Brexit: Vychvalovaná obchodní dohoda Británie s Japonskem vedla k poklesu vzájemné obchodní výměny

27. 11. 2022

čas čtení 8 minut
Chování britské konzervativní vlády od brexitu projevuje stále více komické nekompetentnosti. Nový nevolený britský premiér Rishi Sunak před měsícem prohlásil, že jeho vláda bude charakterizována slušností a integritou. Čtyři týdny po jeho jmenování do funkce zní toto prohlášení hodně komicky. Jeden z jím jmenovaných ministrů, Matt Hancock, musel odstoupit kvůli prokázané šikaně podřízených, druhý jeho ministr, Dominik Raab (českého původu) je nyní podroben oficiálnímu vyšetřování také kvúli šikaně podřízených. Sunakova zlá a hloupá ministryně vnitra Suella Braverman, kterou předchozí premiérka vyhodila z funkce za porušování vládních bezpečnostních předpisů, se neefektivně snaží zařídit deportaci žadatelů o azyl za drahé peníze do Rwandy a organizuje další krutá opatření proti uprchlíkům. Zároveň se snaží zakázat vstup do Británie zahraničním studentům. Třetí Sunakův ministr Michael Gove se podílel na korupčním udílení mnohamilionových kontraktů na ochranné prostředky během covidu, z nichž si kamarádi konzervativních ministrů ulili do vlastní kapsy mnoho milionů liber a schovali je do zahraničních bank, aby se vyhnuli placení daní:

Sunakův bezcitný, krutý a nekompetentní kabinet:

Matt Hancock, Johnsonův ministr financí, lhal, že pacienti propouštění z nemocnic za covidu do domovů důchodců byli na covid testováni a nejsou jím nakaženi, Nebyla to pravda, byli covidem nakaženi a přinesli to do domovů důchodců, kde proto pak zemřely tisíce lidí:

Nejnovější komické selhání britské konzervativní vlády se týká silně vychvalované pobrexitové obchodní dohody s Japonskem, která měla údajně Británii přinést zvýšení obchodu s touto zemí o desítky miliard liber. Ve skutečnosti vedla k poklesu obchodu s Japonskem:


Po "přelomové" dohodě o volném obchodu klesá vývoz do Japonska

Předpokládalo se, že první taková dohoda, kterou Británie uz
avřela po odchodu z EU přinese zemi  15 miliard liber, ale Spojené království nyní zaostává za svými konkurenty.
 

První významná dohoda o volném obchodu, kterou Británie podepsala po brexitu, je neúspěch  poté, co nové údaje ukázaly, že vývoz od doby, kdy vstoupila v platnost, klesl.

Liz Trussová podepsala "historickou" dohodu s Japonskem jako ministryně obchodu v říjnu 2020 a označila ji za "přelomový okamžik pro Británii". Tvrdila, že to zvýší obchod o miliardy liber a pomůže Spojenému království zotavit se z pandemie.

Údaje, které shromáždilo britské ministerstvo pro mezinárodní obchod, však ukazují, že vývoz do Japonska se v roce do června 2022 snížil z 12,3 miliardy liber na 11,9 miliardy liber. Vývoz zboží se snížil o 4,9 % na 6,1 miliardy liber a vývoz služeb o 2 % na 5,8 miliardy liber.

Tento pokles je výraznou komplikací pro zastánce brexitu, kteří tvrdili, že globální obchod se zeměmi mimo EU pomůže kompenzovat  ztráty z odchodu Británie z jednotného trhu.

Jednu takovou dohodu, s Austrálií, kritizoval na začátku tohoto měsíce bývalý ministr životního prostředí George Eustice, který uvedl, že to "ve skutečnosti není pro Spojené království příliš dobrá dohoda".

Nick Thomas-Symonds, labouristický stínový ministr pro mezinárodní obchod, řekl: "Klesající obchod s Japonskem je nezvratným důkazem toho, že ministři nepřinášejí britským vývozcům žádný prospěch.

"Konzervativci nemají žádnou obchodní politiku hodnou toho jména a ministři nedokážou při jednáních hájit zájmy Spojeného království.

"Tím se obrovské hospodářské škody, které způsobili, ještě zhoršují."

Nové údaje následují po důkazech, že britská ekonomika bude mít ve srovnání se svými zahraničními protějšky problémy.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj bude mít britská ekonomika v příštím roce kromě Ruska nejslabší výkonnost ze všech velkých světových ekonomik.

Přichází také v době, kdy je Rishi Sunak pod tlakem  i mezi vlastními poslanci kvůli svým současným plánům ohledně "realizace brexitu". Minulý týden byl nucen popřít tvrzení, že chce prosazovat měkčí brexit ve "švýcarském stylu", který by  Británii umožnil obchodovat bez překážek s Evropskou unií. Fundamentalističtí brexitéři se však proti tomu vzbouřili a Sunak je nyní nucen předstírat, že o zlepšení styků s EU neusiloval.

Nezávislé britské ekonomické analytické thinktanky upozorňují, že brexit vede k vážnému hospodářskému propadu Británie. Komicky, ministři Sunakovy vlády, když jsou s těmito daty konfrontováni v médiích, tvrdí, že autoritativním ekonomickým analýzám nevěří:

Moderátorka Sky News Beth Rigby v tomto rozhovoru naprosto zničila Sunakova "ministra financí" Jeremyho Hunta. V závěru rozhovoru propadá Hunt hysterickému záchvatu:

Srovnávací analýza údajů o obchodu mezi Spojeným královstvím a Japonskem pro roky 2020 a 2021, kterou provedl think-tank Morita-Jaeger, uvádí: "Ve všech případech kromě jednoho byl japonský vývoz a dovoz zboží a služeb se Spojeným královstvím horší než ekvivalentní toky s EU nebo zbytkem světa."

Morita-Jaeger poukázal na to, že japonské podniky využívaly Spojené království jako vstupní bránu do Evropy již od 80. let 20. století.

Průzkum ukázal, že japonské firmy mají nyní potíže s orientací v obchodním rámci mezi Spojeným královstvím a EU a zvažují rozšíření svých obchodních funkcí, včetně ústředí a výroby, v EU. Zatímco Spojené království lže, že dohoda s Japonskem nabízí "nové výhody", dokument japonského ministerstva vnitra naznačuje, že dohoda je do značné míry jen kopií předchozí dohody Japonska s EU.

Ministři nyní čelí rostoucí kontrole dohod o volném obchodu po celém světě, přičemž podle údajů zveřejněných Úřadem pro národní statistiku činil celkový schodek obchodu a zboží v období od července do září 2022 23,7 miliardy liber.

Ekonomičtí experti nyní připouštějí, že brexit bude mít nepříznivý dopad na mezinárodní obchod, protože podniky se potýkají se zvýšenými celními kontrolami a byrokracií spojenou s vývozem do Evropy.


Zpráva Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost zveřejněná tento měsíc předpokládá, že intenzita britského obchodu bude dlouhodobě o 15 % nižší.

Uvádí se v ní: "Nejnovější důkazy naznačují, že brexit má na obchod Spojeného království značně nepříznivý dopad."

Minulý týden bylo oznámeno, že vysocí vládní činitelé uvažují o vztazích s EU ve švýcarském stylu s menším počtem obchodních bariér. Premiér Rishi Sunak prohlásil, že Spojené království nebude po brexitu usilovat o žádné vztahy, které by "závisely na sladění se zákony EU".

Návrh nového britského zákona o "brexitových svobodách" zatěžuje státní úředníky natolik, že jim ani práce přes víkendy nezbývá dost času na to, aby prozkoumali všechny důsledky tohoto plánu.

Úředníci musí pročesávat stávající zákony kvůli "klauzuli o ukončení platnosti" v návrhu zákona o zachování práva EU, podle níž budou všechny zákony EU, které nebudou "přezkoumány nebo potvrzeny" do konce roku 2023, automaticky zrušeny.

Mike Clancy, generální tajemník odborového svazu Prospect, uvedl, že návrh tohoto zákona "promění Spojené království v nebezpečnější a méně spravedlivé místo".

"Členové odborového svazu Prospect v odvětvích kritických z hlediska bezpečnosti se obávají, že tento návrh zákona by mohl odstranit důležitá ochranná opatření ve jménu snížení byrokracie," řekl. "Vytváří také obrovský tlak na pracovní zátěž jednotlivých oddělení. Zdá se, že premiér bude možná nucen s tímto návrhem zákona pokračovat, aby uklidnil zastánce tvrdé linie ve své straně. Nesmíme se dostat do situace, kdy jsou práva lidí v práci využívána jako ústupek k uklidnění malé skupiny fundamentalistických poslanců."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3884

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022