Průběžné zpravodajství:

Vakcína AstraZeneca zřejmě způsobuje vzácné případy srážlivosti krve, ale "nevíme proč"

6. 4. 2021

čas čtení 5 minut
V pondělí 5.4. bylo v ČR zaznamenáno podle neúplných statistik dalších 1405 nových denních nákaz.  (Dnešní údaje jsou nespolehlivé, protože zdravotnictví mimo pracovní dny případy řádně neregistruje.)  V ČR do 5. 4. podle neúplných informací  zemřelo  27 169 lidí, to je denní nárůst o 112 mrtvých.  V nemocnicích je 5709  lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 555 245 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 5.4. bylo očkováno v ČR jen
8,256 osob!  ČR musí očkovat půl milionu lidí týdně. Ukončeno bylo očkování u 6548 osob,  celkem bylo proočkováno 1 818 756 dávek. 

/- Činitel Evropského lékového úřadu Marco Cavaleri sdělil italským novinám Il Messagero, že zřejmě existuje jasná vazba mezi vakcínou AstraZeneca a velmi vzácným výskytem případů krevní srážlivosti a snížení počtu krevních destiček u mladších lidí, avšak vědci nevědí proč. Německo, Itálie, Francie, Španělsko a Holandsko nedávnio před rozhodnutím Evropského lékového úřadu dočasně omezily očkování mladších lidí vakcínou AstraZeneca. Britský zdravotnický regulační orgán MHRA uvažuje o podobném rozhodnutí. Profesor Neil Ferguson z Imperial College v Londýně řekl v BBC, že je otázkou, zda by měli být mladší lidé očkováni touto vakcínou. Dodal, že zřejmě i ostatní vakcíny způsobují v ještě menší míře tyto problémy. Zdá se, že je to spojeno s věkem, a do určité míry, i když důkazy jsou slabší, i s pohlavím. Zřejmě jsou více postiženy mladší ženy. Mnozí ale poukázali na to, že míra rizika je například daleko menší, než je míra rizika u antikoncepčních pilulek.

- Ve Spojených státech bylo očkováno jednou nebo dvěma vakcínami už nejméně 107,5 milionu lidí, což je přibližně třetina obyvatelstva, avšak přesto se v některých oblastech USA nákaza dále vážně šíří. Ve státě Michigan například bylo v pondělí zaregistrováno 11 082 nových nákaz, celkem je tam registrováno 779 974 infekcí, počet mrtvých tam stoupl o 23 na 17 282.

- Indické město Dillí zavedlo zákaz nočního vycházení od 22 hodin do 5 hodin ráno. Bude platit do 30. dubna.

- Americký stát New York začíná očkovat proti covidu všechny osoby nad 16 let.

- Britští vědci varují, že by Británie mohla v létě utrpět navzdory očkování třetí vlnu pandemie, pokud budou odstraněna všechna karanténní opatření. Je to na základě studie z London School of Hygiene and Tropical Medicine. Ta zjistila, že další etapa rozvolňování "může vést k malému nárůstu infekcí a úmrtí". 

 


- Na letošní pouť do Mekky vpustí Saúdská Arábie jen ty zbožné muslimy, kteří byli očkováni na covid-19, anebo chorobu prodělali a mají imunitu. Do země budou vpuštěny jen tři kategorie lidí: ti, kdo byli očkováni oběma dávkami, ti, kdo byli nejméně před čtrnácti dny očkováni jednou dávkou a osoby, které prodělaly covid.

- Americký vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci kritizoval v televizi "bizarní" útoky proti němu od amerických republikánů.

- Nejméně tři lidé byli zastřeleni v Bangladéši během protestů proti covidové karanténě. 

- Prokurátoři ve Francii vyšetřují obvinění, že se členové francouzské vlády účastnili tajných recepcí v tajných luxusních restauracích v Pařiži, kde se hostům bez roušek servírovalo šampaňské a kaviár. Restaurace jsou ve Francii uzavřeny od 30. října 2020:
- Ve Francii stoupl počet nemocných na jednotkách intenzivní péče v pondělí o 92 na 5433.

- V Itálii zemřelo dalších 296 osob. Celkem tam zemřelo už 111 326 osob.

- Nákaza ve Španělsku znovu stoupla na 163,4 nákaz na 100 000. Registrováno bylo dalších  85 denních úmrtí.

- Spojené státy už proočkovalty 167 187 795 vakcín a distribuovaly do klinik 207 891 395 vakcín.

- Mexiko v pondělí registrovalo dalších 252 úmrtí. Znamená to, že v Mexiku už zemřelo na koronavirus 204 399 osob.

- Lidem pod třicet let zřejmě nebude očkována vakcína AstraZeneca z obav nad extremně vzácným výskytem krevních chuchvalců.

- V Británii bylo už očkováno 37 milionů lidí - 31,6 milionu dostalo jednu vakcínu, 5,4 miliony obě vakcíny.

- Japonské úřady jsou znepokojeny, že tam pouhých 109 dní před olympijskými hrami vzniká čtvrtá vlna nákazy.

- Indie zaznamenala v pondělí dalších 103 558 nákaz.

- Británie v pondělí zaznamenala 2762 nových nákaz a 26 úmrtí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
8795

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2021