Přibližně 6 milionů lidí v USA je ohroženo extrémním počasím, více než 700 000 lidí je bez proudu

27. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Výpadky se soustřeďují na jihovýchodě USA, v údolí Ohia se vyskytly silné bouřky a v Indianě se objevilo podezření na tornádo.

Podle CNN bylo v neděli večer více než 700 000 Američanů bez proudu a asi 6 milionů v celých USA je ohroženo extrémním počasím.

Výpadky se soustředily na jihovýchodě USA, kde se vyskytly silné bouřky v údolí Ohia a také v Arkansasu, Tennessee a Mississippi. V Bargersville ve státě Indiana, jižně od Indianapolis, se vyskytlo podezření na tornádo.

V severním Kentucky a jižní Indianě byly rovněž hlášeny velké kroupy.

 

Podle organizace Union of Concerned Scientists (UCS), která sleduje výstrahy zasílané Národní meteorologickou službou, se od 1. května nejméně polovina obyvatel USA potýkala s výstrahou před extrémním počasím. Přibližně každá desátá výstraha má jasný signál, který ji spojuje s klimatickou krizí, uvedl začátkem tohoto měsíce  Juan Declet-Barreto, vedoucí vědecký pracovník UCS pro oblast klimatické zranitelnosti. Vědci zjistili jasnou souvislost mezi klimatickou krizí a extrémními projevy počasí.

Minulý víkend přišlo v louisianském Shreveportu o elektřinu asi 100 000 obyvatel kvůli bouřím, které zasáhly Texas Panhandle a přesunuly se do Louisiany. Kvůli krizi museli čelit extrémním teplotám dosahujícím až 42 stupňů Celsia, aniž by měli k dispozici elektřinu pro klimatizaci a další způsoby ochlazování.

Zhruba 50 milionů Američanů, včetně obyvatel Arizony, Texasu, Louisiany, Oklahomy, Nového Mexika, Arkansasu, Mississippi a Tennessee, se v neděli potýkalo s výstrahou před vedry. Očekává se, že vysoké teploty budou pokračovat i během svátečního víkendu 4. července.

Nad Mexikem a některými částmi jihozápadu USA se usadila tepelná kupole. Tepelná kupole je způsobena horkým oceánským vzduchem, který je zachycen v atmosféře. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí dochází každoročně v průměru k 702 úmrtím v důsledku horka.

Teploty v Texasu se vyšplhaly nad 38 stupňů Celsia a přispěly k úmrtí muže a jeho nevlastního syna, kteří byli na túře v národním parku Big Bend. Teploty se tam pohybovaly kolem 48 °C a nevlastnímu synovi se při túře udělalo špatně. Otec zemřel při autonehodě, když hledal pomoc.

Uprostřed těchto spalujících teplot podepsal texaský guvernér Greg Abbott minulý týden nový zákon, který Austinu a Dallasu zabrání v zavedení opatření, podle nichž by stavební dělníci museli každé čtyři hodiny dostat desetiminutovou přestávku na vodu.

0
Vytisknout
2725

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2023