Best in hypocrisy

8. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Babiš se naoko snaží dohnat mezinárodní diplomatickou podporu, kterou Hamáček ještě coby úřadující ministr zahraničí doslova odvařil. Žádá víceméně symbolické kroky, mohl ale původně dostat mnohem více. Stačilo jediné: Kdyby Česká republika po odhalení kauzy Vrbětice mluvila jedním hlasem, místo aby její "elity" chaoticky lavírovaly a vysílaly do celého světa naprosto zmatené signály.

Proč by se asi tak měl kdokoliv snažit o výraznou podporu ČR proti Rusku, když ta oficiálně i neoficiálně podpoří Putinův militaristický cirkus, který je úhelným kamenem propagandy ruského režimu?

Alexej Navalnyj během posledního loutkového procesu prohlásil, že se Putin zmocnil vlajky vítězství ve "Velké vlastenecké válce" a jako nahý císař si z ní vyrobil tanga.

Český velvyslanec v Moskvě tedy letos ruskému autokratovi opět zatleská, až se bude veřejně svíjet u tyče.

Zatleská výkladu 2. světové války, jehož monopol je v Rusku uzákoněn, takže se trestá jakékoliv srovnávání bývalých totalitních spojenců SSSR a Třetí říše a za viníka války se závazně označuje Polsko. (Nejspíše proto, že Varšava odmítla Hitlerovu nabídku podílet se na útoku proti SSSR, kdežto Stalin radostně kývl na nápad, že si s Hitlerem rozdělí Polsko a koneckonců i celou Evropu.)

Čeští "Noční vlci" v Moskvě pak ukazují celému světu, že to Česko s bojem proti vlastní páté koloně Kremlu nemyslí ani trochu vážně.

Trio Babiš-Kulhánek-Hamáček se nyní vlastně vůči Rusku věnuje opatřením, která spíše zasluhují zavedené označení "damage control". Snaží se omezit škody na česko-ruských vztazích vzniklé tím, že Rusko vyslalo do ČR agenty zničit muniční sklady a následně ji zařadilo na seznam nepřátelských zemí. (Kdyby alespoň postupovalo v opačném gardu, dávalo by to jakýsi smysl.)

Až se tedy Babiš na nějakém mezinárodním fóru zase pustí do chvástání, neměl by zapomenout zmínit se i o tom, že Česká republika pod jeho vedením je bezpochyby "best in hypocrisy".

1
Vytisknout
7062

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021