Sputnikem sem, Sputnikem tam: O spasitelské síle červeného svetru

7. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Seznam Zprávy informoval o svědectví "zatím nejmenovaného člena ČSSD" (= hejtmana pardubického kraje Martina Netolického), které vyvrací tvrzení Jana Hamáčka, že plánovaná cesta do Moskvy představovala "zastírací manévr". Zdroj naopak potvrzuje, že ještě 15. dubna Hamáček plánoval "zachránit stranu" zajištěním milionu dávek ruských vakcín a uspořádáním summitu Biden-Putin v Praze. - Jak ale chtěl Hamáček něco takového udělat, pokud se právě schylovalo k zásadní diplomatické roztržce mezi oběma státy, svědek upřesnit nemohl.


Zdroj v inkriminované době nebyl informován o kauze Vrbětice a nemůže tak sám potvrdit ani vyvrátit verzi Seznamu, podle níž Hamáček hodlal Moskvě výměnou za Sputniky a summit slíbit ututlání kauzy útoku ruských agentů v ČR. Navíc pokud dokonce i Rusové prokazatelně předem věděli, že ve vzájemných vztazích přijde krize, je samozřejmě otázka, v jakém smyslu by mohl Hamáček slibovat ututlání Vrbětic. Odložení kauzy novým vrchním státním zástupcem, formálně kvůli nulové šanci vyslechnout Petrova s Boširovem? Upřete oči na Marii Benešovou...

Pokud by ve čtvrtek (po)odhalený svědek vystoupil v případném procesu, v němž se hodlá Hamáček domáhat "nápravy škod", v zásadě by rozcupoval zbytky reputace místopředsedy vlády, ministra vnitra a předsedy ČSSD v jedné osobě.

I kdyby si však Hamáček žalobu nakonec rozmyslel, stačit mu to už nemusí, poněvadž okolnostmi jeho plánované cesty do Moskvy se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Později Hamáčkovu verzi o "kamufláži", kterou měla být cesta do Moskvy, na uzavřeném jednání ve výboru pro kontrolu zpravodajských služeb popřel i přímý účastník jednání na ministerstvu vnitra z 15. dubna, šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun.  

Hamáčkova evidentní snaha přisvojit si roli "národního spasitele" - nejprve tím, že "oočkuje" obyvatelstvo ruskou vakcínou, později zveřejněním vrbětické kauzy a oznámením vyhoštění diplomatů - se dostává do jiného světla. V tomto nasvícení se předseda socdem jeví jako směšně velikášský, neuvěřitelně lavírující, chaotický politik bez jakékoliv racionální kotvy a bez osobních zásad.

Jako člověk, který podle všeho ponižující cestu do Moskvy do poslední chvíle opravdu plánoval, dokud mu v ní cosi nezabránilo a nepřinutilo realizovat alternativní plán. Dost možná jen premiér neochotný dělit se o image "vakcinačního spasitele".

Co mělo původně vypadat jako "svorný státnický čin" sledující obranu ČR by pak ve skutečnosti bylo výsledkem žárlivého soupeření dvou kohoutů na jediném vakcinačním dvorečku.

Dalším z politických handlů uvnitř vládní koalice, který teprve na poslední chvíli a spíše shodou náhod uhnul před ponižujícím poklonkováním Kremlu.

Nevím, zda bych se těšil na soud, kdybych byl šéfem redakce Seznamu či autorem článku o podivných krocích Jana Hamáčka v souvislosti s kauzou Vrbětice.

Kdybych však byl Hamáčkem samotným, dal bych na modlení.

-2
Vytisknout
9248

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021