Proč souhlasil Putin s dohodou o vývozu ukrajinského obilí?

23. 7. 2022

čas čtení 3 minuty
Píše Alexander Gabujev:

Ještě před několika týdny se zdálo, že Kreml je odhodlán trvat na blokádě ukrajinských přístavů v Černém moři, takže nynější istanbulská dohoda o dodávkách obilí je důležitým obratem. Co mohlo změnit Putinovy kalkulace a myslí to upřímně? Několik stručných úvah.

 
Blokáda ukrajinského vývozu obilí sloužila dvěma účelům: 1) uškrcení 🇺🇦 ekonomiky, čímž Kyjev přišel o důležitý zdroj peněžních toků; 2) zvýšení tlaku na Západ prostřednictvím vyvolání krize (příliv uprchlíků z MENA atd.) a následné svalení viny na 🇺🇸🇪🇺 sankce.
 


Tato taktika znepokojila ruské partnery v MENA, včetně tak různorodých hráčů, jako je Turecko, Egypt, Saúdská Arábie, Izrael a Írán, kteří by byli mimo jiné ekonomicky a politicky zasaženi, pokud by byly výrazně omezeny toky 🇺🇦 obilí + 🇷🇺 obilí&hnojiva.

Signály, že potravinová krize může mít významné důsledky pro celý region a že nestabilita může zasáhnout i Rusko, byly součástí komunikace Moskvy s regionálními metropolemi - ohlášené (Lavrovova cesta, Putinovy telefonáty atd.) i neohlášené.

Obrat Moskvy v otázce obilí je do značné míry reakcí na dotazy klíčových partnerů z oblasti MENA, zejména Turecka, které nyní slouží jako hlavní formální i neformální kanál pro spojení sankcionovaného Ruska s okolním světem, včetně diplomacie, obchodu, peněz, a dokonce i jachet.

Pragmatický a transakční přístup Turecka Ankaru dobře umístil do pozice mocného zprostředkovatele a Kreml také rád pomůže @RTErdoganovi získat body a vydělat peníze, protože Turecko bude jedním z uzlů pro zpracování obilí z Ruska a Ukrajiny.

Další prvek motivace Kremlu je finanční, protože vývoz obilí a hnojiv bude důležitým zdrojem příjmů do Putinovy válečné pokladny v situaci hrozícího ropného embarga EU, vysokých slev, které musí Moskva poskytovat asijským odběratelům atd.

Snahy 🇺🇸&🇪🇺 o snížení sankčních rizik, vyjasnění pravidel pro transakce s ruským obilím a hnojivy pro přepravce, pojišťovny, bankéře atd. nejsou formální součástí istanbulského procesu, ale rozvíjejí se paralelně a byly ruským předpokladem pro tuto dohodu.

Je důležité si uvědomit, že peníze na obilí & hnojiva nepoplynou jen do státního rozpočtu, ale také některým dobře propojeným hráčům v 🇷🇺 agrárním průmyslu, na který dohlíží ministr Dmitrij Patrušev (syn Nikolaje Patruševa, tajemníka ruské bezpečnostní rady).

Pokud jde o Ukrajinu, dohoda bude velmi užitečná, ale nemůže být stříbrnou kulkou pro agrární sektor, který nesmírně utrpěl válečnými hrůzami.

A konečně, pokud jde o geoekonomickou válku Kremlu proti Západu, Moskva má ve svém arzenálu nástrojů kromě vývozu obilí ještě spoustu ostrých předmětů - a nejsilnějším z nich je plyn

Nynější  dohoda je dobrou zprávou, zaslouží si pochvalu a můžeme jen doufat, že vydrží. Katastrofální důsledky této tragické války druhého a třetího řádu se však teprve začínají projevovat, takže před námi je ještě mnoho temných stránek.

1
Vytisknout
6195

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022