačně dobrovolnost školní docházky prezenční formou. Umožnit rodičům, kteří k tomu mají důvod, zůstat s dětmi v režimu distančního vzdělávání do konce školního roku. Důvody rodičů jsou zdravotní rizika pandemie v rodinách se zdravotně oslabenými členy domácnosti, obavy z testování, roušek a dalších režimových opatření školy, které považují za zátěž nebo riziko pro děti. Doporučení MŠMT omlouvat tyto děti jako nemocné není dostatečné řešení, pro možnost zůstat v distanční výuce by měl být jasný a jednoduchý postup. Školy by měly dostat podporu v tom, aby mohly zajistit co největší výukovou podporu na dálku i těmto dětem, co budou nadále v distanční výuce.

Pozn. red.: "Nejkritičtější je dopad vzdělávání na děti žijící v nevyhovujících podmínkách, bez elementární podpory nejen k distančnímu vzdělávání, nýbrž ke vzdělávání vůbec. Nastavení "dobrovolnosti" školní docházky povede velmi pravděpodobně k tomu, že významná část těchto dětí a mladých lidí zůstane do konce roku reálně mimo vzdělávání, což pravděpodobně prohloubí už tak obrovský handicap způsobený dlouhotrvajícím deficitem. Pokud skutečně chce kdokoliv činný ve školství řešit reálný problém, měl mít na paměti právě tento a měl by se snažit přispět k tomu, aby prioritou byla pomoc nejvíce ohroženým."

 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Proč Respekt netuší, že v Maďarsku není svoboda tisku?

12. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ne že by mi bylo jedno, že si Zeman odvolává ministra zahraničí, nicméně tohle jde plně za "prozápadním" Petříčkem, píše Karel Dolejší:


K tomu dodává Albín Sybera:
 
Ad. MZV a film Staříci na maďarském festivalu - nechci odvádět pozornost od meritu věci (chování MZV), ale všimli jste si tohoto odstavce? 

Vláda Viktora Orbána je dlouhodobě obviňovaná opozicí, nevládními organizacemi i unijními orgány z porušování zásad právního státu a systematické snahy ovládnout nezávislá média; vládní strana Fidesz kontroluje prakticky veškeré veřejné instituce včetně kulturních. Co se však týče svobody projevu nebo uměleckého vyjadřování, panují v Maďarsku stejně liberální poměry jako jinde v Evropské unii.

Nechci být nekonečně kritický k velkým českým redakcím, ale myslím, že tohle kdybych dal přečíst někomu z Klubrádia, anebo před-orbánovským reportérům Origa, tak si nad tím odstavcem poklepou na čelo. Jak mohou v Maďarsku panovat stejně liberální poměry svobody projevu nebo vyjadřování jako v EU a přitom Klubrádiu pod absurdní záminkou odebrali rozhlasovou licenci a předorbánovským reportérům ztěžovali pro-orbánovští vlastníci pracovní podmínky, aby se nemohli věnovat politickým tématům? 

Předložili jsme ten odstavec o svobodě maďarských médií novinářce Zsuzsanně Szabó a ta reagovala: "Absolutní blbost, zjevně."

 16962

"Progres, či “systémově rasová" prodejnost kapitalistickým korporacím”

12. 4. 2021 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta

 
Amanda Gorman, nově a uměle vytvořená americká angažovaná básnířka, se přírodožel zdá býti jen užitečný idiot v rukách velkokapitálu a korporací, které se pokrytecky staví na stranu "boje za lidská práva černochů v Americe" a vtipně postupně celé hnutí BLM korumpují a paralyzují. 

Viz přiložené dokumenty o obrovských částkách věnovaných organizaci "Black Lives Matter" a postupně se provalující skandál s jejich zneužíváním.
  
Jak se odhaluje, jedna se zakládajících členek hnutí BLM si vesele nakupuje za miliony řadu domů. 


 16964

Dvanáct medailonků kandidátů do rady ČT

12. 4. 2021

čas čtení 40 minut

12 MEDAILONKŮ KANDIDÁTŮ DO RADY ČT 

pro druhé kolo hlasování Poslanecké sněmovny ČR (duben 2021)

Posouzení nominací dle zákonných požadavků

  1. U nominujících spolků předvybraných kandidátů pro hlasování v Poslanecké sněmovně

  • nemá šest z nich zákonem požadovanou účetní uzávěrku v obchodním rejstříku, viz. § 21a zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Za tento přestupek je přitom možné uložit sankci ve výši 100 000 Kč a výmaz z obchodního rejstříku. 

  • minimálně tři nominující organizace úzce spolupracují s vybranými politickými stranami a politiky, uzavírají s nimi dohody, udělují jim ocenění za podporu svojí agendy, přestože se samy deklarují jako apolitické a nadstranické, vzdor zákonu, který klade důraz na nezávislost kandidátů se zvláštním důrazem na nezávislost politickou, viz § 5 odst. 2 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi.

  • Většina nominujících spolků má jen několik členů a vyvíjí úzce vymezenou lokální činnost a jeden byl založen v roce 2020, přestože § 4 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi požaduje nominace “zastupující VÝZNAMNÉ regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy.” (Uspěly ale nominanti lokální TJ, Pétanque klubu, muzejního či hasičského spolku s adresou v panelákovém bytě. Neuspěli naopak kandidáti z celostátních profesních akademických, novinářských, filmových, asociací a univerzit - včetně Univerzity Karlovy, Ekumenické rady církví, Českého klubu turistů, Akademie věd, Národního divadla, České rady dětí a mládeže, které sdružují stovky tisíc členů a podporovatelů) 

 
  1. U kandidátů:

  • Dva figurují v seznamu na seznamu spolupracovníků StB v režimu důvěrník, podle lustračního zákona se tato kategorie nepovažuje za vědomou spolupráci.

  • Jeden je pravděpodobně ve střetu zájmů definovaném § 5 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, podle kterého se radní “nesmí podílet na podnikání v oblasti hromadných sdělovacích prostředků, ani nesmí zastupovat obchodní zájmy, které by mohly být v rozporu s výkonem jeho funkce nebo by mohly ohrozit důvěru v nezávislost nebo nestrannost jeho rozhodování v Radě.”

Jde do tuhého. ČR se nyní rychle propadá do populismu

11. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Jeden z mála relativně slušných ministrů v Babišově vládě, Tomáš Petříček byl vyhozen z funkce. Zeman udělil posmrtně Řád Bílého lva finančnímu vyděrači Petru Kellnerovi a IDnes lže o tom, že prý Češi chtějí vakcínu Sputnik.

Masaryk rotuje v hrobě.

A Babiš, navzdory vysoké míře nákazy, ruší nouzový stav.

 

 16850

O historických kořenech dnešních problémů ČSSD

11. 4. 2021 / František Řezáč

čas čtení 5 minut

O obnovu sociální demokracie jsme se pokoušeli už během činnosti Demokratické iniciativy, kam docházel i Rudolf Battěk. Spolu s panem Jaroslavem Anýžem z Plzně Bílé Hory jsme oslovili jemu známého člena bývalé strany. Jenže on se bál policejní provokace. Měl narušené zdraví z věznění v padesátých letech. Pak jsme si po obnově ČSSD všechno vysvětlili. Když vznikala Obroda, klub za socialisticku přestavbu, naštívil jsem v Praze člena přípravného výboru Vojtěcha Mencla a v Plzni jsme taky ustavili přípravný výbor. Důležitá poznámka: Iniciativy mimo Chartu 77 vznikaly zcela veřejně a hlásila to Svobodná Evropa.

 16637

Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Navzdory rozsáhlému očkování varují britští vědci před třetí vlnou pandemie

11. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V sobotu 10. 4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 2198 nových denních nákaz.(Víkendové údaje jsou v ČR neúplné.)  V ČR do 10. 4. zemřelo  27  808 lidí, to je denní nárůst o 74 mrtvých.  V nemocnicích je 5271 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 580 189 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V sobotu 10. 4. bylo očkováno v ČR jen 27 979 osob.     Ukončeno bylo očkování jen u 14 197 osob,  celkem bylo proočkováno 2 068 878 dávek. První dávkou bylo očkováno 1 361 000 osob, druhou dávkou  707 878 osob.

- Čelní britští vědci varují vládu, že riskuje vznik třetyí vlny pandemie tím, že chce rozvolňovat v situaci, kdy existují stále ještě v mnoha částech Británie ohniska nákazy. Rozumnější přístup by byl počkat, až bude proočkováno daleko více lidí. Bez adekvátního systému umísťování nakažených osob do izolace dojde v nadcházejících týdnech v Británii k podstatnému nárůstu počtuy nákaz. Mnoho lidí si totiž nemůže finančně dovolit jít do izolace. ZDE

- Zuckerberg je zločinec.  Facebook stále neodstraňuje lži o covidu. Stále existuje množství skupin, které vydělávají na šíření dezinformaci o pandemii. Více než stovka účtů na Instagramu šíří nebezpečné bludy varující před očkováním a prodávají nebezpečné "detoxikační" výrobky. Tyto účty sleduje více než 6 milionů lidí. ZDE 

- V západní Evropě se míra očkování zrychluje. Francie sice zápolí s třetí vlnou pandemie, avšak proočkovala 10 miliionů lidí o týden dříve, než se očekávalo. Německo zdvojnásobilo počet očkování a ve čtvrtek proočkovalo rekordní počet 720 000 dávek poté, co začali očkovat i obvodn lékaři. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn uvedl, že od začátku května bude Německo očkovat 3,5 milionu lidí týdně. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran uvedl, že Francie v pátek proočkovala rekordní počet  510 000 lidí po otevření 40 hromadných očkovacích center.

Čeká tohle s proniknutím brazilské varianty do ČR i Českou republiku?

11. 4. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Více než polovina pacientů na jipkách je v Brazílii nyní mladší čtyřiceti let


První dojmy jsou nebezpečné. Na začátku pandemie byla drtivá většina těch, kteří viru podlehli, buď velmi stará, nebo měli tito lidé předchozí oslabující zdravotní problémy. Experti na viry po celou dobu varovali, že je zcela normální, že viry mutují, a že i nový koronavirus evolučně pozmění svou strategii přežití a začne infikovat ty, kteří mají větší šanci nezemřít, což umožní koronaviru dále existovat a dále se šířit. Nové varianty koronaviru, které vznikly v Brazílii díky popíracímu přístupu křesťanského fundamentalistického autokratického prezidenta Jaira Bolsonara k boji proti pandemii, nyní vedou k děsivé fázi  intubace a uměle vyvolávaného komatu u více lidí mladších 40 let  než u starších skupin. Jedná se o 52,2% nových pacientů a o 58,2% intubovaných pacientů. A tito pacienti mladší 40 let měli minulý měsíc pouze 32% míru přežití, což změnilo situaci na jednotkách intenzivní péče i profil mrtvých.

 16955

Kterak japonský Slovan k mírotvorbě přišel

11. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Aktron/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Jednou ze stížností bombardujících dosluhující Dvořákovo vedení České televize je, že prý údajně nedává dostatečný prostor projektu SPD Tomia Okamury. Tedy politika, který pod dlouhodobým vlivem ruského vlivového uskupení v ČR ISTRAS objevil, že "NATO a USA provokují Rusko na Ukrajině".

 16951

"Bláboly jak v Severní Koreji." BBC terčem ostré kritiky za své vysílání k úmrtí královnina manžela

10. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

 
Společnost BBC je zahlcena vlnou stížností za své vysílání k pátečnímu úmrtí prince Filipa, manžela královny Alžběty, až tak, že byla nucena zprovoznit speciální server pro stížnosti proti tomuto vysílání. Po zuřivých protestech ultrapravičáků tu stránku pro stížnosti zase zrušila. Nezveřejnila, kolik stížností obdržela.

Televizní diváci v Británii hromadně vypínali své rozhlasové a televizní přijímače, když se televize BBC rozhodla zrušit vysílání na všech svých více než pěti televizních okruzích a nahradit ho jednotnými eulogiemi na zemřelého prince Filipa. Něco velmi podobného učinila i se svými rozhlasovými stanicemi.

POZOR! Nový ministr zdravotnictví ČR: Ničivá brazilská varianta je už v zemi

10. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Zdroj ZDE

Čekejte tohle: Brazílie, město Sao Paolo:


Před ničivou a smrtící brazilskou variantou, která v Brazílii nyní denně usmrcuje 4000 lidí (v ČR v přepočtu na brazilský počet obyvatel ještě cca před týdnem umíralo 3600 lidí denně, tj. 170) ochrání lidi jedině bleskové testování nakažených, jejich okamžitá izolace a trasování a izolace všech osob, s nimiž lidé nakažení brazilskou variantou přišli do styku. A uzavření hranic! Nejsem si jist, zda ČR je tak rychlé a efektivní akce schopna. (JČ)

 16948

Rusko: Finanční katastrofa v regionech a její příčina v Moskvě

10. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Bývalý ministr ekonomického rozvoje Andrej Něčajev upozorňuje, že ruské regionální úřady právě čelí finanční katastrofě - nikoliv proto, že by špatně hospodařily, jak tvrdí Putin, ale protože na ně Moskva uvaluje dodatečná finanční břemena a přitom bere jim téměř všechny peníze.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Vazba mezi minimálními případy strážlivosti krve a adenovirovými vakcínami je možná, avšak stále neprokázaná

10. 4. 2021

čas čtení 5 minut

V pátek 9.4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 4 791 nových denních nákaz.)  V ČR do 9. 4. zemřelo  27  734 lidí, to je denní nárůst o 117 mrtvých.  V nemocnicích je 5861 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 577 972 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pátek 9. 4. bylo očkováno v ČR 59 463 osob.
Počet denních očkovaných se mírně zvyšuje. Stále to nestačí.   Ukončeno bylo očkování u 27 066 osob,  celkem bylo proočkováno 2 036 800 dávek. První dávkou bylo očkováno 1 344 526 osob, druhou dávkou  692 274 osob.

- Indie zaznamenala 145 384 nových denních nákaz a 794 úmrtí. Jsou to nejvyšší počty za posledních pět měsíců.

- Evropský lékový úřad EMA zkoumá zprávy o srážlivosti krve v souvislosti s vakcínou firmy Johnson&Johnson. Byly zaznamenány čtyři případy včetně jednoho úmrtí. Rozšiřuje také vyšetřování případů v souvislosti s vakcínou AstraZeneca na případy krvácení. EMA už potvrdila možnou vazbu mezi vakcínou AstraZeneca a velmi vzácnými případy krevních chuchvalců v mozku a v břichu. EMA uvádí, že dosud není jasné, jestli existuje vazba mezi vakcínami a těmito onemocněními. Některé země v Evropě a v Asii omezily užívání vakcíny AstraZeneca pro mladší lidi. Regulační orgány uvádějí, že prospěch z vakcíny daleko převažuje riziko. EMA také zaznamenala syndrom unikání krve z kapilár do svalů a do tělesných prostor, vedoucí k otokům a poklesu krevního tlaku. ZDE

 16850

ČSSD: S Babišem a Zemanem až do hořkého konce

10. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Foto: Martin Strachoň/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Vousatý vtip tvrdí, že vrcholem optimismu je stát bosý na zamrzlém rybníce a do omrzení opakovat: "Přijde jaro, přijde", aniž si připustíte, co vlastně přinese roztátí ledu pod nohama. - Volební sjezd ČSSD jednoznačně prokázal, že před samotným pádem na úplné politické dno se zbytky strany už ideově nevzchopí. Sebevražedný kurz, k němuž vedla spolupráce s nemrtvým prezidentem, trvá. Bez ohledu na lehké rýpance do premiéra a kosmetickou distanci vůči Hradu. 

V Londýně zemřel ve věku 99 let manžel královny Alžběty

9. 4. 2021

čas čtení 7 minut

Princ Filip se narodil na ostrově Korfu byl manželem královny Alžběty po dobu 73 let, vzdal se námořnické kariéry a celý život plnil tzv. "královské povinnosti", tedy účastnil se různých vernisáží a veřejných akcí. Celkem jich bylo za jeho život více než 22 700.  Byl z řecké královské rodiny a měl také ruské předky, jeho předkem byla i anglická královna Viktorie.

Od května 2017 už Filip neplnil své "královské povinnosti", ironicky poznamenal, že už nedokáže stát. V lednu 2019 způsobil u zámku v Sandringhamu dopravní nehodu, kdy ho prý oslnilo světlo z nízkého slunce, když vyjížděl na hlavní silnici ze Sandringhamu a vrazil do jiného vozu, jeho automobil se převrátil a dvě ženy v jiném vozidle musely být ošetřeny v nemocnici. Prokuratura se ho rozhodla nestíhat, protože se po tom incidentu  Filip vzdal svého řidičského průkazu.

Komentátoři konstatují, že Filip dokázal být šarmantní, ale je o něm známo, že proslul různými drsnými poznámkami. Tisk se často zaměřoval na tyto jeho chyby.

V následné diskusi po Filipově smrti poukazují mnozí na jeho ekologický aktivismus už začátkem osmdesátých let, kdy nikdo neměl ještě o hrozbě globálního oteplování moc ani ponětí.

Mnozí poukazují na to, že kromě ekologického aktivismu byl pravděpodobně nejdůležitější jeho projekt pro mladé lidi Duke of Edinburgh Award, Cena vévody z Edinburku, který jakýmsi skautským způsobem učil děti a teenagery fyzické samostatnosti v přírodě, schopnosti samostatně uvažovat a hledat praktická řešení.  Tento projekt byl velkou měrou důsledkem skutečnosti, že od třinácti let, od roku 1933, byl princ Filip v soukromé skotské škole Gordonstoune School ve skotském městě Elgin, kterou tehdy založil židovský uprchlík z nacistického Německa Kurt Hahn, která dávala obrovský důraz na výchovu žáků k samostatnosti a k fyzické otužilosti, aby se dokázali ubránit totalitním diktaturám, jakou bylo nacistické Německo.  Filip byl po celý svůj život svým způsobem outsiderem, protože v královské rodině neměl žádné rozhodovací pravomoci, i když si královna Alžběta vážila jeho názorů a především jeho humoru. Když se ho někdy v šedesátých letech v televizi ptali, co je vlastně jeho zaměstnání, neuměl na to odpovědět. Jednomu svému příteli na otázku, jak se sám vidí, se Filip charakterizoval "uprchlický princ". Byl to imigrant.

BBC před časem shrnula některé tyto jeho kontroverzní výroky, v jejichž medializaci se britský tisk vyžíval:
1966: "Britské ženy neumějí vařit."
1969: "Čím to kloktáte, oblázky?" (Zpěváku Tomu Jonesovi po vystoupení na královské akci)
1969: "Prohlašuju tuto věc za otevřenou, ať už je to cokoliv." (Na návštěvě Kanady.)
1981: "Všichni říkají, že máme mít víc volného času. Oni si teď stěžujou, že jsou nezaměstnaný." (V době hospodářské recese, způsobené Margaret Thatcherovou)
1982: "Jsou naprosto šílení." (Na Šalamounských ostrovech, když mu tam bylo řečeno, že počet obyvatel tam  ročně roste o 5 procent.)
1984: "Vy teda jako jste žena, ano?" (V Keni po přijetí dárku od místní ženy)
1986: "Když tady v Číně zůstanete ještě déle, začnete mít taky šikmý oči." (Skupině britských studentů v Číně)
1986: "Když to má čtyři nohy a není to židle, když to má dvě křídla a létá to a není to letadlo, a když to plave a není to ponorka, Kantoňané to sežerou." (Na jednání World Wildlife Fund)

 16447

Průběžné zpravodajství:

Je brazilská varianta P1 vážnou hrozbou světu?

9. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Ve čtvrterk  8. 4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 5 245 nových denních nákaz.)  V ČR do 8. 4. zemřelo  27 617 lidí, to je denní nárůst o 151 mrtvých.  V nemocnicích je 6144 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 573 153 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve čtvrtek 8.4.  bylo očkováno v ČR 58 928 osob. 
  Ukončeno bylo očkování u 27 325 osob,  celkem bylo proočkováno 1 971 079 dávek. První dávkou bylo očkováno 1 308 073  osob, druhou dávkou  663 006 osob.

 
- Varianta P1 způsobuje v Brazílii naprostou katastrofu, zuří tam nezvládaná pandemie. V nemocnicích se odehrávají děsivé scény, kde příbuzní prosí zdravotníky, aby napojily pacienty na kyslík. Sousední země uzavřely hranice s Brazílií, jenže varianta P1 je už v 15 dalšich amerických zemích. Varianta P1 je vysoce nakažlivá. Je schopná nakazit lidi, kteří už koronavirus měli. Nejvíce znepokojující je její mutace E484K, přítomná také v jihoafrické variantě, která mutacím dává určitou možnost uniknout vakcínám. Zatím vakcíny proti této mutaci fungují, ale se sníženou účinností. Omezit šíření této varianty v Evropě lze pouze vysoce efektivním sekvenováním nákazy a rychlou izolací lidí, kteří jsou touto mutací nakaženi. Hrozba této varianty je vážná i ve vysoce proočkovaných zemích. Zvýší se, jakmile lidé začnou znovu cestovat do zahraničí. ZDE  


Policie v Belfastu použila během sedmé noci násilí proti násilníkům vodních děl

9. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

Brandon Lewis, konzervativní anglický "ministr pro Severní Irsko" Borise Johnsona  přiznal, že brexit vytvořil v Severním Irsku "skutečné problémy". V důsledku idiotského odchodu Británie z jednotného evropského trhu musela být vytvořena celní hranice mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem, aby nevznikla mezi Severním Irskem a Irskou republikou, protože ta by se okamžitě stala terčem úroků teroristů. Dokud byla Británie v Evropské unii, žádné hranice ani problémy neexistovaly. Právě členství jak Británie, tak Irské republiky v Evropské unii a v jednotném evropském trhu odstranilo problém Severního Irska i severoirský terorismus, protože umožnilo občanům Severního Irska, aby se považovali za občany jak Severního Irska, a tedy Británie (což chtějí protestanti), tak občany Irské republiky (což chtějí katolíci). Toto řešení brexit vandalsky zlikvidoval - politikům v Londýně to ovšem bylo a je jedno.

Celní hranice mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem ovšem znamená něco podobného, jako kdyby se muselo proclívat cokoliv, co pošlete z Prahy do Olomouce - protože shodou okolností by na cestě mezi těmito dvěma městy probíhala hranice jednotného evropského trhu. Police v severoirských supermarketech zejí prázdnotou, protože se tam nedá jednoduše dodávat z Británie zboží. Severoirští unionisté/protestanti se obávají, že brexit Severní Irsko vyčlenil z Británie. K tomu také přistupuje jejich obava ze skutečnosti, že počet severoirských katolíků neustále roste a brzo budou mít v Severním Irsku většinu. Dohoda z Velkého pátku z devadesátých let obsahuje klauzuli, že pokud začne vyplývat z průzkumů veřejného mínění, že si většina obyvatelů Severního Irska přeje začlenění do Irské republiky, musí se v té věci konat referendum.

Vládnou vážné obavy z obnovení násilí v Severním Irsku, o čemž svědčí nynější, už týden trvající násilnosti. Bylo zraněno 55 policistů.

 

 16766

USA zvažují vyslání bojových lodí do Černého moře

9. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Spojené státy zvažují vyslání bojových lodí do Černého moře v příštích týdnech, aby daly najevo podporu Ukrajině během navyšování ruské vojenské přítomnosti na jejích východních hranicích, informují Barbara Starrová a Jennifer Hanslerová.

 16933

Proč se Západ musí postavit zabijáku Putinovi

9. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Moskevský právník Jurij Šulip, autor knihy "Как Путин убивает за рубежом" (Jak Putin vraždí v zahraničí), vysvětluje, že ruského prezidenta vedou k zabíjení politických oponentů dva důvody. Ani s jedním z nich se však Západ nemůže smířit.

30689

Proč je tolik humbuku okolo Sputniku V a čínských vakcín?

9. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Hysterie okolo ruské vakcíny Sputnik V, potažmo čínských vakcín, již v těchto dnech předvádějí čeští komentátoři, spíše vypovídá o nich samotných. Jako by tito stenografové opisovali jeden od druhého. Ani nebohé AstraZenece se nedostává tolik negativní pozornosti jako „orientálním“ očkovacím látkám, a to navzdory faktu, že jedním z důvodů zadrhávající vakcinační kampaně v EU je také nedodání slíbených zásilek od této společnosti. Sám se v roli advokáta Sputniku V a čínských vakcín vůbec dobře necítím, jenže jen letmý pohled na tuzemskou mediální produkci mi nedává jinou volbu.

Tisková zpráva:

Peksa: Případ europoslance Zahradila ukazuje, že Evropský parlament nutně potřebuje nezávislou etickou komisi

9. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Český europoslanec Jan Zahradil (ODS) čelí vyšetřování kvůli podezření na nepřiznání finanční podpory čínské mise v EU. Pirátští europoslanci dlouhodobě prosazují vznik nezávislého etického tělesa, které by takové případy vyšetřovalo a především sankcionovalo. Chybějící etický rámec loni přiznal také Evropský účetní dvůr.

 16944

Svoboda po česku: Poskokové poskoků

9. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Pixabay.

Brexit a Severní Irsko: Jak to začalo a jak to pokračuje

8. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace ohledně červených autobusů. V roce 2016 používali před referendem o brexitu aktivisté za odchod Británie z EU červeného reklamního autobusu se lživým tvrzením, že po odchodu z EU nebude muset Británie už platit do EU 350 milionů týdně a bude moci investovat namísto toho investovat do britského státního zdravotnictví. Byla to lež. Brexit stál mezitím Británii mnoho miliard liber. A jak to dopadá s červenými autobusy, ukazuje včerejší fotografie ze Severního Irska...

 16637

Průběžné zpravodajství:

Ruští výrobci vakcíny Sputnik V útočí na slovenský tisk

8. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Ve středu 7. 4. bylo v ČR zaznamenáno dalších 7015 nových denních nákaz.  )  V ČR do 7. 4. zemřelo  27 466 lidí, to je denní nárůst o 137 mrtvých.  V nemocnicích je 6504 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 567 848 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve středu 7.4.  bylo očkováno v ČR 41 460 
osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Očkuje více než o polovinu lidí méně. Takhle bude trvat proočkování 60 procent obyvatelstva (pro ukončení pandemie nedostatečné) celý rok.  Ukončeno bylo očkování u 20 344 osob,  celkem bylo proočkováno 1 909 475 dávek. První dávkou bylo očkováno 1 274 908  osob, druhou dávkou  634 567 osob. 

- Lidé kolem dvaceti by se měli nechat očkovat proti covidu, navzdory skutečnosti, že při očkování vakcínou AstraZeneca/OXford vyskytlo několik vzácných případů srážlivosti krve (79 případů na 20 milionů očkovaných). Má totiž širší prospěch pro jejich rodiny, přítele a sousedy, i přímý prospěch pro ně, zdůraznil profesor David Spiegelhalter, přednosta Wintonova střediska pro komunikaci rizika a důkazů na University of Cambridge. Řekl ve čtvrtek ráno v britském rozhlase, že kdyby byl očkován stadion ve Wembley, plný dvacetiletých lidí, u jen jednoho z nich by vznikla srážlivot krve.  ZDE 

- V Británii bylo nyní první vakcínou očkováno 47,5 procent obyvatel, druhou vakcínou 8,5 procent obyvatel. Británie zaznamenala za posledních 24hodin 2763 nákaz a 45 úmrtí.

 16943

Vydělávají na pandemii?

8. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Dostali jsme od firmy Lesensky.cz reklamní PR článek, zveřejněný níže, doporučující veřejnosti, aby si  pořídila oxymetr, důležité zařízení pro zjišťování stavu po nákaze koronavirem.  (Pozn. red. Firma Lesensky.cz nás dne 5. května 2021 upozornila, že oxymetry neprodává, jen jim dělá reklamu, viz níže. Firma Lesensky.cz zdůrazňuje, že tuto reklamu zveřejnila pro firmu Astoreo. která tyto drahé oxymetry prodává. ) Mít doma oxymetr ve vysoce koronavirem promořené zemi je skutečně důležité, neboť jedním z největších nebezpečí koronavirové nákazy je náhlý pokles kyslíku v krvi, který nakažený kupodivu v prvních hodinách nemusí vůbec zaznamenat, přestože je v situaci ohrožení života. Jakmile zjistíte, že vám poklesla koncentrace kyslíku v krvi, okamžitě volejte sanitku.

Což o to, popis výrobku, který z reklamního PR článku uvádíme níže, je naprosto správný a důležitý.

Čtenáře však zaujme toto. Součástí všeobecných, běžně známých informací, je, že oxymetr stojí maximálně něco kolem čtyř stovek Kč.  Podívejte se například na stránky proklínané nadnárodní Bezosovy firmy Amazon.com (která ovšem v Británii během pandemie naprosto exceluje, protože když si na jejích stránkách něco objednáte, Amazon vám to do domu dodá většinou ještě týž den!).
 
Zde najdete nabídku celé řady oxymetrů a zjistíte, že stojí od dvanácti do cca dvaceti amerických dolarů, tedy v přepočtu od 280 do 430 Kč.  Viz třeba tento obrázek. Cena 12.04 amerických dolarů je 261.59 Kč:


Proč tedy firma Lesensky.cz oxymetry inzeruje za trojnásobně vysokou cenu a ještě tvrdí, že to bylo na těch 1500 Kč "zlevněno"?

Přijde mi to jako všechno: Lidé v ČR vydělávají daleko méně než lidé na Západě, a proto je tam zboží daleko dražší.

Mnozí to už nepamatují, ale těsně po pádu komunismu vznikl zajímavý jev: Tyčinky Mars a podobná čokoláda se v ČR prodávaly za daleko vyšší ceny než na Západě, prodejci zneužívali skutečnosti, že to mělo být "něco extra", "něco západního", kdežto na Západě to byl jen obyčejný pišingr. Tohle snad už dnes v ČR nepůsobí, nebo ano?

V každém případě - mít oxymetr v domácnosti je dnes důležité, ale prosím, nenechte se balamutit reklamními články a srovnávejte ceny.

 

Už jsme na to upozorňovali: Brexit vyvolal v Severním Irsku vlnu násilí

8. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ve středu demonstranti podpálili městský autobus:



Severoirští protestantští unionisté nejsou spokojeni s dohodou, kterou Boris Johnson uzavřel s Evropskou unií, podle níž zůstalo Severní Irsko součástí jednotného evropského trhu a k celním prohlídkám dochází na hranici mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem, aby nevznikla na irském ostrově hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která by se okamžitě stala terčem útoků teroristů,

Severoirští protestantští unionisté idiotsky hlasovali pro brexit, ale teď se jim nelíbí, že brexit posunul Severní Irsko výrazně k začlenění do Irské republiky.

Londýnská média neuvěřitelné násilí, k němuž po řadě desetiletích nyní dochází v Severním Irsku, více méně ignorují. Angličanům je to jedno.

K tomu: ZDE

Záběry najdete na sociálních sítích:

 16941

ČR patří k zemím s nejvyšším počtem přebytečných úmrtí v důsledku covidu

8. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

ČR patří globálně k zemím s nejvyšším počtem přebytečných úmrtí v důsledku covidu-19. 

V porovnání s počty úmrtí v předchozích letech stoupl za poslední rok počet přebytečných úmrtí v ČR o 25 procent normálního počtu průměrně umírajících lidí.

ČR zaznamenává 2500 přebytečných úmrtí na milion obyvatel, a je tak globálně na pátém nejhorším místě. Zdroj: Financial Times

30714

Testovací Potěmkin II

8. 4. 2021 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Protože veskrze slabá a neschopná vláda naslouchá rozmarům lidu, který s prvními „letními“ dny začal spontánně rozvolňovat, začali o něm mluvit i ti, kteří ještě včera svorně tvrdili, že se nic nesmí uspěchat.

S tím nemohlo nepřijít otevření škol. I v této věci, jako ve všech ostatních, se toho mnoho nažvanilo, ale nic nepřipravilo. Ministr školství „Mor“ sice svoji pozici na rozdíl od „vzpurného“ kolegy ustál, ale i on hodil školy, děti i rodiče přes palubu – testujte se. Sami. Tady máte návod. Vlastně nemáte. Poraďte si.

Ve Vídni byla zahájena nadějná jednání o íránské jaderné dohodě

8. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Američtí a íránští představitelé vyjádřili optimismus po zahájení „konstruktivních“ rozhovorů ve Vídni zaměřených na oživení klíčové dohody o íránském jaderném programu z roku 2015, od níž USA v roce 2018 za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa jednostranně odstoupily. Trumpova administrativa poté na perskou velmoc uvalila tvrdé sankce. Obě země se nepřímo setkaly prostřednictvím dalších stran, které rovněž jadernou dohodu podepsaly. Zde je prohlášení mluvčího íránské vlády.

Ali Rabiei: „Jsme přesvědčeni o tom, že jsme na správné cestě. A pokud se ukáže dobrá vůle Američanů, jejich serióznost a poctivost, mohlo by to být dobré znamení pro lepší budoucnost - pro budoucnost míru a bezpečnost našeho regionu i světa. “

Mezitím to vypadá, že íránská vojenská loď byla v Rudém moři poškozena izraelskou minou. List New York Times uvádí, že izraelští představitelé Spojeným státům oznámili, že za útok nese odpovědnost Izrael. Jedná se o poslední ze série námořních útoků mezi Izraelem a Íránem.


Informace v angličtině ZDE

30391

Klimatická nouze způsobila 20procentní pokles v růstu zemědělské produkce

8. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Analýza publikovaná v časopise Nature Climate Change uvádí, že lidmi způsobená klimatická nouze je za posledních 60 let zodpovědná za 20procentní pokles v růstu globální zemědělské produkce. Je to černé na bílém. Tento pokles je způsoben tím, že spalujeme uhlí, benzín a zemní plyn na elektřinu, teplo a dopravu.

Spálili jsme už hodně fosilních paliv, zatímco do citlivé atmosféry vypouštíme miliardy a miliardy tun oxidu uhličitého – plynu zachycujícího teplo. Jako kdybychom v atmosféře odpálili tisíce atomových bomb. Oteplilo se a zemědělství to očividně nesvědčí, poznamenává Juan Cole.

30725

Češi, Kellner, fenomén ikonické smrti a černá labuť

8. 4. 2021 / Jana Feiglová

čas čtení 10 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Byly prázdniny 31. srpna 1997 a já se vrátila unavená domů po několika dnech strávených s přáteli. Nic jako chytré mobily neexistovalo a denní tisk ani televizní vysílání se ke mně ten den nedostaly. Dodnes si živě pamatuji setkání s příbuznou, která kolem mě chodila a tvářila se zapškle a zlomeně, jako bych se dopustila něčeho šíleného. Po chvíli jsem se jí na to přímo zeptala. Dostalo se mi vzteklé a vyčítavé odpovědi: „Ani nevíš, že umřela princezna Diana!“

 16478

Všechny tři klíčové velmoci – USA, Rusko a Čína – se chovají nadmíru nezodpovědně

Bidenova vláda rozehrává riskantní hru s dvěma těžkými váhovými kategoriemi najednou – s Čínou a Ruskem

8. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Při sledování produkce českých médií může nezaujatý divák, čtenář či posluchač nabýt klamného dojmu, že svět ohrožují v první řadě Rusko a Čína, tedy tradiční nepřátelské mocnosti západního civilizačního okruhu. Jako by se Spojené státy s nástupem blazeovaného Joea Bidena staly znovu konstruktivní silou v geopolitické aréně. Jedná se ale o nadmíru pokřivený obraz, neboť šokující nezodpovědnost a zhoubné jednání na světové scéně předvádějí i Bidenovy USA. 

30726

Křehká konstituce české exekutivy možná zažívá rozhodující pád

Čiré zoufalství ve smutných očích Babišových

8. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


"Pan prezident se vměšuje do věcí, do kterých mu nic není," napsal mi před pár dny blízký člověk, o němž vím, že volil jak hnutí Ano, tak pana prezidenta. Čte to nyní tak, že snaha za každou cenu přivézt Sputnik vede k tlaku z hradu na Strakovu akademii a to pak má z následek změny ve vládě. Čte to správně a nesouhlasí s tím. Vidí, k jak zoufalým činům se uchyluje vláda, která by měla hájit zájmy české společnosti, jak to nezvládá, jak selhává každým dalším krokem a jak místo toho prosazuje řešení, která mohou českým zájmům významně uškodit. Ujistil jsem ho, že nejde jen o ruskou vakcínu, že jde v prvé řadě o dostavbu Dukovan, kterou se snaží česká vláda - za bedlivé asistence pana prezidenta a toho podivného panoptika, jež ho obklopuje - předat s červenou mašlí darebáckému Kremlu. Tyto vzájemně související události začínají být tak vysoce čitelné, že zoufalství v očích pana premiéra poroste úměrně tlaku, který není schopen zvládat a úměrně omylům, jichž se nutně dopouští každý, kdo v krizové situaci primárně hledí na svůj sobecký zájem.

30689

Lidé mladší 30 let by měli být očkováni jinou vakcínou než AstraZeneca, doporučil britský poradní orgán

7. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Zdraví dospělí mladší 30 let by měli být očkováni jinou vakcínou než AstraZeneca, pokud je v jejich oblasti k dispozici a pokud nejsou vážně ohroženi covidem, doporučuje britský vládní poradní orgán pro očkování.

Evropský lékový úřad mezitím potvrdil, že zkoumá, zda jiné vakcíny, které používají podobnou technologii jako AstraZeneca, zosobňují nějaké riziko. V souvislosti s vakcínou firmy Johnson & Johnson se vyskytly tři případy vnitrožilního tromboembolismu.

Rozhovor Britských listů 378. Koronavirus: ČR je na dobré cestě

7. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Česká republika má stále relativně vysokou míru nákazy, i když je trend nyní sestupný. Co si o situaci myslí imunolog profesor Václav Hořejší? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. dubna 2021.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Každý třetí pacient s dlouhým covidem trpí duševní chorobou

7. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V úterý 6.4.  bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 5522 nových denních nákaz.  )  V ČR do 6. 4. zemřelo  27 329 lidí, to je denní nárůst o 160 mrtvých.  V nemocnicích je 6744  lidí, to je denní nárůst o 1035 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 560 777 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V úterý 6.4.  bylo očkováno v ČR 41 564
osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Očkuje skoro přesně o polovinu lidí méně. Takhle bude trvat proočkování 60 procent obyvatelstva (pro ukončení pandemie nedostatečné) celý rok.  Ukončeno bylo očkování u 26914 osob,  celkem bylo proočkováno 1 864 099 dávek. 

- Babiš odvolal ministra zdravotnictví Blatného. Má ho nahradit ředitel fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Je to už několikerá výměna ministra zdravotnictví uprostřed krize. Podivné chování.

- 34 procent pacientů s dlouhým covidem trpí po půlroce psychiatrickou či neurologickou chorobou, vyplývá z americké studie 236 379 pacientů. Nejčastější jsou úzkostné stavy, ty se vyskytují u 17 procent osob. Experti varují, že zdravotnictví bude potřebovat podstatné finanční zdroje na řešení této krize po mnoho let. ZDE  

- Počet úmrtí v Brazílii překročil 4000 denně. Dosáhl počtu 4915. Celkem v Brazílii zemřelo témšř 337 000 osob. Brazílie také zaznamenalo 86 979 nákaz. "Je to biologická Fukušima," řekl  Miguel Nicolelis, profesor americké Duke University.

 16940

Podobně jako v ČR, i covidová katastrofa v Brazílii nyní ohrožuje celý svět nezvládnutelnými variantami koronaviru

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

V zemích, jako je Brazílie nebo Česká republika, kde se koronavirová nákaza šíří nekontrolovaně skoro nejintenzivnějším způsobem na světě, a státní infrastruktura je natolik rozložená, že proti tomu politikové  nečiní efektivní kroky (v ČR dochází navzdory trvale vysoké míře nákazy a umírání k rozvolování karanténních opatření a Babiš chce dokonce otevírat školy, a to dokonce! bez vyučování na směny!) ohrožují danou zemi, daný region a celý svět rychle vznikající nové varianty koronaviru, které jsou daleko nebezpečnější, vedou k umírání stále mladších lidí a hrozí se vymknout vakcínám. Po reportáží to profesor Miguel Nicolelis s Duke University v rozhovoru z města Sao Paolo důrazně potvrzuje.

Brazílie - i Česko - nyní přímo ohrožují celý svět.


V této reportáži Channel 4 News z úterního večera vidíte hrůznou situaci v Brazílii. Umírají i mladí: Jedna manželská dvojice v tomto filmu oplakává svého dvaadvacetiletého syna, který zemřel na covid těsně poté, co ukončil studium na vysoké škole. V důsledku zahlcení nemocnic pro něho nebyl ventilátor - stejně jako v Praze v nemocnici Na Františku nebyl pro  básníka a zpěváka Jana Vodňanského, který také zemřel, Nikdo za tento šlendrián není stíhán...

 16939

Itálie zrušila preventivní cenzuru filmů

7. 4. 2021 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

Ministr kultury Dario Franceschini zrušil dne 5. dubna preventivní cenzuru filmů, která v Itálii platila od roku 1913. Jejími obětmi byla četná díla věhlasných režisérů, mezi nimi Pier Paolo Pasolini a Luchino Visconti. V roce 1976 bylo dokonce nařízeno spálení filmu Bernarda Bertolucciho Poslední tango v Paříži. Zachránily se jenom tři kopie, které sloužily jako doličný předmět. Zákazy mívaly náboženské, moralistické i politické důvody. Například v roce 1982 zakázali promítání filmu Mustafy Al-Akkada Lion of the desert (Pouštní lev), protože ukazuje zločiny italského vojska z doby, kdy Libye byla italskou kolonií.

30710

Není nutno, aby

7. 4. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Jak se dá již lehce věštit-haruspikovat z vnitřní náplně mimořádně vyvedených pekařských dobrot, slovutný manažer, čo „všetko umí“, vyrazil do tenat EU vyjednat spravedlivý podíl z navýšených dodávek Pfizeru, přičemž všem vyjednávačům vyrazil dech. Ještě teď se ostatní účastníci porcování vakcín smíchy sotva drží na nohou. Celé české společnosti zas jednou halasně nalhal, jak s těmi, co nám ukradli naše neobjednané vakcíny, řádně s Kurzem zatočí, až jim polezou oči minimálně z důlků. Nu což, plán to byl skvělý, hodný krizového manažera. Volejme Bravo, Mistře.

 16786

Koronavirus: Jak se vyhnout cunami chronických potíží, narušení výzkumu a zdravotní péče

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

V důsledku pandemie lze očekávat příval chronických onemocnění, zejména kardiometabolických chorob, které mohou vést k enormní vlně úmrtí a invalidity. To vyžaduje okamžité uplatnění důkladných strategií. COVID navíc narušil i normální provoz kardiovaskulárního výzkumu a péče. Lze jej však také proměnit v příležitost uplatnit nové přístupy vedoucí k novým úspěchům, píše přední americký kardiolog Robert M. Califf v časopise Circulation.

 16447

Strategie "maximálního globálního potlačení" COVIDu

7. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Na konci roku 2020 existovala silná naděje, že vysoká úroveň proočkovanosti přinese lidstvu konečně převahu nad virem SARS-CoV-2 způsobujícím chorobu COVID-19. V ideálním scénáři by virus byl udržován na velmi nízké úrovni bez dalšího narušování provozu společnosti nebo významných počtů úmrtí, napsali Susan Mitchieová a kolektiv.

 16937

Mezitím v Absurdistánu 170:

Chaos při covidovém očkování, polští kněží bojují proti karanténě po celém světě a Státní lesy v Polsku dále kácejí co největší množství stromů

7. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Internetové stránky nového polského "Nejvyššího soudu", státní instituce v zemi, která má odluku církve od státu zdůrazněnou v ústavě

Zdá se, že se rozpory mezi stranou PiS a jejími koaličními partnery prohlubují. Když byly vyhlášeny předčasné volby starosty města Rzeszów, strana Zbigniewa Ziobra postavila vlastního kandidáta. Marcin Warchoł, náměstek ministra spravedlnosti, byl k překvapení všech doporučen odcházejícím levicovým starostou. Ten rychle zahájil svou kampaň, a tak místní hasiči mimochodem obdrželi zboží v hodnotě 150 000 zł - uhrazené z „Fondu spravedlnosti“,  který byl zřízen na pomoc obětem trestného činu.

 16933

Postsovětské SNS už s návratem Ukrajiny nepočítá

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Pomalý odchod Ukrajiny z postsovětské organizace Společenství nezávislých států (SNS) některé lidi v Moskvě vede k představě, že se Kyjev nakonec vrátí. Ale poslední jednání SNS ukazuje, že v ruském hlavním městě již nikdo taková očekávání nechová, upozorňuje Jelena Černěnková.

Tisková zpráva:

„Očkovací pasy ano, ale nesmí nikoho diskriminovat,“ Kolaja sdílí obavy WHO

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja sdílí obavy Světové zdravotnické organizace, která dnes varovala před znevýhodněním těch, kdo nemají přístup k očkování. To souvisí se snahou Evropské komise schválit ještě do konce letošního června tzv. očkovací certifikát. Kolaja od začátku prosazuje, aby tento průkaz nebyl diskriminující a nevylučoval z cestování osoby, které se nemohou naočkovat.

 16936

Jen si tak trochu zaválčit, aneb Vovovy výbušné předvolební bliny

7. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Vojenské orgány tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny, plně podřízené štábu ruské 8. gardové armády v Novočerkasku, vyhlásily kompletní mobilizaci ročníků 1994-2003. Na Krymu a na území DLR/LLR se podle ukrajinských úřadů v současnosti nachází nejméně 60 000 ruských vojáků - a jejich počet dále stoupá. Kromě toho se shromažďují uskupení ruských jednotek po celé délce společné hranice s Ukrajinou a po Lukašenkově Canosse již nelze vyloučit ani využití běloruského území k ruským ofenzívním operacím. V Černém moři se nachází tolik ruské námořní pěchoty přesunuté ze severu, aby Kreml mohl plánovat "svůj Inčchon" v oblasti ukrajinské Oděsy. Protiopatření Kyjeva vůči narůstající hrozbě útoku jsou do této chvíle naprosto nedostatečná.

Jak se dalo očekávat, brexit vyvolal v Severním Irsku násilí

6. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: podpalování aut a násilí v Severním Irsku pokračovalo i v pondělí v noci.

Protestantští unionisté se v důsledku brexitu obávají začlenění Severního Irska do Irské republiky, a tak páchají násilné demonstrace



Roznětkou už tři dny trvajících násilných nepokojů v Severním Irsku  se stal pohřeb politika z nacionalistické, katolické politické strany Sinn Féin, avšak protestantští loajalisté házejí na policii Molotovovy koktejly a podpalují automobily, protože se obávají politické marginalizace.

 16467

Alexej Navalnyj: "Tuberkulóza by byla úlevou"

6. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj (44) trpí příznaky choroby dýchacích cest a byl testován na covid. Byl převelen ma vězeňskou marodku.

Navalnyj obvinil zaměstnance věznice, kde je zadržován ve velmi tvrdém režimu, že mu odepřeli řádné léčení akutní bolesti zad a nohy. Uvedl, že tři osoby z jeho vězeňského pokoje byly hospitalizovány s tuberkulózou a projevil černý humor, když vyjádřil přesvědčení, že by pro něho tuberkulóza mohla být úlevou:

 16933

Putin zůstane u moci zřejmě až do roku 2036

6. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Vladimír Putin podepsal zákon, který mu umožní, aby kandidoval na ruského prezidenta ještě dvakrát, takže může prezidentem potenciálně zůstat až do roku 2036. Přepsal ústavu způsobem, který jeho kritikové označují za "brutální uchvácení moci".

Putin v Rusku vládne od roku 2000 a pokud skutečně zůstane u moci do roku 2036, bude tam vládnout déle než Stalin, který byl u moci 29 let. Putin by se tak stal nejdéle Rusku vládnoucí osobou od doby ruského carského mocnářství.

Někteří komentátoři si myslí, že Putin si prostě nedokázal zajistit spolehlivého nástupce a také zajistit, aby byl on i jeho příbuzní po odchodu do důchodu v bezpečí. Nový zákon také poskytuje Putinovi i Medveděvovi imunitu před trestním stíháním. Prezidentské funkční období bylo také prodlouženo na šest let. Nynější Putinovo funkční období skončí r. 2024.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22083