Kauza "staropražské šunkárny"

27. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Známá kauza se "staropražskou šunkárnou", což je neblaze proslulá turistická past hned vedle staroměstské radnice, se posouvá, píše Matěj Metelec. 

Zdá se, že se na radnici Prahy 1 začal odehrávat proces, na jehož konci by měl stánek zmizet. Ale - výpovědní lhůta pronajímateli je dva (!!!) roky.


 
Pronajímatel ovšem není šunkárna, ale Nadace Pražské děti. Jak uvedla na svém FB radnice:

"Nájemce této plochy, Nadace Pražské děti, platí městské části symbolický nájem ve výši 2 000 Kč za den pod podmínkou, že se zde budou konat kulturně-společenské aktivity a doprovodné prodejní aktivity. Nicméně Nadace tento prostor přenechává za úplatu provozovateli stánku se šunkou."

Po letech se tedy zjistilo, že prodávat turistům předraženou šunku není tak hodnotná kulturně-společenská aktivita, jak se zdálo. No nic.

To je ještě vcelku příčetné proti skutečnosti, že drtivá většina členstva vedoucích orgánů Nadace Pražské děti jsou - zastupitelé a zastupitelky MČ Praha 1!

Tenhle circulus vitiosus se nastavil před pětadvaceti lety:

"Městská část Praha 1 se majoritní většinou na rozhodování nadace podílí od roku 1998, kdy se po transformaci nadace v souladu s novým Zákonem o nadacích a v souladu se Statutem nadace konstituoval systém volby členů správní rady tak, že Městská část Praha 1 má právo volit 8 svých zástupců za její členy."

Jak je možné, že s ním za roky nikdo nic neudělal, nad tím už nad tím nepřestávám žasnout. Praha - město pro život v devadesátkách forever!

1
Vytisknout
3738

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023