Kterak hamižnost farmaceutických společností a bohatých zemí ohrozila zdraví celé planety

6. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

V těchto dnech, kdy se opět obnažují tradiční kontrasty mezi bohatými a chudými zeměmi, se na zasedání Světové obchodní organizace (WTO) rozhodlo, že budou dočasně uvolněny patenty na vakcíny proti covidu-19. Zatímco globální sever se díky relativně šlapající očkovací kampani pomalu probouzí z covidové noční můry a leckde se život pozvolna vrací k normálu, patogen doslova válcuje některé země globálního jihu. Pomyslného žolíka v rukou několik měsíců držela Bidenova vláda a velké farmaceutické společnosti, jež čelily naléhavým a sílícím požadavkům na pozastavení duševního vlastnictví k očkovacím sérům proti covidu.


Nikdo už nikdy nespočítá, kolik lidí od konce loňského roku, kdy bylo očkování zahájeno, zbytečně podlehlo infekci. Přitom Indie a Jihoafrická republika poprvé vznesly požadavek na pozastavení patentů už loni v říjnu. Hrubým odhadem se jedná o statisíce zmařených lidských životů, přičemž miliony dalších by byly ohroženy, kdyby duševní vlastnictví i nadále zůstalo v platnosti. K Indii a Jihoafrické republice se postupně připojila více než stovka dalších států, nicméně v cestě jim stály Spojené státy, Velká Británie a Evropská unie těšící se podpoře farmaceutických koncernů a s nimi spřízněných lobbistů. Mezitím se virus šíří rychleji než předtím, a to zejména v Indii a latinskoamerických státech.

Bidenova administrativa, jež má ve Světové obchodní organizaci (WTO) největší slovo, čelila nejen tlaku mezinárodního společenství, aby patenty dočasně zrušila – ale i nezanedbatelné opozici na domácí scéně. Více než stovka demokratických kongresmanů podepsala dopis, v němž Bílý dům žádá, aby tímto krokem „odvrátil škody napáchané Trumpovou vládou a obnovil vůdčí roli USA na poli veřejného zdraví“. Mezitím se 70 procent obyvatel zemí G7 vyslovilo pro to, aby jejich vlády přinutily farmaceutické firmy ke sdílení know-how pro výrobu očkovacích látek proti covidu.

Představitelé Bidenova kabinetu mající na starosti zdravotnictví se nějaký čas nedokázali shodnout na tom, zda je toto opatření na místě. Ostatně někteří činitelé Bidenovy vlády jsou přímo napojeni na farmaceutický průmysl. Sám Joe Biden v době, kdy kandidoval na úřad amerického prezidenta, jednomu aktivistovi veřejně slíbil, že podpoří sdílení technologií a přístup k očkovací látce proti covidu, pokud ji USA vyvinou jako první.

Zastánci duševního vlastnictví farmaceutických společností namítají, že sdílení „obchodního tajemství“ globální vakcinační kampaň neurychlí; že dojde k poškození inovačních postupů a ochromení podnikatelské činnosti amerického farmaceutického průmyslu. Podle jejich mínění by bylo rozumnější vyvinout tlak na držitele patentů, aby očkovací séra chudším zemím buďto darovali, anebo prodali za přijatelnou cenu. Zástupci „Big Pharma“ rovněž argumentují tím, že dočasné zrušení patentů produkci vakcín neurychlí, neboť jde o komplikovaný logistický proces, jenž vyžaduje špičkovou koordinaci a zapojení vyškoleného personálu.

I když jen americká vláda vynaložila na výzkum a vývoj vakcín 18 miliard dolarů, Big Pharma si letos přijde na ohromné peníze: Moderna počítá s 18 miliardami dolarů zisku, zatímco Pfizer hodlá shrábnout 15 miliard dolarů. Jedná se však o starší odhady; Pfizer v průběhu prvních tří měsíců tohoto roku inkasoval 3,5 miliardy dolarů. Považme výhody, z nichž farmaceutické firmy těží: produkt je téměř výlučně financován z kapes daňových poplatníků, přičemž zisky z prodeje putují do jejich kapes. Takže obavy o ducha „podnikatelské činnosti“ jsou pouhou cynickou výmluvou, zvláště když je ve hře pouze dočasné zrušení patentů. Navíc lidstvo už více než sto let obdobnou pandemii nezažilo.

Ani virus na nářky zastánců duševního vlastnictví příliš nehledí, jak názorně pozorujeme v Indii a Brazílii. „Komplikovaný logistický proces“ lze pak vyřešit sdílením technologií a výrobních postupů. Ve světě, ať už se jedná o Kanadu, Indii, Bangladéš apod., existují firmy, jež disponují dostatečnou kapacitou na výrobu generik vakcín proti covidu.

Spravedlivě koordinovaná vakcinační kampaň je navíc i v bytostném zájmu bohatých států, neboť může předejít vzniku nových nebezpečných variant viru a nadto hospodářským ztrátám přesahujícím 9 bilionů dolarů. Tyto ohromné ekonomické ztráty by z poloviny postihly právě bohaté země.

Hamižnost a cynické výmluvy farmaceutického průmyslu, jakož i nezodpovědné chování Bidenova kabinetu a dalších vlád doslova ohrozily zdraví celé planety. Jsme netečnými pozorovateli kapitalismu na steroidech, kdy byl zisk hrstky dlouhé měsíce nadřazen životům miliard lidských bytostí. Bidenova vláda nakonec obrovskému mezinárodnímu tlaku podlehla: podporou dočasného pozastavení patentů udělala jen to, co je nezbytně nutné. A mělo tak být učiněno už dříve.

 

-1
Vytisknout
6420

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021