Británie: Britská vláda zahajuje soudní řízení proti vyšetřování, které sama nařídila

2. 6. 2023

čas čtení 4 minuty
Všeobecnou zuřivost vyvolalo v Británii čtvrteční rozhodnutí premiéra Rishiho Sunaka a jeho Úřadu vlády odmítnout vydat nezávislému vyšetřování covidové pandemie všechny dokumenty bývalého premiéra Johnsona včetně jeho komunikace na WhatsAppu.

Když před několika měsíci nastoupil do premiérské funkce Rishi Sunak, slíbil veřejně, že jeho vláda bude poctivá, nebude lhát a bude jednat s integritou.

Jeho rozhodnutí nevydat nezávislému vyšetřování covidové pandemie v Británii a reakci ministrů na ni, které vláda nařídila! veškerou dokumentaci však rozzuřilo britskou veřejnost. Vyšetřování tím ztrácí jakýkoliv význam, pokud nebude moci analyzovat všechny dokumenty.

Ve čtvrtečním diskusním televizním pořadu v BBC nad tímto rozhodnutím zuřili členové obecenstva:

"Absence integrity. Vláda stále říká, že je to vláda poctivosti a integrity, my jsme  byli  zavřeni v lockdownu několik měsíců, musíme znát pravdu. Vláda nám lhala, potřebujeme poctivost."


 
Vláda podnikne právní kroky proti vyšetřování covidu kvůli Johnsonovým zprávám na WhatsAppu


Britský úřad vlády doručil předsedkyni tohoto nezávislého vyšetřování, nařízeného samotnou britskou vládou!!  oficiální oznámení, že dokumenty nevydá, ve čtvrtek v 16:00, což byla  lhůta, kterou vyšetřování stanovilo pro předání spisů.
 

Ministři zahájili bezprecedentní řízení u Nejvyššího soudu, aby se vyhnuli předání neredigovaných zpráv a deníků Borise Johnsona a jeho komunikace v aplikaci WhatsApp nezávislému vyšetřování, které zadala vláda a které se týká toho, jak premiér Johnson a jeho ministři reagovali v době covidové pandemie.

V kroku, který okamžitě odsoudily pozůstalé rodiny a opoziční poslanci, úřad vlády vyšetřování, kterému předsedá penzionovaná soudkyně Heather Hallettová, sdělil, že existují "důležité principiální otázky" ohledně předávání informací, které by "nemusely být relevantní."

Johnson ve středu uvedl, že neredigované materiály předal úřadu vlády a vyzval jej, aby je poskytl vyšetřovatelům. Úřad vlády  se však obává, že by to vytvořilo precedens, který by mohl vést k tomu, že by si  soudkyně Hallettová vyžádala zprávy z WhatsAppu i od ministrů ve funkci - v neposlední řadě od premiéra Rishiho Sunaka.

Další vrstva potenciálního chaosu se přidala ve čtvrtek večer, kdy Johnson osobně napsal Hallettové, že jí může předat své neredigované zprávy a e-maily přímo, pokud to vyšetřování pomůže.

To by se uskutečnilo "bez jakéhokoli vlivu na soudní přezkum", stálo v dopise, přičemž Johnson dodal, že chápe potřebu, aby některé části rozhodování byly neveřejné. Jeho nabídka je pouze "praktickou připomínkou", že vyšetřování by mělo mít možnost nahlédnout do samotných materiálů, uvedl.

Mluvčí vyšetřování uvedl, že Hallettové bylo formálně doručeno oznámení o plánu Úřadu vlády požádat o soudní přezkum jejího požadavku na poskytnutí materiálů ve čtvrtek v 16 hodin, což byla lhůta, kterou stanovila pro poskytnutí všech důkazů.

V dopise Úřadu vlády vyšetřování se uvádí, že právní proces byl zahájen "s politováním a s ujištěním, že budeme i nadále plně spolupracovat s vyšetřováním předtím, během něj i poté, co o předmětné jurisdikční otázce rozhodne soud".

Hallettová  si minulý měsíc  vyžádala od Johnsona zprávy,  zápisníky i komunikaci z WhatsAppu a textové zprávy od jednoho z jeho asistentů z premiérova úřadu.

Úřad vlády ve čtvrtečním dopise ale uvedl, že už prý poskytl "co nejvíce informací", včetně zpráv z WhatsAppu od Johnsona , které byly redigovány z důvodů národní bezpečnosti a za účelem odstranění "jednoznačně irelevantního materiálu". Další nedodá.

Hallettová trvá na tom, že by ona sama měla rozhodnout, které materiály jsou pro vyšetřování relevantní.

Právní odborníci usuzují, že úřad vlády své soudní řízení proti nezávislému vyšetřování prohraje.

Podrobnosti v angličtině  ZDE


1
Vytisknout
3900

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2023