Rozhovor Britských listů 605. Jde Česká republika do kopru?

5. 6. 2023

čas čtení 1 minuta



Chceme také někdy slyšet nějaké hlasy odjinud než jen z Prahy! V Havířově (ne v Praze!) jsou měsíční náklady na bydlení za dvoupokojový byt 18 000 Kč. O tom, jak se Česká republika propadá do insolvence a jak proti tomu čeští politikové zřejmě nejsou schopni udělat nic, nemajíce vůbec žádnou strategii pro hospodářský a politický rozvoj země, mluví Jan Čulík s Petrem Harašímem, komentátorem Britských listů z Orlové.

Pozn. red.: Upřesnění: Pan Haraším řekl v rozhovoru, že ta částka 18 000 Kč je nájem. Dodává k tomu:  Možná jsem se špatně vyjádřil,  nicméně ona částka cca 18 tisíc je za nájem a energie. Je to ta částka, která se uvádí na žádost o příspěvek na bydlení, takže bychom mohli říct raději náklady na bydlení. Navíc teď jsou ještě doplatky za teplo, takže se částka nebezpečně blíží 20 tisíc měsíčně. Jde o byt ve čtvrtém patře bez výtahu a jde o byt 2 plus 1, čili obývák, ložnice a kuchyň. Byt patří oné Bakalově bývalé skupině dnes Heimstaden, která je pověstná svými cenami a ne moc kvalitou bydlení.
Mladá rodina s jedním dítětem tak dává za bydlení cca 60 až 70 procent z příjmů a jak jsem říkal, příspěvek na bydlení zatím není, je dána žádost a čeká se už víc než dva měsíce.



0
Vytisknout
9769

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023