Evropská nabídka, kterou Amerika nemůže odmítnout

16. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
Vyhlídka na administrativu Joea Bidena Evropany nadchla. Jejich dlouhá noční můra definitivně skončila. Nyní mohou věřit, že se k moci ve Spojených státech vrátila lidštější, "evropštější" politická strana. Z jejich pohledu jde o Ameriku, která věří ve význam lidských práv, hodnotu spojenectví a realitu změny klimatu. Je to Amerika, na niž Evropané dlouho spoléhali a s níž lze rozvíjet spolupráci, napsali Tara Varmová a Jeremy Shapiro.


Evropané vědí, že odstranění Trumpa neznamená úplnou změnu. Pokud Demokraté v lednu nezískají obě senátní křesla v Georgii, Biden povede rozdělenou vládu, která omezí jeho svobodu jednání. Síly, které přivedly Trumpa k moci, dál existují a mohou se snadno znova objevit za čtyři nebo za osm let. Ještě předtím ale Bidenova administrativa musí čelit svým vlastním výzvám, které zůstávají mrzuté a rozdělující.

Poučení pro Evropany by mělo znít, že Amerika není ani jejich zachráncem, ani hrobníkem. Evropané mohou a měli by pokračovat v produktivním spojenectví s USA. Ale jak se USA stávají relativně slabšími a více soustředěnými na vlastní problémy, budou Evropané muset ve zvýšené míře prosazovat vlastní zájmy a uzavřít s Američany obtížné dohody o věcech, které je rozdělují. Tyto nové transatlantické smlouvy musí ukázat evropské veřejnosti i americkým lídrům, že aliance má svou hodnotu.

Existuje mnoho překážek, ale pokud se Evropané a Američané během Bidenova prezidentství dají dohromady, budou představovat impozantní kombinaci, dokonce i v kontextu sílící Číny a vyostřování geopolitického soupeření. Společně by USA, EU a Británie dosud představovaly asi 45 % globálního HDP, disponovaly větší vojenskou silou než kterákoliv jiná aliance na světě a držely rozhodující pozice ve většině mezinárodních organizací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5899

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2020