Vesnice Spasskoje nemá vodovod. Těší se na pomník účastníkům invaze na Ukrajinu

2. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Vesnice Spasskoje v Kirovské oblasti se zdá být málo ovlivněna Putinovou válkou na Ukrajině: Nikdo odtamtud nebyl mobilizován, na hřbitově nejsou žádné nové hroby a nikdo neinstaloval cedule oslavující konflikt. Válka však vyvolala diskuse mezi obyvatelstvem a uvalila nová břemena na těžce zkoušené lidi.

Podle reportáže zpravodajského portálu The New Tab obyvatelé hovoří často o válce a mají širokou škálu reakcí, od nedůvěry až k podpoře opozice.

Nicméně darovali finanční prostředky pro armádu na frontě a téměř před rokem úředníci oblasti navrhli, aby byl postaven památník válce. Na výběr bylo mezi tankem, raketometem a kanónem. Zpočátku si lidé mysleli, že to Moskva zaplatí, ale nyní zjistili, že náklady budou muset nést přímo.

Úředníci provedli anketu přes internet, které se zúčastnilo více než 200 lidí. 47 % hlasovalo pro tank, zatímco 39 % pro raketomet. Méně než 8 % využilo příležitosti a hlasovalo proti výdajům na takový pomník, když je tolik potřeb, které nejsou uspokojeny.

Obec již nemá efektivní zásobování vodou. Postrádá lékárnu nebo lékařskou ordinaci. Nemá dobré dopravní spojení do míst, kde tyto věci existují. A místní knihovna nezískala za posledních deset let žádnou novou knihu, s výjimkou náboženské literatury z ruské pravoslavné církve.

Nikdo nebyl ochoten přijmout místo nejvyššího úředníka v obci, protože plat je příliš nízký. A o rozhodnutí obecní rady zrušit volby na jedno volební období se nikdo nestará. Když se konala schůzka, kde se o tom diskutovalo, ani jeden z obyvatel vesnice se na ní neobjevil.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4327

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023