16 procent Rusů podporuje jaderný úder Ruska proti Ukrajině

29. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Téměř 16 % Rusů podporuje použití jaderných zbraní proti Ukrajině. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který společně provedly společnosti Russian Field a RTVI:
▪️ 73,9 % respondentů považuje použití jaderných zbraní za "nepřijatelné";
▪️ 10,5 % uvedlo, že jaderné zbraně by mohly být...
Steve Rosenberg, moskevský reportér BBC:
Rusko: více otázek než odpovědí.
Kde je generál Surovikin?
A kde je generál Gerasimov?
Kde je Prigožin? (Lukašenko řekl, že je v Bělorusku. Ale ještě jsme ho neviděli.)
Proč se Putin v Dagestánu choval tak necharakteristicky jako Putin, tj. družíl se zblízka a osobně s davy?"

Dva Putinové, rozdíl je deset hodin, jeden v Moskvě a druhý v Dagestánu:



30537

Tertium non datur?

29. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Nedá se jednoduše říct, že liberalismus v konfrontaci s politikou identit prohrává. Spíš to vypadá, jako by si kolektivní identity v globalizovaném světě začaly nárokovat práva liberálních individuí. Po celém světě se vrací národní konzervatismus, který se po diskreditaci socialismu stal jediným relevantním vyzyvatelem liberální hegemonie. Krom starých národních a etnických identit se však s úspěchy politiky identity objevují identity nové, které se nespojují s národním konzervatismem, ale s (nejasně definovaným) progresivismem, který se nadto často odpůrci používá prostě jako nadávka. První z nich možná šturmuje směr minulost, která nikdy neexistovala, má však přinejmenším poměrně jasné představy o svých cílech. Tomu druhému hraje do karet globalizovaný svět, postrádá ale jakoukoli ucelenější vizi a má sklon stát se chuchvalcem nespojitých střetů, které jsou vedeny pod vlajkou lidských práv. Paradoxně toutéž zástavou, pod kterou dříve konzervativci bojovali proti komunistickému impériu Zla.

30537

Progres je evoluce a evoluce je ideologie přirozenosti

29. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Žijeme nepochybně v ideologickém Babylonu. Významně to souvisí s roztroušením dlouho pevných třídních hranic, s dosažením určité míry životního standardu a z toho vyplývajícího uspokojení, v demokratických a stabilních společnostech také vysokého indexu bezpečí a svobody, dvou hlavních principů usměrňujících povahu společenských smluv. Souvisí to nepochybně i identitární politikou, která staví na odezírání postojů elektorátu prostřednictvím pokročilých nástrojů analýzy veřejného mínění a stejně pokročilém komunikačním průmyslu, který umí doručit k adresátovi na míru šité sdělení tím správným médiem. Politika se tak stává obětí identit, postojových a hodnotových komplexů, které je zjevně možné mutovat a (de)formovat prostřednictvím neurochirurgicky přesně designované komunikace. Technologické nástroje v tomto směru předbíhají lidský mozek a každý další zvyšuje pravděpodobnost vyšší míry manipulace. Přesto existuje pádný důvod hledat určité ideologické spojení, které překlene zmatek a vrátí té činné, pro futuro orientované části demokratických společností smysl a cíl.

Ruská agrese na Ukrajině: Putin pozdravil davy lidí při mimořádné procházce na veřejnosti

29. 6. 2023

čas čtení 12 minut

 - V Rusku byl zadržen generál Sergej Surovikin

Generál Sergej Surovikin byl zadržen v Rusku, píše list Financial Times.

Surovikin nebyl od soboty viděn na veřejnosti. Deník New York Times s odvoláním na anonymní zdroje z amerických zpravodajských služeb uvedl, že Surovikin předem věděl o povstání vedeném šéfem Wagnera Jevgenijem Prigožinem, s nímž měl dobře medializované vazby. Surovikin je šéfem ruských vzdušných a kosmických sil a dříve byl vrchním velitelem Moskvy na Ukrajině.

Tři osoby obeznámené se záležitostí sdělily listu Financial Times, že Surovikin byl zadržen.

Není jasné, zda byl Surovikin obviněn jako osnovatel sobotního povstání vedeného Prigožinem, nebo byl pouze zadržen k výslechu.

Kreml i ruské ministerstvo obrany odmítly Surovikinův osud objasnit.

 20438

Kolaps Putinova režimu v důsledku státního převratu skutečně není dobrý nápad

29. 6. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Když během minulého víkendu médii a sociálními sítěmi otřásly zvěsti o možném pokusu o puč proti kremelskému režimu vedeném bývalým Putinovým chráněncem Jevgenijem Prigožinem, spousta liberálních pozorovatelů se netajila nadějí, že jsme možná svědky konce kleptokratické vlády Vladimira Putina. Na tyto a předchozí predikce o Putinově brzkém pádu však sedí úsloví „přání otcem myšlenky“ jako ulité, neboť se nezakládá na poctivém rozboru dané situace. A třebaže by si každý soudný člověk přál, aby v Kremlu vládla k demokracii inklinující politická třída, jež nepodniká invaze do sousedních zemí, jedná se v tuto chvíli o planou chiméru.

Ra: The Path of the Sun God - Pouť slunečního Boha

26. 6. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Dnes poprvé po téměř pětatřiceti letech zveřejňujeme na internetu kompletní experimentální animovaný film:

 


Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové  Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice, interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace.

Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě.

Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po téměř pětatřiceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát. Mimo jiné je film poctou obrovské technické kvalitě pětatřicetimilimetrového filmu, protože při mnohonásobných expozicích se jednotlivé exponované barevné vrstvy proti sobě nezachvějí ani jednou. To, že byl film natočen na 35 mm formát, také zachovalo jeho technickou kvalitu.

Film v televizi Channel 4 objednala od nás tehdejší Commissioning Editor for Education Naomi Sargent Macintosh, dnes dávno mrtvá. Měla rodinné vazby na Československo a znala i české egyptology: egyptologie byla v Československu velmi významným výzkumným oborem. Film měl premiéru v roce 1990 na mezinárodním filmovém festivalu v Edinburku, kde vyvolal celou řadu nadšených recenzí.

Myslím, že je pozoruhodné, jak živý ten snímek vypadá dodnes. Je uchvacující nejen obrazově, ale i svou složitou strukturou, která při vysvětlování staroegyptské teologie používá množství sebecitací. Podívejte se. Nebudete litovat.

K tomu: 

Několik krátkých animovaných filmů Lesley Keenové, také financovaných Channel 4 TV

 19879

Věřit. Chválit. Podporovat.

Formativní vysvědčení pro Andreje Babiše

29. 6. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Nepřetržitý proud zpráv o setrvalém prohlubování dna politické blbosti příjemně narušila zvěst o novém vrcholu v oblasti fact checkingu. Andrej Babiš sice neprospěl ve statistice a porodnictví, když vlastní neúspěch ve zvyšování porodnosti národa připsal na vrub vládě Petra Fialy, zato s excelencí premianta poučil svého dlouhodobě selhávajícího spolužáka ze sněmovní přípravné třídy Tomia Okamuru ve věci obranné smlouvy Česka s USA...

Jejich matka marně shání svatební šaty, aby je mohla pohřbít

29. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Dvě čtrnáctiletá dvojčata Anna a Julie Aksenčenkovy byly mezi těmi, kdo v pizerii v Kramatorsku zemřely po zásahu ruskou raketou. Jejich matka nyní shání svatební šaty, aby mohla své dcery pohřbít. V Kramatorsku však žádné nejsou, žádný salon není otevřený. Silná bolest



Inflaci způsobily firmy nezřízeným zvyšováním cen, vládní škrty ani zvyšování úrokových měr proti ní nepomohou

29. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Anton Muscatelli, rektor Glasgow University, ekonom: Zajímavá analýza MMF o příčinách inflace. Stojí za to si připomenout, že doba absolutního růstu cen je dobou, kdy se můžete snažit skrýt relativní růst cen...

K inflaci v Evropě v posledních dvou letech nejvíce přispěly rostoucí zisky podniků, které zvýšily ceny více než prudce rostoucí náklady na dovoz energie. https://bit.ly/441jfya.

PS Tato analýza MMF si získává velkou pozornost. Aby bylo jasno: jde pouze o účetní cvičení. Neříká nic o příčinných souvislostech (nebo motivech). Mohla by souviset s rychlostí přizpůsobování cen versus mezd. Je třeba se podívat na ustálený stav podílů zisku/mzdy.



Nový ministr školství navazuje na tradici přehlížení problémů školního stravování

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Tiskové prohlášení NESEHNUTÍ z 29. 06. 2023

Školní stravování bylo mezi prioritami ministra školství naposledy v roce 2008, tedy před patnácti lety. A přestože jsou nedostatky tohoto systému dlouhodobě zřejmé, MŠMT od té doby téma školních obědů nezvedalo. To se nemění ani s novým ministrem školství Mikulášem Bekem. Ze schůzky NESEHNUTÍ s náměstkyní ministra vyplývá, že ani on se o změnu systému, ve kterém se nenají každé čtvrté dítě, zasadit nehodlá.

 18690

Zestátnění považuju za nebezpečný experiment

Co s ČEZ?

29. 6. 2023 / Radim Dohnal

čas čtení 4 minuty

V pondělí se konala řádná valná hromada ČEZu. Proběhla jako obvykle - hodně minoritářů (letos asi nejvyšší počet); hodně dotazů minoritářů směřem k managementu, který vynaložil velké množství energie, aby poskytl co nejméně informací; myšlenka na rozdělení a/nebo zestátnění, protože je velmi podstatná, ale nebyla na pozvánce, tak byla tabu. Jediný bod s potenciálem překvapit byla výše dividendy.

Mohlo dojít ke schválení 117 Kč/akcie, což je pro likviditní pozici ČEZu velmi bezpečná úroveň, nebo 145 Kč/akcie, což je úroveň, která může zamrzet, ale jen pokud by v blízké době došlo k opětovnému růstu cen elektřiny, a ČEZu tak tyto likvidní miliardy korun scházely pro krytí maržových obchodů. Bylo schváleno 145 Kč/akcie, kdy si stát prosadil svoji potřebu sanování potřeb státního rozpočtu 2023. 

Tato valná hromada a roční výročí projevu premiéra Fialy do části veřejného prostoru (byť nejvíce na Twitteru) vrátila otázku na zestátnění společnosti ČEZ. Tedy spíše na proceduru a časový rámec uvažovaného zestátnění. Jak to je od začátku, málo se mluví, jestli celá operace má smysl. A debata se koncentruje na techniku provedení zestátnění.

 20467

Závěrečný pochod Poslední generace

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Čtvrtečním pražským pochodem ukončila Poslední generace kampaň za zklidňování dopravy. Průvod šel ze Štvanice k Muzeu a zúčastnilo se jej téměř sto osmdesát lidí včetně rodin s dětmi. Na hladký průběh protestu a bezpečnost dopravy dohlížela policie. 

 18950

HRW: OSN zapomněla na palestinské děti v Izraeli

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Generální tajemník OSN Antonio Guterres zveřejnil svou výroční zprávu o dětech a ozbrojených konfliktech. Jde o opravdový"seznam hanby", který kritizuje státní armády i nestátní ozbrojené skupiny za jejich závažné porušování práv dětí, píše Andrew Stroehlein ve svém pravidelném denním přehledu.

Ne všichni násilníci jsou však na seznamu uvedeni tak, jak by měli.

Celosvětově zpráva OSN v roce 2022 ověřila více než 24 000 případů, kdy ozbrojené síly nebo skupiny zabily nebo zranily děti; vystavily je sexuálnímu násilí, únosům nebo náboru jako vojáky; nebo zaútočily na školy a nemocnice.  



 20353

Čas na to, aby volební systém držel krok s umělou inteligencí, se krátí, tvrdí britské regulační orgány

28. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Britský regulační orgán dohlížející na volby vyzývá účastníky volebních kampaní, aby se chovali zodpovědně v obavách z možného zneužití generativní umělé inteligence.

Čas na přijetí rozsáhlých změn, které by zajistily, že britský volební systém bude před příštími parlamentními volbami držet krok s pokrokem v oblasti umělé inteligence, se krátí, obávají se regulátoři.

 20466

Byl identifikován lidský gen, který brání většině virů ptačí chřipky v přenosu na člověka

29. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Ptačí chřipka v mozku kuřecího embrya

Objev znamená, že na viry ptačí chřipky mohou být dříve zaměřena cílená řešení, která zabrání jejich přenosu na člověka, tvrdí vědci.

Vědci zjistili, že gen přítomný u člověka brání většině virů ptačí chřipky v přenosu z ptáků na lidi. Tento gen je přítomen u všech lidí a nachází se v plicích a horních cestách dýchacích, kde se viry chřipky množí. Vědci o něm věděli již dříve, ale antivirové schopnosti genu jsou novým objevem.

29547

Kdo způsobil inflaci? Třeba... Beyoncé?

29. 6. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

Takovéto články jsou STRAŠNĚ důležité (překlad z The Atlantic prostřednictvím DeepL a úpravy Jiřího Hlavenky). Pomáhají nám poznat hybné páky ekonomiky a společnosti - pomáhají nám pak hledat vhodnou reakci na ně. Moc bych si přál, aby se takovéto materiály objevovaly častěji i u nás. Je tu pár skvělých lidí, kteří jsou schopni je psát a taky píší - namátkou Luděk Niedermayer (už se sakra vraťte a pojďte pomoct to tady dávat do kupy), David Klimeš (teda někdy by pro ostrý obrat zabíjel, ale furt jinak supr), pánové z CERGE-EI atd. Tohle má opanovávat veřejný prostor - hledat stručná, srozumitelná vysvětlení pro širokou populaci. Musíme se naučit toto chápat, jinak budeme pořád podléhat pištcům. Místo toho dnes facebookový buzz opanovala zpráva, že Babiš našel tajný deník ze svého mládí, kde se píše, kdy se poprvé pokadil.

30160

Povzdech nad pojetím demokracie

29. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Všechny úvahy o tom, proč někdo někoho (kdo se nám nelíbí) volí, proč věří dezinformacím, proč se neumí správně rozhodovat, proč nechápe co je pro něj dobré atd., a snahy generovat různé typy "gramotností", které by těm negativním věcem měly zabránit, jsou vlastně (marnou) snahou zalepit jednu obří díru v našem pojetí demokracie.
Kdysi, v 60. letech, tu naposled bylo dost energie, vůle a dobré víry, aby se realizovaly vize spojené mimo jiné s představami o participativní demokracii, ale rovněž "socialismu s lidskou tváří" a tou byla demokratizace pracoviště.
Jak na Východě tak na Západě skončily ty snahy ve psí, demokracie se stabilizovala znovu jako to, jak jí chápali američtí politologové 50. let, tj. volební metoda, a možnost zobousměrnit kapiláry moci upadla v zapomnění. Netuším, jak tenhle směr obnovit, ale mám silný pocit, že by nám to nejen se současnou krizí demokracie a reprezentace pomohlo.

Autor publikoval glosu na sociální síti.

29592

Emeritní pražský biskup se odvolává k "demokracii", aby bránil snahu o porušování lidských práv

Duka, opět Duka

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Lidé z různých církví, co se jim nelíbí počínání paní Jany Jochové, která ve jménu své jediné, boží pravdy stále neochvějně na všech úrovních brojí proti potratům, homosexualitě, manželství pro všechny a neslušně tak mluví jiným do jejich životů, sepsali výzvu, píše na sociální síti Miroslav Tomanec. Je v ní žádost aby instituce v čele které stojí, již nebyla zařazena v oficiálních, vládních poradních strukturách. Asi pohár přetekl, když posledně začala zpochybňovat i volební právo žen... Pod dopisem jsou podepsání nimo jiné Tomáš Petráček, Benedikt Mohelník, Martina Viktorie Kopecká, Pastoral Brothers.


Byla zveřejněna výzva zástupců církví vládě, aby přestala aktivně spolupracovat s Aliancí pro rodinu, která sdružuje lidi a organizace s ultrakonzervativními názory, jejichž reprezentaci navenek zajišťuje zejména předsedkyně Jana Jochová. Ta se například nechala v jednom rozhovoru slyšet, že by se ve volebním právu klidně nechala zastupovat manželem, na to na Britských listech reagoval Boris Cvek (pozn. redakce).

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

31558

Připojte se k výzvě

Dětství bez násilí

29. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Do výzkumu, v jehož čele stál profesor Radek Ptáček, se zapojilo 1 013 rodičů s potomky do 18 let. Na tiskové konferenci jsme představili nejen samotný výzkum, ale také zde zazněly argumenty, jak zásadně negativní mají fyzické tresty dopad na vývoj dětí a jaké kroky je potřeba udělat. 

Fakta:

Všechny formy násilí bez ohledu na povahu nebo intenzitu jsou škodlivé a způsobují dětem zcela zbytečná zranění, bolest, podkopávají u nich pocit vlastní hodnoty a brání jim v optimálním psychickém vývoji.  

Bití v dětství nese vážné riziko rozvoje duševních onemocnění, přenos násilí do blízkých vztahů v dospělosti či výrazné tendence k somatickým onemocněním. 

Fyzické tresty jsou právně nepřijatelné v 65 zemích a dalších 27 zemí deklarovalo, že se k nim připojí. Česká republika se zavázala ukotvit tato opatření v zákoně již v roce 2007, ale dosud se tak nestalo. K zakotvení nepřijatelnosti nás opakovaně vybízí Evropský soud pro lidská práva, Výbor OSN pro práva dětí a i český Výbor pro práva dítěte, který je poradním orgánem vlády. 

Nepřijatelnost fyzických trestů, které dětem působí bolest a ponížení, má zakotvit chystaná novela občanského zákoníku v podobě morálního pravidla, které přispěje k větší ochraně dětí. Usilujeme také o rozvoj sítě podpůrných služeb pro rodiny v krizových a zátěžových situacích, dále o podporu programů pozitivního rodičovství či zakotvení duševní gramotnosti a socio-emočních dovedností do kurikula škol.

Výzva

Chceme, aby Česká republika byla místem, kde všechny děti mají právo na dětství bez násilí. Aby v rodině ani jinde nebylo tolerováno týrání, zanedbávání, zneužívání či jiné formy násilí včetně jakýchkoli tělesných trestů. Zatím tomu tak bohužel není.

Proto  chceme:

  • zajistit plnění mezinárodních standardů multioborové péče o děti ohrožené násilím v celé České republice nejpozději do roku 2030  
  • ukotvit nepřijatelnost tělesných trestů v občanském zákoníku a přihlásit se tak k myšlence, že násilí mezi blízkými nemůžeme tolerovat v žádné podobě
  • existenci státem garantované  sítě preventivních služeb pro děti a jejich blízké tak, aby každý zasažený násilím našel včas účinnou pomoc
  • podniknout kroky k tomu, aby každý rodič v České republice měl přístup k informacím, že i mírné formy násilí negativně ovlivňují vývoj dětí a vztahy v rodině, a k podpoře, jak vychovávat děti bez násilí
Dočíst se o zdůvodnění výzvy a připojit se k ní můžete zde.

 20055

Iniciativa z řad architektů, lékařů, studentů i učitelů spustila petici na podporu zklidnění dopravy

29. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva 

Zástupci a zástupkyně z několika pražských organizací a spolků vyzývají k dialogu nad zklidňováním automobilové dopravy v Praze. Pod petici, která vyzývá město ke snížení základní povolené rychlosti v ulicích širšího centra Prahy na 30 km/h, začínají sbírat podpisy veřejnosti. V petičním výboru jsou architekti, lékaři, odborníci na měření kvality vzduchu, ale i učitelé či lidé ze spolků, které dlouhodobě upozorňují na potřebnost zklidňování dopravy. Iniciativa zahájila sběr podpisů symbolicky při příležitosti finálního pochodu, který na podporu zklidňování dopravy v Praze pořádal spolek Poslední generace.



Ministerstvo financí, Ministerstvo životního prostředí a stavební spořitelny se dohodly na spolupráci v oblasti financování energetických úspor domácností

29. 6. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Možnost uspořit na energiích spojených s bydlením se otevře většímu okruhu obyvatel ČR

Ministerstvo financí ČR, Ministerstvo životního prostředí a Asociace českých stavebních spořitelen budou spolupracovat na podpoře energetické transformace českých domácností. Společně připravují systémové řešení, které urychlí zelenou transformaci a umožní snížení energetické náročnosti a modernizaci bytů a domů. Cílem je zajistit, aby občané ČR získali na jednom místě přístup k dostupným úvěrům, poradenství a dotacím pro investice do energetických úspor. Čelní zástupci institucí dnes záměr oficiálně stvrdili podepsáním Memoranda o spolupráci na energetické transformaci českých domácností.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

V Moskvě byli údajně zatčeni velitel ruské armády Surovikin a jeho zástupce

28. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: List Moscow Times potvrdil Surovikinovo zatčení:

Podle listu New York TImes věděli předem o Prigožinově povstání.





Největším nepřítelem Ukrajiny je přesvědčení Západu, že nedokáže Putina porazit

28. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Nyní je čas to přehodnotit. Vzhledem k jasným známkám zranitelnosti ruského vůdce musíme usilovat o to, aby Zelenskyj skutečně zvítězil,
argumentuje Keir Giles z britského výzkumného institutu Chatham House.


Mýtus o nezpochybnitelné moci Vladimira Putina byl fatálně podkopán výzvou Jevgenije Prigožina a jeho Wagnerovy armády. Tím, že Prigožin - prozatím - přežil, vytvořil nebezpečný precedens pro ostatní v Rusku, kteří by si možná chtěli vyzkoušet svou sílu proti Kremlu.

Víkendové události však také ukázaly naprosté selhání ruských vojenských, bezpečnostních a zpravodajských složek - vlastně celého státu - při řešení zjevné výzvy ozbrojené skupiny, která zřejmě míří na Moskvu. Zjevný zmatek v Moskvě a neschopnost reagovat na Prigožinovu výzvu také dokazuje, že Rusko není v konfliktu s Ukrajinou neporazitelné. Tato kritická slabost může být pro Ukrajinu v jejím úsilí odrazit ruské útočníky jen povzbudivá. Zdá se, že Rusko je sice silné na frontě, ale systémově je křehké a Kreml je možné zastrašit a paralyzovat.

 19995

Putinova interpretace reakce na Prigožinovo povstání jako "vítězství" se i v oficiálních ruských médiích bere dost s pochybnostmi

28. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Hosté v ruských politických diskusních pořadech si nebyli jisti, co smějí říkat a co je  mimo hru

Lukašenko si připsal zásluhy za vyřešení krize a tvrdil, že když poprvé mluvil s Putinem, ruský vůdce řekl, že nemá smysl pokoušet se o zprostředkování, protože Prigožin s nikým nemluví. "Podívejte se, nemá to smysl," tvrdil Lukašenko, že mu Putin řekl. "On mi nebere telefon. Nechce s nikým mluvit."

 
Po přerušeném víkendovém povstání skupiny Wagner se Vladimir Putin a jeho poslušné mediální sítě snaží vytvořit takový narativ nepokojů, který by ruského prezidenta a systém, jemuž předsedá, vykreslil v co nejlepším světle.

"Jak před několika minutami řekl Vladimir Putin ... v Rusku se podařilo zabránit občanské válce," stroze intonoval v úterý odpoledne na začátku zpravodajství moderátor.

Ruská agrese na Ukrajině: Počet obětí útoku v Kramatorsku stoupl na osm

28. 6. 2023

čas čtení 9 minut


Tři děti mezi mrtvými při ruském útoku, který zasáhl pizzerii na východě Ukrajiny; šéf NATO řekl, že aliance je připravena čelit jakékoli hrozbě "ze strany Minsku nebo Moskvy

Tyto dvě čtrnáctileté sestry-dvojčata zabili Rusové v Kramatorsku:

- Počet obětí ruského raketového útoku na nákupní centrum a oblíbenou restaurační čtvrť ve východoukrajinském městě Kramatorsk se podle státních záchranných služeb zvýšil na osm, včetně tří dětí. V místě se nachází restaurace Ria, která je oblíbená mezi místními obyvateli a zahraničními zpravodaji pokrývajícími probíhající válku.

- Ukrajinský ministr obrany tvrdí, že ukrajinské síly dosáhly "určitých úspěchů", které nebyly zveřejněny, a že většina rezervních jednotek musí být teprve nasazena.


Oleksij Reznikov řekl listu Financial Times, že znovudobytí malých vesnic od ruské okupace v posledních týdnech "není hlavní událostí" v plánovaném útoku Kyjeva.

    Až k ofenzívě dojde, všichni to uvidíte... Všichni uvidí všechno.

Reznikov zřejmě reaguje na komentáře médií o pomalém postupu ofenzívy proti silně zakopaným ruským pozicím.

Hlavní ukrajinské vojenské rezervy, včetně většiny brigád nedávno vycvičených na Západě a vybavených moderními tanky a obrněnými vozidly NATO, zatím nebyly v operaci použity, uvedl Reznikov.

Rusové zasáhli v Kramatorsku pizzerii plnou lidí

28. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Co byste dělali VY v takovéto situaci?

Smrtící ruský raketový útok na rušnou pizzerii v Kramatorsku

Zprávy z města na východě Ukrajiny hovoří o čtyřech mrtvých včetně jednoho dítěte, přičemž panují obavy, že počet obětí se ještě zvýší.


Nejméně čtyři lidé včetně jednoho dítěte byli zabiti a 42 zraněno poté, co dvě ruské rakety v úterý zasáhly rušnou pizzerii v centru Kramatorsku na východě Ukrajiny.

Reportér Radek Bartoníček si konečně povšiml, jak pražský Dopravní podnik vydírá turisty na hraně zákona

28. 6. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Radek Bartoníček zaznamenal konflikt mezi revizory a skupinou mladých turistů v pražské tramvaji č. 15. Je to skandál. Na stanicích pražské veřejné dopravy není jasně anglicky uvedeno, že po zakoupení jízdenky si ji musí turista OZNAČIT. Na jízdence je to jen miniaturním písmem.

Turisti si zakoupí jízdenku, jako v každé jiné zemi, jenže v Praze je podivná praxe, že ji musejí označit. To samozřejmě nevědí, a pro revizory pražského Dopravního podniku je to vítaná příležitost jak z nich vydřít pokutu 1000 Kč. Samozřejmě, že ti turisté to považují za naprostou sprosťárnu a přispívá to k pozoruhodné "pověsti" Prahy v zahraničí.

Byl jsem informován v posledních několika dnech o asi čtyřech takto postižených turistech. Je to hnus! Jaký to stát!!

Kdy proti tomu něco udělá pražská městská správa, pane Hřibe?



 20276

Pár předběžných úvah při čtení Gorbačovova životopisu

28. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Čtu už několik měsíců životopis Michaila Gorbačova od Williama Taubmana (mám vydání z nakladatelství Simon & Schuster z roku 2017, kniha vyšla nedávno i v českém překladu) a musím říci, že mnoho věcí mne překvapuje, přičemž Taubmanovo podání na mne dělá velký dojem svou podrobností, věcností a smyslem pro konkrétní nahodilost dějin, která se skrývá za různými zjednodušeními, jak jsme zvyklí nad dějinami myslet obvykle. Komplikovaná povaha věcí ukazuje spíše na meze našeho poznání a našich možností než na nějaké zlovolné komploty, které řídí dějiny jednoduchou logikou.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

 20464

Pompejský nález fresky možná zobrazuje 2000 let starou formu pizzy

28. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Na starověké fresce je ovoce, které vypadá jako ananas - ačkoli se téměř jistě jedná o něco jiného

Mezi ruinami starověkých Pompejí byla nalezena pozoruhodná freska zátiší, kde je jídlo připomínající pizzu, ačkoli se zdá, že pokrmu chybí dvě základní ingredience - rajčata a mozzarella - a obsahuje předmět, který podezřele připomíná ananas.

Freska stará 2 000 let se objevila při vykopávkách v oblasti Regio IX archeologického parku v Pompejích, které leží nedaleko Neapole, rodiště pizzy. Malba se nacházela na stěně v domě, který byl pravděpodobně chodbou domu, v jehož přístavbě byla pekárna.

 19355

Chvála nerespektovaného "bojového taxíku"

28. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Přilby byly zavedeny v 1. světové válce a snížily počet zabitých vojáků asi o polovinu tím, že chránily lebku proti většině střepin (většinou tříštivých granátů), napsal Sven Ortmann.

 18437

Turecko zdržuje revizi obranné strategie NATO

28. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Jak se blíží červencový summit NATO, turecké požadavky ohledně úžin Bospor a Dardanely (mimo jiné) údajně zdržují revizi obranné strategie - nejambicióznější od konce studené války, upozorňuje Amberin Zamanová.

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

 19681

Rusko už válku na Ukrajině prohrálo

28. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Putin se z Ukrajiny stáhne – vzdá to a vrátí se domů – až náklady na válku dramaticky převýší její výnosy. Válečná bilance je již negativní a jen se dále zhoršuje. Prigožinovo povstání přineslo další zátěž. Takto Ukrajina zvítězí – a možná to přijde dříve, než jsme si mysleli, píše Robert Kelly.

Rozhovor Britských listů 605. Jde Česká republika do kopru?

5. 6. 2023

čas čtení 1 minuta



Chceme také někdy slyšet nějaké hlasy odjinud než jen z Prahy! V Havířově (ne v Praze!) jsou měsíční náklady na bydlení za dvoupokojový byt 18 000 Kč. O tom, jak se Česká republika propadá do insolvence a jak proti tomu čeští politikové zřejmě nejsou schopni udělat nic, nemajíce vůbec žádnou strategii pro hospodářský a politický rozvoj země, mluví Jan Čulík s Petrem Harašímem, komentátorem Britských listů z Orlové.

Pozn. red.: Upřesnění: Pan Haraším řekl v rozhovoru, že ta částka 18 000 Kč je nájem. Dodává k tomu:  Možná jsem se špatně vyjádřil,  nicméně ona částka cca 18 tisíc je za nájem a energie. Je to ta částka, která se uvádí na žádost o příspěvek na bydlení, takže bychom mohli říct raději náklady na bydlení. Navíc teď jsou ještě doplatky za teplo, takže se částka nebezpečně blíží 20 tisíc měsíčně. Jde o byt ve čtvrtém patře bez výtahu a jde o byt 2 plus 1, čili obývák, ložnice a kuchyň. Byt patří oné Bakalově bývalé skupině dnes Heimstaden, která je pověstná svými cenami a ne moc kvalitou bydlení.
Mladá rodina s jedním dítětem tak dává za bydlení cca 60 až 70 procent z příjmů a jak jsem říkal, příspěvek na bydlení zatím není, je dána žádost a čeká se už víc než dva měsíce.



Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

 19093

Rusko dosud nezpracovalo poučení z osudu Lavrentije Beriji

28. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Je tomu 70 let, co byl zatčen Lavrentij Pavlovič Berija, spoluvůdce komunistické strany a sovětského státu. O šest měsíců později byl bez soudu zastřelen za své "zločiny proti sovětskému lidu", aby se ostatní komunisté ochránili před pomstou.

Rozhořčení poté, co turista vyryl jména na zeď Kolosea v Římě

28. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Italský ministr kultury vyzval k identifikaci a trestnímu stíhání muže, který památku počmáral nápisem "Ivan+Hayley 23"

Italská policie pátrá po mladém turistovi, který do zdi Kolosea vyryl jméno své a své přítelkyně. Vyvolalo to všeobecné odsouzení.

Anglicky mluvícího turistu natočil jeden z přihlížejících, jak v pátek odpoledne klíči vyryl do zdi 2000 let starého římského amfiteátru "Ivan+Hayley 23".

Klip s názvem "Debilní turista vyryl jméno do římského Kolosea" byl nahrán na YouTube a poté byl hojně sdílen na sociálních sítích, což nakonec upozornilo policii.

 20438

Terorista Girkin-Strelkov komentoval Prigožinova poslední prohlášení

27. 6. 2023

čas čtení 4 minuty


Girkinova analýza je zmatená, ale přidává podrobnosti. Domnívá se, že Prigožin se snažil vytvořit podmínky pro převrat provedený někým jiným, ale "politický plán selhal". Když Putin uprchl, nemělo smysl pokračovat... naznačuje, že k zásadní změně moci již došlo.

Proč nebyla v Moskvě nasazena divize Džeržinského, ptá se... buď to Putin nařídil a bylo to odmítnuto; nebo to nenařídil. Pokud to druhé, bylo to na základě chybné kalkulace, nebo ze strachu? To stále nevíme... Pokud je toto současný postoj ruského etnonacionalistického militarismu, jsou  v háji a vědí to. Domnívají se, že existuje frakce na vysoké úrovni, která velí, ale nevědí, kdo v ní je?"

Čím víc o Putinově projevu přemýšlím, tím víc mi vystupuje do popředí tato věta: "Prakticky celá ruská společnost..." couvla.

Do očí bijící sebeklam: podpořilo ho několik jednotek letectva a zaplatilo za to životem. A teď to ví i ruský lid.

Girkin:

 17360

FYZIOporadna: letní vedra vyžadují až čtyřnásobný pitný režim, pozor na přehřátí

27. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

PRAHA 27. ČERVNA 2023 – Sport v tropických teplotách může i uškodit. Organismus se rychleji vyčerpá a ztráty vody pocením mohou činit až 10 litrů za den. Je proto na místě přizpůsobit venkovním podmínkám své aktivity, slevit pár kilometrů z cyklovýletu nebo pěší túry a neustále hlídat pitný režim.

V letních vedrech bývá fyzická aktivita náročnější. Při vysokých teplotách musí organismus aktivovat centra pro termoregulaci, což vede k vyšší únavě. „Jakmile teplota okolí přesáhne 30 °C, je třeba být na pozoru.

 18950

HRW: Podivný ruský víkend

27. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
A pak, jen tak tak, bylo po všem. Zřejmě došlo k dohodě. Prigožin odejde do exilu v Bělorusku. To je vše, všichni, odložte popcorn. Představení skončilo.

Ještě dnes ráno se analytici drbou na hlavě a tuší, že nebezpečí ještě není zcela zažehnáno. Spekulace se množí a dezinformace se šíří po celém světě.

Čínská státem kontrolovaná média uvedla, že rozpory v ruském vedení jsou "iluzí", což dává vzpomenout na slova George Orwella z románu 1984: "Strana vám nařídila, abyste odmítli důkazy svých očí a uší. Byl to jejich poslední, nejzásadnější příkaz."

S kolegy jsme v sobotu události pozorně sledovali. Dali jsme dohromady prohlášení vyjadřující obavy HRW z toho, co bude rychle rostoucí rozkol mezi ruským ministerstvem obrany a žoldnéřskou skupinou Wagner znamenat pro obyvatelstvo Ruska obecně. Ani jednu ze stran nelze v tomto boji označit za "ty dobré".

To byl pro nás klíčový bod: obě strany se v poslední době dopouštěly zvěrstev. Ruské síly na Ukrajině a v Sýrii a Wagnerovy síly na Ukrajině, v Mali a ve Středoafrické republice. Měli jsme se začít setkávat s podobnými zvěrstvy i v Rusku?

Zdá se, že to je prozatím zažehnáno, ale vzhledem k tomu, jak rychle se události neustále mění, je to obava, kterou nelze zcela odmítnout. Stejně tak obavy z ještě hlubších represí v paranoidním Putinově Rusku - které je už tak dost hrozné - v důsledku přerušeného povstání.

Přes všechen zmatek a rychlé zvraty víkendových událostí se zdá, že jen jedna věc zůstala konstantní: Ruské síly stále vraždí lidi na Ukrajině. Při sobotním ruském raketovém útoku na obytný dům v Kyjevě zahynuli tři lidé a osm jich bylo zraněno.
 
Je Španělsko připraveno na další vlnu veder?


Nová zpráva zabývající se loňskými vlnami veder ve Španělsku ukazuje, jak extrémní horko a špatná reakce vlády tvrdě zasáhly lidi.

Nejvíce trpěli starší lidé a osoby se zdravotním postižením. V období od června do srpna 2022 zemřelo ve Španělsku v důsledku veder přibližně 4 600 lidí. Více než 98 procent z nich tvořili lidé ve věku 65 let a starší. Polovina všech lidí se zdravotním postižením v zemi je starší 65 let.

Výzkum se zaměřil na města Sevilla a Córdoba a blízké oblasti Andalusie. Postižení popisovali mozkovou mlhu, potíže s dýcháním, nízký krevní tlak, závratě, slabost, nedostatek spánku, infekce a ztrátu vědomí.

Většina z nich uvedla, že vlny veder ovlivnily i jejich duševní zdraví, přičemž sociální izolace se během extrémních veder, kdy byli nuceni zůstat dlouho doma, ještě umocnila. A se sociální izolací přichází i vyšší riziko horka, včetně úmrtí.

Andaluské úřady měly "akční plán pro vlnu veder", ale nezohlednily v něm potřeby osob se zdravotním postižením a nespecifikovaly opatření na jejich pomoc. Zdá se, že plán byl vytvořen bez jakéhokoli přispění lidí se zdravotním postižením nebo organizací, které je zastupují.

"Cítím se vládou opuštěná," řekla Laura Sanchezová, 41letá žena s tělesným postižením ze Sevilly.

Vzhledem k tomu, že vlny veder jsou s klimatickými změnami stále častější a intenzivnější, musí se úřady se svým "akčním plánem" vrátit k rýsovacímu prknu. A hlavně musí zapojit ty, kteří jsou nejvíce ohroženi, aby pomohly snížit nebezpečí, které jim hrozí.
 

 20454

Podobnost s ČR čistě náhodná. Británie je na krize zvyklá. Ale tato všeobecná beznaděj je nová - a děsivá

27. 6. 2023

čas čtení 7 minut


V menších, středostavovských britských městech a na středostavovských předměstích lidé vyjadřují strach a vyčerpání, které byly kdysi spojovány s postindustriálním zanedbáváním


Za patnáct let práce v politickém zpravodajství na místě jsem asi nikdy nezažil bezútěšnější a frustrovanější náladu veřejnosti, než jaká se zdá být charakteristická pro letošní rok, píše komentátor John Harris. Některé stížnosti lidí jsou až příliš známé: nízké platy, nejistota, pocit beznadějného odříznutí od moci a vlivu. Jiné - inflace, nemožnost splácet hypotéky, nájmy a přehlížené důsledky pandemie - se objevily poměrně nedávno.

Novinkou se zdá být i samotný dosah těchto problémů na části populace, které jsme dříve považovali za relativně bohaté. To vše ukazuje na otázku, která se nyní zdá nevyhnutelná: jaká je politika úplného vyčerpání?

 17360

Přibližně 6 milionů lidí v USA je ohroženo extrémním počasím, více než 700 000 lidí je bez proudu

27. 6. 2023

čas čtení 2 minuty


Výpadky se soustřeďují na jihovýchodě USA, v údolí Ohia se vyskytly silné bouřky a v Indianě se objevilo podezření na tornádo.

Podle CNN bylo v neděli večer více než 700 000 Američanů bez proudu a asi 6 milionů v celých USA je ohroženo extrémním počasím.

Výpadky se soustředily na jihovýchodě USA, kde se vyskytly silné bouřky v údolí Ohia a také v Arkansasu, Tennessee a Mississippi. V Bargersville ve státě Indiana, jižně od Indianapolis, se vyskytlo podezření na tornádo.

V severním Kentucky a jižní Indianě byly rovněž hlášeny velké kroupy.

 20438

Prigožin tvrdí, že nechtěl svrhnout Putina

27. 6. 2023

čas čtení 7 minut

 
Šéf skupiny Wagner po ozbrojené vzpouře prolomil mlčení a v jedenáctiminutovém prohlášení vzdorně obhajoval své povstání

Ruský vojevůdce Jevgenij Prigožin se poprvé od sobotního večera, kdy zastavil svou ozbrojenou vzpouru, nyní  objevil a vydal vzdorovité jedenáctiminutové prohlášení, v němž obhajoval své povstání a popřel, že by usiloval o svržení Vladimira Putina.

Prigožin prohlásil, že vzpoura ukázala, že existují "vážné problémy s bezpečností na celém území naší země" a že si jeho povstání "společnost žádala" kvůli selhání ruského vojenského vedení při invazi na Ukrajinu.

"Naším cílem nebylo svrhnout režim," uvedl Prigožin v nahrávce jeho skupiny Concord na Telegramu. Je to  jeho první prohlášení od soboty v 18.30, kdy se svými jednotkami   odjel z města Rostov.

Ruská agrese na Ukrajině: Putin potvrdil, že při vzpouře skupiny Wagner byli zabiti ruští piloti; Zelenskyj navštívil frontu

27. 6. 2023

čas čtení 12 minut

- Ruská tisková agentura RIA Novosti informuje o poškození železničních tratí na východě Krymu. S odvoláním na Ruskem dosazeného regionálního guvernéra uvádí, že oprava potrvá čtyři až osm hodin.

- Ruský prezident potvrdil zprávy vojenských blogerů, že během vzpoury žoldnéřské skupiny Wagner bylo sestřeleno několik letadel
V neplánovaném nočním televizním projevu v pondělí pozdě večer viditelně rozzlobený Putin řekl: "Jakékoli vydírání nebo způsob, jak vnést do Ruska zmatek, jsou odsouzeny k neúspěchu - učinil jsem kroky, abych zabránil rozsáhlému krveprolití."

Ve svém prvním veřejném vystoupení od chvíle, kdy Prigožin v sobotu večer upustil od ozbrojené vzpoury, ruský prezident poděkoval  bojovníkům a velitelům ze skupiny Wagner, kteří podle něj ustoupili, aby zabránili krveprolití.

Aniž by Prigožina jmenovitě zmínil, Putin řekl, že organizátoři vzpoury "zradili svou zemi, svůj lid". Řekl, že nepřátelé Ruska "chtěli, aby se ruští vojáci zabíjeli navzájem, aby zabíjeli vojenský personál a civilisty, aby Rusko nakonec prohrálo a naše společnost se rozdělila, udusila v krvavém občanském sporu".

Potvrdil také zprávy, že během neúspěšné vzpoury byli zabiti ruští piloti, a vzdal hold mrtvým. "Odvaha a sebeobětování padlých hrdinů-pilotů zachránily Rusko před tragickými zničujícími následky," řekl.

Zdálo se, že ruský prezident naznačil, že skupina Wagner bude zrušena, a uvedl, že bojovníci skupiny mají na výběr podepsat smlouvu s ministerstvem obrany nebo se přemístit do Běloruska, pokud chtějí.


- Ukrajinské ozbrojené síly sdělují, že v noci na pondělí sestřelily dvě řízené střely Kalibr a sedm bezpilotních letounů Šahed během nočních útoků ruských sil.


Ve své ranní aktualizaci uvedly, že ruské síly provedly 45 leteckých úderů a podnikly 38 útoků raketovými salvovými systémy uvnitř Ukrajiny. Informovaly o bojích v okolí Lymanu a Bachmutu, přičemž v pondělí proběhlo 38 bojových střetnutí.

 20438

Prigožin nedokázal zpečetit Putinův osud. Ale tady je návod, jak to my všichni na Západě můžeme udělat

27. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 


Moc ruského vůdce se opírá o fosilní paliva a nekontrolovaný kapitalismus - my všichni můžeme těchto jeho slabých míst využít, argumentuje Peter Pomerantsev.
 

Putin se zdá být slabší než kdy jindy - a to je pro vládce, který si zakládá na projekci síly, problematické. Abychom ještě více otupili Putinovu slábnoucí auru neporazitelnosti,  musíme podkopat pilíře, na nichž stojí jeho mýtus siláka: koloniální dobývání, neregulovaný kapitalismus a zneužívání klimatu. Když se objeví otázky o jeho schopnosti vládnout, bude Putin tvrdit, že navzdory snahám hanebného "kolektivního Západu" se ruská ekonomika dokáže stabilizovat, protože svět potřebuje ruská fosilní paliva; že potřeba západních společností vydělávat v Rusku znamená, že nikdy nebude skutečně izolováno; že přes všechny své chyby na bitevním poli může Rusko stále ovláadt rozsáhlé území Ukrajiny a její zdroje.

 20459

Prezident PR, anebo sto dní Petra Pavla

27. 6. 2023 / Jan Rovenský

čas čtení 24 minut

Je to více než čtvrt roku, co Miloše Zemana na postu prezidenta České republiky vystřídal Petr Pavel, který ve druhém kole přímé volby porazil Andreje Babiše se ziskem 58,32 %. Nad lídrem hnutí ANO zvítězil o cca 959 tisíc hlasů, při nebývale vysoké účasti 68,24 % oprávněných voličů.

Ve srovnání s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem se Petr Pavel vrhl do veřejného prostoru doslova po hlavě, začal být aktivní hned druhý den po svém zvolení. Spoustu lidí Pavlova verva překvapila, ať už příjemně či nepříjemně. Ve veřejném prostoru tak Petr Pavel působí de facto od 28. ledna, tedy skoro pět měsíců. Jakou za tu dobu v politice zanechal stopu? Jak lze jeho působení hodnotit? A co čekat do budoucna? Těmto a dalším otázkám se věnuje následující analýza.


Analýzu vydal Institut pro politiku a společnost

 20026

Čum, vole, obře

27. 6. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Hýkání o chudobě v Česku

Čum vespolek

Čumím, ano, čumím, jak umím, tak čumím, čumím a nevím, zda čum do ultrapravicového spektra Fórum 24, nebo čum do dezinformačních hlubin Parlamentních listů je čumem s jistým umem stále ještě rozlišit, který z umných čumů je čum horší a nebezpečnější. Jedno je najisto jisté, ten čum i ten čum, oba čumy dál ruku v ruce vskutku ke smutku, nebo k radosti štěpí již narušenou soudržnost české společnosti. U jednoho média dokáži onu zvrácenost pochopit, u druhého nikoli. Nebudu se zde rozepisovat o nějakém článku z Parlamentních listů, neboť koukat do žumpy se nemá, protože, jak již známo vespolek, hrozí, že žumpa koukne svými exkrementy na vás, přičemž nevoňavý odér ulpí, nepustí a rád se šíří dál.

 20458

Nejslavnější světec

27. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut


Zavítáte-li někdy při svých cestách do hlavního města České republiky Prahy, určitě si nenechte ujít procházku po světově proslulém Karlově mostě, kterému se také často přezdívá „Galerie pod širým nebem“. A to díky třiceti barokním sochám a sousoším světců, z nichž tou nejznámější je právě socha sv. Jana Nepomuckého, kterýžto je znám jako patron mostů, komunikace, dobré pověsti, lidí od vody a také jako jeden z patronů italských Benátek, čímž je považován za nejslavnějšího světce, neboť jeho další barokní sochu můžete zhlédnout přímo na břehu Grand Canalu ve zmíněných italských Benátkách. A nedávno jsme si připomněli již 630 let od jeho mučednické smrti prostřednictvím barokních hudebních slavností Navalis na řece Vltavě, jejichž tradice sahá až do roku 1715, ale jestli se o ní budete chtít dozvědět i něco více, stačí sáhnout po knize, která vyšla při této příležitosti ve Svatojánském spolku pod názvem Musica Navalis-Dějiny slavností a kultu sv. Jana Nepomuckého. Jejími spoluautory jsou Petr Blažek, Jiří Mikulec a Vojtěch Pokorný.

Pane Pokorný, v dané knize se svými kolegy zpracováváte historii slavností Navalis od dávných minulých dob až do současnosti. Jak hodně náročný byl pro vás sběr podkladů k jejímu vytvoření?

 18452

Zase už se rozbalují spacáky v kancelářích poslanecké sněmovny.,. Konec komedie, chceme státníky!

27. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 2 minuty

"Na rohu ulice vrah o morálce káže.."
(Karel Kryl)
 

Vážené poslankyně a vážení poslanci, dostali jste od OBČANŮ mandát k řešení toho opravdu podstatného v této zemi a Vaší základní pracovní povinností je se dokázat domluvit! Pakliže toho nejste schopni - vzdejte se mandátu!

  • pro velkou skupinu obyvatel a jejich život  není podstatný "neexistující uprchlík" ze Sýrie, kterým je tato země již skoro 10 let zcela myšlenkově paralyzována, dehumanizovaná a odtržená od toho podstatného. Vzpomene si ještě někdo na zaťatou pěst prezidenta Zemana pod vánočním stromečkem - "Tato země je naše! Hrozí nám desetitisíce uprchlíků, znásilněné ženy, vypálená města!" Vše jen lži!

 20453

Britská vláda uzavře většinu pokladen na britských nádražích

27. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: Předseda odborového svazu RMT Mick Lynch

Britský železniční odborový svaz RMT varoval, že proces uzavření téměř všech pokladen na britských nádražích začne již příští týden


Podle vládních návrhů na snížení nákladů a "modernizaci" železnice má být uzavřeno téměř 1 000 nuádražních pokladen prodávajících jízdenky, ačkoli ministři se již několik měsíců vyhýbají upřesnění rozsahu těchto plánů, a to i přes obavy vlastních poslanců a odborů a skupin cestujících.

Podle železničních zdrojů, které citovala aktivistická skupina Association of British Commuters, však budou veřejné konzultace, které jsou první fází formálního procesu, oznámeny začátkem července.

Odbory a organizátoři kampaní varovali, že zrušení pokladen ztíží cestování po železnici zranitelným cestujícím a osobám se zdravotním postižením.

 19385

Putin: Povstání bylo "odsouzeno k neúspěchu"

27. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí večer prohlásil, že povstání šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina bylo "odsouzeno k nezdaru" a že povstání zanechalo zemi "jednotnou".

V pondělí večer v televizním projevu k národu, poprvé od chvíle, kdy Prigožin zastavil svůj pochod na Moskvu, Putin řekl, že "ozbrojené povstání by bylo potlačeno v každém případě".

"Organizátoři vzpoury to pochopili," řekl, aniž by zmínil jméno žoldáckého pohlavára Prigožina.

"Jakékoli vydírání nebo způsob, jak vnést do Ruska zmatek, jsou odsouzeny k nezdaru.

"Učinil jsem kroky, abych se vyhnul velkému krveprolití. Potřebovalo to čas, včetně toho, aby si to ti, kteří udělali chybu, rozmysleli a viděli, k jakým důsledkům to povede," dodal prezident.

Zdálo se, že Putin naznačil, že skupina Wagner bude zrušena, a řekl, že bojovníci této žoldnéřské skupiny mají na výběr podepsat smlouvu s ministerstvem obrany. Putin dodal, že dodrží svůj slib a umožní bojovníkům Wagnerovy skupiny přesídlit do Běloruska, pokud budou chtít.

"Většina velitelů a bojovníků skupiny Wagner jsou vlastenci. Byli tajně použiti proti svým bratrům ve zbrani," řekl.

 

Jak světová města podporují cyklistiku. Praha na ostudném 73. místě

27. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Nejhorší město z celé Evropské unie. A z evropských měst jen před Moskvou a Istanbulem. Co na to Zdeněk Hřib?



Ostudná dětská exekuce

27. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20452

Nynější zkrácení života Britů souvisí s nedostatečnými investicemi do britského zdravotnictví - studie

27. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Logo britského státního zdravotnictví (NHS, National Health Service)

Analýza nadace  King's Fund zjistila, že Britové umírají na nejzávažnější smrtelné nemoci častěji než lidé v mnoha jiných bohatších zemích

Střízlivá studie odhaluje stále větší selhání britského zdravotnictví a jeho politické zanedbávání


Studie zjistila, že Britové umírají na rakovinu a srdeční choroby dříve než lidé v mnoha jiných bohatých zemích, částečně kvůli nedostatku lůžek, personálu a skenerů v britském státním zdravotnictví

Podle zprávy zdravotnického think-tanku King's Fund má Spojené království v boji s největšími smrtelnými chorobami "výrazně horší výsledky", částečně proto, že britské státní zdravotnictví je oslabeno dlouholetým nedostatkem investic. Podle počtu úmrtí, kterým se lze vyhnout v důsledku nemocí a zranění, a podle úmrtí, kterým by se dalo předejít, kdyby se pacientům dostalo lepší nebo rychlejší léčby, si vede britské státní zdravotnictví "špatně".

Srovnávací studie 19 dobře situovaných zemí dospěla k závěru, že Británie dosahuje pouze "podprůměrných" zdravotních výsledků, protože vydává  na každého člověka na zdravotní péči "podprůměrnou" částk.

 20450

Kauza "staropražské šunkárny"

27. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Známá kauza se "staropražskou šunkárnou", což je neblaze proslulá turistická past hned vedle staroměstské radnice, se posouvá, píše Matěj Metelec. 

Zdá se, že se na radnici Prahy 1 začal odehrávat proces, na jehož konci by měl stánek zmizet. Ale - výpovědní lhůta pronajímateli je dva (!!!) roky.


 18389

dTest vyzývá poslance k zastavení enormního poplatku při předčasném splacení hypoték

27. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR v nejbližších dnech projedná návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří. Součástí tohoto návrhu je i zcela nesouvisející úprava zákona o spotřebitelském úvěru. dTest považuje návrh za velmi jednostranný ve prospěch bank na úkor českých spotřebitelů. Proto dTest vyzval otevřeným dopisem poslance, aby v této části návrh zákona nepodpořili.

 

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský ministr obrany navštívil poprvé od Prigožinova povstání vojáky na Ukrajině

26. 6. 2023

čas čtení 21 minut

"Společnost si to vyžádala," řekl Prigožin v prvním vystoupení od ukončení vzpoury
 
Ruský vojevůdce Jevgenij Prigožin se poprvé od sobotního večera, kdy ozastavil ozbrojenou vzpouru, objevil v jedenáctiminutovém prohlášení, v němž obhajoval své povstání  a řekl, že "společnost si to žádala".

V prohlášení Prigožin popřel, že by skupina Wagner usilovala o svržení Putina, a uvedl, že povstání ukázalo, že existují "vážné problémy s bezpečností na celém území naší země".

"Naším cílem nebylo svrhnout režim," uvedl Prigožin v nahrávce na stránce jeho skupiny Concord na Telegramu.

"Zastavili jsme se v okamžiku, kdy bylo jasné, že bude prolito mnoho krve," pokračoval a popsal postup vojenského konvoje, který se dostal na dostřel Moskvy. "Proto se domníváme, že demonstrace toho, co jsme měli v plánu udělat, byla dostatečná. Naše rozhodnutí vrátit se zpět mělo dva faktory: nechtěli jsme prolít ruskou krev. Za druhé jsme pochodovali jako projevnašeho protestu."

Znovu obvinil ruské ministerstvo obrany, že se zaměřilo na jeho jednotky dělostřeleckou palbou, a označil ji za "spouštěč naší okamžité reakce".

"Cílem pochodu bylo nedopustit zničení soukromé vojenské společnosti Wagner a pohnat k odpovědnosti úředníky, kteří se svým neprofesionálním jednáním dopustili obrovského množství chyb. Společnost si to vyžádala."

Prigožin přiznal, že jeho vojáci během povstání zabili ruské letce, a řekl, že "litují, že museli provádět údery proti letadlům, ale ty zasahovaly naše síly bombami a raketovými údery".

Tvrdil také, že přesun vojsk do Ruska byl "mistrovskou lekcí", jak mělo Rusko provést svou invazi na Ukrajinu z 24. února, která nedosáhla svého cíle - obsazení Kyjeva.
Německý ministr obrany oznámil, že země plánuje vyslat několik tisíc vojáků, kteří budou trvale umístěni v Litvě jako součást mezinárodní reakce na hrozbu, kterou Rusko představuje pro zemi a pobaltský region.

Boris Pistorius na setkání ve Vilniusu před velkým setkáním NATO, které se tam uskuteční za dva týdny, uvedl, že Německo přispěje "robustní brigádou" o několika tisících vojáků, kteří si s sebou budou moci vzít své rodiny.

Pistorius uvedl, že se se svým litevským protějškem Arvydasem Anušauskasem dohodl, že brigáda bude budována pomalu v souvislosti s příchodem příslušné infrastruktury. Očekává se, že další podrobnosti ohledně časového rámce a souvisejících nákladů budou následovat.

Dříve v pondělí Der Spiegel informoval, že vláda v Berlíně plánuje poskytnout Kyjevu dlouhodobé dodávky munice. Podle zprávy byla koncem minulého týdne mezi společností Rheinmetall a ministerstvem obrany vypracována rámcová dohoda týkající se výroby munice.

Podle smlouvy, do níž nahlédl Der Spiegel, má společnost vyrobit a dodat 330 000 kusů nábojů ráže 155 mm a tisíce kusů houfnicových nábojů s cílem zajistit dlouhodobé dodávky ukrajinským ozbrojeným silám. Náklady ve výši 60 milionů eur (51,5 milionu liber/65,5 milionu dolarů) na počátečních 20 000 nábojů ponese německá vláda.

Souběžně s touto dohodou bude vlastní německé armádě poskytnuto podobně velké množství munice. Začátkem tohoto roku ministerstvo obrany přiznalo, že německá armáda je žalostně málo vybavena, má nedostatečné zásoby dělostřelectva a munice a zatím nesplňuje specifikace stanovené pro členy NATO.
 

 20445

Mezitím Putin bombarduje civilisty v Sýrii

26. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Den po nejvážnějším mocenském boji v nedávné ruské historii se Kreml pokouší potvrdit svou globální moc ... bombardováním civilistů v Sýrii

Pláč bolestí dítěte po leteckém úderu na předměstí města Džisr aš-Šughur, západně od Idlibu v neděli 25 června. Usmrceno bylo 9 lidí a dalších nejméně 30 (včetně pracujících zaměstnanců a farmářů) bylo zraněno.




 20442

Británie: "Na univerzitě jsem nezažila ani jeden normální rok"

26. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Studentka na Glasgow University při promoci: "Vyjednávejte!!"

Britští studenti, kteří končí studium bez diplomu. V Anglii (ne ve Skotsku) je přitom stojí jeden rok studia 9000 liber, tedy cca 270 000 Kč

Nešťastná kohorta vysokoškoláků byla sužována covidovými lockdowny, stávkami ve školství a nakonec je obětí bojkotu známkování


Emily Smithová, studentka posledního ročníku geografie na Durhamské univerzitě, si nikdy nepředstavovala, že by její už tak značně narušená univerzitní zkušenost mohla skončit takto. Letos v létě neabsolvuje, protože polovina jejích seminárních prací zůstala neoznámkována kvůli celostátnímu bojkotu známkování ze strany vyučujících.

Odmítá se zúčastnit "slavnostního zakončení", které jí Durham nabídl místo toho. Bez skutečné klasifikace titulu jí to připadá jako "fraška". Stejně jako mnoho dalších studentů z této velmi nešťastné kohorty cítí, že je to poslední kapka.

"Už mám všeho plné zuby," řekla. "Každou etapu mého vzdělávání od maturity zastínily faktory, které jsem nemohla ovlivnit."

 18993

Britské děti jsou dnes menší než dříve. Odhalují chmurný příběh o vládní politice škrtů, ale jejich jizvy jsou mnohem hlubší

26. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Vládní škrty vedou do pekla

Od roku 2010 vykazují britské pětileté děti známky sníženého růstu, což je pravděpodobně důsledkem konzervativní  politiky škrtů

Ve věku pěti let jsou britské děti v průměru o 7 cm menší než děti v Nizozemsku

"Dívám se na něj svrchu," říká v klasickém televizním klipu postava komika Johna Cleese, "protože já jsem vyšší třída." Tři z nich - Cleese, Ronnie Barker a Ronnie Corbett - jsou seřazeni sestupně podle výšky. "Já k němu vzhlížím," říká Barker, "protože jsem střední třída; ale ma tohohle se  já dívám shora, protože on je nižší třída." Podívá se na Corbetta, který říká: "Já vím, kde je moje místo."

Toto nadčasové video  vystihuje to, co ukazují data: výška silně koreluje se socioekonomickým postavením, píše Michael Marmot. V dlouhodobém výzkumu zdravotního stavu britských státních úředníků, bylo zjištěno, že čím vyšší lidé jsou, tím častěji jsou povyšováni. Lidé na jednotlivých příčkách zaměstnaneckého žebříčku jsou v průměru vyšší než ti pod nimi a nižší než ti s vyšším postavením. Je možné, že když je člověk vyšší, povýší. Pravděpodobnější je, že sociální podmínky v raném dětství, včetně dobré výživy, souvisejí nejen s výškou, ale i se vzděláním a společenským úspěchem. Výška je tedy jak výsledkem podmínek v dětství, tak indikátorem -  menší výška je pravděpodobným odrazem nepříznivých podmínek, které ovlivní další aspekty vývoje dětí: kognitivní, jazykové, emocionální.

 20444

Proč jsou životy uprchlíků méně cenné než životy pěti hloupých zbohatlíků?

26. 6. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


"Má dva problémy: příliš mnoho času a příliš mnoho peněz" (z filmu Luise Buñuela Belle de Jour). Co uděláte, když se dostanete na vrchol světa příliš brzy? Tento francouzský film s Catherine Deneuveovou je mezníkem o křivolakých cestách, kterými se mohou vydat bohatí lidé, když se nudí. Jak si udržet ty motýly v žaludku z velkých výzev, když i vína, restaurace a výlety na nejvyhledávanější místa znějí jen jako opakující se a nudný film?

 18993

Británie: vysokoškolští studenti nemohli ukončit studium kvůli pokračujícím stávkám a bojkotu známkování zkoušek

26. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Třetina britských studentů posledních ročníků se kvůli bojkotu známkování potýká se zpožděním známek


Malý počet studentů se může zúčastnit promoce, ale později se dozví, že neuspěli, protože spor o platy ovlivňuje hodnocení na 145 britských univerzitách.

Desetitisíce vysokoškolských studentů zůstávají v létě bez výsledků svého studia, přičemž někteří z nich se mohli zúčastnit slavnostních promocí, aby jim později bylo sděleno, že neuspěli.

 19501

Pokus o puč v Rusku: Wagner opouští ruské regiony, ale kde je Prigožin, není známo

26. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Večer 24. června tisková služba Alexandra Lukašenka oznámila ukončení jednání s Jevgenijem Prigožinem. Trvaly celý den a konaly se v koordinaci s Vladimirem Putinem. V důsledku toho Prigožin přijal Lukašenkův návrh zastavit pohyb žoldnéřů přes území Ruska a podniknout "další kroky ke zmírnění napětí". Brzy sám Prigožin oznámil, že wagnerovci "rozpouštějí své kolony" a odcházejí "opačným směrem k polním táborům, podle plánu".

 19995

Svrhnout Putina? To se nyní zdá jednodušší než dříve

26. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Wagnerovo povstání bylo možná odvoláno, ale v Rusku zanechává své stopy. Zdá se, že armáda již není jednotná za Putinem – neexistuje žádné jiné vysvětlení pro nerušenou cestu do Moskvy. Blíží se datum vypršení jeho funkčního období dříve, než se očekávalo?, píše Clemens Wergin.

 20441

O Prigožinově povstání

26. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

V noci na sobotu začala šaráda s Wagnerovou PMC. Je snadné rekonstruovat řetězec předchozích událostí. Klíčové bylo s největší pravděpodobností Putinovo setkání s vojenskými korespondenty, kde byl dotázán, co si myslí o Prigožinově demarši, v níž odmítl podepsat smlouvu s ministerstvem obrany jménem celého svého Wagnera - a Putin odpověděl, že smlouvy by určitě měly být podepsány. Ve skutečnosti se v tu chvíli veřejně zřekl svého kuchaře - a pak, jak se zdá, si Prigožin uvědomil, že jeho dny na svobodě (nebo dokonce na této zemi) jsou sečteny, psal v sobotu ráno Alexej Rošin.

 19789

Prigožinův puč: Historické paralely

26. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruský stát se před našima očima začíná rozpadat. Od občanské války nedošlo k žádným vojenským vzpourám takového rozsahu (jakéhokoli rozsahu), píše Boris Akunin.

 19376

Putinův přístup k historii: Existují v něm vůbec obyčejní lidé?

26. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnozí považují pokus Vladimira Putina propagovat "jediný proud ruských dějin" za něco nového. Ale ve skutečnosti je modelován podle sovětského přístupu, který zacházel s příběhem minulosti na území toho, co se stalo Sovětským svazem, jako s jediným proudem, který nakonec vedl k vytvoření SSSR, upozorňuje Andrej Děsnickij.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
15525