Británie: Konzervativci v Dolní sněmovně schválili vražedný protiuprchlický zákon, který porušuje mezinárodní právo

9. 12. 2021

čas čtení 6 minut


Andrew Stroehlein: Vím, že Británie se nyní především zabývá Johnsonovou "partygate" a rozumím tomu: je to naprosto šokující a charakterizuje to postoj jeho vlády "zákony neplatí pro nás". Avšak prosím věnujte dnes něco z vašeho rozhořčení i tomuto. Není to jen skandál, ale historická změna.

Yasmine Ahmed: Priti Patel, Boris Johnson a jejich konzervativní spojenci v parlamentu likvidují jedním odporným rázem celý systém ochrany pro uprchlíky, vytvoření po druhé světové válce v reakci na holocaust. Hanba vám. Váš přístup je neúčinný, protizákonný a nelidský.



Reportér Channel 4 News: Britská média se v těchto dnes soustřeďují na pochybné, nedovolené vládní vánoční večírky, restrikce a rezignace, takže je odpustitelné, že vám uniklo něco jiného, co se stalo ve středu v britské Dolní sněmovně.

Konzervativci tam schválili nový zákon, který reviduje, někteří by řekli likviduje celou architekturu procedury žádání o azyl v Británii.

Ministryně vnitra Priti Patel: Náš návrh zákona přináší nový komplexní, tvrdý, ale spravedlivý dlouhodobý plán, který se snaží řešit problém nelegální migrace.

(Pozn. JČ: Neustále opakuju, že Priti Patel, stejně jako další kumpáni mafiánské Johnsonovy vlády, se svou oblibou pro železnou oponu, odebírání disidentům občanství a zákazem veřejných demonstrací v Británii je komunistka. A vida: Výraz "tvrdý, ale spravedlivý" používal komunistický režim v Československu v padesátých letech pro monstrprocesy se Slánským a dalšími.)

 
Reportér: Návrh zákona prošel třetím čtením v Dolní sněmovně. Nyní poputuje do Sněmovny lordů.

(Pozn. JČ: Snad se jej Sněmovně lordů, která do určité míry působí jako korektiv Dolní sněmovny, tento protizákonný zákon podaří pozastavit.)

Reportér:
Návrh zákona v současné podobě má obrovské důsledky pro lidi, jako jsou ti, které jsme natočili ve Francii. Nejméně 27 lidí se před dvěma týdny utopilo při pokusu přeplout kanál La Manche.  Pokud se tento návrh zákona stane zákonem, skutečnost, že se lidé dostanou do Británie přeplavbou přes kanál La Manche, a ne takzvanými legálními cestami (které neexistují), bude mít negativní vliv na jejich žádost o azyl. Návrh zákona také poskytne právní krytí pohraničním silám, aby mohly zatlačovat uprchlíky na moři zpět mimo Británii. (Pozn. JČ: To je v přímém protikladu s mezinárodním námořním právem, které ukládá každé lodi zachránit lidi, kteří se na moři octnou v nebezpečí.)

Reportér: V návrhu zákona existuje také ustanovení, které usnadní odebírání britského občanství. (Pozn. JČ: Jako v Československu disidentům za komunismu.)

Co se týče Úřadu OSN pro uprchlíky, který hlídá dodržování mezinárodní Konvence o uprchlících, britský návrh zákona porušuje mezinárodní právo.

Rosella Pagliuci-Lor, zástupkyně Úřadu OSN pro uprchlíky pro Británii: Zabránit lidem získat status uprchlíka a mít možnost pokračovat v životě ve Spojeném království, i když se skutečně zjistí, že potřebují mezinárodní ochranu, a zároveň pokud zabráníte v návratu domů, těm, kteří nemusí mít právo na azyl, to znamená, že ti lidé skončí na cestě nikam.

Reportér: Tohle je vazební tábor pro uprchlíky na ostrově Nauru v Tichém oceánu. Australská vláda na ostrov přesunula asi 2000 žadatelů o azyl, zatímco se posuzovaly jejich žádosti.  Jeden z hlavních bodů dnešního návrhu zákona by mohl usnadnit takovouto politiku, tzv. zpracovávání žádostí o azyl ve třetích zemích. Tato žena z Íránu strávila na Nauru šest let a tajně tam nafilmovala tamní podmínky.

Žena z Íránu: Každý den se spousta lidí pokoušela o sebevraždu. Docházelo k mnoha případům sebepoškozování mezi našimi přáteli. Ano, viděli jsme pořád, jak lidé trpí, včetně dětí a žen. A jak naši přátelé umírají kvůli všemu, co jsem právě zmínila.

Reportér: Britská vláda nebude chtít vytvořit plnou kopii tábora na Nauru, protože to byla katastrofa. Nyní tam zbývá už jen asi 100 žadatelů o azyl. Nuáklady na provoz tohoto tábora jsou obrovské. Nick Martin není žádné krvácející srdce. Je to bývalý námořník, pak pracoval na Nauru jako lékař.

Nick Martin:  Myslím, že náklady na jednoho vězněného uprchlíka jsou  právě teď asi 3 miliony dolarů, takže skoro 2 miliony liber ročně. Jen na to, že je tam drží. Je to prostě odporně drahá akce,. Mohli jste vzít všechny tyto uprchlíky, tyto žadatee o azyl, a dát jim každému dům  za milion  liber v nejluxusnější části města  Sydney každý rok za posledních sedm let. A pořád by to bylo levnější než to, co se za to platí teď.  

Reportér: Některé průzkumy veřejného mínění v Británii naznačují určitou podporu prvků tohoto zákona. Problém je však v tom, aby Británie byla pro lidi, kteří takto přicházejí, opravdu co nejméně atraktivní, pokud utíkáte před válkou, laťka toho, co jste ochotni přežít, může být opravdu velmi vysoko.

1
Vytisknout
6020

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2021