Britská vláda uzavře většinu pokladen na britských nádražích

27. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Foto: Předseda odborového svazu RMT Mick Lynch

Britský železniční odborový svaz RMT varoval, že proces uzavření téměř všech pokladen na britských nádražích začne již příští týden


Podle vládních návrhů na snížení nákladů a "modernizaci" železnice má být uzavřeno téměř 1 000 nuádražních pokladen prodávajících jízdenky, ačkoli ministři se již několik měsíců vyhýbají upřesnění rozsahu těchto plánů, a to i přes obavy vlastních poslanců a odborů a skupin cestujících.

Podle železničních zdrojů, které citovala aktivistická skupina Association of British Commuters, však budou veřejné konzultace, které jsou první fází formálního procesu, oznámeny začátkem července.

Odbory a organizátoři kampaní varovali, že zrušení pokladen ztíží cestování po železnici zranitelným cestujícím a osobám se zdravotním postižením.

 
Vzhledem k tomu, že v současné době si v pokladně koupí jízdenku jen každý osmý cestující, průmysl tvrdí, že veřejnosti by lépe posloužil přesun zaměstnanců z kanceláří na širší pozice v nádražních halách.

Ministerstvo dopravy se k načasování nevyjádřilo, zatímco skupina Rail Delivery Group, která zastupuje provozovatele vlaků, uvedla, že zaměstnanci budou informováni před jakýmkoli veřejným oznámením.

Osud pokladen jevýznamným prvkem v probíhajícím sporu o platy železničních zaměstnanců, který vede k opakovaným stávkám. Zatímco členové odborového svazu RMT v Network Rail /která se stará o železniční tratě) hlasovali pro přijetí nabídky 9 % mzdy na dva roky, odbory odmítly podobnou nabídku od provozovatelů vlaků, přičemž dočasné záruky ohledně jistoty zaměstnání považují za nedostatečné, protože mnoho stávajících pozic má být zrušeno.

Vyjednavačům se v rámci sporu o mzdy nepodařilo dosáhnout dohody o reformách, ale ministři nyní chtějí, aby železniční firmy pokračovaly ve změnách.

V reakci na zvěsti o hromadném zavírání pokladen v příštím týdnu generální tajemník RMT Mick Lynch uvedl, že "uvede v platnost veškerou průmyslovou sílu odborů, aby zastavila jakékoli plány".

Řekl:"Vlakové společnosti a vláda musí pochopit, že se důrazně postavíme proti jakýmkoli krokům směřujícím k uzavření pokladen.

Nebudeme pokorně přihlížet tomu, že budou obětovány tisíce pracovních míst nebo že zdravotně postižení a zranitelní cestující nebudou moci využívat železnici."

Odbory již svolaly tři nadcházející celostátní stávky na 20., 22. a 29. července.

Vládní zdroj uvedl, že Lynch se "snaží nahánět strach. Netajili jsme se tím, že železnice potřebuje reformu, aby přežila, ale mělo by se tak stát způsobem, který bude vyhovovat cestujícím."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2763

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023