Ruská agrese na Ukrajině: Ruský gubernátor tvrdí, že Kursk a Belgorod jsou z Ukrajiny pod přeshraniční palbou

5. 7. 2023

čas čtení 10 minut

Vjačeslav Gladkov tvrdí, že při útoku u ukrajinských hranic v Belgorodské oblasti byla zraněna jedna žena


"Útok na město Valujky trval více než hodinu," napsal bělgorodský gubernátor Vjačeslav Gladkov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Jedna žena utrpěla střepinové zranění hrudníku.

Gladkov uvedl, že ruské obranné síly sestřelily tři vzdušné objekty, včetně jednoho dronu. Dodal, že ukrajinské síly také 12krát vystřelily z raketometů Grad. Při útocích bylo poškozeno nejméně osm soukromých domů.

- Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v noci byly při raketovém útoku na Družkivku v Doněcké oblasti poškozeny obytné budovy a zdravotnické zařízení.

- V Chersonské oblasti byl vyhlášen letecký poplach. Nejedná se o neobvyklou událost, neboť linie dotyku v oblasti probíhá podél řeky Dněpr, přičemž Ukrajina drží severní část oblasti na pravém břehu a ruské síly okupují jižní část Chersonu na levém břehu. Cherson je jednou z oblastí Ukrajiny, kterou si Ruská federace nárokovala anektovat, přestože území plně nekontroluje.

- Ocelárny Azovstal v Mariupolu dnes:





 
 
- Velvyslankyně Spojeného království na Ukrajině uvedla, že "v Kyjevě není klid", přestože hlavní město Ukrajiny zůstává již několik dní bez útoků

V příspěvku na sociálních sítích Melinda Simmonsová uvedla: "Navzdory tomu, že Rusko namířilo své vražedné rakety na menší ukrajinská města, která mají menší protivzdušnou obranu a nechávají Kyjev prozatím na pokoji, věci se necítí klidné."

- Volodymyr Litvinov, vedoucí správy Beryslavského okresu v Chersonské oblasti, oznámil, že za posledních 24 hodin se čtyři osady v okrese dostaly pod palbu, která způsobila škody na domech a hospodářských budovách. Nebyli hlášeni žádní zranění ani oběti na životech.
 
- Ruské regiony jsou pod palbou ukrajinských sil, tvrdí místní gubernátoři

Ruské oblasti Kursk a Belgorod se ve středu v časných ranních hodinách dostaly pod palbu ukrajinských sil za hranicemi, uvedli gubernátoři těchto regionů a dodali, že nebyly hlášeny žádné oběti.

"Město Valujki je pod palbou ukrajinských ozbrojených sil," napsal v 07:36 místního času (0436 GMT) gubernátor Belgorodu Vjačeslav Gladkov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Neupřesnil, zda se jedná o raketovou palbu, dělostřelecké ostřelování nebo jinou formu útoku.

"Systém protivzdušné obrany fungoval, ale na zemi je destrukce," uvedl Gladkov.

Samostatně Roman Starovojt, gubernátor Kurské oblasti, která leží severně od Belgorodu a rovněž hraničí s Ukrajinou, uvedl, že při palbě v obci Tjotkino byla poškozena škola a soukromý dům, opět bez upřesnění formy útoku.

- Rusko na střechy záporožské jaderné elektrárny nastražilo "předměty připomínající výbušniny", tvrdí Zelenskyj

Zelenskij znovu varoval, že Rusko možná plánuje "simulovat útok" na Záporožskou jadernou elektrárnu, a tvrdil, že ruští vojáci umístili na střechy budov v areálu "předměty připomínající výbušniny".

S odvoláním na ukrajinskou rozvědku Zelenskyj uvedl, že tyto předměty byly umístěny na střeše několika bloků elektrárny, které jsou v současné době v držení Ruska.

Dříve v úterý Zelenskyj informoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o "nebezpečných provokacích" Ruska v elektrárně na jihovýchodě Ukrajiny. Uvedl, že se s Macronem "dohodli, že společně s MAAE", jaderným dohledem OSN, udrží situaci pod maximální kontrolou.

Zelenského varování je opakováním výroků, které pronesl minulý týden na společné tiskové konferenci v Kyjevě se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. "Existuje vážná hrozba, protože Rusko je technicky připraveno vyprovokovat lokální výbuch ve stanici, který by mohl vést k úniku [radiace]," řekl tehdy Zelenskyj.

- Ukrajinská armáda uvedla, že zničila ruskou "formaci" v Ruskem kontrolované Makijivce ve frontové Doněcké oblasti, kde byl podle Moskvou dosazených představitelů a médií při útocích Kyjeva zabit jeden civilista a desítky zraněných.


"V důsledku účinného palebného působení jednotek obranných sil přestala existovat další formace ruských teroristů v dočasně okupované Makijivce," uvedly ukrajinské ozbrojené síly v úterním pozdním prohlášení.

Video, které příspěvek doprovázelo, ukazovalo obrovský výbuch, který ozářil noční oblohu a siluetu nejméně jedné budovy.


- Ruskem dosazený šéf Doněcka Denis Pušilin uvedl, že ukrajinské síly podnikly "prudké útoky" na obytné oblasti a nemocniční komplex v Makijevce,
píše agentura AFP.


- Protiofenzíva v posledních dnech "obzvláště plodná"

Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám byla v posledních dnech "obzvláště plodná" a ukrajinské jednotky plní své hlavní úkoly, uvedl v úterý tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar rovněž informovala o ziscích v okolí rozvráceného města Bachmut, a to i přes tvrdý ruský odpor, píše agentura Reuters. Ruské síly se ho zmocnily v květnu po deseti měsících bojů.

"V této fázi aktivních bojů plní ukrajinské obranné síly úkol číslo jedna: maximální zničení živé síly, techniky, skladů pohonných hmot, vojenských vozidel, velitelských stanovišť, dělostřelectva a sil protivzdušné obrany ruské armády," napsal na Twitteru Danilov, šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany.

"Posledních několik dní bylo obzvláště plodných," dodal, aniž by uvedl jakékoli podrobnosti z bojiště.

Valerij Šeršen, mluvčí tavrijského neboli jižního vojenského velení, uvedl, že ukrajinské jednotky postoupily až o 2 km směrem na Berdiansk na jihu Ukrajiny, a to i přes tvrdý ruský odpor.

- Ukrajinští představitelé uvedli, že nejméně 43 lidí, včetně 12 dětí, bylo zraněno při úterním ruském raketovém útoku, který byl podle jednoho z důstojníků zaměřen na vojenský pohřeb v severovýchodní Charkovské oblasti.
Úder zasáhl parkoviště před obytným domem ve městě s přibližně 28 000 obyvateli.

- Ukrajinská vláda v úterý obvinila Rusko z plánování "provokace" v Moskvou kontrolované Záporožské jaderné elektrárně, zatímco Rusko tvrdilo, že Kyjev plánuje "útok" na toto zařízení. Volodymyr Zelenskyj ve středu uvedl, že na střeše několika bloků elektrárny byly umístěny "předměty připomínající výbušniny", "možná za účelem simulace útoku".

- Rusko nevidí důvod pro obnovení dohody o dodávkách obilí z černomořských přístavů, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v úterý, necelé dva týdny před vypršením platnosti dohody, která umožňovala přepravu obilí z černomořských přístavů navzdory válce na Ukrajině. Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že Rusko dělá vše pro to, aby všechny lodě, na které se dohoda vztahuje, mohly opustit Černé moře před jejím vypršením 17. července, informovala agentura Reuters.

- Moskevský starosta Sergej Sobjanin v úterý uvedl, že Ukrajina zahájila útok dronem na ruské hlavní město a jeho oblast, čímž dočasně narušila letový provoz na letišti Vnukovo. "V tuto chvíli byly útoky odraženy silami protivzdušné obrany," uvedl Sobjanin na Telegramu. "Všechny zjištěné drony byly zlikvidovány". Nebyly hlášeny žádné oběti ani zranění.

- Vladimir Putin prohlásil, že Rusko zůstává "jednotné jako nikdy předtím" po neúspěšné vzpouře žoldnéřské skupiny Wagner a prohlásil, že země nadále vzkvétá tváří v tvář tvrdým západním sankcím kvůli jeho invazi na Ukrajinu.


- V Kyjevě se konal pohřební obřad za slavnou spisovatelku Viktorii Amelinu. Ukrajinská spisovatelka, básnířka a veřejná intelektuálka zemřela na následky zranění, která utrpěla při ruském raketovém útoku na pizzerii ve východním městě Kramatorsk, při němž zahynulo celkem 12 lidí včetně dětí.

-  Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv v úterý uvedl, že od začátku roku nastoupilo do ruské armády 185 000 nových rekrutů jako profesionální smluvní vojáci. Ve videozáznamu zveřejněném na Telegramu Medveděv, který byl počátkem tohoto roku jmenován do funkce dohlížející na ruskou domácí vojenskou výrobu, uvedl, že za poslední týden nastoupilo téměř 10 000 nových rekrutů.

- Evropská banka pro obnovu a rozvoj uvedla, že ukrajinskému městu Dnipro půjčí 25 milionů eu
r, aby mu pomohla vyrovnat se s přílivem lidí prchajících před boji. Uvedla, že půjčka pomůže zajistit nepřetržité poskytování životně důležitých komunálních služeb v jihovýchodním městě po příchodu lidí, kteří byli nuceni uprchnout z jiných míst kvůli ruské válce na Ukrajině, informovala agentura Reuters.

- Americký prezident Joe Biden v úterý uvítal rozhodnutí NATO prodloužit funkční období generálního tajemníka Jense Stoltenberga o další rok.
"Díky svému stabilnímu vedení, zkušenostem a úsudku provedl generální tajemník Stoltenberg naši alianci nejvýznamnějšími výzvami v oblasti evropské bezpečnosti od druhé světové války," uvedl Biden v prohlášení zveřejněném Bílým domem.

- Kreml uvedl, že v souvislosti s případem zadrženého novináře listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche došlo k "určitým kontaktům" se Spojenými státy, které však nechtěl zveřejnit. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov to uvedl na pravidelném brífinku.

- Švýcarsko se hodlá podílet na celoevropském projektu protivzdušné obrany, který byl zahájen v reakci na ruský útok na Ukrajinu. Země je po Rakousku druhou neutrální zemí, která dala najevo svůj záměr připojit se k iniciativě Evropský štít nebe, kterou loni zahájilo Německo, uvedla agentura Reuters.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4110

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2023