Ruská agrese na Ukrajině: Putin potvrdil, že při vzpouře skupiny Wagner byli zabiti ruští piloti; Zelenskyj navštívil frontu

27. 6. 2023

čas čtení 12 minut
- Ruská tisková agentura RIA Novosti informuje o poškození železničních tratí na východě Krymu. S odvoláním na Ruskem dosazeného regionálního guvernéra uvádí, že oprava potrvá čtyři až osm hodin.

- Ruský prezident potvrdil zprávy vojenských blogerů, že během vzpoury žoldnéřské skupiny Wagner bylo sestřeleno několik letadel
V neplánovaném nočním televizním projevu v pondělí pozdě večer viditelně rozzlobený Putin řekl: "Jakékoli vydírání nebo způsob, jak vnést do Ruska zmatek, jsou odsouzeny k neúspěchu - učinil jsem kroky, abych zabránil rozsáhlému krveprolití."

Ve svém prvním veřejném vystoupení od chvíle, kdy Prigožin v sobotu večer upustil od ozbrojené vzpoury, ruský prezident poděkoval  bojovníkům a velitelům ze skupiny Wagner, kteří podle něj ustoupili, aby zabránili krveprolití.

Aniž by Prigožina jmenovitě zmínil, Putin řekl, že organizátoři vzpoury "zradili svou zemi, svůj lid". Řekl, že nepřátelé Ruska "chtěli, aby se ruští vojáci zabíjeli navzájem, aby zabíjeli vojenský personál a civilisty, aby Rusko nakonec prohrálo a naše společnost se rozdělila, udusila v krvavém občanském sporu".

Potvrdil také zprávy, že během neúspěšné vzpoury byli zabiti ruští piloti, a vzdal hold mrtvým. "Odvaha a sebeobětování padlých hrdinů-pilotů zachránily Rusko před tragickými zničujícími následky," řekl.

Zdálo se, že ruský prezident naznačil, že skupina Wagner bude zrušena, a uvedl, že bojovníci skupiny mají na výběr podepsat smlouvu s ministerstvem obrany nebo se přemístit do Běloruska, pokud chtějí.


- Ukrajinské ozbrojené síly sdělují, že v noci na pondělí sestřelily dvě řízené střely Kalibr a sedm bezpilotních letounů Šahed během nočních útoků ruských sil.


Ve své ranní aktualizaci uvedly, že ruské síly provedly 45 leteckých úderů a podnikly 38 útoků raketovými salvovými systémy uvnitř Ukrajiny. Informovaly o bojích v okolí Lymanu a Bachmutu, přičemž v pondělí proběhlo 38 bojových střetnutí.


- Vladimir Putin v úterý řekl členům ruských bezpečnostních služeb, že "v podstatě zabránili občanské válce", když jednali "jasně a důsledně" během sobotní ozbrojené vzpoury Jevgenije Prigožina.

"Lidé a armáda nebyli na straně vzbouřenců," řekl Putin při projevu před šéfy hlavních ruských bezpečnostních služeb včetně ministra obrany Sergeje Šojgua, kterého se Prigožin snažil svou vzpourou sesadit.

Ruský prezident poté vyhlásil minutu ticha za armádní piloty, které Vagner během povstání sestřelil a zabil.

Nebyly zveřejněny žádné oficiální informace o tom, kolik pilotů zahynulo nebo kolik letadel bylo během Wagnerovy vzpoury sestřeleno, ale někteří promilitarističtí blogeři uvedli, že během vzpoury zahynulo nejméně 13 pilotů.

- Wagnerova žoldnéřská skupina byla zcela financována ruským státem, který na ni v období od května 2022 do května 2023 vynaložil 86 miliard rublů (1 miliardu USD), uvedl ruský prezident Vladimir Putin.

Kromě toho šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, který minulou sobotu vedl krátkou vzpouru, vydělal ve stejném období téměř stejnou částku ze svého podnikání v oblasti potravinářství a cateringu, uvedl Putin na setkání s bezpečnostními složkami.

- Alexej Navalnyj, vězněný vůdce ruské opozice, je "připraven pokračovat v boji" za alternativu vůči Putinovi, přestože je na samotce a čelí novým obviněním, která by ho mohla přivést do vězení na desítky let, uvedli jeho přátelé a příznivci.

Při zahájení kampaně před Evropským parlamentem v úterý Maria Pevčichová, ruská novinářka a generální ředitelka Nadačního fondu proti korupci, uvedla, že byl na 180 dní zavřen do "káznice" na základě falešných obvinění, včetně toho, že si ve správnou dobu nemyl zuby.

Uvedla, že část dne byl připoután řetězem, papír a pero směl používat pouze 30 minut denně a více než rok neviděl svou rodinu.

Jeho rodina ho nesměla vidět ani při novém soudním procesu, který je podle ní založen na vykonstruovaných obviněních. "K devíti a půl letům, které už má ve vězení, mu přidají možná dalších dvacet let. A to ještě není všechno. Poté bude následovat další soud," říká.

"Domníváme se, že jediný způsob, jak zajistit, aby byl Alexej v relativním bezpečí, aby byl jeho život chráněn, je prostě o něm neustále mluvit, aby to bylo stabilně v centru pozornosti jeho jména, a prostě se neustále snažit zvyšovat cenu jeho života."

Jeho přítel a právník, německý europoslanec Sergej Lagodinskij, uvedl, že mluvil s jeho rodinou a ta sdělila, že jeho "duch je nezlomený" a je "připraven bojovat a pokračovat v boji za demokracii".

Europoslanec Guy Verhofstadt řekl, že replika vězeňské cely umístěná před parlamentem je "symbolem naděje", protože znamená, že alternativa k Putinovi stále existuje.

- Rok po ruském raketovém útoku na nákupní centrum se v Kremenčuku ozývají výbuchy

V Kremenčuku byly v úterý po ruském náletu slyšet výbuchy, podle médií přesně rok poté, co ruská raketa zasáhla přeplněné nákupní centrum ve městě a zabila nejméně 21 civilistů.

Podle zdrojů v úterý Rusové odpálili sérii raket na okraji města.

Světoví představitelé 27. června 2022 odsoudili smrtící úder Ruska na obchodní centrum v Kremenčuku jako "odporný" a válečný zločin.

Úřady odhadují, že v době útoku se uvnitř nacházelo 200 až 1 000 lidí. Mnohým se podařilo uprchnout do nedalekého protiatomového krytu, když uslyšeli sirény leteckého poplachu.

Jiní to nestihli.


- Prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním projevu v pondělí uvedl po setkání se svými generály, že ukrajinské síly "postoupily ve všech směrech" .

"Dnes - na frontě. Doněcká oblast, Záporoží. Naši bojovníci, naše frontové pozice, oblasti aktivních operací na frontě. Dnes naši bojovníci postoupili ve všech směrech, a to je šťastný den. Přál jsem chlapcům více takových dnů."

Zelenského výroky přicházejí poté, co ukrajinské jednotky vytvořily opěrný bod u Antonovského mostu na levém břehu Dněpru a znovu dobyly vesnici Rivnopil.

Zelenskij také navštívil frontovou linii na třech místech po celé Ukrajině, kde se setkal s jednotkami a předal jim ocenění.

- Oddíl lodí ruské Tichomořské flotily vplul do jižních částí Filipínského moře.  Agentura Interfax s odvoláním na tiskovou službu Tichomořské flotily uvedla, že posádky budou provádět manévry "s demonstrací námořní přítomnosti" v asijsko-pacifickém regionu.

Rusko posiluje obranu ve svých rozsáhlých dálněvýchodních regionech sousedících s asijsko-pacifickou oblastí, obviňuje USA z rozšiřování své přítomnosti v této oblasti a vyvolává obavy o bezpečnost v Japonsku a v celém regionu.

- Ruské ministerstvo obrany v úterý brzy ráno uvedlo, že nad Baltským mořem provádí cvičení taktických stíhaček, jehož hlavním cílem je prověřit připravenost k provádění bojových operací a operací se zvláštními úkoly.

Uvedlo:

    Posádky Su-27 (stíhacích letounů) Baltské flotily střílely z palubních zbraní na řízené střely a makety nepřátelských letounů.  Hlavním cílem cvičení je prověřit připravenost letových posádek k plnění bojových a speciálních úkolů podle určení."

Ministerstvo sdělilo, že kromě zdokonalování dovedností mají posádky stíhaček "nepřetržitou bojovou službu" při střežení vzdušného prostoru ruské exklávy Kaliningrad.

- Po vzpouře žoldnéřské skupiny Wagner byužil ruský prezident Vladimir Putin   pondělního projevu k národu k tomu, aby obvinil Ukrajinu a její západní spojence, že chtějí, aby se Rusové "pozabíjeli navzájem". 

Mezitím americký prezident Joe Biden pronesl v Bílém domě projev, v němž vzpouru označil za "součást boje uvnitř ruského systému" a zdůraznil, že USA Rusku sdělily, že se jich to netýká.

"Dali jsme jasně najevo, že se nás to netýká. Nemáme s tím nic společného."

Prezident Biden uvedl, že o situaci jednal v konferenčním hovoru se spojenci, kteří se rozhodli nedovolit Putinovi, aby z událostí obviňoval n Západ nebo NATO.

- Nebyly zveřejněny žádné oficiální informace o tom, kolik ruských pilotů zahynulo nebo kolik letadel bylo sestřeleno.

Některé ruské kanály Telegramu monitorující ruskou vojenskou aktivitu, včetně blogu Rybar s více než milionem sledovatelů, v sobotu uvedly, že během celodenní vzpoury zahynulo 13 ruských pilotů.

Mezi sestřelenými letouny byly tři vrtulníky elektronického boje Mi-8 MTPR a letoun Il-18 s posádkou, uvedl Rybar.

Zelenskyj v pondělí navštívil  dvě oblasti podél fronty na východě a jihu Ukrajiny. Ukrajinský prezident předával ocenění a pózoval s vojáky na videozáznamech zveřejněných na internetu, včetně jednotky, která se významně podílela na zadržování ruského postupu ve městě Bachmut. "Děkuji vám za ochranu naší země, suverenity, našich rodin, dětí, Ukrajiny," řekl.

- Prigožin vydal své první prohlášení od vzpoury, v němž popřel, že by se jeho jednotky podílely na pokusu o převrat. V jedenáctiminutovém projevu zveřejněném prostřednictvím Telegramu Prigožin uvedl, že na protest proti zacházení se svými muži a vedení války uspořádal "pochod za spravedlnost". Wagnerovy síly převzaly kontrolu nad vojenským velením v jižním městě Rostov a postoupily do vzdálenosti 200 km od Moskvy, než se stáhly. Prigožin uvedl, že jeho síly rozmístily jižně od Moskvy dělostřelectvo, ale rozhodly se, že "demonstrace protestu stačí".

- USA připravily pro Ukrajinu balík vojenské pomoci ve výši 500 milionů dolarů
.  V rámci balíku bude Ukrajině dodána pozemní technika, včetně bojových vozidel Bradley a obrněných transportérů Stryker. Toto oznámení následuje po příslibu australské vlády, že v dalším kole podpory Ukrajině poskytne nový balíček vojenské pomoci ve výši 110 milionů dolarů, včetně vozidel, munice a humanitárních prostředků.

- Ruské ministerstvo obrany v pondělí zveřejnilo záběry, které podle něj ukazují Šojgua "na návštěvě předsunutého velitelského stanoviště jedné z formací 'západní' skupiny vojsk". Na videu je vidět, jak Šojgu jede ve vozidle a přijíždí na velitelské stanoviště, kde poslouchá hlášení důstojníků a prohlíží si mapu bojiště. Video bylo zveřejněno bez zvuku a není jasné, kdy a kde bylo natočeno, nicméně záběry ukazují tichou podporu vlády Šojguovi.

- Přerušená Wagnerova vzpoura dokazuje, že Moskva se válkou na Ukrajině dopustila strategické chyby, uvedl v pondělí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. "Události z víkendu jsou vnitřní záležitostí Ruska a dalším důkazem velké strategické chyby, které se prezident Vladimir Putin dopustil nezákonnou anexí Krymu a válkou proti Ukrajině," řekl Stoltenberg novinářům při návštěvě litevského hlavního města Vilniusu.

- Události z víkendu ukazují, že vojenská síla Ruska "dostává trhliny" a "monstrum, které Putin vytvořil, se obrací proti němu",
uvedl vysoký představitel EU pro zahraniční věci Josep Borrell. Varoval však, že nestabilita v Rusku je pro Evropu nebezpečná a je třeba ji v nadcházejících dnech a týdnech brát v úvahu.

- Litevský prezident Gitanas Nausėda varoval, že Nato bude muset posílit své východní křídlo, pokud bude Prigožin vyhoštěn do Běloruska. Po zasedání bezpečnostní rady státu k pokusu žoldnéřské skupiny o vzpouru proti ruskému vojenskému vedení Nausėda řekl: "Pokud Prigožin nebo část skupiny Wagner skončí v Bělorusku s nejasnými plány a záměry, bude to znamenat jen to, že budeme muset dále posílit bezpečnost našich východních hranic."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4742

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023