Utahaný íránský režim žije ve vydluženém čase

12. 10. 2022

čas čtení 3 minuty
Činy vzdoru proti íránskému nejvyššímu vůdci a jeho režimu, vyvolané téměř před čtrnácti dny vraždou mladé ženy zatčené "mravnostní policií" za to, že si nezakryla všechny vlasy, se rozšířily do desítek íránských měst. Označují nejděsivější hrozbu pro diktátorskou vládu ajatolláhů za mnoho let.

Revoluce bývají často vyvolány individuálními akty odvahy. Několikrát za posledních asi tucet let Íránci protestovali proti jejich režimu, jen aby obrovské demonstrace utichly pod bičem dobře praktikovaného systému represe. Může to být tentokrát jiné?

Je nemožné to předvídat, protože Írán je uzavřen světovému tisku. Hněv je určitě rozšířenější než kdykoli předtím. Nepokoje přitáhly mladé i staré. Zahrnují Íránce ze všech koutů země, včetně Kurdů a dalších menšin. Zatím nejvíce vzrušující statečnost prokázaly ženy. Ale pokud se íránští muži postaví se stejnou odvahou k odstranění odporného systému, i když je to z krátkodobého hlediska stále nepravděpodobné, jeho pád již nemusí být nepředstavitelný.

Dominantní role, kterou v protestech hrají ženy, je nová. Další rozdíl je v tom, že požadavky jsou razantnější. Mladí lidé, spojení se svými současníky jinde na sociálních sítích, se pod vládou šedovousých duchovních rozčilují ještě zběsileji než kdy jindy.

Od roku 2012 příjem na hlavu stagnuje, takže mnozí z více než 85 milionů Íránců jsou v nouzi. Inflace vzrostla. Prostředí znatelně utrpělo. Řeky vyschly. Zemědělská půda je vyprahlá. Pro mnoho Íránců je jedinou cestou ke slušnému životu emigrace.

A režim je prohnilejší než kdy jindy. Horlivě svádí vinu za íránské neduhy na cizince. Sankce vedené Američany jistě prohloubily ekonomické potíže, ale hlavním viníkem chudoby lidí je samotný režim.

Pod zkorumpovanou teokracií jsou části ekonomiky kontrolovány vojenskými hodnostáři a ajatolláhy, jejichž politika, i v těch nejlepších časech, se zdá být navržena tak, aby zastrašila zahraniční investory. Íránskému parlamentu dominují zastánci tvrdé linie a většině relativně reformně smýšlejících politiků bylo zakázáno kandidovat ve volbách.

Navíc po desetiletích agresivní zahraniční politiky je Írán izolován. Podporuje milice v Iráku a Libanonu a brutální vůdce v Sýrii a Jemenu. Ohrožuje státy Perského zálivu. A trvá na jaderných plánech, které děsí Izrael a znervózňují region.

Nedávné snahy o oživení nepodložené dohody, která omezila íránský jaderný program, vypadají jako odsouzené k záhubě.

Nejzásadnější pomocí, kterou mohou západní vlády poskytnout statečným odpůrcům Íránu, je zajistit, aby jim sankce nebránily v přístupu k internetovým službám nebo nástrojům, jako jsou sítě VPN, které jim pomáhají vyhýbat se cenzuře a sledování.

Bude na Íráncích, aby se zbavili svého prohnilého režimu. Protesty byly zatím spontánní a neorganizované. Žádný potenciální vůdce se neobjevil. Více než deset let poté, co bylo potlačeno opoziční Zelené hnutí, zůstávají jeho zastánci umlčeni.

Skutečná změna může ještě přijít z řad nespokojených duchovních, i když se tento scénář často nenaplnil. Tato poslední vzpoura může nakonec odeznít, stejně jako ty předchozí. Ale jednoho dne Íránci odvrhnou nejen své závoje, ale i vládce.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4482

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2022