Závěrečný pochod Poslední generace

29. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

Čtvrtečním pražským pochodem ukončila Poslední generace kampaň za zklidňování dopravy. Průvod šel ze Štvanice k Muzeu a zúčastnilo se jej téměř sto osmdesát lidí včetně rodin s dětmi. Na hladký průběh protestu a bezpečnost dopravy dohlížela policie. 

Zastánci zklidňování dopravy se sešli okolo šesté hodiny odpolední na pražské Štvanici. Před samotným pochodem proběhla tisková konference pořádaná samostatnou iniciativou s názvem 30 pro Prahu. Po jejím skončení se průvod vydal za doprovodu policie na cestu. Pochod proběhl bez incidentů. 

Pořadatelé hodnotí závěrečný pochod jako úspěšný. “Sešlo se nejvíce lidí za dobu trvání kampaně. Napočítal jsem sto sedmdesát pět účastníků a v průběhu se přidalo ještě třicet cyklistů, kteří byli na akci Critical Mass a chtěli nás podpořit,” okomentoval průběh pochodu jeden z pořadatelů Michal Pech. “Jsme opravdu rádi, že téma zklidňování dopravy mezi Pražany rezonuje. Svědčí o tom mimo jiné i výsledky dnes zveřejněného reprezentativního průzkumu, ve kterém se ukázalo, že 70% obyvatel Prahy si přeje omezení individuální automobilové dopravy. Neprosazujeme tu své soukromé zájmy, ale zájmy obyvatel Prahy,” doplnil.

Dnešním pochodem kampaň Poslední generace končí, navazuje na ni ale samostatná iniciativa 30 pro Prahu tvořená skupinami i jednotlivci, které spojil společný zájem o zklidňování pražské dopravy a stanovení základní rychlosti 30 km/h. Na tiskové konferenci představila tato nová iniciativa petici, pod kterou plánují v průběhu léta sbírat podpisy. „Chceme jednat s městem o tom, jak přispět k cílům, ke kterým se město samo zavázalo. Věříme, že politici a političky své proklamace o tom, že bezpečnost a zdraví lidí je pro ně priorita, myslí vážně. Jsme otevřeni dialogu o parametrech našeho návrhu, protože si uvědomujeme, že město je složitý organismus, ve kterém je třeba vyvážit všechny zájmy,“ řekl k cílů, iniciativy jeden z jejích členů Matěj Žaloudek. 

“Naše kampaň vzbudila silné emoce a vyvolala mnohé kontroverze. Zároveň ale také dostala zklidňování dopravy do veřejné debaty i do médií. Nyní je na politicích, aby toho využili, tématu se chopili a začali s konkrétními kroky. Jako první krok bych navrhovala třicítku jako základní rychlost,” poznamenala mluvčí skupiny Poslední generace Veronika Holcnerová. “My si nyní dáme zaslouženou pauzu a v září bychom rádi zahájili další kampaň,” dodala ještě k plánům na příští měsíce.

 

1
Vytisknout
4490

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023