Člověk člověku vlkem?

7. 12. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Výzkumníci zjistili, že u vlků žijících Yellowstonském národním parku v USA parazit způsobuje změnu chování. Nakažený vlk se chová agresívněji a bere na sebe větší riziko, což ho favorizuje v soupeření o post vůdce smečky.

Jednobuněčný parazit Toxoplasma gondii dokáže podle vědců, kteří svůj výzkum publikovali v časopise Communications Biology, změnit chování nakaženého zvířete.


Toxoplazmóza sice potřebuje k úplnému reprodukčnímu cyklu nakazit kočkovitou šelmu, je však zcela schopna napadnout libovolný teplokrevný organismus, tedy včetně vlka. (Ti se obvykle nakazí od pumy americké.) Podle dostupných výzkumů má jejího nositele v krvi také až 33 % lidských obyvatel planety. Imunitní systém obvykle udrží nákazu pod kontrolou a ta se neprojeví v akutní fázi o mnoho hůře než běžná chřipka.

Ovšem trvalá infekce může i u lidí způsobit trvající změny, jako například zvýšení hladiny testosteronu a změny chování.

Zvířata nakažená toxoplazmózou běžně vykazují menší obavy z konkurence nebo predátorů. U vlků nákaza dvojnásobně zvyšuje šanci, že jedinec bude bojovat o post vůdce smečky.

Jenže vlčice nakažené toxoplazmózou vykazují větší procento potratů - a vlci, kteří se nebojí rvaček, častěji utrpí fatální zranění. Takže rozhodně nelze říci, že by parazit přinášel do vlčí smečky nějaké jednoznačné požehnání.

***

Rysy chování, které jsou u vlků spojovány s toxoplazmózou, velice nápadně připomínají ty, jež u lidí popisují výzkumy tzv. psychopatů. A také u nich existuje výrazně větší pravděpodobnost dosažení klíčové pozice v lidské smečce. (Změny chování lidí nakažených parazity u nás zkoumá profesor Jaroslav Flegr.)

Zatímco běžný člověk před zásadními rozhodnutími trpí pochybnostmi, zdráhá se rozhodovat o životě a smrti druhých a svazuje ho pocit odpovědnosti, psychopata nic podobného netrápí. Představa, že kvůli němu někdo přijde o život, se ho nedotýká - i když půjde řekněme o 30 - 40 000 zbytečně zemřelých lidí.

Osoba s funkčním svědomím by po takovém "výkonu", kdy za ní zůstanou desítky tisíc hrobů, nepochybně směřovala kamsi do soukromí a po zbytek života se snažila s masivní náloží viny vypořádat.

Protože však psychopati jsou tvorové bez svědomí, nejeden z nich nemá nejmenší problém ucházet se o veřejnou funkci opakovaně - a klidně svou nekompetencí a bezohledností znova ohrozí životy a zdraví milionů dalších osob, jestliže dostane příležitost.

Zatímco toxoplazmózu dovedeme léčit - teoreticky i u vlků - psychopaty bohužel změnit nedokážeme.

Proto zbývá jediná možnost, jak se vyhnout rizikům, která psychopati do lidské společnosti přinášejí - pokud vidíte, že se politik (třeba i zaklínající se "prací pro lidi") chová zjevně bezohledně a antisociálně, jde o dostatečný důvod k rozhodnutí jej už nikdy nevolit.

4
Vytisknout
8553

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022