Rusko: Paranoidní Putinova vláda

8. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Před osmašedesáti lety zemřel Stalin. Avšak jeho fyzický odchod neukončil osobní vliv, ani neznemožnil později nástup Putina, který se svým předchůdcem sdílí závažnou paranoiu, krutost a nenávist vůči humanistické evropské kultuře. Tu oba diktátoři považovali za hrozbu své tyranii, napsal Igor Eidman.


Navíc Putin stejně jako Stalin je opravdu přesvědčen, že je obklopen nepřáteli a špiony, které vyslal proklatý Západ, aby ho svrhli. A stejně tak se shodují i v tom, že jednat na svou osobní obranu je důležitější než zohlednit, co to znamená pro Rusko samotné.

Putin se také blíží Stalinovi, pokud jde o paranoidní strach o život. Zatímco Stalin měl svou daču, Putin vybudoval přísně střežený bunkr, kam nikdo nesmí vstoupit, aniž by prošel "dezinfekčním tunelem".

Paranoia diktátora je předávána shora dolů jako vážná nemoc a země už začíná být infikována persekučním komplexem, podle nějž "je celý svět proti nám". Putin a jeho propaganda prosazují tuto vizi podobající se světonázoru šířenému v posledním období stalinismu.

Jedním z důsledků je i to, že dvě třetiny Rusů věří, že koronavirová pandemie je výsledkem spiknutí.

Pokud jde o tyrany, Stalin zemřel sám a ve strachu. Podobný konec dalšího vládnoucího paranoika není už příliš daleko.

Celý text v ruštině: ZDE

-1
Vytisknout
6361

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2021