Rusové zasáhli v Kramatorsku pizzerii plnou lidí

28. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Co byste dělali VY v takovéto situaci?

Smrtící ruský raketový útok na rušnou pizzerii v Kramatorsku

Zprávy z města na východě Ukrajiny hovoří o čtyřech mrtvých včetně jednoho dítěte, přičemž panují obavy, že počet obětí se ještě zvýší.


Nejméně čtyři lidé včetně jednoho dítěte byli zabiti a 42 zraněno poté, co dvě ruské rakety v úterý zasáhly rušnou pizzerii v centru Kramatorsku na východě Ukrajiny.


"Na město Kramatorsk byly vypáleny dvě rakety ... na stravovací zařízení v centru města, kde bylo velké množství civilistů," uvedl Pavlo Kyrylenko, gubernátor východní Doněcké oblasti.

K raketovému úderu došlo uprostřed večera na oblíbené nákupní náměstí, což zvýšilo  pravděpodobnost vysokého počtu civilních obětí. Restaurace RIA Pizza, která byla zasažena, je oblíbená zejména mezi zahraničními novináři, kteří ji často využívají jako kancelář.

Kyrylenko uvedl, že úřady budou pracovat na zjištění počtu mrtvých a zraněných.

Na místě se shromáždil velký dav lidí, zatímco policisté, posádky sanitek a vojáci pracovali na vyprošťování obětí. Podle svědků bylo z trosek vytaženo až dvanáct lidí, nebylo však jasné, zda jsou živí nebo mrtví.

Jeden z kuchařů restaurace, dvaatřicetiletý Ruslan, uvedl, že v okamžiku úderu tam bylo "poměrně hodně lidí". "Měl jsem štěstí," řekl.

Žena jménem Natalia řekla agentuře France-Presse, že její nevlastní bratr Nikita, 23 let, byl uvnitř poblíž pece na pizzu.

"Nemohou ho dostat ven, zasypaly ho trosky," řekla.

"Rusko se záměrně zaměřilo na přeplněné oblasti," uvedl na Telegramu ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

Na dotaz ohledně útoku odpověděl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu: "Odsuzujeme brutální údery Ruska proti ukrajinskému lidu, které způsobily rozsáhlou smrt a zkázu a připravily o život tolik ukrajinských civilistů."

Kramatorsk, kdysi město se 150 000 obyvateli, je posledním velkým městským centrem na východě země, které má Ukrajina pod kontrolou. Leží asi 30 kilometrů od frontové linie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4859

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2023