Evropané vidí, že se USA angažují v nové studené válce, ale nechtějí se jí účastnit

30. 9. 2021

čas čtení 5 minut

Přestože americký prezident Joe Biden tento týden v OSN zdůraznil, že usiluje o spolupráci s potenciálními zahraničními rivaly, většina Evropanů se domnívá, že Spojené státy již vedou novou "studenou válku" s Čínou a Ruskem. Jejich vlastní země se podle nového průzkumu, který v úterý zveřejnila Evropská rada pro zahraniční vztahy, na nové studené válce nepodílejí, píše na webu Responsible Statecraft Jim Lobe

Podle zprávy se zdá, že mezi veřejností jednotlivých zemí EU a vedením EU, jakož i mezi samotnými Spojenými státy, existuje rostoucí propast. Evropané vidí, jak evropské instituce, zejména Evropská unie, slaďují své zájmy s postoji USA.

"Pokud tento nový průzkum zachycuje trvalý trend, pak se ukazuje, že evropská veřejnost není připravena vnímat rostoucí napětí s Čínou a Ruskem jako novou studenou válku," uvedl spoluautor analýzy Ivan Krastev. "Zatím jsou to pouze evropské instituce, a nikoli evropská veřejnost, kdo je připraven vnímat svět zítřka jako systém soupeření mezi demokracií a autoritářstvím," dodal.

Tato zjištění mohou znamenat další problémy pro NATO, vojenskou alianci, která spojuje Spojené státy s evropskými zeměmi; a zdá se, že potvrzují trend, který v posledních letech zdokumentovaly předchozí průzkumy Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR). Snahy "tvůrců zahraniční politiky ve Washingtonu a Bruselu připravit se na generační boj 'celé společnosti' proti autokraciím v Pekingu a Moskvě... by mohly přijít zkrátka, až zjistí, že za sebou nemají společenský konsensus," varuje zpráva.

"Tato propast v názorech na geopolitiku nemusí nutně znamenat pokles významu západního spojenectví," pokračuje zpráva. "Je však signálem, že pokud by nastal krizový okamžik, mohl by být Brusel obviněn (veřejností), že je spíše americkým hlasem v Evropě než evropským hlasem ve světě," uzavírá zpráva.

Průzkumu, který byl proveden online a prostřednictvím telefonických rozhovorů na přelomu května a června, se zúčastnilo něco málo přes 16 000 respondentů ve 12 zemích EU - v Rakousku, Bulharsku, Dánsku, Francii, Německu, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku a Švédsku - které dohromady tvoří asi 80 procent celkové populace bloku.

Nový průzkum ukázal, že 60 procent Evropanů se domnívá, že mezi Spojenými státy a Čínou již probíhá nová "studená válka", a o něco menší počet - 59 procent - se domnívá, že totéž platí i pro vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Relativně málo Evropanů však považuje svou vlastní zemi za podobně angažovanou. Pouze 15 procent evropských respondentů uvedlo, že se domnívá, že jejich vlastní země je v konfliktu s Čínou, zatímco 59 procent s tímto názorem nesouhlasilo. Respondenti v Maďarsku, Bulharsku, Portugalsku, Rakousku a Itálii se nejvíce přikláněli k tomu, že Čína pro jejich země nepředstavuje hrozbu.

Rusko se naopak jevilo jako hrozba o něco většímu počtu respondentů. Každý čtvrtý respondent na celém kontinentu v čele s Poláky (44 %, Francouzi 35 % a Švédy (32 %) řekl, že se domnívá, že jeho země je ve "studené válce" s Moskvou, zatímco 46 % respondentů na celém kontinentu s tímto názorem nesouhlasilo.

Respondenti však uvedli, že EU jako instituce je vůči Číně i Rusku více jestřábí než jejich vlastní země. Tedy na rozdíl od pouhých 15 procent respondentů, kteří uvedli, že jejich vlastní země jsou ve "studené válce" s Čínou. Více než dvojnásobné procento (31 procent) uvedlo, že EU považují za konfliktní vůči Pekingu. Mírně nadpoloviční většina (34 procent) se domnívá, že EU není v konfliktu s Čínou; zbytek nevyjádřil žádný názor.

Stejně tak byl podstatně rozšířenější názor, že EU vede "studenou válku" s Ruskem - než jejich vlastní země. Tento názor vyjádřilo 44 procent respondentů.

"Vlády jednotlivých zemí se i nadále neshodují v názoru na politiku EU vůči Číně nebo Rusku, ale v očích obyvatel všech dotazovaných členských států EU (kromě Polska) se zdá, že Brusel je chápán jako zahraničněpolitický jestřáb, pokud jde o jednání s Čínou a Ruskem," uvádí se v analýze. "Nový Západ je spíše koalicí mezi Washingtonem a Bruselem než mezi USA a Evropou." Stručně řečeno, relativní jestřábí postoj Bruselu je v rozporu s obecným míněním v Evropě.

"Evropská veřejnost si myslí, že probíhá nová studená válka, ale nechce s ní mít nic společného," poznamenal spoluautor zprávy Mark Leonard. "Náš průzkum odhalil, že rámování 'studené války' hrozí odcizením evropských voličů."

"Na rozdíl od první studené války nevidí bezprostřední existenční hrozbu pro sousedství Evropy ani pocit ideologické soudržnosti v rámci svobodného světa," dodal. "Politici se již nemohou spoléhat na napětí s Ruskem a Čínou, aby přesvědčili voliče o hodnotě silného atlantického spojenectví. Místo toho musí argumentovat evropskými zájmy a ukázat, jak může vyvážená aliance posílit a obnovit suverenitu evropských občanů v nebezpečném světě."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5148

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2021