"Potřebujeme mnohem víc": Nedostatek palebné síly brzdí postup Ukrajiny na frontové linii v Záporoží

10. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Jak řekl nejvýše postavený ukrajinský generál, každý metr země v protiofenzívě země je vykoupen "krví". Postup ukrajinských vojáků je obzvláště vyčerpávající v jihovýchodní Záporožské oblasti. Gwendoline Debono se hlásí z frontové linie, kde ruské síly nedávají ukrajinským dělostřelcům žádný oddech.

Po více než roce na frontové linii vojáci z ukrajinské 35. brigády námořní pěchoty nevěnují téměř žádnou pozornost granátům, které prší kolem nich.

Tito dělostřelci byli rozmístěni na ose postupu směrem k Azovskému moři a městu Mariupol, ale nedostatek palebné síly brání jejich postupu.

Používají 122 mm dělo ze sovětských dob – a zásoby munice jsou omezené.

"Vše závisí na dodávkách od našich zahraničních partnerů," říká velitel čety Stvol. "Pravdou je, že pro aktivní fáze potřebujeme opravdu více, mnohem více."

Mířit na Mariupol je další motivací pro Vitalije, který pochází z přístavního města, jež bylo loni obsazeno – a z velké části zničeno – ruskými silami.

"Opravdu doufám, že se vrátím, bez ohledu na to, v jakém stavu se město nachází," říká. "Modlím se, aby se (Rusové) stáhli bez boje, protože pokud dojde k druhé bitvě, bude to jako Bachmut."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3109

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2023