19213

Británie: Skupiny na ochranu občanských svobod kritizují policii za zatýkání protestujících proti monarchii

13. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Aktualizace: V Edinburku, před kostelem, kde leží mrtvola královny, se koná protest proti potlačování projevů republikánství. Demonstranti drží prázdné papíry a prostěradlo:


Série incidentů v Edinburghu, Londýně a Oxfordu zahrnuje obvinění ženy po protestu před katedrálou sv. Jiljí


V Londýně advokát a klimatický aktivista, který na Parlamentním náměstí držel prázdný list papíru, uvedl, že mu policista vyhrožoval zatčením podle zákona o veřejném pořádku.

"Potvrdil mi, že když na něj napíšu 'Není to můj král', zatkne mě podle zákona o veřejném pořádku, protože by to mohlo někoho urazit," uvedl právník Paul Powlesland na Twitteru.


Aktivisté za občanské svobody a další osoby vyjádřili znepokojení nad reakcí policie na protesty proti monarchii v souvislosti s řadou incidentů, z nichž poslední zahrnoval zatčení muže v Edinburghu za to, že verbálně útočil na prince Andrewa.

Skupina Liberty uvedla, že nové pravomoci, které policie nedávno získala k omezování protestů, a způsob, jakým je policisté uplatňují, jsou důvodem k hlubokému znepokojení.

 19218

Británie: Říkám, že podporuju krále Karla, aby mě nezavřeli?

13. 9. 2022

čas čtení 5 minut

Být republikánem bývalo v Británii naprosto úctyhodné. Tak proč jsou za to nyní lidé zatýkáni?
 
O víkendu byla v Edinburghu zatčena žena, která držela nápis: Ať jde imperialismus do prdele, zrušte monarchii." V Oxfordu byl při ještě mírnějším protestu zatčen Symon Hill. Vyšel z kostela, když se četlo prohlášení za krále Karla III., a zvolal: "Kdo ho zvolil?" Je otázkou, nakolik to bylo rušivé, ale přesto to  stačilo k tomu, aby ho policie zatkla a spoutala, později ho zase propustila s tím, že bude  vyslýchán později. Hill říká, že mu policie sdělila, že jednápodle nového zákona o policii, kriminalitě, trestech a soudech (2022), později jeho chování označili za potenciální porušení veřejného pořádku, píše Zoe Williams.

Tohle všechno vím jen proto, že sleduji Hilla na Twitteru, ale je moudré to přiznat? Kdo ví, kam až sahají pravomoci nového zákona? 

K tomu: Demonstrace v Británii nyní má policie právo rozehnat, pokud mají "podstatný dopad" na lidi kolem a pokud jiní občané vyjádří názor, že demonstrace "projevuje nedostatek respektu". Nový zákon, který přijala Johnsonova vláda.



 18207

Zastropování cen energii je přiměřené. Vláda však nyní musí přijít s plánem na pomoc zranitelným

13. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

a odbrzdit rozvoj čistých a levných zdrojů 

Tiskový komentář Greenpeace ČR a Hnutí DUHA

úterý 13. září 2022


Česká vláda v pondělí 12.9. představila návrh na snížení cen elektřiny a plynu pro domácnosti, obce a malé firmy. Zastropování na úrovni 6 korun za kWh silové elektřiny a 3 koruny u zemního plynu je podle ekologických organizací Greenpeace ČR a Hnutí DUHA přiměřené, jde o výrazné snížení cen pro koncové spotřebitele, které zároveň nebude odrazovat od úsporných opatření. 

 18207

Ministr Stanjura a absence koaličního řešení energetické krize

12. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V neděli v Otázkách V. Moravce mne zaujala dvě čísla: přes 70% občanů považuje reakci vlády na energetickou krizi za nedostatečnou a 49% občanů chce v té souvislosti jednání s Ruskem (43% se zase chce od Ruska úplně odstřihnout).

Ministr financí Stanjura byl číslem 49% ve zmíněném pořadu „překvapen“ (je otázka, zda vláda má vůbec ponětí o náladách ve veřejnosti), odmítl možnost jednání s Ruskem, ale připustil, že se jednou k ruském plynu vrátíme, jen na něm nesmíme být už nikdy závislí.

 19132

Čeští organizátoři demonstrací si z nich dělají byznys

13. 9. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut

 
 
Organizátoři velkého krajně pravicového shromáždění v centru Prahy ze soboty 3. září, kteří požadovali demisi české vlády a útočili na NATO a EU, jsou zároveň aktivními účastníky kampaně proti vakcínám a rouškám proti covidu, řídí se propagandou z Kremlu a zdá se, že protesty vedou jako soukromou firmu, odhalil český investigativní novinář.

Protesty na pražském Václavském náměstí přilákaly mnohem větší než očekávaný dav 70 000 lidí a demonstrovaly nespokojenost s prohlubující se krizí životních nákladů, kdy inflace v červenci dosáhla 17,5 % a prudce rostoucí ceny energií se již začínají promítat do mnohem vyšších domácích tarifů

 K tomu:

 

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že ruské vojenské velení přestalo posílat do země nové jednotky

13. 9. 2022

čas čtení 9 minut

 

- Ukrajinští představitelé konstatují, že ruští dobrovolníci odmítají sloužit v bojových podmínkách po jejich protiofenzívě

Vojenské velení Ruské federace zastavilo vysílání nových jednotek na Ukrajinu po dramatické ukrajinské protiofenzívě, která změnila podobu války a vyvolala v Moskvě šok, uvedl v pondělí generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

"Vojenské velení Ruské federace pozastavilo vysílání nových, již zformovaných jednotek na území Ukrajiny," uvedli představitelé na facebookové stránce generálního štábu.

"Současná situace na bojištích a nedůvěra vůči vyššímu velení donutily velký počet dobrovolníků kategoricky odmítnout perspektivu služby v bojových podmínkách," pokračovalo prohlášení. "Situace je ovlivněna informacemi o skutečném počtu padlých, přičemž nejsou zohledněny ztráty ze soukromých vojenských společností a mobilizovaných z dočasně okupovaných území. Situaci zhoršuje i obecný postoj k vlastním raněným. Zejména v ruských nemocnicích se diagnózy a charakter bojových zranění záměrně zjednodušují a nedává se čas na rehabilitaci, aby se vojáci rychle vrátili do bojové zóny."

Britské listy Interview. Jan Čulík: "I am not a communist!" Memories of communism and postcommunism

12. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



In this three-part, extended interview special, historian Muriel Blaive talks (in English) to Jan Čulík, Czech academic and journalist, about his experiences of life in communism and post-communism in Czechoslovakia/Czech Republic and about his relationship to that country, since he has been living between the United Kingdom and the Czech Republic for the past forty years.

Hospodaření OSBL za srpen 2022: zůstatek 31.8. 2022 - 6 383,01 Kč

2. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to.  (JČ)

V srpnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 454.02  výdaje byly  53 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci srpna byl 6 383,01  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19053

Pohledem hypochondra

13. 9. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 9 minut

Pár poznámek k českému zdravotnictví

Za hypochondra vás kde kdo považuje zejména, když máte na první pohled neviditelnou nemoc. Když vám chybí třeba noha, ucho nebo čtyři prsty, je jednou pro vždy jasno. Když ale máte cosi neviditelného, podivného, jste tak jako že vlastně zdravý, a tedy schopný plnění všech uložených úkolů..., a pokud současně tvrdíte opak - jste vlastně typický hypochondr. Když se na vás takhle dívají známí, je to nepříjemné. Když se ale na vás takhle dívá ošetřující lékař - měl by dostudovat. Zejména když přemýšlí způsobem: „Všechno už jsme vyzkoušeli, tak co byste ještě chtěl(a)?!“

 19214

Ieri, oggi, domani

13. 9. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 10 minut

 


Tento náš italský titulek, v českém doslovném překladu znamená Včera, dnes a zítra.

A řada z vás určitě ví, že se jedná o jednu z nejznámějších italských filmových komedií, jejímž režisérem nebyl nikdo jiný než proslulý Vittorio de Sica, který do hlavních rolí v roce 1963, kdy vznikla, obsadil dva slavné herce Sophii Loren a Marcella Mastroianniho, ale málokdo již tuší, že tento název si pro svou humoristickou scénku s Ivou Janžurovou zvolil i jeden z nejpopulárnějších českých komiků Felix Holzmann, jehož humorné scénky si získaly srdce mnoha televizních diváků a rozhlasových posluchačů. A právě jemu zasvětil svou knihu s názvem Felix Holzmann: 100+1 let humoru, známý český herec David Šír.

Pane Šíre, co vás přimělo pustit se do vytvoření této jedinečné publikace?

Byla britská královna proti brexitu?

12. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Minulý týden zesnulá britská královna Alžběta byla proslulá svým diplomatickým mlčením - nikdy se nevyjadřovala k politice a byla skoro vždy naprosto nadstranická. V době kolem hlasování o brexitu se však vyskytly spekulace, že je královna ostře proti odchodu Británie z EU. Nikdy o tom nemluvila, ale oblékala se v barvách Evropské unie. Co si myslíte o tomto obleku (viz ten klobouk!) v němž zahájila zasedání britské Dolní sněmovny?



 18986

Vítězství ultrapravice ve švédských volbách se blíží

12. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Zdá se, že krajně pravicoví Švédští demokraté jsou blízko způsobení zemětřesení ve švédské politice
 
Zdá se, že krajní pravice je blízko k tomu, aby způsobila zemětřesení ve švédské politice: Švédští demokraté se stali druhou největší stranou v zemi, zatímco širší pravicový blok, který vede, se přiblížil k vítězství nad současnou středolevicovou stranou.

Průzkumy u východů z volebních místností v neděli večer nejprve naznačovaly těsné vítězství sociálních demokratů a jejich středolevých spojenců. Po sečtení hlasů se však výsledek přiklonil k pravici. Po sečtení více než 90 % hlasů měl pravicový blok čtyř stran podíl hlasů odpovídající 176 z 349 křesel v parlamentu, levicový blok zústal pozadu se 173 křesly.

Definitivní výsledek může být znám až po sečtení hlasů Švédů žijících v zahraničí v polovině týdne, přičemž těsný souboj může  zkomplikovat sestavení funkční vlády.

Rozhovor Britských listů 527. Lze říct: "Tihle voliči jsou blbí, nemusíme se o ně starat?"

8. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Kritik a komentátor Petr Fischer byl jedním z prvních, kdo se v sobotu 3. září vyjádřil k sedmdesátitisícové protestní demonstraci na pražském Václavském náměstí, která se možná stane zásadním politickým předělem ve vývoji České republiky za posledních 33 let. Vláda Petra Fialy se při řešení této krize zatím moc nevyznamenala a čas letí a společenská destabilizace hrozí. Jak se k celé věci postavit a co udělat, na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal právě Petra Fischera. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 9. září 2022.

 19212

Moč jako hnojivo by mohla vyřešit problém se zásobováním způsobený válkou na Ukrajině

12. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Sankce Západu proti Rusku, které je významným vývozcem potaše, čpavku a dalších půdních živin, narušily dodávky těchto důležitých produktů do celého světa. Rusko a Bělorusko se v loňském roce společně podílely více než 40 procenty na celosvětovém vývozu potaše, jedné ze tří základních živin používaných ke zvýšení výnosů plodin. Hnojiva jsou klíčem k udržení vysokých výnosů kukuřice, sóji, rýže a pšenice. Ztížený přístup k hnojivům a zvýšené vývozní daně způsobené válkou na Ukrajině vedly ke zvýšené poptávce po používání lidské moči jako přírodního hnojiva pro plodiny. 


 18207

Himlhergotdoneveterkrucajselement, už je tady dream tým energie plyn

12. 9. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 13 minut

Pachatelé se obvykle a rádi vracejí na místa činu. Provádějí tam kochání vlastními neřády. Ti z nejotrlejších z minulých vládních činů ovšem nejenže nemizí v hanbě a v propadlišti dějin či za oknem s mříží, ony se dál vyhřívají na výsluní minulých minel a číhají na dobu, kdy je strana a vláda povolá zpět do služby. A profesor zavolal!

Číhal Zajíček. Číhal Kuba. Číhal Drobil. Nenechají Českou republiku padnout do prosperity, profesionality a efektivity. Nenechají, nene né, raději budou spolu se svou stranou rodnou a milenou dělat „kmotroviny“, abychom byli stále na kolenou. Raději jistí zemi pro prokremelské oligarchy, než by ustoupili z ideologických pozic východní pračky a Klausovy ždímačky.

Rozhovor Britských listů 526. Británie: Zkorumpovaný bankéř a vesnická idiotka

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po letním odvolání Borise Johnsona z funkce šéfa britské Konzervativní strany a britského premiéra následovala zdlouhavá kampaň vyhledávání jeho nástupce. Posledními dvěma kandidáty byl bývalý ministr financí Rishi Sunak a Johnsonova ministryně zahraničí Liz Truss, která během své předchozí politické "kariéry" prokázala pozoruhodnou schopnost mnohokrát radikálně měnit své názory. Jeden komentátor je charakterizoval jako "zkorumpovaného bankéře a vesnickou idiotku". Tak v pondělí 5. září zvolili jihoangličtí důchodci, kteří tvoří členskou základnu Konzervativní strany, svou novou šéfkou právě Liz Trussovou. Není to osoba, která by zrovna rozuměla hlouběji mnoha věcem a určitě ne ekonomice.  Je to volba, kterou učinilo přesně 0,3 procenta britských voličů. Co to znamená, o tom mluví Bohumil Kartous s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů.

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko se mstí za prohru bombardováním civilní infrastruktury

12. 9. 2022

čas čtení 7 minut


- Dvě řízené střely zasáhly kritickou infrastrukturu v Charkově a na místě jsou nyní hasiči, uvedl zástupce šéfa ukrajinské prezidentské administrativy Kyrylo Tymošenko.


Technici pracují na obnovení dodávek elektřiny a brzy by měla být obnovena dodávka elektřiny do životně důležitých zařízení, jako jsou nemocnice.

V prvních týdnech invaze byla přerušena dodávka elektřiny v oblastech, které se Rusko snažilo dobýt.

Tymošenko potvrdil, že Charkov, Poltava, Dněpropetrovsk a část Doněcké oblasti trpí výpadky proudu.

V  Sumské oblasti, která sousedí s Charkovem, byla dodávka elektřiny obnovena na 100 % a i  v Poltavské oblasti je elektřina obnovena.

    "Rusové nás chtějí nechat bez světla, vody a tepla".


 19149

Britský protofašismus: V hysterii ohledně královnina pohřbu zatkla policie nejméně dva republikány

12. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

BBC byla nucena živě odvysílat bučení v Edinburku, které se ozvalo při výroku "Bůh zachovej krále", ale z následného sestřihu to vymazala:

 
Dva demonstranti, kteří vyjadřovali republikánské nálady, byli zatčeni na akcích při příležitosti vyhlášení nástupu krále Karla III. na trůn.

Jeden muž uvedl, že byl zatčen za to, že při čtení královské proklamace v Oxfordu křičel: "Kdo ho zvolil?".

Symon Hill, 45 let, uvedl, že na akci narazil náhodou, když šel domů z kostela. Tento učitel dějepisu uvedl, že poté, co vykřikl tato slova, mu někteří lidé poblíž řekli, aby "držel hubu", a on odpověděl slovy: "Hlava státu nám byla vnucena bez našeho souhlasu."

Než zasáhla policie, přistoupili k němu tři členové ochranky, uvedl. Hill uvedl, že byl odveden do policejního vozu, a to i přes protesty ostatních, kteří hájili jeho právo na svobodu projevu.

Jsem právě v Anglii a kromě izolacionismu brexitu se tato země proměňuje v evropskou KLDR. Ten falešný smutek je naprosto performativní a znepokojující.



 

Rozhovor Britských listů 525. Bude ODS hrobařem demokracie v ČR?

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Demonstrace sedmdesáti tisíc českých občanů v sobotu 3. září 2022 na pražském Václavském náměstí, kde účastníci naslouchali extremistům a populistům, možná navždy ohrozila stabilitu České republiky. Nebo ne? Lidi se přece obávají chudoby právem! A kdo za vzniklou situaci může a jak by se dala napravit? Nad tím uvažují redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi od úterý 6. září 2022.

Rozhovor Britských listů 524. Francie v kolapsu

2. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive vyučovala posledního roku na střední škole v krásném městě Nice na francouzské Riviéře. Jenže si z Francie přinesla ty nejhorší zkušenosti. O tom s ní hovoří Jan Čulík. Rozkládá se nám před očima Západ? Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. září 2022.

 19112

Rusko: Na frontu má odjet až 50 000 vězňů

12. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Jevgenij Prigožin, který v minulosti organizoval soukromé vojenské společnosti, údajně řekl ruským zajatcům, že chce naverbovat až 50 000 z nich do bojů na Ukrajině, aby tam zajistil ruské vítězství, uvádí Olga Romanovová, šéfka organizace Rusko za mřížemi.

Rozhovor Britských listů 523. Teenageři jsou dnes opravdu v průšvihu

29. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Bohumil Kartous hovoří s psychoterapeutem Peterem Pöthem odborníkem na psychické problémy mladých lidí, o dnešní situaci dětí a teenagerů v České republice. Je kritická. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 30. srpna 2022.

 19111

Nezbytný výpadek proudu?

12. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Ať už koronavirus, Ukrajina, energetika nebo klima – politická reakce na krize naší doby je vždy stejná. Zastánci státu prosazují omezení – a zlehčují jejich destruktivní důsledky. Někteří dokonce považují lockdown a výpadky proudu za nezbytné cvičení, upozorňuje Andreas Rosenfelder.

 19151

Pouze dva sousedé chtějí Německu v nouzi pomoci

12. 9. 2022

čas čtení 5 minut

Německo by mohlo být brzy závislé na solidaritě sousedních zemí. Několik důležitých sousedů ale nechce uzavírat dohody s Německem. Možné následky by byly zničující. Opozice také obviňuje vládu, upozorňuje Philipp Vetter.

 19210

Bez oposmlouvy ani ránu?

12. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Před chystanými obecními volbami v ČR sdílel Martin C. Putna na svém twitterovém účtu nahrávku letité Ježkovy písně z repertoáru Voskovce a Wericha "Babička Mary". (Pro nezasvěcené: Bezmála stoletý song paroduje praktiky volební agitace, podle autorů údajně schopné vmžiku zabít i otrlou kovbojskou babičku.) 

 18752

Rusko: Periferie bez centra, kultura bez vlády

12. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Jednou z největších tragédií, kterou Rusové zažili, je to, že si na katastrofy zvykli a v důsledku toho na ně přestali pohlížet jako na katastrofy. A sem patří i posedlost ruských intelektuálů tím, že se snaží říkat státu, co má dělat, místo aby se soustředili na svůj primární úkol, záchranu ruské kultury, píše Andrej Zorin.

 19209

Proč umírají na rakovinu plic nekuřáci? V důsledku znečištění vzduchu automobilovou dopravou

11. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Foto: Slávek Svoboda nesmyslně jezdí na Staré město pražské automobilem, který protizákonně parkuje na Mariánském náměstí - ve městě, kde je snad nejlepší veřejná doprava na světě. Jan Čulík má méně než 100 metrů od tohoto "parkovacího místa" vlastní byt a měli byste vidět, kolik špíny  z automobilů se za jediný týden nahromadí na vnitřních parapetech mezi okny. To všechno dýcháme.

Průlom v léčbě rakoviny je varováním před nebezpečím znečištěného ovzduší

Vědci odhalili souvislost mezi zplodinami z automobilů a rakovinou plic, která pomáhá vysvětlit, proč dostává rakovinu plic tolik nekuřáků

 

Vědci odhalili, jak znečištěné ovzduší způsobuje rakovinu plic, a provedli tak průlomový výzkum, který ukazuje, že se mění naše chápání této nemoci.

Zjištění popisují, jak jemné částice obsažené v automobilových zplodinách "probouzejí" spící mutace v plicních buňkách a převádějí je do rakovinného stavu. Práce pomáhá vysvětlit, proč tolik nekuřáků dostává rakovinou plic, a je "varovným signálem" o škodlivém vlivu znečištění prostředí automobily na lidské zdraví.

Cílem údajné ukrajinské "ofenzívy" na jihu "bylo oklamat Rusko"

11. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 

Ruské jednotky byly zaskočeny útokem v Charkovské oblasti poté, co se připravovaly na ofenzivu na jihu země


 
Tolik propagovaná jižní ofenziva Ukrajiny byla dezinformační kampaní, která měla odvést pozornost Ruska od skutečné ofenzivy připravované v Charkovské oblasti, uvedly ukrajinské speciální jednotky.

Ukrajinské síly pokračují v nečekaně rychlém postupu na severovýchodě země a během tří dnů znovu dobyly více než třetinu okupované Charkovské oblasti. Velkou část ukrajinských územních zisků v sobotu potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

"[Byla to] velká speciální dezinformační operace," řekl Taras Berezovec, bývalý poradce pro národní bezpečnost, který se stal tiskovým mluvčím brigády Bohun ukrajinských speciálních sil.



 18207

Několik slov před sociální potopou...

11. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Jsme země tisíců čápů, stovek opravdu velkých čápů, desítek obřích čápů a milionů drobných žabiček…

V sociální oblast již teď asistuji u beznadějné potopy občanů do obrovské chudoby, kterou většina nikdy nezažila:

Ztráty bydlení často díky nevyplacenému příspěvku na bydlení včas od naprosto přetíženého úřadu práce, nemožnost splácet ceny energií, veliká inflace, obrovský stres, měnící se v agresivitu klientů všech skupin ve společnosti mezi sebou, zhoršující se psychický stav obyvatelstva, vzrůst závislostí všeho druhu, vzestup kriminality, těžké deprese zejména u starších občanů, domácí násilí v rodinách a hádky, které nejvíce dopadají na děti, opětovná vlna půjček, která bude pokračovat další vlnou exekucí. Azylové domy s klienty praskají i v létě ve švech a klienti nacházejí poloprázdné potravinové banky.

"…Tak dost! Už to skončeme! Přestalo mě to bavit! A ještě se všichni tváří, že se k tomu propůjčili ze soucitu, aby se ten chudáček, co je úplně mimo, mimo čas, prostor a život, nerozčílil! No jo, protože jinak…,copak by si takovou nadvládu nechal líbit? Oni ano, každý den, každou minutu vyžadují od ostatních, aby byli takoví, jaké je chtějí mít…A oni toho využívají, donutí vás, aby jste se poddali a přijali ten jejich způsob, abyste slyšeli a viděli jako oni!..."

Luigi Pirandello, Jindřich IV, 1921

Těžko říci, proč nám neustále vnucují ty vyprázdněné, politické kandidátky naprosto tupé kampaně. A jelikož politici nemají absolutně co nabídnout vyděšené společnosti k ekonomické realitě všedního dne, zůstávají pouze strašlivé fráze: Bude líp s… Dáme Prahu dohromady! Společně to dokážeme! A to slyším snad nejvíce za posledních třicet let ve své sociální bublině: Poprvé nejdu k volbám, vůbec nemám koho volit…

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské jednotky dobyly Kupjansk

10. 9. 2022

čas čtení 7 minut



- Odstavení jaderné elektrárny v Záporoží


Provoz v ruské Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině byl zcela zastaven, uvedla v neděli státní agentura Energoatom, která má elektrárnu na starosti.

Agentura uvedla, že obnovení dodávky elektřiny do elektrárny umožnilo udělat nejbezpečnější věc a vypnout její šestý a poslední funkční reaktor.

Kyjev ve středu vyzval obyvatele Ruskem okupovaných oblastí v okolí elektrárny, největší v Evropě, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti evakuovali. Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují z ostřelování jaderné elektrárny, čímž hrozí jaderná katastrofa.

Nedělní uzavření elektrárny následovalo poté, co šéf jaderného dozoru OSN v pátek prohlásil, že nedávné ostřelování způsobilo, že "situace je stále více nejistá", protože spolehlivé dodávky pravděpodobně nebudou obnoveny.

Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), uvedl, že životně důležité dodávky elektřiny mimo areál záporožské jaderné elektrárny byly zničeny ostřelováním a je jen malá pravděpodobnost, že se spolehlivé dodávky podaří obnovit.

Uvedl, že ostřelování zničilo rozvodnu nedaleké tepelné elektrárny. Tato elektrárna dodávala elektřinu do jaderného zařízení pokaždé, když bylo v posledních třech týdnech přerušeno její běžné přívodní vedení.

Šestý reaktor podle něj poslední tři dny pracoval v "ostrovním režimu" a po přerušení elektrického vedení ruským ostřelováním zásoboval pouze vlastní potřeby.

Obnovení jednoho z těchto vedení v sobotu umožnilo provozovateli přijmout rozhodnutí o uvedení zařízení do "nejbezpečnějšího stavu - studené odstávky".

Pokud bude vedení i nadále poškozeno, bude elektrárna spoléhat na záložní dieselové generátory, "jejichž doba provozu je omezena technologickým zdrojem a množstvím dostupné nafty", uvedl Energoatom.

Ukrajinské síly vstoupily do Kupjanska, sdělují ukrajinští činitelé

Fotografie zveřejněná na Twitteru ukrajinskou bezpečnostní službou ukazuje skupinu vojáků shromážděných kolem obrněného vozidla.

V popisku stálo, že Kupjansk "byl a vždy bude ukrajinský".

"Osvobodíme naši zemi do posledního centimetru," dodal. "Jdeme dál! Sláva Ukrajině!"

- Ukrajinská vlajka je znovu vztyčena v městě Balaklija:


 19208

Ruští propagandisté začali veřejně přiznávat, že Ukrajina vyhrává válku

10. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Ukrajina oznámila, že od ruských sil znovu získala asi tisíc kilometrů čtverečních. Kanál domobrany Novorossija Z.O.V., na Telegramu, který sledují miliony Rusů, sdílel videa s ukrajinskou vlajkou vztyčenou nad Balaklijí. Ruské sociální sítě se rozzářily fotografiemi ukrajinských vojáků, kteří hrdě pózují před nápisy v oblastech, kde si ruská armáda podle všeho byla ještě před týdnem jistá, že je má plně pod kontrolou, jako jsou Ševčenkove, Borščyvka a Volokhiv Jar. Pro Kreml se stalo nemožným předstírat, že Ukrajina nezískává zpět území, která napadla a držela ozbrojená síla Vladimíra Putina.

 19207

Královna komunikace

9. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Královna Alžběta neměla žádnou skutečnou moc, pouze symbolickou. Její největší silou byla komunikace prostřednictvím jejího obrazu. Stoická a zdrženlivá, dokonce i svými šaty vyjadřovala image Spojeného království. Byla nejúspěšnější publicistkou na světě. Královna byla nejlepší reklamní agenturou, jakou mohlo Spojené království mít. Alžběta II. byla v době své smrti nejznámější ženou na světě a objevila se na titulních stranách všech novin na světě. Zde můžeme vidět desítky novin z celé planety s pozitivními a obdivnými slovy.

 19162

Ohlédnutí za druhou dobou alžbětinskou

9. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Sedmdesát let pobytu Alžběty II. na britském trůnu, nota bene v tak dynamickém století, jako je jsou ta dvě poslední století (stačí si srovnat 70 let třeba ve 12. století a dnes), přineslo jistě mnoho událostí a změn, za nimiž bychom se dnes měli ohlédnout. Připomenu jen to, co se mi zdá nejdůležitější.

 19152

Británie: Král Karel III. má své názory a vášně, ale jeho prvním úkolem je reformovat obraz monarchie

9. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 
 
Charles bude zcela jiným panovníkem než jeho matka. Měl by toho využít ve svůj prospěch i ve prospěch národa, míní Simon Jenkins
 
Král Charles hodlá vládnout - řekl by sloužit - přesně tak, jak to dělala jeho matka. Celý svůj život strávil ve stínu jejíhochování  a na každém kroku byl vyučován v roli držitele trůnu. Ví, že národ považoval královnu za apoteózu konstituční monarchie. Jeho vláda pravděpodobně nebude dlouhá (je mu 73 let)  a on nebude chtít zradit odkaz své matky.

Tím však  může jakákoli podobnost mezi králem Karlem a královnou Alžbětou skončit. Důvod je prostý. Práce monarchy je dnes sice šablonovitá, ba téměř robotická, ale přesto ji vykonávají lidé. Karel může vykonávat ceremonie, které se od něj vyžadují, bezvadně. Je zkušený v nudných veřejných povinnostech a sdílí matčinu schopnost mírnit rituály humorem. Dospělost také rozmělnila rizika nevhodného chování a pomluv, která provázela jeho mládí a nešťastné první manželství. Matka a syn jsou však velmi rozdílné osobnosti.

 18990

Éra sbližování s Ruskem a Čínou skončila

9. 9. 2022

čas čtení 14 minut

Letos na jaře Bidenova administrativa uznala, že musí přepsat svou Národní bezpečnostní strategii, která řídí celkovou bezpečnostní strategii země - bezpochyby s vědomím, že velká strategie USA musí být zásadně revidována, upozorňuje James Van der Velde.

 19091

Rusko má ve válce stále více problémů

9. 9. 2022

čas čtení 6 minut

25. srpna nařídil Vladimir Putin navýšení služebního personálu ozbrojených sil od roku 2023 o 137 000, čímž se velikost armády zvýšila na 1,15 milionu, upozorňuje Xenia Kirillová.

 16830

Nejste Ruska a čtete? Jak neobvyklé!

9. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

V mnoha ohledech nejlepší měřítko toho, jak velká bigotnost ve společnosti existuje, nepochází od úředníků, kteří mají vlastní zájem prezentovat situace co nejlepší, ale spíše od těch, kteří jsou oběťmi projevů rasové a etnické příslušnosti, upozorňuje redakční článek časopisu Novoje vremja.

 18530

Ukrajina získala zpět 1 000 kilometrů čtverečních území, říká Volodymyr Zelenskij

9. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Ukrajinský prezident oznámil, že vojáci dobyli klíčové město Balaklija na východě země,  americký ministr zahraničí navštívil Kyjiv

Ukrajina znovu dobyla více než 1 000 km2 území a přes 20 vesnic, oznámil prezident Volodymyr Zelenskij. Ukrajinští vojáci vedou protiofenzívu na jihu a východě země.

Zelenskij také ve čtvrtek pozdě večer zveřejnil video, v němž ukrajinští vojáci uvedli, že dobyli klíčové východní město Balaklija, které má 27 000 obyvatel.

 18638

Vyhýbavá německá taktika před zbrojním summitem

9. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

V německých prodejích zbraní na Ukrajinu se objevil vzorec: Berlín se pohne až po dostatečném tlaku ze strany USA. Nyní se chystá další setkání v tzv. ramsteinského formátu. A Scholz si nechává otevřená zadní vrátka, napsali Klaus Geiger a Gregor Schwung.

 18984

Svět je na pokraji pěti "katastrofických" klimatických zlomů, zjistila studie

9. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Obří ledové příkrovy, oceánské proudy a věčně zmrzlé oblasti již možná překročily bod nevratné změn

Podle rozsáhlé studie přivedla klimatická krize svět na pokraj několika "katastrofických" bodů zvratu
.

Ukazuje, že pět nebezpečných zlomových bodů již mohlo být překročeno v důsledku globálního oteplení o 1,1 °C, které doposud způsobilo lidstvo.

Patří mezi ně zhroucení grónského ledovce, které by nakonec způsobilo obrovské zvýšení hladiny moří, zhroucení klíčového proudu v severním Atlantiku, které by narušilo deště, na nichž jsou závislé potraviny miliard lidí, a náhlé tání věčně zmrzlé půdy bohaté na uhlík.

Podle analýzy se při oteplení o 1,5 °C, což je minimální očekávaný nárůst, čtyři z pěti bodů zvratu změní z možných na pravděpodobné. Při teplotě 1,5 °C se stane možných dalších pět bodů zvratu, včetně změn v rozsáhlých severských lesích a ztráty téměř všech horských ledovců.

 18293

Konflikty, které přežily Gorbačova

9. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Součástí Gorbačovova odkazu je i ochromování okolních států, vše kvůli snu o "obnoveném svazu", upozorňuje spolupracovník serveru Visegrad Insight, anglicky psané afiliace polského časopisu Res Publica Nowa, dlouholetý ukrajinský publicista Vitalij Portnikov.

 19148

O ukrajinské protiofenzívě, aneb Trocha věštění z křišťálové koule

9. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Kyjiv mnohokrát předem veřejně oznámil úmysl spustit protiofenzívu u Chersonu, dávno před tím, než vůbec začala. Rusko tak mělo čas přisunout posily a vybudovat zde připravenou obranu, včetně prefabrikovaných železobetonových pevnůstek na některých úsecích. Prolomit takovou obranu rozhodně není snadné. Spolehlivých zpráv přichází málo, nicméně podle těch, které dosud máme, za 12 dní ještě zatím k podstatnému průlomu v hloubce ruské obrany nedošlo. 

 19149

Královnina smrt Británií hluboce otřese - byla pevným středobodem uprostřed neustálých změn

8. 9. 2022

čas čtení 8 minut

 
 

Jediný prvek v společném životě Britů, který zůstal sedmdesát let spolehlivě stejný, je pryč 


Věděli jsme, že ta slova jednou zazní, ale přesto byl šok je slyšet. Královna je mrtvá.

Samozřejmě jsme věděli, že ta chvíle přijde, píše Jonathan Freedland. A přesto oznámení, že ve čtvrtek odpoledne zemřela, touto zemí velmi hluboce otřese, a to z důvodů, které možná plně nechápeme.

Spousta lidí řekne, že národ přišel o babičku, že jsme rodina, která ztratila svou matriarchu - a toto přirovnání není tak úplně mimo. Ne proto, že by královnu všichni znali nebo milovali jako svou příbuznou, protože to samozřejmě není pravda. Ale toto srovnání platí v tomto mnohem užším smyslu: byla pevným bodem v britských životech, postavou kontinuity, když se vše kolem neustále měnilo. Ode dne, kdy v roce 1952 zdědila trůn, se všechno změnilo. Tehdejší země  tato země by se sotva poznaly. Jediné, co měly společné, byla ona.

 19149

Ve čtvrtek odpoledne zemřela šestadevadesátiletá anglická královna Alžběta

8. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Ve čtvrtek odpoledne královna Alžběta zemřela. Králem se stává její syn Charles. V Británii konec jedné éry.

***

Lékaři oznámili, že se podstatně zhoršil zdravotní stav šestadevadesátileté anglické královny Alžběty. Rodinní příslušníci anglické královské rodiny odcestovali na skotský zámek Balmoral, kde královna přebývá. První okruh britské veřejnoprávní televize BBC 1 přestal vysílat pravidelný program a vysílá jen průběžné zpravodajství o královnině zdravotním stavu, o němž ovšem není nic konkrétního známo. Světoví politikové posílají královně Alžbětě přání, aby se uzdravila.

Během posledního roku Alžběta trpěla "občasnými problémy s mobilitou".

Především pro Angličany je královna Alžběta II,. symbolem britského státu, s nímž se plně identifikují. 



30710

Babiš vlastně říká: "Nežerte Vodňanské kuře, je hnusné!" Část ODS mu to ale zjevně žere

Naprostá absence studu

8. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Vlastnost, která odlišuje Babiše zřejmě od všech inteligentních bytostí na této planetě je absolutní absence studu (Babiš nechal noviny vlastněné jeho rodinou spravovaným holdingem, MF Dnes a Lidové noviny, obalit do reklamy zpochybňující důvěryhodnost médií a propagující jeho propagandistický videokanál Čau, lidi, pozn. redakce). Tohle by totiž neudělal nikdo z nás, ani ten nejbezohlednější cynik - pohnojit svoji vlastní firmu na půdě této (své vlastní) firmy. Je to jako vyvěsit nad fabriku vyrábějící vodňanská kuřata velký nápis NEŽERTE VODŇANSKÉ KUŘE, JE HNUSNÉ. Každý z nás by se propadl hanbou, kdyby toto měl udělat své vlastní firmě, svým vlastním zaměstnancům. Babiš je v pohodě.

 18934

Británie Liz Trussová se chystá oznámit pomoc pro vysoké účty za energie ve výši 130 miliard liber

8. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Nová premiérka slibuje  "okamžité kroky na pomoc lidem a podnikům" a ukončení zákazu frakování.

 

Liz Trussová ve čtvrtek konečně představí své dlouho očekávané plány na řešení prudce rostoucích účtů za energie, přičemž někteří poslanci za stranu Toryů připouštějí, že se jedná o rozhodující okamžik pro celé její premiérství.

Očekává se, že nová premiérka poslancům oznámí, že účty za energie  budou až do roku 2024 zmrazeny na úrovni přibližně 2 500 liber ročně jako součást balíku podpory v hodnotě až 130 miliard liber, který bude financován daňovými poplatníky, a bude se tak snažit řešit nejvýznamnější hospodářskou krizi za celou generaci.

 18448

Putin ve svém bojovném projevu hrozí, že rozbije křehkou dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny

8. 9. 2022

čas čtení 4 minuty


Ruský prezident prohlásil, že chce revidovat dohodu, která by umožnila vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. To  by mohlo dohodu ohrozit a oživit obavy z obnovení ruské námořní blokády v Černém moři.


Během bojovného projevu na ekonomické konferenci ve Vladivostoku Putin uvedl, že bude hovořit s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem o "omezení destinací pro vývoz obilí", a vydal nepravdivé tvrzení, že pouze dvě z 87 lodí opouštějících Ukrajinu s obilím ho odvezly do rozvojových zemí.

Tato konfliktní  prohlášení zazněla během projevu, v němž Putin rovněž pohrozil, že přeruší veškeré dodávky plynu, ropy a uhlí do Evropy, pokud ta zavede cenový strop na dovoz ruských energií. S odvoláním na ruskou pohádku řekl, že Evropané  "zmrznou jako vlčí ocas".

 18530

Ukrajina zahájila překvapivý protiútok v Charkovské oblasti

8. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 

Doněcká lidová republika sděluje,  že Balaklije je "obklíčena"

Ukrajina zahájila překvapivý protiútok v severovýchodní části Charkovské oblasti

Čintiel zastupující Ruskem kontrolovanou Doněckou lidovou republiku v úterý uvedl, že ukrajinské síly "obklíčily" Balaklii,   město na východě Ukrajiny s 27 000 obyvateli ležící mezi Charkovem a Ruskem okupovaným Izjumem.

"Dnes ukrajinské ozbrojené síly po delší dělostřelecké přípravě ... zahájily útok na Balaklii," uvedl Daniil Bezsonov na Telegramu.

"V tuto chvíli je Balaklija v operativním obklíčení a v dostřelu ukrajinského dělostřelectva. Všechny přístupy jsou odříznuty palbou," dodal s tím, že úspěšná ukrajinská ofenziva by ohrozila ruské síly v Izjumu, strategicky důležitém městě, které Rusko využívá pro vlastní ofenzivu na východě Ukrajiny.

30372

Kdo poradí bezradné zemi

8. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Česká republika stojí na prahu největší socioekonomické krize, jaké kdy od pádu minulého režimu čelila. A právě v této chvíli se Fialův kabinet svým vytrvalým strkáním hlavy do písku s absencí komplexního plánu vůči tápající a čím dál tím více strádající populaci chová jako neurvalý sadista. Troufám si tvrdit, že takto odsouzeníhodného vládního jednání jsme tu naposledy byli svědky v roce 1953, kdy bylo obyvatelstvo okradeno o celoživotní úspory v rámci tzv. měnové reformy.

31137

Nesmyslnost mimořádné valorizace důchodů ukazuje na vážné problémy ve schopnost dohlédnout důsledků státních opatření

8. 9. 2022 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta

Na Twitteru a jinde se lidé pohoršují nad mimořádnou valorizací důchodů, která procentně (!!!) pomáhá více lidem s vyššími důchody. Viz tabulka. To samozřejmě u kompenzace cenových šoků nedává smysl, protože na chudý inflace dopadá hůře. Žádná, ani pravicová, vláda, by to takto dobrovolně nevymyslela.

Víte proč to tak je? Protože nikdy nikoho nenapadlo u tohoto pravidla, že se ten vzoreček použije. A víte proč to nikoho nenapadlo v roce 2011, když se to zavedlo? Protože se nedělá uvnitř státní správy vyhodnocování všech možných parametrů sociálního a daňového systému. Tento vzoreček někde leží, ale nikdo si ho nevšímá a pak se dozvíme, když se použije.. Technicky jde o to, že se mimořádně valorizuje jen procentní výměra a ne základní výměra. To zní jako málo sexy téma, jenže důsledek je pár desítek miliard navíc, obrovská frustrace lidí, chudý budou ještě chudší a hledání cesty pomoci chudym domácnostem bude pokračovat.

Kdyby stát zaplatil ročně 100 milionů za analytiky kteří budou permanentně propočítávat dopady všech možných koeficientů, pravidel atd., máme to jako společnost za měsíc zpět...

Autor zveřejnil příspěvek na sociální síti.

29864

Pět minut po dvanácté: Mobilizace prostřednictvím dezinformačních narativů může přinést zásadní politické změny na úkor demokracie a bezpečnosti

8. 9. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Varovná indikace: Souběh faktorů zvyšujících společenskou frustraci a jejich syntézy s dezinformačními a antisystémovými tezemi povede k přímému ohrožení současné vlády, ale i k ohrožení základních bezpečnostních a demokratických záruk. Příklon současnou situací zranitelné části společnosti k radikálně populistickým proudům ohrožuje českou společnost v krátkodobém, ale i dlouhodobém horizontu. Dosavadní zkušenost s šířením dezinformací ukazuje, že některé narativy (imigrace, covid) zůstávají aktivní ve smyslu jejich schopnosti mobilizovat pro účely pozdějších manipulací, jakkoliv jejich dopad či samotný výskyt ve společenské diskusi pominul. Je proto vysoce pravděpodobné, že při další neochotě vlády aktivně neutralizovat vliv dezinformačních manipulací na společenské postoje budou příští zásadní politická rozhodování na celospolečenské úrovni významně ovlivněna radikálně populistickými tezemi, které ohrožují demokratickou a bezpečnostní konstituci současné ČR.

 19046

FBI našla v Mar-a-Lago dokument o jaderné obraně blíže nespecifikovaného cizího státu

7. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Nalezené záznamy obsahují materiály, které neměli oprávnění prohlížet ani vysocí Bidenovi úředníci, píše Washington Post


FBI při prohlídce Mar-a-Lago nalezla dokument popisující jaderný potenciál jedné cizí vlády, informoval v deník Washington Post.

List s odvoláním na nejmenované zdroje neuvedl, o jakou zahraniční vládu se v dokumentu popisujícím vojenskou obranu země jedná.

Obsah více než 11 000 vládních dokumentů a fotografií, které agenti FBI minulý měsíc zajistili ve floridském sídle Donalda Trumpa, nebyl zveřejněn, ale zprávy deníku Post naznačovaly, že mezi položkami, které federální úřady hledaly, byly i tajné dokumenty o jaderných zbraních.

 16637

Aplikace, která je schopna určit nákazu covidem z vašeho hlasu, je přesnější než covidovéí testy

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty



Uživatelé budou muset poskytnout informace o své zdravotní anamnéze, kuřáckém statusu a demografických údajích a nahrát některé zvuky, jako je kašel a přečtení krátké věty

Aplikace pro mobilní telefony dokáže podle vědců pomocí umělé inteligence (AI) detekovat covid  v hlase lidí s "potenciálně vysokou přesností".

Model s umělou inteligencí prý dosahuje 89% přesnosti a je levný, což znamená, že by se mohl uplatnit v zemích s nízkými příjmy.

 18934

Británie. Nová premiérka vytvořila vlády výlučně ze svých kamarádů. Manželka jednoho propuštěného ministra ji charakterizovala jako "imbecila""

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Nová britská premiérka Liz Trussová se vůbec nepokusila o smíření po konfliktech v Konzervativní straně při kampani o to, kdo se stane jejím novým šéfem. Z vlády odstranila všechny ministry, kteří se pokusili ji při této kampani jen jedním slovem kritizovat a najmenovala do své nové vlády sérii nekompetentních, ultraloajálních osob, které ji při kampani o funkci šéfa strany nekriticky chválili.

Manželka  právě propuštěného ministra Johnnyho Mercera nazvala Liz Trussovou "imbecilem" v rozhořčení na Twitteru po vyhazovu svého manžela.

Felicity Cornelius-Mercerová napsala, že vládní systém "smrdí" a "zachází s lidmi otřesně" poté, co byl její manžel novýou premiérkou odvolán z funkce člená vlády pro záležitosti veteránů.

 18207

Kolotoče za dva groše

7. 9. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 10 minut

Sobotní demonstraci proti své vládě svolal premiér Fiala

Co mají společné? Hodně. Něco se totiž zjevně porouchalo, něco jsme si nepohlídali a málo udělali. Nechali jsme si kdysi dávno po Sametu nalhat, jedním fachidiotem a druhým ovarem, že se nemáme jako občané starat o to, o co se postarají oni trhem povolaní. Starat jsme se měli, hodně starat, ale nestarali. Starat jsme se měli předem, aby zadem nevylezl v budoucnu problém, který nás bude mrzet, trápit a bude stát hodně sil. Sil na nápravu, pokud bude náprava vůbec ještě možná. Problém, který kdyby se řešil, byl by nebyl. Problém, kterým si komplikujeme životy většiny ku spokojenosti pár finančních grázlů napojených na ony politické strany, co radily nestarat se. A jak to bývá v pohádkách, legendách i v životě samém, problém se objevil. A je „kurevsky“ velký.

 18207

Lapání srozumitelnosti

7. 9. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Většina národa asi nechce ani umírat ani chudnout

Díky politikům se dozvídám aktuality ze života. Obohacují nám řeč a osvětlují leccos kolem nás. Tak ještě poměrně nedávno, myslím, že to bylo za vlády pana Topolánka, jsem se dozvěděl, co znamená gesto zvednutého prostředníčku. Do té doby jsem to opravdu nevěděl. Tak páni, hlavně páni politici zavádějí ze svých poslaneckých lavic do národa osvětu.

 19147

Mezitím v Absurdistánu 221: O polské lavičce vyvolávající národní nadšení

7. 9. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut

Vážení čtenáři.

Rád bych se omluvil za to, že v poslední době nevyšel další Absurdistán - jsem uprostřed komplikovaného procesu stěhování se z Glasgow do Helsinek.

Ale nechci, abyste se cítili zanedbaní. Polsko naštěstí jako vždy dodává materiál, takže se nemusím moc namáhat. Jen překládám.

Nejdříve vás seznámím s některými souvislostmi. K překvapení všech se na různých místech začaly objevovat podivné lavičky umístěné v přístřešcích ve tvaru Polska v ruských barvách (hádám, že tvůrce chtěl, aby byly v polských barvách, a pro kontrast přidal modrou, ale zřejmě to nedomyslel).



 19146

Otrávil manžela Glenna Greenwalda Bolsonarův homosexuální syn s pomocí Ruska?

7. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Jsou to již čtyři týdny, co David Miranda, brazilský poslanec a manžel slavného amerického novináře Glenna Greenwalda, který se proslavil tím, že pomohl deníku The Guardian roztřídit a zveřejnit úniky neboli "leaks" Edwarda Snowdena, které odhalily 61 tisíc tajných dokumentů americké vládní agentury NSA (National Security Agency), leží na jednotce intenzivní péče v nemocnici. Během předvolební kampaně Miranda náhle začal pociťovat silné bolesti břicha a musel být převezen do nemocnice.


Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
17001