Státní smích. O stalinismu a komice

12. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
Často slýcháme, že prý v totalitních systémech neexistují humor a komika, že tyto režimy bývají smrtelně vážné. Je tomu ale úplně jinak.

V SSSR za Stalina existovaly dva druhy humoru: Humor, za který vás mohli zastřelit nebo poslat do táborů, a humor, který kremelský vůdce sám propagoval pro své vlastní účely a aktivně povzbuzoval sovětské občany, aby se do něj zapojili. O prvním se hodně diskutovalo; druhý je předmětem nové knihy.

Název nové knihy Státní smích: Stalinismus a komika (Moskva: NLO, 2022, 768 stran) by mohl znít jako protimluv, říkají Jegenij Dobrenko a Natalija Jonsson-Skradol. Ale je to naprosto vhodné, protože smích byl pro Stalina důležitým prostředkem útlaku.

Je zřejmé, že cíle vtipů a satiry, které Kreml vybral, byly typicky jiné než cíle neoficiálních a potlačovaných anekdot a bylo s nimi zacházeno odlišným způsobem. Ale Stalin viděl, že humor je správně chápán jako jeho spojenec, nikoli nepřítel, a jako takový jej prosazoval.

Nová kniha zaplňuje důležitou mezeru ve vědě o tématu humoru v Rusku a zejména v sovětských dobách. Ale je to možná nejdůležitější jako připomínka toho, že humor je dvousečná zbraň, která může autoritářské vůdce také podporovat, stejně podrývat jejich postavení. To je v dnešním Rusku v diskusích o vtipech a anekdotách až příliš často opomíjeno.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5312

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2022