Čím déle zůstane Putin u moci, tím menší naděje na zachování Ruska

7. 5. 2021

čas čtení 3 minuty
Existuje přímý a negativní vztah mezi délkou vlády Vladimira Putina a pravděpodobností, že Rusko zůstane suverénním státem zhruba v současných hranicích. Čím déle je Putin u moci, tím menší šance, že Rusko přežije do poloviny století, prohlásil analytik Vladimir Pastuchov v programu stanice Echo Moskvy.


Rusku se koncem 80. a začátkem 90. let nepodařil přechod k postindustriální společnosti - a teď se vrací k ještě archaičtější formě industrialismu než na konci sovětské éry, což je staví do postavení satelitu, který padá z oběžné dráhy.

Tento fakt částečně zastínila Putinova vítězství v Gruzii a na Ukrajině a tím, jak zastrašil část Západu, ale je třeba mít na paměti, že toho všeho bylo díky zdrojům, která za sebou zanechala minulost, místo aby vznikly rozvojem modernějších metod. Takové metody v Rusku chybějí a dále v nich zaostává.

V technologickém ohledu Rusko soupeření se Západem a s nově se rozvíjejícími státy v Asii nepřežije - a už ztratilo šanci dostat se do první technologické ligy. Pro daný moment přetrvává jakási inertní stabilita, ale nevydrží. A Putinův režim tedy ohrožuje budoucnost země.

Pokud Putin zůstane dlouho u moci a bude dál spotřebovávat rezervy zanechané SSSR, neexistuje jediný důvod předpokládat, že by Rusko po roce 2050 bylo schopno další existence coby jednotný stát. Víra Moskvy, že jí pomůže Čína, jen ukazuje, jak málo Pekingu rozumí.

Aby se Rusko vyhnulo katastrofě, musí změnit kurz, snažit se dopracovat se k právnímu státu a skutečné demokracii. Jen tak může doufat v modernizaci a účinnou reakci na technologické a kulturní výzvy.

Takový skok vpřed by byl možný, ale nikoliv v autoritářském rámci. Ruská kultura je v základu židovsko-křesťanská a na rozdíl od Číny nemůže dobře fungovat v podmínkách autoritářství. Rusko musí vynalézt svou vlastní formu modernizace, což vyžaduje v některých ohledech návrat ke Gorbačovově přestavbě, ke spolupráci se Západem a ukončení vlády zlodějů.

Naneštěstí Putin není ten, kdo by tohle udělal, protože žije v jiné realitě. Dříve býval cynickým pragmatikem, ale nyní je pod vlivem ideologické vize, které je tvořena eklektickou směsí černosotněnského nacionalismu a komunismu.

V důsledku toho kremelský lídr neochvějně věří ve dvě věci: Že všechny domácí politické problémy jsou jen výsledkem zlovolného vlivu Západu, jemuž je třeba se postavit, a že jeho historickým úkolem je v té či oné formě obnovit ruské impérium v hranicích SSSR.

Z pohledu těchto přesvědčení se Putinovo jednání jeví jako racionální. Vzhledem ke skutečné povaze současného světa je však iracionální a destruktivní. A nyní ho jeho přesvědčení vede k tomu, aby přešel od boje s opozicí k boji s názorovými rozdíly mezi obyvatelstvem. To ale jen zrychlí příchod katastrofy.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
7568

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021