"Poláci měli pravdu". Francouzská média si neberou servítky

13. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Francouzská média píší o selhání francouzské politiky vůči Rusku. Podle deníku Le Monde je diskuse na toto téma nevyhnutelná. "Poláci nemusí diskutovat, protože měli pravdu", čteme v novinách.

omentátorka deníku Sylvie Kauffmannová poukazuje na to, že Francie se nemůže vyhnout skutečné debatě o neschopnosti hodnotit ruské impérium. "Jaké chyby jsme udělali? Jaké signály jsme ignorovali? Byla možná jiná politika? Jaké závěry bychom měli vyvodit pro budoucnost?" ptá se novinářka.

Jak nám připomíná komentátorka deníku Le Monde, v sousedním Německu probíhá debata už rok. "Od té doby Německo žije v rytmu nové éry, která rozbila několik pilířů jeho zahraniční politiky: Energetickou závislost na ruském plynu, nedostatek investic do obrany a odmítání dodávek zbraní zemím ve válce," píše Kauffmannová.

"Ve Francii nic takového neprobíhá; jako by boj za penzijní reformu zastínil jakékoli jiné téma debaty a pohodlně nás zprostil kritické analýzy naší politiky vůči Rusku v minulosti i současnosti," doplňuje.

Dodává také, že tento postoj je také způsoben tím, že ve Francii je šok po agresi proti Ukrajině určitě menší než v případě Německa, protože vztah země s Ruskem byl méně hluboký.

Autorka dále poznamenává, že v Evropě existuje země, kde diskuse o Rusku není nutná - a touto zemí je Polsko. "Poláci nemusí diskutovat, protože měli pravdu", říká sloupkařka "Le Monde". Taková debata je však potřebná ve Francii, jejíž politika dialogu s Ruskem selhala, dodává Kauffmannová.

Francouzští politici se o Ukrajinu nezajímali

Připomíná mj. prodej francouzských válečných lodí Rusku prezidentem Nicolasem Sarkozym, stejně jako nezájem francouzské elity o konflikt na východě. "Francouzští poslanci debatovali o Ukrajině jednou a v poloprázdné komoře," píše deník.

Komentátorka se domnívá, že je to kvůli skutečnosti, že žádná politická síla ve Francii se nechce zabývat nepříjemnou minulostí francouzsko-ruských vztahů. "Ve skříních republiky je příliš mnoho ruských kostlivců," uzavřela novinářka.

Celý článek v polštině: ZDE

0
Vytisknout
4903

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2023