Evropa už nemůže obviňovat Trumpa

16. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Otázka pro lídry starého kontinentu nyní zní, zda se dokáží dohodnout i na tom, pro co kolektivně jsou, nejen na tom, proti čemu stojí, napsal Tom McTague.


Donald Trump nevyhrál a nevyhrál ani trumpismus. Pro svět mimo Spojené státy mají tato fakta fundamentální význam. Ať se v následujících týdnech a měsících stane cokoliv, většina amerických spojenců bude vděčna, že Trump brzy opustí Bílý dům. A přece výsledek voleb nepochybně vyvolal mnohem méně radosti, než bychom mohli očekávat od těch, kdo nesnášeli amerického prezidenta a jeho hrozbu transatlantické alianci.

Pokud by Trump vyhrál, mnozí v Evropě by si mysleli, že "liberální řád založený na pravidlech" je skutečně ohrožen. Že vlastní evropská oddanost tomuto řádu byla ambivalentní přinejmenším od roku 2016, který byl poznamenán resentimentem vůči po sobě následujícím americkým administrativám, je na této straně Atlantiku z velké části ignorováno. Evropské vyznání starému řádu bylo méně skutečnou touhou po jeho obnově, než vyhlášením nezávislosti na Trumpovi. Ale když v Bílém domě brzy usedne Joe Biden, Evropa ztratila svého sjednocujícího zloducha. Otázkou nyní je, zda se evropští lídři dokážou dohodnout také na něčem pozitivním.

Dokáže Evropa bez Trumpa mobilizovat, aby reagovala na legitimní americkou nespokojenost ohledně evropské obranné a bezpečnostní politiky? A dokáže být Bidenova administrativa natolik kreativní, aby nenásledovala stereotyp, podle nějž pokusy o evropskou "autonomii" ohrožují NATO?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7822

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2020